Connect with us

Turism

Cetatea Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea

Published

on

Dacă ţi-ai propus să faci o călătorie în nordul Dobrogei, trebuie neaparat să ai în vedere şi Enisala. Satul se numără printre cele mai frumoase aşezări ale Dobrogei,  este  situat între Babadag şi Tulcea şi face parte din comuna Sarichioi, cea mai mare comună din judeţul Tulcea. Enisala se află pe malul lacului Razelm (Razim), cel mai mare lac din ţara noastră. Aici, există două obiective-unicat pe care nu trebuie să le ratezi: singura gospodărie ţărănească din Tulcea transformată în muzeu şi singura cetate medievală de pe teritoriul Dobrogei.

Cum ajungi la Enisala

Din oraşul Babadag intri pe DJ 223A (venind dinspre Constanţa), iar după 14 kilometri întâlneşti satul Enisala. Traversezi aşezarea şi la un kilometru se văd în zare ruinele cetăţii.  Din şosea există un drum care urcă dealul până la fortăreaţă. Se înaintează cu maşina, pe un drum asfaltat, până la o barieră, de unde trebuie să mergi pe jos. După ce urci cele câteva trepte, în faţa ochilor ţi se deschide superba panoramă a zonei, dominată de lacul Razelm. Aici găseşti un mic muzeu, un punct de informare şi panouri cu detalii şi imagini despre fortăreaţă. Un ghid vă stă la dispoziţie pentru mai multe detalii.

În incintă poţi face un tur pe lângă zidurile cu creneluri şi arcade, iar în jos, cât vezi cu ochii ţi se oferă o privelişte impresionantă, din care nu lipsesc dealul terasat, cândva cultivat cu viţă-de-vie, lacurile Babadag şi Razelm, casele localnicilor şi turmele de oi cu păstorii.

Cetatea Enisala se numără printre monumentele de arhitectură militară de pe teritoriul României, ridicată în evul mediu. Fortificaţia a fost construită în a doua jumătate a sec. al XIV-lea, cel mai probabil de negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câştigate din comerţ şi erau deţinătorii monopolului navigaţiei pe Marea Neagră.

Fortificaţia de la Enisala a făcut parte din lanţul de colonii genoveze care îngloba oraşele din Deltă – Chilia şi Likostomion, Cetatea Albă la gurile Nistrului, Caffa în sudul Crimeei. Între 1397-1416 cetatea de la Enisala a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti în timpul domniei lui Mircea cel Bătran. După cucerirea Dobrogei de către turci la 1419-1420, în cetate s-a instalat o garnizoană militară otomană. A fost abandonată de către turci, astfel că, în următoarele secole, cetatea s-a ruinat.

Cu toate acestea, un element deosebit care individualizează această cetate este acela de a fi supravieţuit confruntărilor armate ruso-turce care s-au desfăşurat pe teritoriul Dobrogei. Acum două secole, generalii armatei ruse au ordonat distrugerea tuturor cetăţilor medievale din nordul Dobrogei unde funcţionau garnizoanele Imperiului Otoman. Una singura a scăpat, pentru că nu mai era activă la momentul acela. Aşa se face că Enisala a rămas în picioare.

După anul 1991 zidurile năruite de intemperii ale cetatii au fost restaurate, Enisala devenind un important punct turistic.

Casa tradiţională din Delta Dunării

Nu trebuie să plecaţi din satul Enisala fără să vizitaţi şi gospodăria ţărănească, singura conservată în situ din nordul Dobrogei. Micul muzeu etnografic se află la drumul principal, în centrul aşezării. Curtea este plină de flori şi verdeaţă iar la poartă te întâmpină o fântână. Casa şi celelalte acareturi sunt văruite în alb, iar lemnăria este vopsită în albastru şi roşu. Acoperişul în două ape coboară până aproape de sol şi este învelit cu stuf bătut des. Căsuţa tradiţională de la Enisala, a fost construită la începutul anilor 1900 şi a aparţinut unui sătean şi a fost cumpărată de Muzeul Deltei Dunării, care a renovat-o, a îmbunătăţit-o şi a transformat-o în obiectiv turistic.

Căsuţa nord-dobrogeană are prispă pe două laturi, iar în faţa tindei are un parmalâc, adică un pridvor cu balustradă.

Locuinţa este compusă din tindă şi două camere: una de locuit şi una „curată“ de oaspeţi. Casa are bucătărie de iarnă, cămară pentru depozitat sarea şi chiler, o mică încăpere în dosul casei, folosită pentru păstrarea alimentelor sau uneori pentru locuit.

Sunt multe alte detalii care dau farmecul gospodăriei tradiţionale, însă vă lăsăm să le descoperiţi singuri atunci când treceţi pragul căsuţei din deltă.

Turism

Circuitele turistice externe, la mare căutare

Published

on

Turiștii români sunt din nou interesați de circuitele turistice externe, pentru acest sezon estival fiind înregistrate deja foarte multe rezervări. Potrivit consultanților unuia dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România cu produse turistice tip premium, înființat în anul 2000, cele mai căutate circuite sunt la ora actuală pentru Franța, Italia și Islanda.

”Vara reprezintă, în mod tradițional, un anotimp al circuitelor. Ne bucură faptul că mulți turiști sunt din nou interesați de acest tip de produs turistic, ceea ce indică și o întoarcere la normalitate. Circuitele turistice au foarte multe avantaje. Itinerariul este foarte detaliat, pe toată perioada în care se desfășoară vacanța, există însoțitor de grup, vorbitor de limba română și nu în ultimul rând agenția de turism se ocupă de programarea intrărilor la obiectivele turistice: muzee, castele etc., fapt esențial în condițiile actuale post pandemice. De asemenea, vorbim de o economie de timp în comparație cu pregătirea pe cont propriu a unei vacanțe.  Agențiile de turism negociază în mod specific cu furnizorii, astfel încât călătoria pe același traseu dar individual ar ajunge la costuri mult mai mari.”, declară DANIELA NEDELCU, director general DAL Travel

Iată care este topul destinațiilor de circuit pentru sezonul estival 2021, alcătuit de către consultanții acestui touroperator.

 1. Islanda
 2. Italia
 3. Franța
 4. Elveția
 5. Insulele Azore și Madeira
 6. Albania
 7. Turcia
 8. Peru
 9. Africa de Sud
 10. Ecuador – Galapagos

Iată care este portretul turistului amator de circuite:

► Femei și bărbați cu vârsta de peste 45 de ani, din mediul urban, majoritar din București.

► Pensionari sau în funcții de conducere care-și permit concedii în orice perioadă a anului și venituri peste medie.

► Apreciază în special recomandările venite de la specialiști în domeniu care au vizitat locurile pe care își doresc să le vadă, dar și recomandări venite de la prieteni apropiați.

► Pun preț pe relația directă cu agentul, pe disponibilitatea oferită.

► Pun preț pe calitatea serviciilor, pe transparența în comunicare, pe respectarea promisiunilor, pe atenția la detalii.

Printre avantajele circuitelor se mai numără faptul că itinerariul este conceput pentru a eficientiza ruta stabilită și de a respecta toate obiectivele de călătorie, ceea ce generează economie de timp pe parcursul vacanței. De asemenea, turistul nu mai este preocupat de detaliile specifice ale călătoriei, precum schimbul valutar, stresul de a fi în altă țară străină, transferuri ori pierderea conexiunilor. Gradul de confort este ridicat, ghidul sau însoțitorul de grup având responsabilitatea de a se îngriji de securitatea persoanelor, a bagajelor, a bunei desfășurări a acțiunii călătoriei. Nu în ultimul rând, calitatea serviciilor este garantată pe baza unui contract semnat dintre turist și agenție.

Iată care sunt cele mai importante obiective turistice pentru primele trei destinații de circuit din topul menționat anterior:

ISLANDA:

Laguna Albastră, “cascada de aur” Gullfoss, Cascada Skogafoss, Cascada Seljalandsfoss, Laguna Glaciară Jokulsarlon, Parcul Naţional Thingvellir, Biserica Luterană Hallgrimskirkja, Cascada Godafoss, Lacul Myvatn, Craterul Kerid, Gheizerul Strokkur, Gheţarul Myrdalsjokull, Canionul Fjadrargljufur, Parcul Naţional Vatnajokull, Cascada Rjukandi, Caldera Krafla, câmpul de lavă Leirhnjukur, Tunelul Hvalfjordur, cascada de la Hraunfossar, sau “cascada de lavă”, Barnafoss sau “cascada copiilor”.

FRANȚA:

Câmpurile de lavandă din Provence, Saint-Paul-de-Vence, Coasta de Azur: Saint-Tropez, Nisa, Antibes; Mont Saint-Michel în Normandia, Valea Loarei, satele de pescari, porturile istorice și plajele din Bretania, Regiunea Alsacia, Regiunea Burgundia, Lourdes, Cannes și Monaco, Riviera Franceză, Lyon.

ITALIA:

Cinque Terre: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore, Marile Lacuri: Lacul Iseo, Lacul Garda, Lacul Como, Lacul Maggiore, Lacul Orta, Toscana, Emilia Romagna, Lombardia, Insula Elba.

sursa foto: DAL Travel

Continue Reading

Turism

Agențiile de turism pot să devină “distribuitor înregistrat” pentru vânzarea de bilete CFR

Published

on

Agențiile de turism pot să devină “distribuitor înregistrat” pentru vânzarea de bilete CFR online în trafic intern, iar clienții pot cumpăra mai comod și la aceleași tarife prin intermediul acestora. Este demersul comun al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism și CFR Călători, care au organizat o conferință online pe această temă.

”Agențiile de turism oferă, în același timp, atât creație, cât și consultanță și sunt permanent familiarizate cu noile tehnologii. Transportul cu trenul este, de multe ori, ales de către turiștii români și străini atunci când se deplasează în țara noastră. Tocmai de aceea, agențiile de turism sunt din ce în ce mai interesate în a colabora cu CFR Călători, care a arătat deschidere în acest sens. Este mult mai facil atunci când turistul achiziționează, de exemplu, de la o agenție, un pachet turistic cu transport cu trenul inclus. Pe de altă parte, agențiile au posibilitatea de a închiria un tren în regim charter și de a organiza trasee și circuite.”, declară GEORGE CIOCEANU, prim vicepreședinte ANAT

Peste 315 agenții de turism au avut, până în prezent, încheiate contracte de comision pentru vânzarea “biletelor CFR online” în trafic intern, prin internet, în sistem online.

În perioada când vânzările au înregistrat cele mai ridicate niveluri – anii 2018 – 2019, CFR Călători avea încheiate contracte cu un număr de 120 – 130 de societăți comerciale din care circa 70 – 80 de societăți înregistrau vânzări în mod constant.

La nivelul anului 2018, un număr de 81 de societăți au avut vânzări în valoare de 926.578,18 lei iar în 2019 un număr de 114 societăți au avut vânzări în valoare de 886.208,07 lei. În anul 2020 s-au înregistrat vânzări de 229.392,98 lei pentru 93 de societăți comerciale. Scăderea a fost, firește, cauzată de izbucnirea pandemiei covid-19.

De asemenea, CFR oferă posibilitatea organizării de trenuri charter sau de vagoane charter. În regim charter, agențiile de turism pot stabili itinerarii personalizate pentru turiști. De altfel, pachetele turistice care includ trasee personalizate operate cu trenul sunt din ce în ce mai populare în Europa. Agențiile de turism pot alege ruta şi orele de circulaţie, iar trenul poate fi compus din vagoane clasa I, clasa a II-a, dormit, cuşetă, restaurant şi/sau bar-bistro. Există posibilitatea de a lua masa, beneficiind de serviciile vagonului bar bistro sau ale vagonului restaurant, în timpul călătoriei. Pe de altă parte, se pot organiza evenimente corporate, lansări și expoziții sau evenimente memorabile.

sursa foto: cfrcalatori.ro

Continue Reading

Actualitate

Se închiriază 12 sectoare de plajă

Published

on

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) organizează licitaţie publică pentru închirierea unui număr de 12 sectoare de plajă, în suprafață de 61.911 de mp, situate în stațiunile Năvodari, Costinești, Neptun, Jupiter, Venus și Cordon Venus – Saturn. Contractele de închiriere vor fi încheiate pe o durată de 2-3 ani.

Sectoarele de plajă pot fi închiriate în scop turistic de către operatorii economici care administrează unități turistice, de către proprietarii ori administratorii de ansambluri rezidențiale care desfășoară activități de turism, activități de divertisment, de agrement sau sportiv. De asemenea, închirierea se poate face și de autorități ale administrației publice locale.

Programarea în service-ul EXCLUSIV AUTO, la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi programează-te!

La licitaţie poate participa orice persoană fizică (autorizată) sau juridică care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

 • a achiziționat caietul de sarcini și a plătit taxele privind participarea la licitație, inclusiv garanția de participare;
 • a depus oferta, împreună cu toate documentele solicitate în documentația de atribuire, în termenele prevăzute în documentația de atribuire;
 • are îndeplinite la zi toate obligațiile exigibile de plată a impozitelor, a taxelor și a contribuțiilor către bugetul consolidat al statului și către bugetul local;
 • nu este în stare de insolvență, faliment sau lichidare;

Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 30 iunie, ora 16:00, iar depunerea ofertelor se poate face până în data de 7 iulie, ora 16:00.

Deschiderea ofertelor va avea loc la sediul ABADL din Constanța, str. Mircea cel Bătrân, nr 127, în data de 8 iulie, ora 09:00. Durata de valabilitate a ofertelor este de 120 de zile de la data deschiderii acestora.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

 

Sursa: ABADL

 

Continue Reading

Actualitate

Atena-Adriana Groza, propunerea USR-PLUS pentru guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Published

on

USR PLUS a ales-o pe Atena-Adriana Groza, în urma procesului de selecţie, ca propunere pentru funcţia de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Atena-Adriana Groza are o experienţă de peste 20 de ani în conservarea biodiversităţii, dezvoltarea durabilă şi managementul ariilor naturale protejate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi internaţional, dar şi în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene sau naţionale.

Atena-Adriana Groza este în prezent secretar general şi expert-cheie în conservarea biodiversităţii în cadrul Asociaţiei Pentru Dezvoltare Durabilă Dakia, Bucureşti, care asigură administrarea ariilor naturale protejate din Podişul Nord Dobrogean.

Atena-Adriana Groza are 51 de ani şi este din Bucureşti. Deţine un master în Biologie, obţinut la Universitatea din Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Biologie din Capitală.

“Am dorit încă de la început să avem un proces de selecţie transparent, care să pornească de la nevoile instituţiei, dar şi de la aşteptările celor a căror viaţă sau activitate depinde de deltă. În urma unui proces care a implicat actorii socio-economici şi instituţionali locali din deltă, dar şi cu sprijinul companiei de recrutare, avem azi o propunere pentru poziţia de guvernator”, a declarat copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş.

“Delta primeşte o noua şansă. Niciodată în procesul de selecţie al guvernatorului Deltei Dunării nu a existat o selecţie atât de riguroasă. Lucrurile se fac cu oameni competenţi şi valori corecte. Am încredere că în următorii ani locuitorii din Delta Dunării şi iubitorii de natură vor primi veşti excelente cu privire la acest paradis al biodiversităţii’, a spus vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS.

Procesul de selecţie pentru funcţia de guvernator al ARBDD a început pe 4 februarie, primul pas fiind constituirea unui Consiliu Consultativ, a cărui sarcină a fost să definească atât noul mandat de management al ARBDD, cât şi elementele de competenţă pe care trebuie să le îndeplinească viitorul guvernator numit de USR PLUS.

Sursa: comunicat de presă USR PLUS

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222