Connect with us

Cultura/Educatie

Ceramica monumentală, la un alt nivel

Published

on

Cultura face parte din tradiţia unei ţări, iar un popor fără cultură e un popor fără viitor. Constanţa este un oraş cu un potenţial imens, dar care face paşi mici în ceea ce priveşte arta sub toate formele sale. Din acest motiv, mai mulţi artişti s-au hotărât să schimbe cât de cât faţa Constanţei prin patru lucrări de ceramică monumentală. Oana Florică este un artist ceramist din Bucureşti.

“Cred că este a doua sau a trei încercare pentru mine de a face un obiect mare, undeva peste doi metri, doi metri şi ceva şi cred că ceramica monumentală poate fi redefinită în contextul actual. Nu ştiu dacă este vorba despre metri înălţime, ci cumva despre o viziune acceptată în spaţiul public”, a spus ceramista Oana Florică.

Deşi nu vrea să vorbească în faţa camerei, Vasile Călin Filip, un sculptor constănţean, ne-a împărtăşit totuşi cum vede el diferenţa dintre ceramică şi sculptură, ca făcător de lucruri, aşa cum îi place să spună despre el.

“E o nevoie similară de volum şi până la urmă, sculptura nu depinde de un material, îl caută, iar ceramica oferă o poveste a ei care e compatibilă cu ideea de sculptură, că e despre volum, e despre materialitate, despre obiect, despre concret, tangibil”, a spus Vasile Călin Filip.

Îi place că participă la un efort comun ca să aducă ceva frumos oraşului în care s-a născut şi de care este legat, iar lucrul cu pământul îl face mândru, pentru că…

“Pământul are regulile lui, noi ne conformăm. E o sclavie, dar o colaborare totuşi, tentantă şi inevitabilă. De pământ nu scapăm, aşa că mai bine să te bucuri şi în timpul vieţii de el”, a concluzionat artistul.

Ceramistul Florentin Sîrbu este un alt artist care, deşi, nu este originar din Constanţa, oraşul de la malul mării l-a vrăjit şi s-a hotărât să se mute aici. Lucrarea sa este una monumentală şi reprezintă transformarea unui obiect utilitar, într-unul expresiv.

“Această lucrare, după cum se vede, pleacă de la o amforă, dacă o întoarcem invers, este exact jumătate de amforă, unde am adăugat un decor inspirat din faliile de pământ din carieră, descoperite atunci când mergeam în carieră şi luam pământul pentru modelat”, ne-a declarat artistul.

Aşa cum orice lucru bun are nevoie de timp, acelaşi principiu se aplică şi în ceramică şi nu poate spune cu exactitate cât timp îi ia să modeleze o lucrare, pentru că cel care dictează e pământul. Şi tocmai de aceea se lucrează în etape. Ne-a explicat şi ce presupune arderea unui opera de asemenea dimensiuni în condiţiile în care nu dispun de un cuptor îndeajuns de mare încât să încapă întreagă.

“Am fost nevoiţi să fragmentăm lucrările. Ele se desfac, sunt izolate, se usucă, se desfac modulele, se ard şi pe urmă se lipesc la rece”, ne-a explicat Florentin Sîrbu.

Un alt artist care face parte din echipă este ceramistul Gheorghe Fărcaşiu, care ne-a împărtăşit de unde a pornit ideea pentru lucrarea sa.

“Alegerea ar fi plecat de la ideea că e un oraş cu amprente serioase, istorice, vechi şi frumos ar fi şi noi să continuăm pe linia asta. În plus, prima mea vizită pe care am făcut-o în Constanţa, eram elev, am locuit într-un hotel în Piaţa Ovidiu şi am fugit a doua zi la un Muzeu de Arheologie şi am văzut acel menhir. Deci, îl ţin minte de acum 50 şi ceva de ani”, a spus Gheorghe Fărcaşiu.

La lucrarea lui Gheorghe Fărcaşiu îşi va aduce aportul şi un artist sticlar din Bulgaria – Iliya Yankov. Iar pentru asta a ajuns până la cariera de pământ de la Cobadin, de unde a adunat mai multe cărămizi ce vor completa opera de artă.

“Am plăcerea să facem un personaj şi lângă personajul ăsta să aibă prezenţa un decor care cred că ne ajută să dăm atmosferă care vine din antichitate şi spus asta ca să explic de ce am fost la Cobadin”, a spus  Iliya Yankov.

Proiectul artiştilor face parte din Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, organizator fiind Asociația UMA ED România şi co-finanţator Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Actualitate

Se micşorează numărul elevilor în sălile de clasă

Published

on

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă – zi, se va reduce:

– de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă;

– de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

La finalul acestei săptămâni a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate.

sursa foto: portalinvatamant.ro

Continue Reading

Actualitate

Cursuri de limba chineză pentru elevii și studenții constănțeni

Published

on

Cursuri de limba chineză, oferite elevilor și studenților, printr-un parteneriat între Clasa Confucius din cadrul Universității Ovidius și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Universitatea “Ovidius” din Constanța, prin Clasa Confucius, a încheiat ieri un acord de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, având drept obiectiv principal identificarea și realizarea unor acțiuni comune, cu specific educațional, menite să promoveze limba, cultura și civilizația chineză în rândul elevilor, studenților și publicului larg.

Cursurile de limbă chineză organizate în cadrul Clasei Confucius se adresează elevilor de școală generală și liceu, dornici să cunoască o limbă străină interesantă, în perspectiva deschiderii unui orizont profesional mai larg. De asemenea, se adresează studenților care doresc să dobândească noi abilități lingvistice sau care vor să obțină burse de studiu, în contextul semnării unui acord bilateral de recunoaștere a diplomelor, dar și publicului larg, indiferent de vârstă, care dorește să se familiarizeze cu limba, cultura și civilizația chineză.

Înscrierile pentru cursuri au loc în perioada 22 ianuarie – 18 februarie 2021, urmând ca acestea să se desfășoare semestrial, conform structurii anului universitar.

Cursurile vor fi susținute de către profesori chinezi cu o pregătire corespunzătoare celor mai ridicate standarde. Învățarea se face prin intermediul limbii engleze, fapt ce constituie un avantaj important pentru participanți, deoarece, astfel, aceștia dezvoltă competențe bilingve, cu ajutorul cărora perfecționează cunoașterea unei limbi străine, în timp ce o învață pe cea de-a doua.

“În plus față de aceste cursuri, Clasa Confucius va oferi în perioada următoare o serie de evenimente și programe de mobilități, întrucât ne aflăm în proces de dezvoltare a unui schimb de studenți prin programul Erasmus. Oportunitatea care se deschide elevilor de școală generală și liceu este aceea de a învăța în China, dacă sunt deciși să învețe această limbă străină. Perspectivele pe care le oferă cunoașterea limbii chineze sunt foarte mari, atât la nivelul structurilor administrative ale Uniunii Europene, cât și ale celor din România”, declară prof.univ.dr. Angelo Mitchievici, directorul Clasei Confucius

Potrivit inspectorului școlar general, în Constanța există deja elevi interesați să studieze limba chineză, iar acest acord de colaborare vine în sprijinul lor, oferindu-le avantaje deosebite prin deschiderea unei noi perspective de comunicare cu o cultură puternică, mai puțin cunoscută în regiunea noastră, dar foarte ofertantă.

sursa foto: Universitatea Ovidius

Continue Reading

Actualitate

Trecutul, prezentul şi viitorul se împletesc armonios, la Murfatlar

Published

on

Primăria Murfatlar a organizat vineri, 22 ianuarie, conferinţa oficială de lansare a proiectului transfrontalier ,,Dezvoltarea şi promovarea moştenirii comune”, parte a Programului Operaţional Comun ,,Bazinul Marii Negre – 2014-2020”.

Proiectul este implementat prin parteneriatul dintre Primăria General Toshevo (Bulgaria), Primăria Murfatlar şi Consiliul Local Bolgrad (Ucraina).

Conferinţa de presă a fost susţinută de edilii celor trei oraşe, respectiv Gheorghe Cojocaru, primar Murfatlar, Valentin Dimitrov, primar Toshevo, şi Sergii Dymytriev, primar Bolgrad.

Sub sloganul ,,Graniţe comune, soluţii comune.”, cele trei entităţi adiministrative îşi propun:

  • creșterea potențialului turistic, prin dezvoltarea și comercializarea produselor competitive, bazate pe bogatul patrimoniu natural, cultural și istoric;
  • restaurarea, reconstrucția și modernizarea siturilor culturale și istorice;
  • creşterea oportunităţilor de afaceri în turism și sectorul cultural;
  • crearea condițiilor de continuitate între generații, prin stimularea interesului şi ataşamentului tinerilor pentru moștenirea comună.

Cu sprijinul programului,va fi restaurat un sit istoric, monument al patrimoniului cultural, vor fi reconstruite două instituții culturale, iar zonele din jur vor fi reabilitate.

Punctual, în oraşul Murfatlar va fi reabilitată şi modernizată Gradina de Vară, inclusiv spaţiile verzi, şi va fi instalat un ecran LED care va permite organizarea evenimentelor culturale în aer liber.

În Municipiul General Toshevo (Bulgaria), vor fi modernizate: Centrul Cultural Comunitar ,,Dora Gabe-1940”, din satul Dabovik, expoziţia muzeală a celebrei poete bulgare, Dora Gabe, şi Muzeul Istoric ,,General Toshevo”.

La Bolgrad (Ucraina), se va restaura un monument de patrimoniu cultural şi istoric, de la începutul secolului XIX, casa celui dintâi primar al oraşului, Sergei Malevinsky. După restaurare, o parte a clădirii va fi transformată în muzeu istoric dedicat relocării în masă şi colonizării migranţilor străini (bulgari, români, găgăuzi şi albanezi) în Basarabia, la începutul secolului XIX.

Ca urmare a implementării proiectului, vor fi realizate trei studii și o strategie comună pentru dezvoltarea turismului, şi vor fi organizate trei forumuri turistice cu promovarea produselor locale.

De asemenea, se vor organiza două rute turistice, 3 tabere tematice și va fi realizat un portal web multilingv, cu un instrument interactiv (GIS) care permite interacțiunea ușoară cu utilizatorul.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta