Connect with us

Cultura/Educatie

Ceramica monumentală, la un alt nivel

Published

on

Cultura face parte din tradiţia unei ţări, iar un popor fără cultură e un popor fără viitor. Constanţa este un oraş cu un potenţial imens, dar care face paşi mici în ceea ce priveşte arta sub toate formele sale. Din acest motiv, mai mulţi artişti s-au hotărât să schimbe cât de cât faţa Constanţei prin patru lucrări de ceramică monumentală. Oana Florică este un artist ceramist din Bucureşti.

“Cred că este a doua sau a trei încercare pentru mine de a face un obiect mare, undeva peste doi metri, doi metri şi ceva şi cred că ceramica monumentală poate fi redefinită în contextul actual. Nu ştiu dacă este vorba despre metri înălţime, ci cumva despre o viziune acceptată în spaţiul public”, a spus ceramista Oana Florică.

Deşi nu vrea să vorbească în faţa camerei, Vasile Călin Filip, un sculptor constănţean, ne-a împărtăşit totuşi cum vede el diferenţa dintre ceramică şi sculptură, ca făcător de lucruri, aşa cum îi place să spună despre el.

“E o nevoie similară de volum şi până la urmă, sculptura nu depinde de un material, îl caută, iar ceramica oferă o poveste a ei care e compatibilă cu ideea de sculptură, că e despre volum, e despre materialitate, despre obiect, despre concret, tangibil”, a spus Vasile Călin Filip.

Îi place că participă la un efort comun ca să aducă ceva frumos oraşului în care s-a născut şi de care este legat, iar lucrul cu pământul îl face mândru, pentru că…

“Pământul are regulile lui, noi ne conformăm. E o sclavie, dar o colaborare totuşi, tentantă şi inevitabilă. De pământ nu scapăm, aşa că mai bine să te bucuri şi în timpul vieţii de el”, a concluzionat artistul.

Ceramistul Florentin Sîrbu este un alt artist care, deşi, nu este originar din Constanţa, oraşul de la malul mării l-a vrăjit şi s-a hotărât să se mute aici. Lucrarea sa este una monumentală şi reprezintă transformarea unui obiect utilitar, într-unul expresiv.

“Această lucrare, după cum se vede, pleacă de la o amforă, dacă o întoarcem invers, este exact jumătate de amforă, unde am adăugat un decor inspirat din faliile de pământ din carieră, descoperite atunci când mergeam în carieră şi luam pământul pentru modelat”, ne-a declarat artistul.

Aşa cum orice lucru bun are nevoie de timp, acelaşi principiu se aplică şi în ceramică şi nu poate spune cu exactitate cât timp îi ia să modeleze o lucrare, pentru că cel care dictează e pământul. Şi tocmai de aceea se lucrează în etape. Ne-a explicat şi ce presupune arderea unui opera de asemenea dimensiuni în condiţiile în care nu dispun de un cuptor îndeajuns de mare încât să încapă întreagă.

“Am fost nevoiţi să fragmentăm lucrările. Ele se desfac, sunt izolate, se usucă, se desfac modulele, se ard şi pe urmă se lipesc la rece”, ne-a explicat Florentin Sîrbu.

Un alt artist care face parte din echipă este ceramistul Gheorghe Fărcaşiu, care ne-a împărtăşit de unde a pornit ideea pentru lucrarea sa.

“Alegerea ar fi plecat de la ideea că e un oraş cu amprente serioase, istorice, vechi şi frumos ar fi şi noi să continuăm pe linia asta. În plus, prima mea vizită pe care am făcut-o în Constanţa, eram elev, am locuit într-un hotel în Piaţa Ovidiu şi am fugit a doua zi la un Muzeu de Arheologie şi am văzut acel menhir. Deci, îl ţin minte de acum 50 şi ceva de ani”, a spus Gheorghe Fărcaşiu.

La lucrarea lui Gheorghe Fărcaşiu îşi va aduce aportul şi un artist sticlar din Bulgaria – Iliya Yankov. Iar pentru asta a ajuns până la cariera de pământ de la Cobadin, de unde a adunat mai multe cărămizi ce vor completa opera de artă.

“Am plăcerea să facem un personaj şi lângă personajul ăsta să aibă prezenţa un decor care cred că ne ajută să dăm atmosferă care vine din antichitate şi spus asta ca să explic de ce am fost la Cobadin”, a spus  Iliya Yankov.

Proiectul artiştilor face parte din Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, organizator fiind Asociația UMA ED România şi co-finanţator Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Cultura/Educatie

Carnavalul copilăriei, la Tulcea!

Published

on

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea vă invită la CARNAVALUL COPILĂRIEI, ediția a XIII-a.
Miercuri, 1 IUNIE 2022, între orele 9.30 – 14.00, în Piața Mircea cel Bătrân (Piața Civică) se va desfășura a XIII-a ediție a Carnavalului Copilăriei, acolo unde cei mici sunt inviați să se costumeze în #personajele preferate.
În această frumoasă zi, copiii, părinții, bunicii și prietenii lor sunt invitați să celebreze împreună Ziua Internațională a Copilului prin #joc, #muzică și #dans.
Carnavalul cuprinde: momente artistice, #paradă și premierea costumelor.
Pentru parada costumelor biletul de participare va putea fi procurat GRATUIT de la recepția Centrului Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” (Acvariu) din str. 14 Noiembrie, nr.1. Tulcea.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Conviețuire Interetnică pe plaiuri Dobrogene, la Cumpăna

Published

on

Sâmbătă, 21 MAI 2022, pe fostul Stadion al Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna, Strada Dacia nr.1, Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna, județul Constanța în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR) organizează sărbătoarea devenită tradiție în comuna noastră „CONVIEȚUIRE INTERETNICĂ PE PLAIURI DOBROGENE”, ajunsă la cea de-a XIII-a ediție.
Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună moștenirea strămoșească a etniilor care conviețuiesc în armonie pe însoritul tărâm dobrogean!

Continue Reading

Cultura/Educatie

Ștergar tătărăsc de nuntă – ”giuzbez”

Published

on

Broderia casnică este meșteșugul în care au excelat femeile de etnie turcă și tătară din satele dobrogene. Dintre toate tipurile categoriale ale broderiei lucrate cu acul pe gherghef, cele mai spectaculoase sunt ștergarele de nuntă denumite ”yüzbez” de turci și ”cüzbez” de tătari.
Acest tip de ștergar se particularizează prin opulența decorului dispus pe 50-60 cm, la capetele suprapuse ale piesei, din necesitatea etalării pe verticală. Pentru execuția cu dublă față a motivelor, pe lângă firele de lână, mătase și bumbac mercerizat, se folosesc firele metalice aurii sau argintii, creând impresia unor intarsii în suportul textil.
Ștergarul prezentat astăzi a fost achiziționat în anul 1974 din localitatea Valea Dacilor, jud. Constanța. Pânza este țesută în gospodărie din bumbac neînălbit și are mijlocul ornamentat prin învărgare cu bumbac mai gros. Cele două capete sunt suprapuse, creându-se o suprafață ornamentală amplă.
Motivul decorativ care se repetă de patru ori este vasul cu flori – garoafe și zambile – dispuse după o axă a simetriei perfecte.
Broderia este executată cu fire de lânică viu colorată: roz, violet, verde, oranj, negru. Aspectul ceremonial al ștergarului este sporit de ornamentele realizate cu fir metalic lamelar auriu.
În compoziția decorativă a ștergarului de nuntă sunt incluse și inscripții caligrafiate în arabă de tipul ”Mașallah” – Allah să ocrotească!.
Ștergarul a fost clasat în anul 2012 în categoria juridică FOND.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Teatrul de Stat Constanța va dona banii strânși în urma spectacolul “Doi tineri din Verona” artiștilor ucraineni

Published

on

Teatrul de Stat Constanța, împreună cu alte 45 instituții culturale de stat și independente din România și Republica Moldova, a răspuns favorabil apelului UNITER de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene. Încasările rezultate în urma spectacolului DOI TINERI DIN VERONA de William Shakespeare, de joi, 19 mai, vor fi donate în cadrul Campaniei umanitare 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀̦𝘁𝗶 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀̦𝘁𝗶 𝘂𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗻𝗶.
PRIMA REPREZENTAȚIE ÎN NOUA SALĂ STUDIO A TEATRULUI DE STAT CONSTANȚA
Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură”, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin.
Regizorul 𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝘂 𝗠𝗮̂𝘇𝗴𝗮̆𝗿𝗲𝗮𝗻𝘂 a ştiut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea.
„O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.
Traducerea Lucia Verona
Decor Andreea Săndulescu
Costume Alexandra Mâzgăreanu
Mișcarea scenică Baczó Tünde
Lighting design Daniel Klinger
Muzica originală Alexandru Suciu
În distribuție: Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Maria Lupu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florina Stănculeț, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Grațian Prisăcariu, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222