De cele mai multe ori ne gândim la oraşe ca la locuri destul de nesănătoase pentru traiul de zi cu zi, însă cercetătorii spun că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
Un lucru este sigur, însă: persoanele care locuiesc în oraşe lângă un spațiu verde sunt mai sănătoase. Cetățenii care trăiesc lângă parcuri sau copaci se bucură de o poluare a aerului mai redusă, cât şi de un nivel al poluării fonice mai mic, având parte, în același timp, și de mai multă răcoare.
Bloomberg Rankings au dat publicităţii topul ţărilor listate ca fiind cele mai sănătoase din lume. În fruntea clasamentului, notează Italian Tribune, se află Italia, considerată, în urma analizelor, cea mai sănătoasă ţară din Europa.
Dintre factorii care au contribuit decisiv la punctarea favorabilă a Italiei se află sistemul de sănătate care este deja foarte eficient, dar care, chiar şi aşa, este îmbunătăţit de la an la an.
Dar, desigur, până la sistemul de sănătate, un alt factor major este dieta mediteraneană a italienilor, bazată pe ulei de măsline, peşte, fructe şi legume proaspete, chiar şi când e vorba de preparate tradiţionale, precum pizza sau paste.
Porţiile de mâncare nu sunt atât de voluminoase, iar masa în sine este împărţită în mai multe feluri, savurate în tihnă, pe o durată mai îndelungată. De asemenea, italienii obişnuiesc să ia cina în familie sau alături de prieteni, lucru care, cred experţii, este important de subliniat deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurând o stare de bine, precum şi un sentiment de echilibru şi confort.
Durata medie de viaţă pentru italieni este de 83 de ani, lucru care a fost pus în legătură directă cu un alt obicei tradiţional al lor: la Passegiata sau plimbarea de după cină pe care ei obişnuiesc să o facă.
Eleveţienii sunt votaţi adesea ca fiind cel mai fericit popor din lume, economia fiind una dintre cele mai puternice. De asemenea, Elveţia este una dintre cele mai sănătoase ţări din lume, nu doar din Europa. Poate că e de la aerul de munte proaspăt, sau poate sistemul excepțional de sănătate. Însă, ceea ce ştim sigur, expediţiile în Alpii elveţieni, vizitarea oraşelor precum Zurich sau Geneva vă vor da o stare de bine şi veţi simţi din plin stilul lor de viaţă.
Suedia este plină de oameni înalţi, fericiţi şi sănătoşi. Stilul de viaţă suedez este unul de invidiat – ciclism constant şi tone de peşte gras, pâine de secară şi legume rădăcinoase. Uite aşa parcă vă vine cheful de drumeţii, camping, pescuit şi mers după ciuperci sau fructe de pădure.
Din cauza populaţiei mici, Islanda este una dintre ţările cel mai puţin poluate din lume. Însă aerul curat nu este singura cauză a sănătăţii islandezilor. De asemenea, locuitorii ei reuşesc în exerciţii fizice. Din cauza vremii reci, pe durata unei mari părţi a anului, locuitorii din Islanda fac gimnastică, inclusiv pentru a învinge ipohondria de iarnă.
Islandezii au una dintre cele mai mari speranţe de viaţă (72 de ani pentru bărbaţi şi 74 pentru femei). De asemenea, în Islanda se atestă una dintre cele mai mici mortalităţi infantile (2 decese la 1000 de copii). Revista Forbes a apreciat Islanda ca fiind cea mai sănătoasă ţară din lume.
Sursă: gds.ro, Forbes.ro.