Acordul de parteneriat economic (APE) între UE şi Japonia a intrat în vigoare la 1 februarie 2019. Întreprinderile şi consumatorii din Europa şi Japonia pot profita acum de cea mai mare zonă de comerţ deschis din lume.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat:
„Europa şi Japonia trimit lumii un mesaj privind viitorul comerţului deschis şi echitabil. Deschidem o nouă piaţă care include 635 de milioane de locuitori şi aproape o treime din produsul intern brut mondial, apropiind cetăţenii din Europa şi Japonia mai mult decât oricând.( …).
Acordul instituie principiile noastre în domenii precum munca, siguranţa, clima şi protecţia consumatorilor ca standarde de bază în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă doar atunci când colaborezi cu partenerii cei mai fireşti, despărţiţi de mii de kilometri, însă uniţi de prietenie şi valori.”.

Acordul de parteneriat economic elimină marea majoritate a taxelor pe care le plătesc anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia, în valoare de 1 miliard de euro. După punerea în aplicare, Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE.
Principalele elemente ale acordului de parteneriat economic
În ceea ce priveşte exporturile de produse agricole din UE, acordul:
- va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum şi pentru exporturile de vin;
- va permite UE să îşi sporească în mod substanţial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum şi schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;
- va asigura protecţia, în Japonia, a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de aşa-numitele indicaţii geografice (IG), precum şi protecţia unei selecţii de IG japoneze în UE.
Acordul asigură deschiderea pieţelor de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile.
În plus, acordul facilitează întreprinderilor din UE accesul la marile pieţe de achiziţii publice din 54 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar.
Acordul include şi elemente specifice pentru întreprinderile mici şi mijlocii, fixează standarde foarte ridicate în materie de forţă de muncă, siguranţă, protecţia mediului şi a consumatorilor.
Pentru a face bilanţul primelor luni de punere în aplicare, prima reuniune a Comitetului UE-Japonia va fi convocată în aprilie 2019 la Bruxelles.
Sursa: Comisia Europeană