Connect with us

Societate

Cel mai ambițios proiect de reconversie urbană, în Constanța, printr-un parteneriat între Oil Terminal și IULIUS

Published

on

Pe data de 14 septembrie 2023, la sediul Ministerului Energiei, Oil Terminal S.A. și compania IULIUS au semnat un contract de parteneriat. Astfel, un teren de 38 de hectare deținut de Oil Terminal S.A., societate pe acțiuni din care Ministerul Energiei deține 87,75%, inactiv de peste 10 ani și care a găzduit spații de depozitare a produselor petroliere, este redat orașului ca o zonă urbană sustenabilă și accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială și culturală a orașului Constanța.

Pe lângă investiția estimată la peste 800 milioane de euro în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane, birouri, zonă de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității, IULIUS va achita către Oil Terminal S.A. o taxă anuală de superficie de 2 milioane de euro, indexabilă.

„Acest parteneriat între o companie cu capital majoritar de stat și un antreprenor român serios, cu rezultate demonstrate, reprezintă cea mai mare șansă de dezvoltare pentru Constanța și Dobrogea. Obiectivul este transformarea comunității printr-un spațiu modern, atrăgător pentru oportunități economice și turism, indiferent de sezon. Încurajăm toate companiile din portofoliul Ministerului Economiei să încheie astfel de parteneriate, într-un mod competitiv și transparent și să contribuie astfel la bunăstarea românilor prin crearea de locuri de muncă și prin creșterea calității vieții”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. 

„Acest parteneriat reprezintă materializarea unui obiectiv foarte important din strategia de dezvoltare pentru anii 2020 – 2025 a Oil Terminal S.A., privind valorificarea unui teren inactiv de peste 10 ani, întrucât activitatea anterioară a devenit incompatibilă pentru a se desfășura în oraș, aproape de zone locuibile. Astfel, ne susținem implementarea proiectelor investiționale conexe activității principale. Aveam nevoie de un partener cu viziunea și capacitatea de a fructifica acest teren nu doar ca demers de business, ci ca unul cu impact pentru comunitate. Ne bucurăm că, la invitația noastră lansată public, IULIUS a fost printre companiile care au depus oferte și singura care și-a asumat ecologizarea terenului, un criteriu principal în procesul de selecție. Cunoscând experiența IULIUS, avem convingerea că orașul va câștiga un proiect cu un rol definitoriu pentru dezvoltarea Constanței, ca urmare a unei investiții istorice pentru regiunea de sud-est a României și nu numai”, a declarat Viorel – Sorin Ciutureanu, Directorul General Oil Terminal. 

Prima etapă: ecologizarea terenului 

Reintroducerea terenului în circuitul economic va fi realizată prin construirea unui proiect de regenerare și dezvoltare urbană de către IULIUS, iar acest parteneriat va contribui la creșterea gradului de acoperire a nevoilor comunității locale și regionale și la îmbunătățirea calității vieții, într-un mod sustenabil și responsabil. Ca primă etapă a asocierii, IULIUS și-a asumat stingerea obligațiilor de mediu cu privire la teren și ecologizarea acestuia, un obiectiv prioritar al Oil Terminal S.A., care a fost și un criteriu definitoriu în demersul de selecție al partenerului pentru valorificarea acelui activ. Ecologizarea terenului a reprezentat o preocupare a companiei pentru un timp îndelungat, însă Oil Terminal S.A. nu a dispus de fonduri proprii disponibile pentru realizarea lucrărilor necesare.

„Constanța este noua noastră destinație, oraș cu un potențial major de creștere și capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunității locale un proiect deschis și util tuturor, cu grădini urbane și funcțiuni de relaxare, divertisment și culturale, dar și un hub de oportunități de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă. Credem cu tărie în potențialul Constanței și avem expertiza și resursele necesare pentru a realiza un proiect care să susțină orașul portuar să capitalizeze pe toate atuurile sale și să devină unul dintre centrele regionale puternice economic. Vom face acest lucru alături de comunitatea locală, înțelegând în profunzime nevoile și așteptările locuitorilor, așa cum am făcut și în cazul celorlalte proiecte de regenerare urbană de la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca”, a declarat Iulian Dascălu, Președintele companiei IULIUS. 

Proiect mixed-use cu parc, grădină botanică, pol de business și concepte de divertisment  

Proiectul va fi dezvoltat după conceptul de oraș în oraș, iar aici oamenii vor avea acces la toate facilitățile de care au nevoie pentru un stil de viață urban sustenabil. Demersul va integra o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunități investiționale și să susțină retenția tinerelor talente locale și dezvoltarea centrului universitar. Va fi și o destinație pentru shopping și recreere, cu noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului.

Oil Terminal S.A. este o companie petrolieră cu o tradiție de peste 125 de ani, cu o poziție strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai mare operator de produse pe mare, cu rezultate ce reflectă performanța. Asocierea cu IULIUS se încadrează în strategia de dezvoltare durabilă a companiei, prin valorificarea activelor neutilizate, în degradare și consumatoare de resurse, în vederea modernizării activelor existente și dezvoltării de noi capacități de depozitare. Totodată, prin diversificarea activității, Oil Terminal S.A. dorește să contribuie și la realizarea unei investiții majore în Constanța, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, la activități de susținere economică, o îmbunătățire a calității vieții și nivelului de trai, atractivitatea turistică a orașului și dezvoltarea de funcțiuni sociale.

IULIUS are 25 de ani de experiență în real estate și expertiză în dezvoltarea unor proiecte de regenerare urbană de anvergură în Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, care includ retail, office, entertainment și parcuri ample. Investițiile IULIUS au condus la dezvoltarea orașelor ca destinații de business pentru companii internaționale și atracții turistice, crearea a 35.000 de locuri de muncă, realizarea unor grădini de mari dimensiuni cu facilități pentru petrecerea timpului liber, implementarea unor strategii de sustenabilitate integrate, prin construcții verzi și operare responsabilă, dar și asigurarea de infrastructură pentru conectivitate și mobilitate.

Societate

Vama Veche donează zâmbete în cadrul Campaniei Donator de Zâmbete și Sânge – Use your MONSTER to be someone else’s HERO

Published

on

În 25 Mai, Vama Veche va fi cucerită de o armată de copii. Peste 250 de copii aflați în evidența D.G.A.S.P.C. Constanța și din comunitățile rurale dobrogene vin la distracție. 
Activitatea vizează promovarea unei vieți sportive, socializare “off-line”, alegerea unei cariere, inclusiv in domeniul militar și redescoperirea jocurilor copilăriei.
Sportivii *CSM Constanța* vor organiza antrenamente de volei, rugby, box, fotbal, arte marțiale, iar voluntarii campaniei sunt responsabili de buna dispoziție (jocuri, pictură pe față, Karaoke) si de organizarea unui Barbeque Party.
La rang de cinste va sta si activitatea de prevenire a consumului de droguri organizată de prietenii de la Agenția Națională Antidrog.
În câteva cifre activitatea din 25.05.2024 se vede cam așa:
– 250 copii
– 100 voluntari
– 200 kg fructe
– 350 kg alimente
– 700 litri lichide
– 150 tricouri
– 200 șepci
– 35000 zâmbete împărțite generos
Pentru cei care vor sa petreacă alături de voluntarii campanie,i vineri seara ne găsiți la BOLO SteakHouse, iar sâmbătă seara în Campingul SANDALANDALA.

Continue Reading

Societate

”Serbare Câmpenească”, la Cumpăna! Spectacol live de muzică și dans, pe malul stâng al Canalului Dunărea-Marea Neagră

Published

on

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, vă invită la evenimentul „Serbarea Câmpenească”, ce va avea loc pe data de 25 mai 2024. Reamintim faptul că acest eveniment a fost programat inițial pentru data de 1 mai 2024, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, am fost nevoiți să îl amânăm.

Evenimentul este dedicat tuturor locuitorilor comunei Cumpăna, familiilor și prietenilor acestora și se va desfășura pe malul stâng al Canalului Dunărea-Marea Neagră, în locația tradițională din golf, începând cu ora 12:00.

„Serbarea Câmpenească” va include o gamă variată de activități pentru toate vârstele, menite să aducă bucurie și distracție întregii comunități.

Programul va cuprinde un spectacol live de muzică și dans, activități recreative pentru copii, precum tobogane și face painting, cât și standuri cu produse tradiționale locale, oferind astfel o experiență autentică și plină de farmec.

Ne dorim ca acest eveniment să fie o sărbătoare a comunității noastre, un prilej de bucurie și socializare pentru toți locuitorii. Sperăm ca vremea să fie favorabilă de această dată și să ne bucurăm împreună de o zi minunată.
Vă așteptăm cu drag pe toți să petrecem împreună o zi de neuitat, plină de veselie și bună dispoziție, acasă, la Cumpăna.

Continue Reading

Societate

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

Published

on

De astăzi, este deschis pentru public Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară aflat la Mila 23, Delta Dunării, locul de naștere al marelui campion la canoe din perioada 1967 –1984.

În prezența unui public numeros a avut loc, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, o instituție ce are ambiția de a deveni un model de implicare socială pentru localități în stabilirea unor strategii de dezvoltare durabilă care pun în prim plan patrimoniul cultural și natural, în consultare cu membrii comunității. Ideea de centru de inovare comunitară a fost gândită inițial și rafinată cu însuși Ivan Patzaichin, conform dorinței acestuia de a întoarce satului natal cât mai mult din ceea ce el spunea că a primit, în primii ani de viață, de la comunitatea în care a crescut: respect pentru muncă, integritate, dorința de a fi cel mai bun și răspunderea pentru acțiunile proprii. La inaugurare au luat parte peste 250 de participanți. Evenimentul a fost găzduit de Georgiana Patzaichin, soția lui Ivan, alături de Ivona Potzaichin-Rusu și Teodor Frolu, președintele și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, inițiatorii proiectului Muzeului.

Dintre invitații care ne-au onorat cu prezența, îi menționăm pe:
– Raluca Turcan, Ministrul Culturii
– Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale
– László Borbély, Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului
– Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român
– Paul Dujardin, Comisar General pentru Patrimoniu în regiunea Bruxelles, președinte Europa Nostra Belgia
– Ciprian Ștefan, Director General Muzeul Astra Sibiu

Și multiplii campioni olimpici și mondiali:
– Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS)
– Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR)
– Toma Simionov, dublu laureat cu aur la JO și partener al lui Ivan în canoea de dublu
– Maria Cosma, aur la JO de la Los Angeles
– Vasile Tomoiagă, dublu medaliat cu argint la JO de la Los Angeles și argint la JO de la Seul
– Nicușor Eșeanu, argint la JO de la Moscova
– Elena Fidatov, Gheorghe Andriev, Antrop Varabiev, Daniel Stoian, Florin Marinescu, Ciprian Popa,
Loredan Popa și Constantin Obreja.

Tot ieri a avut loc ceremonia de înmânare a decorațiilor conferite de E.S. Președintele României, Klaus Iohannis, la propunerea Ministerului Culturii, doamnei Zaharia Florica, doctor în arte vizuale, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, fondatoarea Muzeului Textilelor din Băița și domnului Teodor Frolu, arhitect și antreprenor în industrii creative și dezvoltare durabilă. Dna Zaharia a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, iar dl Frolu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectură”.

Ministerul Culturii a desemnat Muzeul ca primul ambasador New European Bauhaus în România. New European Bauhaus (NEB) este un nou curent propus de Comisia Europeană, care promovează trei valori fundamentale europene: creativitate, sustenabilitate și comunitate.

De asemenea, Muzeul a primit distincția Zero Waste de pre-certificare a unei clădiri restaurate, ca instituție care își asumă standardele de sustenabilitate stabilite de sistemul de certificare ZERO WASTE – RESTORE BUILDING.
În cadrul aceleiași ceremonii, Romfilatelia a lansat introducerea în circulație a emisiunii filatelice „Muzeul Ivan Patzaichin. Mila 23”, și a înmânat Muzeului colița dantelată, marca poștală, plicul „prima zi” și cartea poștală maximă, produse disponibile colecționarilor de mărci poștale.

Construcția este ridicată pe locul fostei case a părinților lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale sustenabile (lemn, cânepă, stuf), ca un model de practici în domeniul construcțiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă.
Ansamblul constă într-un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un Pavilion destinat activităților de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei și un spațiu pentru rezidențe artistice.

În Turn se află expuse cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viața și cariera lui Ivan. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23.

Zona de gastronomie prezintă principiile de funcționare ale unui Punct Gastronomic Local (PGL), concept promovat de Ivan Patzaichin și legiferat în urma contribuției sale directe, pe durata unui efort susținut de aproape 5 ani.

Muzeul va funcționa, pentru Mila 23, ca un pol de dezvoltare locală, în speranța că va inspira inițiative similare și în alte comunități care își propun valorificarea patrimoniului local prin responsabilizarea locuitorilor. În continuare, acesta rămâne un hub de colaborare pentru desemnările UNESCO din România.

Muzeul va fi deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:00. Accesul va fi gratuit, însă, datorită spațiului limitat, vizitarea muzeului se face exclusiv pe bază de programare orară, online, din aplicația Delta lui Ivan (aceasta poate fi descărcată din Apple Store și Play Store).

Continue Reading

Societate

Weekend de foc pentru jandarmii constănțeni

Published

on

În perioada 17 – 19 mai a.c., jandarmii constănțeni vor asigura măsurile de ordine publică pentru o multitudine de evenimente sportive, comemorative și cultural – artistice care au loc în municipiul și județul Constanța.

Vom asigura ordinea și liniștea publică pentru următoarele manifestări publice:
– concertele desfășurate în Piața Ovidiu din Constanța, în perioada 17.05 – 21.05.2024 cu ocazia ”Zilelor Constanței”;
– seria de evenimente creative, sportive și cultural artistice organizate în diverse locații din municipiul Constanța, în perioada 17.05 – 21.05.2024 cu ocazia celebrării ”Zilelor Constanței” (evenimentul sportiv ”Sport Corner” organizat de C.S.M Constanța pe faleza Cazinoului din Constanța, concertul susținut de ansamblul Flautissimo pe strada Ștefan cel Mare, evenimentul ”Creativo” organizat în piațeta din zona Casei de Cultură, ”Food Truck Festival”, organizat pe bulevardul Tomis în fața Primăriei, ”Târgul de creație artistică” organizat în fața muzeului de Artă Populară și multe alte manifestări de acest gen) ;
– concursul de ciclism „Cupa Mării Negre 2024”, organizat de către C.S. Medgidia în data de 18.05.2024 pe stadionul ”Iftimie Ilisei” din Medgidia, la care vor participa copii și juniori cu vârste cuprinse între 6-18 ani;
– marșurile comemorative organizate de către Uniunea Democratică Tătară și de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la evenimentele din 18 mai 1944 care au marcat istoria tătarilor;
– meciul de fotbal feminin dintre echipele F.C.V. Farul Constanța și AFK Csikszereda Miercurea Ciuc din cadrul Campionatului Național de Fotbal Superliga Feminină, organizat sâmbătă, 18.05.2024 la ora 12.30 în cadrul Complexului Sportiv Academia „Gheorghe Hagi”.
– ”Zilele comunei Mircea Vodă”, eveniment cultural artistic care are loc sâmbătă în localitatea menționată;
– meciul de fotbal dintre echipele C.S. Axiopolis Cernavodă și C.S. Gloria Băneasa, organizat în data de 18.05.2024 pe stadionul ”Ideal” din Cernavodă;
– partida de rugby dintre echipele C.S.M. Constanța și C.S.M. Galați, organizată în data de 19.05.2024 pe stadionul ”Callatis” din Mangalia;
Le recomandăm tuturor participanților la evenimentele enumerate să respecte atât normele legale cât și pe cele impuse de organizatori, să acorde o atenție sporită copiilor și să aibă grijă de bunurile personale.

Jandarmii constănțeni vor participa şi în acest weekend, alături de colegii poliţişti, la acțiunile derulate pentru prevenirea şi combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
În cazul apariţiei unor fapte de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică, îi rugăm pe cetăţeni să ne semnaleze imediat aceste aspecte, direct sau la numărul unic de urgenţe 112.

Vă dorim tuturor un weekend plăcut și fără incidente!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222