Connect with us

Societate

Cea mai mare operațiune aeriană de monitorizare a delfinilor din Marea Neagră s-a încheiat | Care este pronosticul ?

Published

on

Cea mai mare operațiune aeriană de monitorizare a delfinilor din Marea Neagră s-a încheiat. Specialiști din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina au fost implicați în acest proiect uriaș, finanțat de Uniunea Europeană.  Timp de trei săptămâni, avioane de supraveghere, dar și ambarcațiuni au străbătut mii de kilometri pentru a afla câți delfini mai sunt în acest moment în Marea Neagră. Informațiile obținute vor fi acum procesate, însă o cifră exactă ar putea fi anunțată abia anul viitor.

Opt specialiști din 4 țări europene, împărtiți în două echipe, au parcurs peste 12.000 km, dintre care 7.000 km monitorizați. O echipă a pornit din Ucraina, iar cealaltă din Georgia și timp de 19 zile au colectat date despre cetacee și nu numai,  deasupra apelor teritoriale ale Ucrainei, României, Bulgariei, Turciei și Georgiei.

Biologii români au coordonat proiectul de monitorizare al delfinilor din Marea Neagră. Cercetătorii au vrut astfel să afle  dacă delfinii din Marea Neagră sunt în pericol de dispariţie din cauza pescuitului excesiv. Alături de biologii de la Mare Nostrum, parteneri în acest proiect au fost și cercetatorii de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa. Aceștia susțin că într-un singur sezon de pescuit industrial, există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.

Expediția nu a fost una ușoară, iar în cele trei săptămâni de observație s-au lovit de tot felul de obstacole: refuzul de a li se elibera permisele pentru zbor, întârzieri, obligația de a avea un militar la bord, deși asta însemnă să depășească masa admisă pentru decolare.

Între anii 2000 și 2014 au fost numărate într-o acțiune similară, însă pe o arie mult mai mica din Marea Neagră, în jur de 450.000 de exemplare de delfini din cele trei specii care trăiesc în Marea Neagră. Specialiștii spun că numărul este în creștere însă dacă facem o comparație cu anii 1950, când numărul mamiferelor era de aproape două milioane, este clar că situația continuă să fie una îngrijorătoare.

Actualitate

“QuaranTeens”, un proiect ambițios dedicat elevilor constănțeni

Published

on

Într-o lume cu restricţii, creativitatea nu rămâne limitată! Ambasadorii Festivalului “Super” vin cu o idee pentru liceenii constănțeni pasionați de artă. “Super”, cel mai mare festival din România dedicat filmelor şi artei făcute de adolescenţi, a ajuns la cea de a IX-a ediție şi a recrutat ambasadori în toată ţara.

La nivelul judeţului Constanța, o elevă de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și o elevă de la Liceul de Marină  şi-au propus să readucă spiritual creativ printre tineri prin revista colectivă de artă “QuaranTeens”.

Proiectul “QuaranTeens” se va desfăşura exclusiv online şi are ca scop afirmarea ideilor, gândurilor şi viziunilor tinerilor creatori, chiar şi în această perioadă dificilă.

“Suntem conștienți că distanţarea socială a fost o provocare pentru toată lumea, în special pentru tineri. Vrem să ajutăm adolescenții din orașul nostru să se exprime în ce mod artistic îi face să se simtă mai conectați cu ei înșiși şi apoi cu ceilalţi. La final, suntem siguri că o să se bucure pe deplin de rezultatul creativităţii lor.”, declară una dintre inițiatoarele proiectului

Posibilitățile de participare sunt cât mai vaste, fiind acceptat orice tip de artă vizuală, literară sau material care putea fi expus în care să fie prezentată propria viziune asupra vieții înainte și după apariția pandemiei.

Elevii care doresc să ia parte la acest proiect pot trimite un e-mail cu lucrarea lor la adresa e-mail: quaranteensconstanta@gmail.com, împreună cu datele personale și un număr de contact.

Înscrierile se desfăşoară până la data de 15 februarie, dată după care participanții selectați vor fi contactați pentru un mic interviu prin care echipa proiectului îi va putea cunoaște mai bine.

Continue Reading

Actualitate

Seniorii constănțeni sunt premiați la domiciliu

Published

on

Zilele acestea, reprezentanții Primăriei Constanţa vor ajunge la persoanele care au împlinit 80 de ani și au depus, până în data de 31 decembrie 2020, documentele necesare pentru acordarea sumelor oferite de municipalitate. Pe lângă bani, octogenarii constănţeni vor primi şi măşti de protecţie, din donaţia oferită de Primăria Kaohsiung.

Seniorii Constanței primesc 300 de lei pentru împlinirea vârstei de 80 de ani și pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie și 500 de lei pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

Pentru a intra în posesia banilor, beneficiarii trebuie să trimită pe adresa de e-mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente:

  • cerere tip;
  • copie conform cu originalul a certificatului de naștere;
  • copie conform cu originalul a cărții de identitate;
  • copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie, pentru cei care aniversează 50 de ani de căsnicie.

Documentele pot fi depuse şi la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă, în zilele de luni, marți, miercuri, vineri între orele 08:30-16:30, iar în zilele de joi în întervalul orar 08:30-18:30.

Important: cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.

Relații suplimentare puteţi obţine la numărul de telefon: 0241 485 533.

 

Continue Reading

Actualitate

România, în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri administrate

Published

on

România ocupă o poziție fruntașă în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri anti Covid administrate. Este pe locul 18 la nivel mondial și pe locul 6 în rândul statelor din Uniunea Europeană.

Conform statisticilor Bloomberg, pe primul loc în acest clasament se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizați.

Țara noastră ocupă astfel o poziție fruntașă în clasamentul țărilor cu cele mai multe doze administrate. La ora actuală, România este a 18-a țară la nivel mondial și a 6-a la nivelul Uniunii Europene.

Datele luate în considerare pentru România sunt cele din 17 ianuarie și nu includ cele peste 30.000 de vaccinuri făcute luni.

În ceea ce privește procentajul locuitorilor vaccinați, pe primul loc este Israelul, care a reușit să imunizeze aproape 26% din populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetățeni vaccinați. Marea Britanie are un procentaj de 6,45%, iar Statele Unite 4,36%.

Până în prezent, țara noastră se numără printre statele care au imunizat între 1% și 2% din populație, în condițiile în care numeroase alte țări nu au depășit încă pragul de 1%.

sursa foto: agora.md

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta