Connect with us

Cultura/Educatie

Cea de-a opta minune a lumii: Camera de Chihlimbar

Published

on

„Salonul de chihlimbar”, o spectaculoasă încăpere creată în secolul al XVIII-lea de artizanii prusaci, a fost declarată la vremea sa „cea de-a opta minune a lumii”. Nivelul de detaliu şi măiestria decoraţiunilor ce împodobeau această operă barocă au transformat-o în una dintre cele mai preţioase creaţii ale omenirii. Dispariţia „Camerei de chihlimbar” în 1941 rămâne şi astăzi o enigmă, iar povestea legendarei încăperi este unul dintre cele mai fascinante mistere ale istoriei.

În Grecia Antică numele dat chihlimbarului era „elektron”, adică „format de către soare”, grecii crezând că substanţa aurie era forma pietrificată a razelor soarelui. Cuvintele moderne „electricitate” şi „electron” îşi au originea în denumirea acestui material.

În secolul al XVIII-lea, chihlimbarul era folosit adesea în operele de artă graţie culorii sale aurii şi rarităţii sale. Cele mai importante centre artistice în care era folosită această resursă rară erau Königsberg şi Danzig, oraşe situate pe malul Mării Baltice. Localizarea geografică reprezenta un mare avantaj, anume accesul la depozitele de chihlimbar existente sub apele mării Baltice. Sub fundul acesteia se află îngropată o veche pădure de pini, iar furtunile violente aduc adesea depozite de chihlimbar la mal.

Chihlimbarul era extrem de preţios, astfel că legile secolului al XVIII-lea pedepseau cu moartea vânzarea ilegală a „ambrei galbene”. Cu timpul, cavalerii germani au obţinut monopolul asupra comerţului cu chihlimbar, iar cele mai valoroase bucăţi ajungeau la artizanii din cele două oraşe. În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, tehnica realizării de bijuterii şi piese de mobilier din chihlimbar a devenit tot mai elaborată, iar operele artiştilor de aici din ce în ce mai apreciate. În secolul al XVIII-lea, piesele de mobilier din chihlimbar au devenit cele mai dorite cadouri în înalta societate, ele întruchipând calităţi precum bogăţia, bunul gust şi generozitatea.

„Salonul de chihlimbar” a reprezentat cea mai mare realizare a artizanilor prusaci, o întreagă încăpere fiind acoperită cu panouri de chihlimbar, foiţe de aur şi oglinzi pentru a crea o imagine spectaculoasă în lumina soarelui. Opera a fost începută în 1701 la dorinţa consoartei regelui prusac Frederic I, Sophia Charlotte de Hanovra. Andreas Schlüter, un sculptor baroc de origine germană, a fost artistul însărcinat cu proiectarea camerei, aceasta fiind transpusă în realitate de un maestru al artizanatului în chihlimbar, Gottfried Wolfram, asistat de Ernst Schacht şi Gottfried Turau.

Astăzi, „Salonul de chihlimbar” este accesibil tuturor celor ce vizitează Palatul Ecaterina, povestea acestei comori atrăgând turişti din toate colţurile lumii care doresc să vadă monumentul cu o istorie plină de mistere şi care a jucat un rol important în relaţiile dintre două ţări importante pe harta continentului european.

Sursa: descopera.ro

Cultura/Educatie

Primarul ales, Vergil Chițac, așteptat la deschiderea Festivalului DbutanT 2020, la Teatrul de Stat Constanța

Published

on

Astăzi, 19 octombrie, la ora 18:00, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe vă invită la deschiderea oficială a celei de-a V-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT, în prezența primarului ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac, președintelui ales al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și președintelui în funcție al Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

La deschidere, care va avea loc în sala Teatrului de Stat Constanța, din Bulevardul Ferdinand 11, vor participa directorii celor două teatre partenere, regizorul Erwin Șimșensohn, respectiv actrița Anna Maria Popa, membrii juriului – Gelu Colceag, regizor, directorul Teatrului Mic București, Radu Apostol, regizor, directorul Centrului de Teatru Educațional Replika București, Florin Toma, actor, directorul Teatrului „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița, regizor, directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare, Vava Ștefănescu, coregraf, directoarea Centrului Național al Dansului București – și alte personalități ale lumii teatrale.

Festivalul DbutanT s-a afirmat încă de la prima ediție, din 2016, ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți.

Festivalul a  fost pe punctul de a fi anulat din cauza pierderii sprijinului financiar, dar Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții.

Festivalul DbutanT 2020 se desfășoară de astăzi până duminică, în condiții de siguranță maximă și cu respectarea tuturor regulilor impuse pentru limitarea pandemiei. De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare.

După primele zile de festival, juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

Continue Reading

Cultura/Educatie

La UOC, studenții înscriși în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, încep cursurile online

Published

on

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va organiza, luni, 19 octombrie 2020, începând cu ora 12:00, o întâlnire online la adresa: http://bit.ly/CursuriCyber, în vederea dezbaterii oportunităților activităților de formare ce se vor realiza în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, cod proiect: 122837, pentru studenții din grupul țintă.

UOC reia, în această lună, seria celor șase cursuri complementare. Astfel, studenții înscriși vor putea participa la următoarele cursuri gratuite, susținute de specialiști cu renume național și internațional în domeniul Cyber Security, în mediul online:

  • Curs 1: Web Semantic și Ontologii (WSO);
  • Curs2: Recunoașterea formelor și căutarea de date în spațiul web (RFC);
  • Curs 3: Securitatea sistemelor software (SSS);
  • Curs 4: Securitatea aplicațiilor Web (SAW):
  • Curs 5: Machine Learning (ML);
  • Curs 6: Online Threats to Modern Organizations (OTMO).

Fiecare activitate de formare prevede 28 de ore de curs și 28 de ore de seminar, din care 14 ore de aplicații practice. La finalul cursurilor complementare, studenții vor susține un test de aptitudini teoretice și practice, în urma căruia li se va elibera un Certificat de absolvire a cursului complementar. Certificatul de absolvire va recunoaște finalizarea cursurilor complementare și dobândirea cunoștințelor specifice. Proiectul are ca țintă atingerea unui număr  de 300 de studenți.

Planificarea cursurilor pentru luna octombrie 2020 va fi postată pe pagina web a proiectului http://proinfo.univ-ovidius.ro/, dar și pe platforma de e-learning (MS Teams), în care se vor susține toate cursurile și laboratoarele.

Pentru buna desfășurare a activităților în medii virtuale, studenții vor primi, prin poșta electronică, link-ul de acces pentru fiecare curs, conform planificării, și vor putea interacționa live, folosind orice device, precum smartphone-ul, tableta, desktop-ul sau laptop-ul, cu specialistul care ține, în ziua respectivă, activitatea de formare, dar și cu restul colegilor.

După încheierea procesului de pilotare a celor 6 cursuri demarate în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, acestea vor fi incluse în oferta educațională a UOC, mai precis în cadrul programelor de studii ale programului de studii universitare de licență Informatică, sub forma unor discipline opționale.

Potrivit Cererii de finanțare, în proiectarea și elaborarea programei pentru cele 6 cursuri complementare s-a ținut cont de necesitatea introducerii unor servicii de facilitare a învățării adresate studenților, corelate cu nevoile pieței muncii din sectoarele economice competitive/domeniile identificate prin SNC și SNCDI.

Proiectul „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“ este cofinaţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Filme, spectacole și expoziții în acest weekend, la Constanța

Published

on

Instituțiile de cultură constănțene au pregătit locuitorilor urbei un weekend pe cinste. Astfel, Teatrul de Stat Constanța vă invită sâmbătă și duminică, începând cu ora 19:00, la „Jocuri în curtea din spate”, un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a pregătit pentru publicul meloman două spectacole deosebite. Una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute opere din lume, „Traviata“, de Giuseppe Verdi, va fi prezentată pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, duminică, 18 octombrie de la ora 19:00.

Spectacolele încep la ora 19, iar regulile și informațiile legate de participarea publicului la reprezentațiile artistice în contextul COVID-19 pot fi vizualizate accesând pagina instituției.

Centrul Multifunțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin îi așteaptă pe constănțeni cu următoarele proiecții:  în data de 17 octombrie, ora 12:00 – Troll Tour World, ora 15:00- Mulan, ora 17.30- Honest Theif, ora 20.00- Ava. De asemenea, în data de 18 octombrie, ora 12.00- Troll Tour World, ora 15.00- Animal Crackers, ora 17.30-Ava, ora 20.00- Honest Thief.

Casa de Cultură a Sindicatelor vă invită sâmbătă, de la ora 19:00 la „Bărbații la 40, femeile la 43” . Este un spectacol despre criza prin care trec aproape toate cuplurile cel puțin o dată în viață.

Nu în ultimul rând, Muzeul de Artă Constanța găzduiește în perioada15 octombrie – 25 noiembrie 2020 la expoziția de grafică și pictură românească modernă „Muzeul din depozit”.

Toate reprezentațiile se vor desfășura în condiții de siguranță și cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție împotriva pandemiei, conform legii.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta