V-aţi întrebat vreodată cum se fabrică delicioasele mezeluri şi preparate din carne pe care le savurăm la mic dejun, prânz sau cină? Ei bine, noi am mers în judeţul Tulcea, la Carniprod, cel mai important producător de profil din Dobrogea şi am asistat, pas cu pas, la întregul proces de fabricare a produselor enunţate mai sus.
În procesul de prelucrare a cărnii, principalele elemente cu influenţă majoră asupra preparatelor obţinute sunt materiile prime şi auxiliare, materialele şi procesul tehnologic. Iar procesul tehnologic este cât se poate de complex.
“Ne aflăm în zona de recepţie a materiei prime în formă de carcasă cumpărată de la furnizori sau porci vii, sacrificaţi în abatorul societăţii.”, declară MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
Atenția deosebită pentru selecția materiei prime și folosirea ingredientelor naturale reprezintă garanția unor produse de calitate superioară.
“După o depozitare temporară a carcaselor de porc, intrăm în faza următoare, de tranşare. Aici urmează dezosarea şi alegerea cărnii potrivite pentru diverse reţete ale produselor din procesare sau carnea care poate fi vândută şi în stare crudă.”, declară MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
Astfel, primele rezultate din tranşare sunt comercializate ca atare: pulpă proaspătă, ceafă proaspătă, cotlet, scăriţă, fie sunt destinate procesării pentru a obţine alte produse.
“Ne aflăm în zona de ambalare a cărnii proaspete. Aici avem trei maşini de ambalare a cărnii în atmosferă modificată. Pregătim pentru clienţii noştri carne tocată, ceafă feliată la casoletă, pulpă, cotlet şi multe alte sortimente.”, completează MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
Și pentru a crea produse autentice, distincte prin gust, ingredientele folosite sunt esențiale.
“Suntem în spaţiul unde se pregătesc mix-urile de condimente pe şarje de producţie, foarte bine identificate în loturi şi cantitate, astfel încât trasabilitatea produsului se realizează în condiţii perfecte.”, mai spune MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
Iar procesul de producție continuă. De data aceasta, într-o altă hală special amenajată.
“Ne aflăm în zona de umplere. Aici, pasta este introdusă în membrane colagenice sau naturale, urmând a fi promovate în faza de tratament termic, adică fierbere şi afumare. Apoi, în zona de fierbere şi afumare a produselor, observaţi produse foarte gustoase, care urmează a fi fierte şi afumate.”, susţine MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
După ce sunt maturate și tratate termic în cel mai delicat mod și apoi afumate prin utilizarea lemnului de esență tare, aceste produse ajung în zona de ambalare.
“Iată-ne ajunşi în zona de ambalare a produselor. Aici, pregătim produsele vidate, feliate sau batoane ca atare, în formă vrac.”, susţine MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
Urmează apoi procesul de livrare. Zinlic, sute de sortimente și produse din carne sunt încărcate în mașinile care le transportă apoi către numeroasele magazine Carniprod din Dobrogea.
“Produsele noastre sunt din carne şi nu sunt alte elemente în produsele noastre decât ceea ce trebuie să fie în aceste produse pe care noi le oferim consumatorilor.”, declară NICOLAE CIULEAC, director general SC CARNIPROD SRL
În timp ce toate aceste sortimente de mezeluri și produse din carne ajung pe mesele românilor, specialiștii Carniprod lucrează la noi și noi sortimente și preparate.
“Echipa noastră de specialişti proiectează şi implementează permanent produse noi, care să satisfacă cele mai exigente criterii de calitate pentru o gamă cât mai largă de consumatori. O atenţie deosebită o acordăm şi reţetelor de fabricaţie, unde ingredientul principal este carnea, fapt dovedit şi pe etichetele finale ale produselor. În speţă, avem buline informative cu 70%-80%-90% carne, în funcţie de reţetă.”, declară MĂDĂLINA PAVEL, inginer tehnolog cercetare-dezvoltare produse
“Ne străduim permanent ca şi calitatea produselor noastre să ocupe un loc cât mai bun şi să fie pe placul consumatorilor, astfel că ne străduim în continuare să dezvoltăm şi alte produse tradiţionale pentru consumatori.”, declară NICOLAE CIULEAC, director general SC CARNIPROD SRL
Și, ca să ne facem o idee de ansamblu, putem evidenția cifrele, care sunt grăitoare. An de an, producția pieței a crescut, ajungând, la nivelul anului 2015, de exemplu, la nu mai puțin de zece mii de tone.