Tuturor ne place să călătorim, să întâlnim oameni noi şi să cunoaştem obiceiurile altor ţări. Unii sunt dornici să experimenteze mâncăruri noi, în timp ce alţii iubesc adrenalina şi vor să trăiască experienţe inedite sau unice. Iar atunci când trebuie să ne hotărâm unde ne petrecem vacanţa, de cele mai multe ori alegem capitalele lumii, pentru că fiecare în parte aduce o notă aparte în felul ei, la care contribuie oamenii, frumuseţea oraşelor, urbanismul sau prin nivelul de trai ridicat sau popularitatea lor. Din acest motiv, a fost întocmit un top Forbes al celor mai frumoase oraşe din lume.
Pe locul 10 se află Madrid, capitala Spaniei, fiind unul dintre oraşele cele mai îndrăgite de turişti prin prisma faptului că e plin de bucurie, cât şi o istorie interesantă. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orașul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. În Madrid este situat primul dintre cele mai mari muzee ale Europei – Prado. În general, Madridul dispune de un număr mare de diverse muzee. Iar vinul de aici este foarte bun.
Madrid, Spania

Cu un spirit discret şi liber, Amsterdam, capitala Olandei, se află pe locul 9 în acest clasament. Printre păturile largi ale populaţiei, acest oraş este cunoscut prin faptul că aici este permisă comercializarea drogurilor uşoare. A fost fondat în 1275. Totodată, în Amsterdam se află muzeul Van Gogh, casa-muzeu al lui Rembrandt, precum şi o mulţime de alte locuri interesante,însă este vizitat de turişti, în principal, datorită vînzării libere a stupefiantelor, cât şi a celebrului cartier roşu.
Amsterdam, Olanda

Pe locul 8 se situează capital Germaniei, Berlin, fiind cel mai mare oraș al țării cu aproximativ 3,4 milioane de locuitori și acoperind o suprafață de aproximativ 892 km². Este oraşul în care poţi vedea deosebit de mulţi tineri. Din acest motiv, bătrînul Berlin îţi lasă impresia unui oraş „tânăr”. Berlinul modern este casa unor renumite universități, orchestre, muzee, locuri de divertisment și găzduiește multe evenimente sportive. Este un loc căutat pentru producțiile internaționale de filme.Orașul este cunoscut pentru festivalurile sale, arhitectura diversă, viața de noapte, arte contemporane și calitatea înaltă a vieții. De-a lungul ultimului deceniu, Berlinul a fost martorul unei scene antreprenoriale cosmopolite.
Berlin, Germania

Melbourne, capitala Australiei se află în top, pe locul 7, iar cei care au avut posibilitatea să viziteze oraşul spun că este extrem de frumos. Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, este un centru modern, multicultural și vibrant, cu nivelul de trai foarte ridicat, oferind diverse atracții și activități tot anul.
Melbourne, Australia

Locul 6 este ocupat de Barcelona, capitala Cataloniei, o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei. Oraşul se află pe coasta Mediteranei, la 160 km sud de lanțul muntos Pirinei, care reprezintă granița cu Franța. Barcelona oferă o oportunitate unică pentru turiști, de a se plimba de la rămășițele romane spre cetatea medievală, și spre orașul modern cu bulevardele sale deschise și toate intersecțiile lăsate largi de colțurile clădirilor tăiate în mod unic. Centrul istoric al orașului este aproape plat, în timp ce orașul modern se întinde spre dealurile înconjurătoare, având străzi ce cresc în altitudine, ce aduc aminte de San Francisco.
Barcelona, Spania


Roma, capital Italiei ocupă locul 5 în clasamentul celor mai mai frumoase oraşe din lume. Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne. Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numără Colosseumul și Columna lui Traian. O enclavă a Romei este și statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman.
Roma, Italia

Pe 4 se situează New York. Este cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii, zona sa metropolitană fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume. Este situat în statul New York și are statutul de cel mai mare oraș al SUA încă din 1790. Tipul de clădiri cel mai frecvent asociate cu New York-ul sunt zgârie-norii. În New York se găsesc în jur de 4493 zgârie-nori, mai mult decât în orice alt oraș din lume. Fiind înconjurat aproape în întregime de apă, densitatea sa mare, și capacitățile comerciale ale orașului în diferitele sale zone au dus la apariția celui mai mare număr de clădiri de birouri și blocuri de apartamente din lume.
New York, SUA

Sydney, capitala Australiei se află pe locul 3 în top, fiind cel mai mare din ţară. Aici se află celebra Sydney Opera House, ce a fost inclusă în anul 2007 pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Sydney este situat pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri din lume, cu un port natural minunat, pe care navigatorul britanic James Cook l-a botezat, în 1770, Port Jackson. În anul 2000, la Sydney au avut loc Jocurile Olimpice de vară, la care au participat un număr record de sportivi: 10.651 de concurenți din 199 de țări.
Sydney, Australia

Franţa, prin capitala Paris, ocupă locul 2 în clasamentul celor mai frumoase oraşe ale lumii, fiind şi cel mai mare oraș din Franța. Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume, iar influența sa politică, educativa, divertisment, mass-media, modă, știință și arte contribuie la considerarea sa drept unul dintre cele mai importante orașe din lume. Cu aproximativ 17 milioane de turiști străini annual, Paris este cel mai vizitat oraș din lume. Oraşul și regiunea sa conțin 3.800 de monumente istorice și patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Paris, Franţa

Am ajuns şi la primul loc al clasamentului celor mai frumoase oraşe ale lumii, acesta fiind ocupat de Londra, capitala Marii Britanii. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului Unit, și unul dintre cele mai importante orașe ale lumii. În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate. Westminster Abbey și Biserica Sf. Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Simbolul Londrei este Big Ben-ul, turnul cu ceas al Palatului Parlamentului, construit în secolul al XIX-lea în stil neogotic.
Londra, Marea Britanie

sursa: Forbes/ Wikipedia
sursa foto: corn.org, wikipedia.org