Connect with us

Diverse

Caravana Hemopet ajunge la mare. Acum şi câinele tău poate fi erou!

Published

on

Nu doar oamenii aflaţi în suferinţă au nevoie de transfuzii de sânge ci şi animalele. Fie că locuieşti în Constanţa sau doar ai venit în vacanţă pe litoral împreună cu căţelul tău, ai ocazia să faci o faptă bună şi să ajuţi un căţel bolnav care are nevoie de transfuzii sanguine. În perioada 3-5 august, Caravana Hemopet se va afla la Năvodari şi Constanţa.

Câinii sau pisicile au nevoie de ajutorul nostru şi al patrupedului nostru. În ultimii ani procedura de transfuzie sanguină la câini şi pisici este des folosită şi a contribuit la salvarea multor suflete. Este adevărat că sunt încă destul de mulţi oameni care au un animal de companie şi nu cunosc această procedură şi nici de efectele benefice pe care le are. Donarea este benefică pentru cel care primeşte sângele, a cărui viaţă este practic salvată, dar şi pentru donator. În momentul donării, donatorul este investigat amănunţit, prilej cu care pot fi depistate anumite afecţiuni care, poate, în alte condiţii ar fi trecut neobservate, dar care îi pot pune viaţa în pericol. Specialiştii spun că, doar la ultima caravană au fost depistaţi câţiva donatori cu dirofilarioză, deşi nu aveau semne clinice.

Ce este dirofilarioza? Este o boală foarte periculoasă care poate cauza moartea animalului dacă nu este depistată la timp. Dirofilarioza este transmisă de ţânţari, în sezonul cald, iar în ţara noastră este extrem de frecvent întâlnită în rândul câinilor. Boala mai este cunoscută sub denumirea de „vierme al inimii”, din cauza faptului că larvele adulte se instalează şi se înmulţesc în inimă. Prevenţia este foarte importantă şi se face prin testare şi deparazitare în mod regulat. Acesta este unul din motivele pentru care în cadrul acestei campanii, donatorii vor primi pipete pentru deparazitare externă cu efect împotriva ţânţarilor.

Condiţii de donare

La fel ca şi la oameni, actul de donare este un act voluntar. Stăpânii pot decide acest lucru pentru companionul lor, mai ales că metoda de recoltare este nedureroasă. Voluntariatul animalelor donatoare este răsplătit prin oferirea a câtorva beneficii menite să ajute la prevenirea bolilor transmisibile prin paraziți, precum și prin efectuarea unui screening regulat de sănătate prin testarea fiecărei unități sanguine donate, dar și prin oferirea de reduceri la analize sau chiar analize gratuite anual.

Câinele trebuie:

 • să aibă între 1 și 8 ani
 • să fie clinic sănătos (fără istoric de boli cardiace, renale sau boli cronice)
 • Să fie cuminte
 • Să aibă cel puțin 25 kg
 • Să nu se afle sub tratament medicamentos
 • Pentru femele să nu fie în călduri, gestante sau în perioadă de lactație
 • Să nu fi primit niciodată o transfuzie
 • Să nu fie fost bolnav de boli transmisibile prin sânge (babesioză, dirofilarioză etc)
 • Să nu fi suferit vreo intervenție chirurgicală în ultimele 2 săptămâni

Pisica trebuie:

 • Să aibă între 1 și 8 ani
 • să fie clinic sănătoasă (fără istoric de boli cardiace, renale sau boli cronice)
 • Să aibă peste 4 kg
 • Să nu se afle sub tratament medicamentos
 • Să nu fie în călduri (pentru femele)
 • Să nu fie alergică la vreo substanță utilizată la sedare
 • Să aibă acordul stăpânului pentru administrarea protocolului de sedare – obligatoriu la pisici, pentru a diminua stresul contenției
 • Să nu fi primit niciodată o transfuzie
 • Să nu fie bolnav de boli transmisibile prin sânge (boli virale precum FIV, FeLV,)
 • Să nu fi suferit vreo intervenție chirurgicală în ultimele 2 săptămâni

Vino să salvezi vieţi cu patrupedul tău şi asigură-i astfel şi propria sănătate.

Donează sânge, salvează vieţi !

Sursa: facebook/hemopet.bloodbank

 

 

 

Diverse

Personalitatea Zilei: Lavinia Miloșovici

Published

on

Astăzi, 21 octombrie, îi spunem “La mulți ani!” Laviniei Miloșovici. Cunoscută ca “Milo” în lumea gimnasticii, este considerată cea mai valoroasă gimnastă română a anilor ‘90.

Născută pe 21 octombrie 1976 în Lugoj, Lavinia Miloșevici a adus României 19 medalii mondiale și olimpice, reușind să urce pe podium la fiecare Campionat Mondial și ediție a Jocurilor Olimpice între anii 1991 și 1996.

Performanța cea mai notabilă este considerată finala de la sol la Jocurile Olimpice de la Barcelona (Spania) în 1992, pentru care a primit nota 10. Aceasta a fost a doua notă de 10 acordată la Barcelona, și ultima până în prezent.

În plus, cea mai strălucitoare realizare din cariera sa competițională o reprezintă câștigarea unui titlu mondial sau olimpic la fiecare aparat, performanță pe care niciuna dintre aprigele ei rivale nu a reușit să o realizeze.

sursa foto: infocs.ro

Continue Reading

Diverse

Lacul Iezer din Călărași a secat

Published

on

Aflat ȋn vecinătatea Dunării , lacul Iezer Călărași este unul dintre locurile preferate ale păsărilor pentru popas în drumul lor spre locurile de iernare. Datorită biodiversităţii sale, lacul a  fost declarat arie naturală protejată. Specialiștii spun că principala cauză care a dus la secarea  lacului Iezer Călărași este un stăvilar defect, amplasat între lacul Gălățui și canalul care alimentează lacul Iezer Călărași.

Iar la acțiunea umană se adaugă și cea a naturii, seceta excesivă de anul acesta mai exact și care contribuit la reducerea debitului de apă.  Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu, cele mai periclitate gâște din lume, iar acestea vor sosi în mai puțin de două luni din lunga lor călătorie începută în ținuturile arctice. Pe lângă gâște, au de suferit și ambele specii de pelicani care cuibăresc în România, pelicanul creț si cel comun.

Mii de păsări din alte zeci de specii au de suferit din cauza dispariției lacului, mai ales că secarea s-a produs în timpul migrației de toamnă și speciile aflate în migrație au pierdut un loc crucial de odihnă și hrănire. Societatea Ornitologică Română face un apel  către instituțiile responsabile să găsească urgent soluții prin care regimul hidrologic al lacului Iezer Călărași să fie restabilit în cel mai scurt timp. Este singura opțiune pentru a putea readuce la viață lacul Iezer Călărași.

Continue Reading

Diverse

Fotografia zilei: Stepan, ursul care a uimit întreaga lume cu aparițiile sale în ședințe foto

Published

on

Să ne mai descrețim frunțile! În contextul actual, într-un asediu de informații deloc îmbucurătoare, merită totuși să ne abatem gândul și către lucruri și aspecte mai plăcute.

De pildă, astăzi vi-l prezentăm pe Stepan, un urs brun cu o statură impunătoare, dar bland precum o pisică. Stepan a uimit prin aparițiile sale în ședințe foto ce par rupte de realitate.

Întrucât a fost abandonat încă de la trei ani, Stepan a fost adoptat de un cuplu din Rusia, care a avut grijă să îl crească și să îl domesticească până când ursul a devenit cel mai bun companion al familiei.

Recent, aflându-i povestea, o fotografă profesionistă din Rusia s-a încumetat să realizeze o serie de ședințe foto, iar pozele au făcut imediat înconjurul lumii. De apreciat este, de asemenea, și curajul frumoaselor modele care apar în aceste fotografii. E drept, acestea au fost fascinate pe loc de blândețea lui Stepan, iar ipostazele sunt de-a dreptul spectaculoase.

Mai jos puteți admira doar o parte dintre aceste capodopere, fotografii ce par de-a dreptul ireale.

sursa foto: medvedstepan.ru

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta