Connect with us

Actualitate

Carantinații din staţiunea Mamaia au plecat acasă

Published

on

Libertate. Acesta este cuvântul care a stat pe buzele a peste 200 de români care  s-au întors acasă la cei dragi, după ce au petrecut 14 zile în centrele de carantină de la Constanța.  Oamenii au fost preluați cu autocarele și duși până la limita județelor în care locuiesc. Alți 38 de români le-au locul.

Cei mai mulţi dintre ei au ajuns în centrul de carantină din Mamaia, după ce au fost aduşi din Italia, de la  Torino, cu zboruri special  orgaizate pentru repatrierea lor. Au stat 14 zile în camerele de hotel puse la dispoziţie de autorităţi. Nu au avut voie să iasă afară sau pe holuri. Nu toţi însă au respectat regulile.

“ În rest condițiile au fost bune. Din punctul de vedere al distanței vă dați seama că a fost dureros să te gândești la ce se întâmplă în lume. Te gândești la cei de acasă, te gândești la tine, să te protejezi pe tine, pe cei apropiați ție. A fost dureros, dar am scăpat cu bine. În cameră am stat două persoane. Cum sunt oamenii după atât timp de izolare? Apar nervi, apar fricțiuni? Apar anumite tensiuni, dar dacă tratezi totul cu calmitate e în regulă.” ne-a declarat o persoană care a ieşit din carantină.  

Au fost două săptămâni grele pentru toți. Erau acasă însă totuși departe de cei dragi. Au fost testați și au așteptat rezultatele cu sufletul la gură. Le-a fost teamă să nu se infecteze .Nici condițiile de cazare nu au fost pe placul tuturor.

“ În rest a fost dificil. Eu cu sănătatea am fost destul de bine. Restul însă, au lăsat de dorit, precum tratamentul pe care l-am primit de la hotel și factorul umanitar. Nu a avut nimeni nici un sentiment reciproc de bunăstare cu cei din jur. De ce ați plecat din Italia? Pentru că erau părinții îngrijorați și am decis să mă întorc. “ne-a declarat o persoană care a ieşit din carantină.  

“ Condițiile de la acest hotel sunt groaznice. Mâncarea nu e bună absolute deloc. Cei de la diaspora.ro au ajutat mult și ne-au ajutat și pe noi românii veniți din străinătate. În rest nu ne-a ajutat nimeni. Aici nu ne îmbolnăvim de coronavirus ci de mizeria care este pe holuri, de mâncare și de condițiile care sunt. Ne tratează foarte urât.” ne-a declarat o persoană care a ieşit din carantină.  

“ La început primele douăzile până au venit rezultatele testelor am fost cumva în stress pentru că ne gândeam să nu fim infectați. Pe urmă, cei care au avut, i-a luat și restul am avut de stat în continuare. După asta ne-am mai calmat.  A fost bine. Autoritățile ne-au tratat bine și mâncarea a fost bună. Curățenia și totul a fost bine. Am avut de toate. Făraș, mătură, șampon de toate. Nu am nimic de obiectat. “  ne-a declarat o persoană care a ieşit din carantină.  

Pe lângă cele 202 persoane care au părăsit centrul de carantinare de la Constanța, alte 13, confirmate pozitiv, dar care s-au vindecat, au plecat de la Spitalul de Boli  Infecțioase în condiții de siguranță, către domiciliile lor. Alți români însă au ajuns în centru, după ce s-au întors din zone roșii.

Ultimele statistici date publicității de Ministerul Sănătății arătau că la nivelul județului Constanța se înregistrau 117 persoane infectate și trei decese.  Dintre cele confirmate, o parte s-au vindecat și au plecat deja acasă.

Actualitate

„Convieţuire interetnică, pe plaiuri dobrogene”, la Cumpăna

Published

on

Festivalul „ Conviețuire interetnică pe plaiuri dobrogene” de la Cumpăna a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție. Și păstrând tradiția din anii trecuți evenimentului s-a bucurat atât de mâncare delicioasă, dar și de momente muzicale și deja cunoscutul concurs de kureș.

La Concursul de Artă Culinară Tradițională au participat reprezentanții turci, tătari, aromâni, ruși-lipoveni și români din localitățile Tulcea, Constanța, Cumpăna, Techirghiol, Mangalia, Valu lui Traian, Valea Dacilor, Cobadin, 23 August, Agigea, Ciocârlia, Topraisar, Cogealac, Ghindărești, Beidaud, Lumina, care au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiționale, iar juriul format din reprezentanți de seamă au dat verdictul. La categoria „sărat”: locul I a fost adjudecat de gospodinele din comuna Ghindăresti, iar la categoria “dulce”, medalia de aur a mers la Hârsova.

Totodată în cadrul evenimentului „Conviețuire interetnică pe plaiuri dobrogene” de la Cumpăna au avut loc numeroase momente artistice, fiecare cu specificul ei. Reprezentanți ai ansamblurilor folclorice: „Mugurașii Cumpenei”, „Club El-Dance” din Techirghiol, „Armâna Mea” din Ovidiu, „Luminițe Dobrogene” din Lumina, „Flori Dobrogene” din Mihail Kogălniceanu, „Canlar” din Cobadin, „Can Renkler” din Topraisar, „Astras” din Constanța au adus bucurie, speranţă şi dorinţa de a transmite mai departe valorile comunităţilor pe care le-au reprezentat.

După ce și-au încărcat bateriile cu preparatele din cadrul Competiției de Artă Culinară Tradițională, sportivi din întreg județul s-au întrecut în a-și arăta forța și tehnicile de luptă în tradiționala competiție de Lupte Tătărești – Küreş.

În acest an, câștigătorii competiției de Küreş de la Cumpăna au fost:

JUNIORI- locul I – Ciocoiu Florian din Valu lui Traian, locul II- Ibram Geaner din Valea Dacilor

SENIORI -locul I – Gelil Denis din Valul lui Traian; locul II – Isleam Serhan din Valul lui Traian.

Continue Reading

Actualitate

Vizită în localitatea Mihail Kogălniceanu

Published

on

Peste 40 de elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Marin Sorescu” și ai Școlii Gimnaziale nr. 31 – structuri ale Liceului Tehnologic ,,Gh.Duca”, au participat duminică, 22 mai, la o excursie organizată de RAEDPP Constanța în localitatea Mihail Kogălniceanu, unde au vizitat sere care aparțin unuia dintre producătorii mari de flori din judeţ. În cadrul vizitei, elevi ai claselor a V-a, a VII-a și a VII-a, însoțiți de cadre didactice, au învățat despre ceea ce presupune o investiție în domeniul agricol, în contextul în care se constată un interes tot mai scăzut al tinerilor față de activitățile agricole.

„Nu este o noutate faptul că ne confruntăm cu o lipsă acută de atractivitate pentru agricultură a noii generaţii. Am constatat, și în cadrul piețelor administrate de Regie, că tot mai puțini tineri care provin din familii de fermieri aleg să urmeze afacerile părinților, prin care să comercializeze produse cultivate în ferme proprii. Prin această acțiune, în cadrul căreia au învățat din modele de viață și de business ale fermierilor, am dorit să arătăm tinerilor că pot reprezenta viitoarea elită a agriculturii românești, sprijinind în același timp dezvoltarea comunităților rurale”, a precizat directorul general al RAEDPP Constanța, Stere Hira.

„Elevii noștri au avut oportunitatea de a experimenta în zona rurală a Dobrogei. A fost o zi deosebită care a marcat parteneriatul Școală- Primărie- RAEDPP, iar interacțiunea cu oamenii de la seră i-a făcut pe elevi să aprecieze munca și să își dorească să promoveze Dobrogea prin diferite mijloace de marketing. Curiozitatea lor a fost răsplătită din plin și au câștigat o lecție de viață”, a declarat directorul Liceului Tehnologic „Gh. Duca”, prof.dr.ing. Gogu Elena.

Copiii au avut ocazia să observe noi tehnologii din domeniul producției de flori în seră. Mulți dintre cei prezenți și-au manifestat totodată interesul pentru dezvoltarea unui business în domeniul producției de flori.

„A fost o experiență  de neuitat. Am învățat cum trăiesc plantele, ne-am distrat și apreciem munca mai mult”,  a spus Truță Ioana, elevă în clasa a VII-a a Școlii ,,Marin Sorescu”.

„A fost o zi minunată, am îmbinat plăcutul cu utilul. Domnul Tase Caraiola, managerul serelor de la Mihail Kogălniceanu, ne-a oferit o adevărată oră de educație financiară. Elevii au cerut sfaturi despre modul în care pot dezvolta o afacere cu flori”, a precizat prof. Mariana Marin, Școala Gimnazială ,,Marin Sorescu”.

În cadrul vizitei, reprezentanții RAEDPP Constanța le-au explicat elevilor ce este o amprentă ecologică și faptul că şi-ar putea reduce amprenta personală dacă aleg produse de sezon și cultivate pe plan local, în locul celor importate.

Continue Reading

Actualitate

Poliția locală a aplicat din nou sancțiuni

Published

on

Săptămâna trecută, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au acționat pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică pe raza municipiului Constanța, punându-se accent pe activitățile de prevenire și combatere a comerțului ilicit cu țigări fără marcaje fiscale și documente de proveniență.

Astfel, în zilele de 18 și 19 mai 2022, polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu au depistat 7 persoane în timp ce comercializau țigări netimbrate, susceptibile de a fi produse de contrabandă.

Persoanele în cauză acționau ilegal atât pe domeniul public și privat al municipiului Constanța (segment stradal, piețe agroalimentare, parcuri), cât și în incinta unor unități comerciale cu profil alimentar. Acestea au fost conduse la sediul Direcției Generale Poliția Locală Constanța, în vederea întocmirii documentației aferente indisponibilizării țigaretelor și înaintarea actelor de constatare către instituțiile abilitate pentru luarea măsurilor legale.

În total au fost indisponibilizate 876 pachete de țigări netimbrate care au fost predate organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul stabilirii infracțiunii de contrabandă.

Facem un apel la cetățeni să ne semnaleze orice faptă antisocială ce ține de ordine și siguranță publică sau de comerț ilicit la numerele de telefon 0241.484.205 și 0341/922 sau la adresa de mail politia.locala@primaria-constanta.ro.

Continue Reading

Actualitate

„Daruri mici din suflet mare” pentru 550 de copii

Published

on

Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, va fi organizată și în acest an pentru 550 de copii. Evenimentul „Daruri mici din suflet mare” se va desfășura la restaurantul „Dorna” din Mamaia, fiind organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul parohiilor din Constanța, radio „Dobrogea” și al restaurantului „Dorna” Mamaia.

Cei 250 de copii din centrele de plasament și alți 300 de copii proveniți din sate defavorizate vor avea parte de cadouri (jucării, dulciuri, rechizite și cărți), jocuri, spectacole, gustări, sucuri, tort festiv și multă distracție. Darurile vor fi oferite copiilor din cadrul DGASPC Constanța și celor din mediul rural de către IPS Teodosie, miercuri 1 iunie, ora 12.00, la sediul distracției, restaurantul „Dorna” din Mamaia.

Cei care vor să sprijine campania pot pregăti cadouri (cărți, dulciuri pentru copii și jucării), ambalate, cu specificația vârstei și a genului, pe care să le aducă la Departamentul Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului sau la restaurantul „Dorna” din Mamaia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222