Fie că vorbim despre câini, despre pisici, despre papagali sau despre peşti, temperaturile mari implică un stres metabolic.
Cum se manifestă şi cum îl vor trece cu bine? Cu grijă din partea stăpânilor care trebuie să-şi protejeze cât pot de mult animăluţul favorit!
Animalele de companie suferă la fel de mult ca şi oamenii la temperaturi extreme. Cel mai mare efort este pentru inimă, dar şi pentru vasele de sânge. În cazul câinilor, aflaţi că insolaţia poate fi fatală. Aceasta deoarece împiedică capacitatea de autoreglare termică a organismului câinelui.
Pisicile şi câinii de casă se scot în aer liber doar dimineaţa şi seara. În rest, casa e cel mai bun mediu, dacă afară sunt temperaturi ridicate. Iar animalul are nevoie de o sursă permanentă de apă, pe care să o verificaţi la intervale regulate.
Atenţie la pui!
Dacă ieşiţi cu un câine la plimbare şi acesta dă semne vizibile de oboseală, mergeţi acasă. Lăsaţi animalul să stea, ca să se concentreze pe reglarea temperaturii corporale. Iar dacă ieşiţi la plimbare cu un pui sau cu un câine bătrân, luaţi apă la dumneavoastră. Şi, cel mai important, plimbaţi câinele în zone umbroase, în nici un caz în zone însorite.
Pisicile cu acces la o curte trebuie să aibă permanent apă. Dacă temperatura este mare, rareori vor vrea să mănânce. Cel mai bine ar fi să vă întrebaţi veterinarul ce tip de alimentaţie să-i alegeţi pisicii în timpul verii, în funcţie de vârstă şi de dimensiunile animalului.
În curte, umbră!
Câinii care locuiesc în curţi au nevoie de umbră. Nu ţineţi câinele o zi întreagă în soare, chiar dacă se va adăposti în cuşca lui, pentru că îi scurtaţi speranţa de viaţă.
În plus, are nevoie de suplimente de apă cel puţin de două ori pe zi. Apă fierbinte nu bea nimeni pe planeta asta! Patrupedul nu se lasă vara singur în maşină, pentru că poate să-şi piardă viaţa din cauza căldurii. Iar dacă mergeţi la mare cu patrupedul, nu îl lăsaţi să bea apă sărată. Apa sărată plus deshidratarea dată de căldură duce la leziuni cerebrale.
Păsările nu vor soare direct pe colivie!
În privinţa păsărilor de apartament, regula în timpul caniculei este accesul la apă. De asemenea, colivia nu se pune în razele soarelui, pentru că riscaţi ca zburătoarea să îşi piardă viaţa.
Apa din acvariu se poate infesta
Ţestoasele au nevoie şi de aer şi de apă. Dar apa din vasul lor se evaporă rapid dacă o ţineţi în soare. Vasul aşadar se ţine în casă, la o temperatură moderată, ferit de soare. Apa se schimbă des deoarece dezvoltă rapid micro-organisme. Peştii au şi ei nevoie de îngrjiri speciale. Apa se schimbă mai des de o săptămână, iar instalaţia de oxigen trebuie să meargă permanent. Dacă apa capătă un aspect verde, se spală acvariul, se dezinfectează şi apoi, atenţie mare, să fie în permanenţă conectat la o sursă de oxigen.
Cu milă şi pentru animăluţele străzii
Am vorbit până acum despre animale ce au stăpâni. Dar vara cea mai dură se simte pe… stradă. Dacă observaţi un câine pe stradă care caută orice gură de canal, fiţi sigur că îşi doreşte măcar un strop de apă. Chiar dacă vărsaţi puţin pe jos din sticla dumneavoastră, tot îl ajutaţi. Va linge asfaltul şi îşi domoleşte senzaţia acută de sete. Pe stradă, şi o cantitate infimă de apă face diferenţa între viaţă şi moarte.
La fel ca şi oamenii, animalele suferă din cauza schimbărilor bruşte ale vremii. Deoarece câinii nu pot transpira la fel ca oamenii, când aleargă riscă declanşarea unor probleme majore, precum cele de inimă sau cele de circulaţiei. Insolaţia, care împiedică temporar autoreglarea termică a corpului, poate avea urmări fatale în special asupra câinilor.
Pentru câinii în vârstă sunt necesare îngrijiri speciale în timpul verii. Când sunt scoşi afară, aceştia au nevoie de pauze regulate pentru relaxare, iar în restul timpului trebuie să aibă la dispoziţie apă proaspătă şi posibilitatea de a se odihni.
În călătorii
Pentru unele animale, călătoria cu maşina înseamnă un stres mare. Dacă maşina dumneavoastră nu este echipată cu aer condiţionat, este recomandat să programaţi călătoriile dimineaţa devreme sau seara. Altfel, blocajele în trafic pot deveni foarte periculoase. Dacă totuşi este necesar să călătoriţi pe timpul zilei, puteţi prinde prosoape ude de geamurile de la maşină, pentru a oferi animalului umbră şi răcoare chiar şi atunci când avansaţi greu în blocajele de trafic.
La mare:
Nisipul sau cimentul foarte fierbinţi pot provoca arsuri! Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Lipsa apei potabile poate determina câinele să considere apa de mare o alternativă bună. Apa sărată însă provoacă o senzaţie şi mai mare de sete, iar consumul crescut de apă cu sare, în combinaţie cu deshidratarea provocată de căldură, creşte foarte mult riscul unor leziuni cerebrale majore.
La munte:
Adaptaţi traseul montan la capacitatea câinelui de a vă urma în siguranţă sau fiţi sigur că aveţi tot echipamentul necesar pentru a-l transporta prin zonele foarte periculoase.
Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Senzaţia de sete foarte mare, cauzată de efort, poate face câinele să bea apă şi din surse periculoase precum bălţile stătute, care pot fi infestate cu bacterii şi paraziţi. Acestea pot îmbolnăvi grav animalul. Aveţi grijă să dozaţi eforturile animalului, deoarece epuizarea îi poate provoca probleme cardio vasculare cerebrale. Evitaţi zonele cu stâne, deoarece animalul dumneavoastră poate fi atacat de câinii de stână. Evitaţi zonele cu stupi de albine, deoarece animalul riscă să fie înţepat. Nu lăsaţi animalul nesupravegheat în pădure, deoarece pot surveni conflicte cu alte animale sălbatice.
În străinătate:
Interesaţi-vă din timp de actele şi vaccinurile necesare pentru ţara de destinaţie. Există pericolul blocării animalului pe aeroport pentru o perioadă mare de timp, din cauza lipsei unor documente sau ale unor vaccinuri.
Ai un câine de talie mare? Răcește-l cum trebuie în perioada de vară
Persoanele care stau la curte sau la bloc și au în grijă un câine de talie mare au putut observa că în perioada de vară, acesta obosește mult mai ușor și bea mai multă apă. Pentru a nu vă îmbolnăvi animalul de companie, este necesar să-l răciți așa cum trebuie.
Câinii de talie mare nu reușesc întotdeauna să-și răcească corpul în perioada caldă de vară, iar acest lucru le poate dăuna sănătății sau chiar îi poate îmbolnăvi.
Din cauza blanei, cei mai mult suferă de caldură în timpul verii, iar cei care dețin astfel de câini ar trebui să le facă o răcire a corpului cât mai bună.
Iată câteva sfaturi pentru a vă îngriji animalele de companie:
- Oferiți-le apă multă. Atunci când sunt afara, câinii consumă multă energie și au nevoie de o hidratare serioasă. Chiar și câinii care sunt ținuți la bloc au nevoie de o hidratare cu apă. Cu cât talia câinelui este mai mare, cu atât va trebui să bea mai multă apă pentru a-și răcori corpul.
Din cauza căldurii, dacă apa câinelui este pusă într-un vas de plastic, riscul de a se crea bacterii în apă este foarte mare. Astfel, medicii veterinari sfătuiesc ca vasul din care animalul bea apă să fie din metal inoxidabil sau din ceramică.
Cu toatea astea, trebuie să spălați frecvent acest recipient și să-l umpleți cu apă proaspătă.
- Un culcuș răcoros este necesar. Dacă faceți câinelui un culcuș special, pus la umbră, puteți să îi feriți de razele soarelui foarte bine. Dacă îl creșteți la bloc, o instalație de aer condiționat pe care o folosiți în casa este de ajuns pentru patruped.
Pe timpul verii, nu este indicat ca patrupedul să fie obligat să stea în cușcă sau într-un țarc de dimensiuni reduse. Acest lucru stresează foarte mult animalul, iar din cauza căldurii, poate deveni agresiv.
- Puteți cumpăra pentru cățel un recipient special pentru făcut baie pe care îl lăsați umplut cu apă. Fiind foarte cald, câinele se va duce singur în piscina sa și se va răcori.
Spre exemplu, dacă aveți caini huski, puteti să le puneți pe lângă ei sticle cu apă rece sau înghețată sau chiar pături reci.
Ce să nu faci pe timpul verii cu câinele tău
1 . NU-ȚI LĂSA CÂINELE SINGUR ÎN MAȘINĂ. Nu face acest lucru nici măcar pentru scurt timp.
2 . NU-ȚI LĂSA CÂINELE SINGUR ÎN GRĂDINĂ SAU ÎN CUȘCĂ, FĂRĂ APĂ ȘI UMBRĂ. Din această cauză, el ar putea să se rănească sau mai grav, ar putea să se îmbolnăvească grav.
3 . NU ALERGA CU CÂINELE PÂNĂ LA EPUIZARE. Activitatea îți păstrează patrupedul în formă, dar încearcă să nu faci foarte multă mișcare cu el. Acest lucru ar putea să-i dauneze, indiferent de anotimp.
