Connect with us

Sanatate

Cand devine inecatul cu mancare motiv de ingrijorare?

Published

on

Sa te ineci cu mancare este incomod, enervant si infricosator in acelasi timp.

Cateodata, in special atunci cand razi in timp ce mananci, este posibil ca epiglota sa nu se inchida la timp, permitand alimentelor sa alunece in trahee. De cele mai multe ori, nu ai de ce sa te ingrijorezi, prezenta mancarii in caile respiratorii te va face sa tusesti si astfel fortezi alimentele sa iasa afara.

Cand devine inecatul cu mancare motiv de ingrijorare?
Pericolul apare atunci cand nu reusesti sa indepartezi bucata de mancare din caile respiratorii, intrucat aceasta poate bloca traheea si poate duce la sufocare. Persoana care nu poate indeparta corpul strain din trahee, nu mai poate respira, vorbi sau cere ajutor. In cazul in care traheea ramane blocata, fata persoanei isi schimba culoarea de la rosu aprins la albastru.

Organismul are nevoie de oxigen pentru a ramane in viata. Atunci cand oxigenul nu poate ajunge la plamani si creier, persoana isi poate pierde cunostinta, poate suferi leziuni la nivelul creierului si isi poate pierde inclusiv viata. Prin urmare, sufocarea este o urgenta grava care necesita interventie imediata.

Atunci cand nu blocheaza traheea, dar nici nu sunt eliminate prin tuse, fragmente de alimente pot ajunge in plamani, conducand la o forma grava de pneumonie, explica dr. Lawrence S. Kim, medic gastroenterolog in Colorado, Statele Unite ale Americii.

Alimentele pot ramane blocate si in esofag
Uneori, poti simti un disconfort atunci cand inghiti, desi alimentele patrund in esofag si nu in trahee. Aceasta senzatie apare deoarece produsele alimentare nu aluneca asa cum ar trebui in esofag spre stomac. Cauzele pot fi diverse, fie bucatile de alimente sunt prea mari pentru a fi inghitite cu usurinta, fie acestea sunt prea dure (ex. paine uscata/prajita) si “zgarie” esofagul.

Sfaturi pentru a preveni inecarea cu alimente:
• Fii foarte atent atunci cand mananci anumite alimente, cu care te poti ineca usor. Printre acestea se numara: hot dog, nuci, struguri, morcovi cruzi, floricele de porumb, bomboane tari sau lipicioase
• Stai asezat pe scaun, la masa, atunci cand mananci
• Introdu in gura cantitati mici de alimente si mesteca foarte bine mancarea
• Nu vorbi si evita sa razi cu gura plina
• Fii foarte atent la copiii mici in timp ce se joaca, deoarece au obiceiul de a baga in gura diverse lucruri (baloane, stilouri, pixuri, monede, margele, baterii), cu care se pot ineca
• Invata manevra medicala Heimlich, tehnica prin care poti elibera caile aeriene ale unei persoane care se sufoca. Manevra este de obicei predata ca parte a unui curs de prim-ajutor de baza

Lichidele pot fi mai problematice decat alimentele solide
Lichidele pot crea probleme mai mari la inghitit comparativ cu alimentele solide, pur si simplu pentru ca sunt inghitite mai repede si sunt mai dificil de gestionat. Prin urmare, expertii americani recomanda foarte mare atentie inclusiv atunci cand bei, nu numai cand mesteci si inghiti alimente solide.

Daca ai in mod constant probleme atunci cand inghiti alimente solide sau lichide, este recomandat sa consulti un medic ORL sau gastroenterolog.
Sursa: www.health.harvard.edu

Actualitate

8 mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

Published

on

Anual, pe 8 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. În 2021, această  zi este dedicată personalului și voluntarilor Mișcării Internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii care intervin și susțin persoanele afectate de COVID-19, care, cu responsabilitate și dăruire, duc la îndeplinire misiunea organizației sub sloganul ,,Suntem de neoprit”.

În România, de la începutul pandemiei COVID-19, personalul și voluntarii Crucii Roșii Române au fost permanent în acțiune, asumându-și riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistență umanitară și servicii socio-medicale celor în nevoie. Totodată, pentru a ajuta comunitățile să se pregătească, au diseminat informații esențiale pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esențiale și produse de igienă, au oferit sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile și în carantină, au monitorizat telefonic persoanele izolate.

Prin implicarea a sute de donatori și parteneri din întreaga țară, personalul și voluntarii Crucii Roșii Române au reușit să sprijine unitățile medicale și instituțiile angajate în combaterea pandemiei cu echipamente medicale și de protecție în valoare de peste nouă milioane de euro.

„În ultimul an, COVID-19 a adus multă incertitudine și a perturbat viața românilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de sărăcie și izolare socială. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii și personalul Crucii Roșii Române. Oamenii de Cruce Roșie au fost în comunități în fiecare zi, ajutând familiile afectate cu pachete cu alimente și produse de igienă sau oferind informații despre importanța prevenirii răspândirii virusului. Timp de un an ei ne-au demonstrat că angajamentul lor nu se clatină niciodată, iar compasiunea lor nu are limite.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

Mișcarea Internațională este alcătuită din 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cu 160.000 de filiale locale și aproximativ 14 milioane de voluntari în întreaga lume.

Se estimează că unul din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Roșii sau al Semilunii Roșii. Împreună, Crucea Roșie și Semiluna Roșie au ajuns la 650,5 milioane de persoane cu activități de promovare a sănătății și a măsurilor de igienă (1 din 12 persoane) au desfășurat lucrări de alimentare cu apă și salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (adică 1 din 72 de persoane), au acordat asistență alimentară sau în natură pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) și mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.

Președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), dl. Francesco Rocca a declarat:

„Există multe provocări globale serioase de abordat, cum ar fi COVID-19, criza climatică și sprijinul pentru migranți. Dar astăzi avem aproximativ 14 milioane de motive pentru a sărbători: voluntarii noștri de neoprit. Fiecare act individual de bunătate și sprijin contează – indiferent de cât de mic poate părea. Această acțiune locală colectivă are un impact global masiv în fiecare zi”.

La rândul său Peter Maurer, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a spus:

„Personalul și voluntarii Crucii Roșii și Semilunii Roșii se află în prima linie a fiecărei crize, uneori riscându-și propria siguranță. Ei lucrează neîncetat, cu și pentru comunități, pentru a preveni și a atenua suferința umană în cele mai grave situații, în conflicte armate, dezastre și alte crize umanitare. Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii este ocazia noastră de a le aduce tribut, ei fac o schimbare în toată lumea în fiecare zi și se asigură că nimeni nu rămâne în urmă.”.

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.

Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale ale Crucii Roșii Române care stau la baza tuturor acțiunilor sale.

Informații despre intervenția Crucii Roșii Române pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei COVID19 găsiți aici.

 

Continue Reading

Sanatate

Localnicii din Năvodari se pot vaccina doar cu buletinul, fără programare

Published

on

Vești bune pentru localnicii din Năvodari. Aceștia se pot vaccina împotriva virusului Covid-19 doar cu buletinul, fără programare.

Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta la Centrul de la Năvodari doar cu buletinul, fără a fi nevoie o programare prealabilă în platformă.

În cadrul Centrului de la Năvodari se administrează serul produs de Moderna.

Persoanele care se adresează centrului vor fi programate ulterior pentru rapel, urmând ca la finalizarea imunizării să primească adeverința de vaccinare.

Pentru mai multe informații, localnicii sunt sfătuiți să sune la numărul de telefon 0712.012.439.

Până în prezent, aproape 2.900 de persoane au fost imunizate cu serul Moderna la Centrul de Vaccinare de la Năvodari.

sursa foto: Primăria Năvodari

Continue Reading

Sanatate

Românii din străinătate se pot vaccina fără programare în România

Published

on

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 extinde modalitatea de înscriere la vaccinare, fără programare în platforma electronică.

Începând de sâmbătă, 8 mai, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare. Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14:00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin.

Prioritate vor avea însă persoanele programate prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat, dar dacă un centru are capacitate de 100 de persoane și sunt 50 de persoane programate, va elibera bonuri de ordine pentru cele 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta.

Sursa: CNCAV

Continue Reading

Actualitate

Președintele Klaus Iohannis avertizează: „Pandemia nu s-a terminat. Nu va culcați pe o ureche!”

Published

on

Klaus Iohannis s-a aflat astăzi în vizită de lucru la Constanța. A vrut să vadă cum merg lucrurile la Spitalul Militar din Constanța, unitate care găzduiește și un centru de vaccinare.  În aceste zile, aici se desfășoară Maratonul Vaccinării, ocazie cu care constănțenii pot veni să se vaccineze fără să mai fie nevoiţi să se programeze pe platformă. Iohannis s-a arătat impresionat de cum arată centrul de vaccinare și cum se lucrează, în condițiile în care vorbim de un centru construit din containere.

,,Am vizitat centrul de vaccinare de aici și sunt plăcut impresionat. Este  organizat impecabil deși este în condiții de container, improvizat. Sunt mulțumit de cum merge campania de vaccinare aici. În alte părți, încă sunt în organizare. Urmează noi acțiuni de acest gen, sunt planificate centre cu program non stop. Am aflat că astăzi vom depăși suta de mii de persoane vaccinate într-o zi. Vom menține ritmul și vom încerca să îl creștem, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să se poată vaccina.”, a declarat preşedintele Iohannis.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222