Connect with us

Sanatate

Cand devine inecatul cu mancare motiv de ingrijorare?

Published

on

Sa te ineci cu mancare este incomod, enervant si infricosator in acelasi timp.

Cateodata, in special atunci cand razi in timp ce mananci, este posibil ca epiglota sa nu se inchida la timp, permitand alimentelor sa alunece in trahee. De cele mai multe ori, nu ai de ce sa te ingrijorezi, prezenta mancarii in caile respiratorii te va face sa tusesti si astfel fortezi alimentele sa iasa afara.

Cand devine inecatul cu mancare motiv de ingrijorare?
Pericolul apare atunci cand nu reusesti sa indepartezi bucata de mancare din caile respiratorii, intrucat aceasta poate bloca traheea si poate duce la sufocare. Persoana care nu poate indeparta corpul strain din trahee, nu mai poate respira, vorbi sau cere ajutor. In cazul in care traheea ramane blocata, fata persoanei isi schimba culoarea de la rosu aprins la albastru.

Organismul are nevoie de oxigen pentru a ramane in viata. Atunci cand oxigenul nu poate ajunge la plamani si creier, persoana isi poate pierde cunostinta, poate suferi leziuni la nivelul creierului si isi poate pierde inclusiv viata. Prin urmare, sufocarea este o urgenta grava care necesita interventie imediata.

Atunci cand nu blocheaza traheea, dar nici nu sunt eliminate prin tuse, fragmente de alimente pot ajunge in plamani, conducand la o forma grava de pneumonie, explica dr. Lawrence S. Kim, medic gastroenterolog in Colorado, Statele Unite ale Americii.

Alimentele pot ramane blocate si in esofag
Uneori, poti simti un disconfort atunci cand inghiti, desi alimentele patrund in esofag si nu in trahee. Aceasta senzatie apare deoarece produsele alimentare nu aluneca asa cum ar trebui in esofag spre stomac. Cauzele pot fi diverse, fie bucatile de alimente sunt prea mari pentru a fi inghitite cu usurinta, fie acestea sunt prea dure (ex. paine uscata/prajita) si “zgarie” esofagul.

Sfaturi pentru a preveni inecarea cu alimente:
• Fii foarte atent atunci cand mananci anumite alimente, cu care te poti ineca usor. Printre acestea se numara: hot dog, nuci, struguri, morcovi cruzi, floricele de porumb, bomboane tari sau lipicioase
• Stai asezat pe scaun, la masa, atunci cand mananci
• Introdu in gura cantitati mici de alimente si mesteca foarte bine mancarea
• Nu vorbi si evita sa razi cu gura plina
• Fii foarte atent la copiii mici in timp ce se joaca, deoarece au obiceiul de a baga in gura diverse lucruri (baloane, stilouri, pixuri, monede, margele, baterii), cu care se pot ineca
• Invata manevra medicala Heimlich, tehnica prin care poti elibera caile aeriene ale unei persoane care se sufoca. Manevra este de obicei predata ca parte a unui curs de prim-ajutor de baza

Lichidele pot fi mai problematice decat alimentele solide
Lichidele pot crea probleme mai mari la inghitit comparativ cu alimentele solide, pur si simplu pentru ca sunt inghitite mai repede si sunt mai dificil de gestionat. Prin urmare, expertii americani recomanda foarte mare atentie inclusiv atunci cand bei, nu numai cand mesteci si inghiti alimente solide.

Daca ai in mod constant probleme atunci cand inghiti alimente solide sau lichide, este recomandat sa consulti un medic ORL sau gastroenterolog.
Sursa: www.health.harvard.edu

Actualitate

Serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde in țară, în baza biletului de trimitere

Published

on

Guvernul a aprobat o Hotarâre conform căreia, începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României.

Astfel, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflați în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, asiguratul poate beneficia de investigații paraclinice la orice furnizor din țară. Furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate, dar și cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor rămâne în relație contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope.”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără și biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an, fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate.

Investigațiile paraclinice sunt recomandate de medicul specialist pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigațiilor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice.

 

Continue Reading

Actualitate

Constanţa a rămas fără locuri la ATI

Published

on

Situaţie alarmantă! Doar două locuri libere au mai rămas la ATI, mai exact, unul la Spitalul din Medgidia și unul la Spitalul Județean Constanța.

La Constanţa, numărul deceselor se află pe un trend ascendent. La finele săptămânii numărul deceselor înregistrate, în perioada 16 – 22 noiembrie, era de 66. Însă, iată că și această săptămână începe cu un număr destul de mare de decese înregistrate în 24 de ore, și anume, 15 decese (luni, 23 noiembrie) și 13 (marți, 24 noiembrie).

 

 

Continue Reading

Actualitate

24 noiembrie – repartiția candidaților admiși la concursul de intrare în Rezidențiat

Published

on

Timp de patru zile, până în data de 27 noiembrie, toți candidații care au obținut minim 60% din punctajul maxim realizat pe fiecare domeniu, vor alege locurile/posturile în specialitate, precum şi centrele de pregătire. Ca în fiecare an, repartiția se face prin teleconferință.

Având în vedere numărul de candidați care au obținut punctajul de promovare, anul acesta Ministerul Sănătății a decis majorarea cifrei de școlarizare pentru medicii rezidenţi, de la 7.061 la 9.116, pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a alege un loc sau un post în specialitate.

La domeniul medicină, sunt 565 locuri suplimentare pentru specialitățile: anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, epidemiologie, igienă, medicină de familie, medicină de laborator, medicină de urgență, medicină internă, pneumologie și radiologie-imagistică medicală.

,,În această sesiune am avut un record de candidați, aproximativ 12.000 și o situație epidemiologică specială în care am fost nevoiți să organizăm concursul. Am luat măsuri pentru protejarea candidaților și personalului implicat în organizare, fiind asigurate condițiile de siguranță necesare desfășurării concursului. Am aprobat suplimentarea locurilor pentru specialități deficitare ca de exemplu terapie intensivă, boli infecțioase sau epidemiologie.”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Infomații suplimentare pot fi accesate pe pagina oficială de rezidențiat: www.rezidentiat.ms.ro

 

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta