Connect with us

Sanatate

Cabinetele medicale pot fi din nou autorizate la parterul blocurilor 

Published

on

Un ordin al ministrului Sănătății, intrat în vigoare la începutul acestei luni, permite din nou autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor din România, eliminând condiția amenajării de intrări separate pentru pacienți față de restul locatarilor din bloc, condiție aproape imposibil de respectat.

Noul ordin, publicat în Monitorul Oficial în 31 octombrie și intrat deja în vigoare, a modificat ordinul 994/2018, intrat în vigoare în 21 august, care a blocat autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor din România.

Ordinul 994/2018 a introdus, pentru autorizarea cabinetelor medicale ambulatorii fără paturi, laboratoarelor de analize medicale și cabinetelor veterinare pentru animale de companie, condiția: “să asigure intrare și circuite separate față de locatarii din imobilul respectiv“.

Însă noul ordin a modificat integral articolului 6 din ordinul 994/2018 – care modificase ordinul 119/2014.

Astfel, potrivit noului ordin, cabinetele medicale se pot amenaja atât la parterul blocurilor de locuit, cât și la “structuri similare conform documentației cadastrale cum sunt demisolul, parterul înalt sau mezaninul“.

Inițiatorii noului ordin au motivat că este nevoie de acesta pentru a corecta situații de tipul neautorizării unor cabinete medicale care au inițiat amenajările potrivit ordinului din 2014.

“În acest sens se urmărește să nu fie create situații discriminatorii pentru administratorii cabinetelor medicale care au obținut avize de amplasare și funcționare conform normelor care erau in vigoare înainte de publicarea OMS nr. 994/2018, iar autorizațiile sanitare de funcționare nu sunt eliberate deoarece OMS nr. 994/2018 prevede intrare separată pentru pacienți”, menționa referatul.

Noul ordin prevede că, în cazul blocurilor, cabinetele medicale pot fi amplasate doar la parter, dar a eliminat condiția de a amenaja intrări separate în cabinetele medicale față de restul locatarilor imobilelor.

Ordinul menține condiții anterioare pentru autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor – să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătate sau să respecte normele igienico-sanitare conform reglementărilor legale în vigoare.

Activităţile de birou se pot organiza şi la alte etaje ale imobilelor de locuit, dacă se obţine acceptul vecinilor direcţi, prevede ordinul.

De asemenea, noul ordin a relaxat condițiile de autorizare în cazul unităților sanitare situate în orașe. Inițiatorii ordinului au motivat relaxarea condiției prin faptul că “riscul asupra sănătății populației din zonele limitrofe nu este unul ridicat pentru acest tip de unități”, potrivit referatului de aprobare.

Sursa: 360medical.ro

Sanatate

Peste o mie de pacienţi în UPU Constanţa

Published

on

Peste o mie de pacienţi, investigaţi şi trataţi  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în timpul minivacanţei de paşte.  Din totalul prezentărilor, cei mai mulţi pacienţi au fost repartizaţi pe COD VERDE iar în urma investigaţiilor de specialitate 315 constănţeni au rămas internaţi în unitatea sanitară.

1097 de pacienți au fost investigați de medicii din cadrul Unității Primiri Urgențe Constanța în perioada minivacanţei de Paşte.

Din totalul prezentărilor, pe COD VERDE au fost repartizați 850 de pacienți. Cei al căror risc vital a fost evaluat ca fiind imediat, cât şi pacienţii pentru care exista un risc de agravare rapidă au fost repartizați pe codurile ROȘU și GALBEN. Pe codurile albastru și alb au fost repartizați 18, respectiv 15 constănţeni.

În urma investigațiilor de specialitate, din cele 1097 persoane, au fost spitalizate 315.Cele mai multe internări au fost în secțiile de Pediatrie , Neurologie  și Cardiologie.

Cele mai multe prezentări au fost înregistrate în ziua de 4 mai când în Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns 305 pacienți. Dintre aceștia, 93 au fost internați.

Totodată, în ultimele 4 zile, la Spitalul Județean Constanța s-au născut 23 de copii. In prima zi de Paște au fost înregistrate 4 nașteri, o fetiță şi 3 băieți iar în cea de-a doua zi s-au născut 2 fetițe și 3 băieți.

 

Continue Reading

Sanatate

28 de medici de familie din judeţul Tulcea au spus DA campaniei de vaccinare în propriile cabinete

Published

on

Săptămâna aceasta, au fost distribuite către medicii de familie primele doze de vaccin Johnson&Johnson (Janssen) pentru a începe imunizarea împotriva Covid-19.

La nivelul judeţului Tulcea, 28 de medici de familie (13 din mediul urban, 15 din mediul rural) s-au alăturat campaniei de vaccinare în propriile cabinete. Fiecare medic a primit câte 25 de doze de vaccin.

“Le mulţumesc tuturor medicilor care au acceptat să facă parte din această campanie de vaccinare. Prin imunizare putem spera la viaţa anterioară pandemiei. Invit medicii de familie care încă nu s-au alăturat campaniei de vaccinare în cabinete să o facă cu încredere. Ei sunt cei care îşi cunosc cel mai bine pacienţii şi se bucură de încrederea acestora, un plus în luarea deciziei de a se imuniza.”, a declarat MARCEL IVANOV, prefectul județului Tulcea

Fiecare medic de familie va adopta propriul program de vaccinare. Vaccinul Janssen va fi într-o singură doză, deci nu este nevoie de rapel, iar acest ser poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani.

Pe teritoriul României s-au înscris până în prezent 3.035 de medici de familie.

Continue Reading

Sanatate

Maraton de vaccinare, la Constanţa

Published

on

Începând de astăzi, 4 mai, a început şi la Constanţa, la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”, un maraton de vaccinare. Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze, se pot prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă, doar în baza cărții de identitate.
Vaccinul folosit este Pfizer BioNTech, iar pentru maratonul din perioada 4 – 11 mai este disponibil un flux de vaccinare, care va funcționa non-stop. Asta înseamnă că, zilnic, aproape 100 de persoane se pot vaccina fără programare.

Continue Reading

Sanatate

În Constanţa începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie de săptămâna viitoare

Published

on

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie din județul Constanța va demara săptămâna viitoare au declarat reprezentanții prefecturii.

Medicul Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a spus că s-au înscris „circa 3.080” de medici de familie, însemnând „aproximativ o treime” din numărul total care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gheorghiță a adăugat că estimările inițiale arătau o intenție de 50-55% de înscriere în program.

 

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222