Un ordin al ministrului Sănătății, intrat în vigoare la începutul acestei luni, permite din nou autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor din România, eliminând condiția amenajării de intrări separate pentru pacienți față de restul locatarilor din bloc, condiție aproape imposibil de respectat.
Noul ordin, publicat în Monitorul Oficial în 31 octombrie și intrat deja în vigoare, a modificat ordinul 994/2018, intrat în vigoare în 21 august, care a blocat autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor din România.
Ordinul 994/2018 a introdus, pentru autorizarea cabinetelor medicale ambulatorii fără paturi, laboratoarelor de analize medicale și cabinetelor veterinare pentru animale de companie, condiția: “să asigure intrare și circuite separate față de locatarii din imobilul respectiv“.
Însă noul ordin a modificat integral articolului 6 din ordinul 994/2018 – care modificase ordinul 119/2014.
Astfel, potrivit noului ordin, cabinetele medicale se pot amenaja atât la parterul blocurilor de locuit, cât și la “structuri similare conform documentației cadastrale cum sunt demisolul, parterul înalt sau mezaninul“.
Inițiatorii noului ordin au motivat că este nevoie de acesta pentru a corecta situații de tipul neautorizării unor cabinete medicale care au inițiat amenajările potrivit ordinului din 2014.
“În acest sens se urmărește să nu fie create situații discriminatorii pentru administratorii cabinetelor medicale care au obținut avize de amplasare și funcționare conform normelor care erau in vigoare înainte de publicarea OMS nr. 994/2018, iar autorizațiile sanitare de funcționare nu sunt eliberate deoarece OMS nr. 994/2018 prevede intrare separată pentru pacienți”, menționa referatul.
Noul ordin prevede că, în cazul blocurilor, cabinetele medicale pot fi amplasate doar la parter, dar a eliminat condiția de a amenaja intrări separate în cabinetele medicale față de restul locatarilor imobilelor.
Ordinul menține condiții anterioare pentru autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor – să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătate sau să respecte normele igienico-sanitare conform reglementărilor legale în vigoare.
Activităţile de birou se pot organiza şi la alte etaje ale imobilelor de locuit, dacă se obţine acceptul vecinilor direcţi, prevede ordinul.
De asemenea, noul ordin a relaxat condițiile de autorizare în cazul unităților sanitare situate în orașe. Inițiatorii ordinului au motivat relaxarea condiției prin faptul că “riscul asupra sănătății populației din zonele limitrofe nu este unul ridicat pentru acest tip de unități”, potrivit referatului de aprobare.
Sursa: 360medical.ro