Connect with us

Sanatate

Cabinetele medicale pot fi din nou autorizate la parterul blocurilor 

Published

on

Un ordin al ministrului Sănătății, intrat în vigoare la începutul acestei luni, permite din nou autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor din România, eliminând condiția amenajării de intrări separate pentru pacienți față de restul locatarilor din bloc, condiție aproape imposibil de respectat.

Noul ordin, publicat în Monitorul Oficial în 31 octombrie și intrat deja în vigoare, a modificat ordinul 994/2018, intrat în vigoare în 21 august, care a blocat autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor din România.

Ordinul 994/2018 a introdus, pentru autorizarea cabinetelor medicale ambulatorii fără paturi, laboratoarelor de analize medicale și cabinetelor veterinare pentru animale de companie, condiția: “să asigure intrare și circuite separate față de locatarii din imobilul respectiv“.

Însă noul ordin a modificat integral articolului 6 din ordinul 994/2018 – care modificase ordinul 119/2014.

Astfel, potrivit noului ordin, cabinetele medicale se pot amenaja atât la parterul blocurilor de locuit, cât și la “structuri similare conform documentației cadastrale cum sunt demisolul, parterul înalt sau mezaninul“.

Inițiatorii noului ordin au motivat că este nevoie de acesta pentru a corecta situații de tipul neautorizării unor cabinete medicale care au inițiat amenajările potrivit ordinului din 2014.

“În acest sens se urmărește să nu fie create situații discriminatorii pentru administratorii cabinetelor medicale care au obținut avize de amplasare și funcționare conform normelor care erau in vigoare înainte de publicarea OMS nr. 994/2018, iar autorizațiile sanitare de funcționare nu sunt eliberate deoarece OMS nr. 994/2018 prevede intrare separată pentru pacienți”, menționa referatul.

Noul ordin prevede că, în cazul blocurilor, cabinetele medicale pot fi amplasate doar la parter, dar a eliminat condiția de a amenaja intrări separate în cabinetele medicale față de restul locatarilor imobilelor.

Ordinul menține condiții anterioare pentru autorizarea cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor – să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătate sau să respecte normele igienico-sanitare conform reglementărilor legale în vigoare.

Activităţile de birou se pot organiza şi la alte etaje ale imobilelor de locuit, dacă se obţine acceptul vecinilor direcţi, prevede ordinul.

De asemenea, noul ordin a relaxat condițiile de autorizare în cazul unităților sanitare situate în orașe. Inițiatorii ordinului au motivat relaxarea condiției prin faptul că “riscul asupra sănătății populației din zonele limitrofe nu este unul ridicat pentru acest tip de unități”, potrivit referatului de aprobare.

Sursa: 360medical.ro

Actualitate

1,15 milioane de teste rapide antigen, distribuite în şcoli

Published

on

Până vineri, 26 februarie, au fost distribuite, către direcţiile de sănătate public, peste 1,15 milioane de teste rapide antigen SARS-CoV-2. Dintre acestea, 66% au ajuns în cabinetele medicale şcolare. Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unităţi de învăţământ şi 3.226.554 de persoane (2.918.275 sunt elevi).

,,Ministerul Sănătăţii s-a asigurat că toate cabinetele medicale şcolare, din cadrul unităţilor de învăţământ din ţară, au la dispoziţie testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenţie şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creşterea accesibilităţii la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic.”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii monitorizează în regim de permanenţă procesul de distribuire a testelor antigen în unităţile de învăţământ şi procesul de testare.

Continue Reading

Sanatate

Adeverinţa de vaccinare nu expiră

Published

on

Cât timp este valabilă adeverința de vaccinare Covid? Mulţi dintre noi ne-am întrebat acest lucru iar autorităţile sanitare ne dau răspunsul. Adeverinţa este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră.

Autoritățile din România se pregătesc pentru al treilea val al pandemiei de COVID-19 și susțin că vaccinarea împotriva COVID-19, împreună cu respectarea celor trei măsuri “de aur”, respectiv portul măștii, igiena riguroasă a mâinilor și menținerea distanței sociale, sunt elemente-cheie pentru a pune punct pandemiei.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului de vaccinare, a declarat că adeverinţa este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră.

În acest moment se lucrează la o variantă prin care adeverinţa de vaccinare să poată fi descărcată online. În plus, există şi o discuţie care se poartă la nivel european inclusiv cu privire la eventuale documente care să ateste vaccinarea, care să fie solicitate în diverse puncte de trafic.

Continue Reading

Actualitate

Ministerul Sănătăţii explică de ce apar cazuri de infectare după vaccin

Published

on

După orice vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 și 14 zile, în general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID 19. Chiar și în aceste condiții, nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi suficienți pentru a oferi protecție, ci va fi nevoie de un rapel.

În plus, infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 și 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubație. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului și este în timpul perioadei de incubație, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează.

Suprapunerea perioadei lungi de incubație cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat și protector explică de ce anumite persoane se vor infecta și vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel.

Niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecție de 100%, în ceea ce privește infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 și la persoanele vaccinate.

În contextul cazurilor de COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate în România, 3969 de persoane au fost diagnosticate după administrarea primei doze și 446 după rapel.

Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient.

La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel.

În aceste condiții, până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecție (mască, distanțare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecție.

 

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Continue Reading

Sanatate

Ai pierdut dovada vaccinării? Află ce poţi face

Published

on

Românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat nu pot descărca alta din platformă, ci trebuie să se întoarcă la centrul unde au fost imunizați, a declarat, miercuri, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță.

„Platforma de programare este strict pentru a aloca un loc pentru prima doză și doza a doua. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică”, a spus Gheorghiță.

De la începutul campaniei de vaccinare până marți, în țară au fost vaccinate 836.860 de persoane, din care 601.573 cu ambele doze.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta