Connect with us

Cultura/Educatie

Burse, pentru toți elevii din comuna constănțeană Saraiu

Published

on

Burse oferite pentru cei aproape 200 de elevi din comuna constănțeană Saraiu. În mijlocul vacanței de vară, aceștia au fost recompensați pentru meritele deosebite la învățătură. Premierea adolescenților a avut loc în sala de consiliu din noul sediu al primăriei, proaspăt inaugurat.

“Iată că astăzi a avut loc acest moment emoționant pentru mine, acordarea burselor de merit, a burselor de studiu și a burselor sociale pentru toți elevii Școlii Generale Nicolae Maraloi” din comuna Saraiu. Pentru că educația este un pilon important, vom continua acest demers, iar în calitate de primar, voi fi mereu alături de elevii noștri.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Proiectul de hotărâre a fost inițiat în cadrul ultimei ședințe de consiliu local, pentru a stimula elevii și pentru a-i ambiționa să obțină rezultate cât mai bune la învățătură și în următorii ani școlari.

Cultura/Educatie

Primarul ales, Vergil Chițac, așteptat la deschiderea Festivalului DbutanT 2020, la Teatrul de Stat Constanța

Published

on

Astăzi, 19 octombrie, la ora 18:00, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe vă invită la deschiderea oficială a celei de-a V-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT, în prezența primarului ales al municipiului Constanța, Vergil Chițac, președintelui ales al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și președintelui în funcție al Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

La deschidere, care va avea loc în sala Teatrului de Stat Constanța, din Bulevardul Ferdinand 11, vor participa directorii celor două teatre partenere, regizorul Erwin Șimșensohn, respectiv actrița Anna Maria Popa, membrii juriului – Gelu Colceag, regizor, directorul Teatrului Mic București, Radu Apostol, regizor, directorul Centrului de Teatru Educațional Replika București, Florin Toma, actor, directorul Teatrului „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița, regizor, directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare, Vava Ștefănescu, coregraf, directoarea Centrului Național al Dansului București – și alte personalități ale lumii teatrale.

Festivalul DbutanT s-a afirmat încă de la prima ediție, din 2016, ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți.

Festivalul a  fost pe punctul de a fi anulat din cauza pierderii sprijinului financiar, dar Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții.

Festivalul DbutanT 2020 se desfășoară de astăzi până duminică, în condiții de siguranță maximă și cu respectarea tuturor regulilor impuse pentru limitarea pandemiei. De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare.

După primele zile de festival, juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

Continue Reading

Cultura/Educatie

La UOC, studenții înscriși în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, încep cursurile online

Published

on

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va organiza, luni, 19 octombrie 2020, începând cu ora 12:00, o întâlnire online la adresa: http://bit.ly/CursuriCyber, în vederea dezbaterii oportunităților activităților de formare ce se vor realiza în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, cod proiect: 122837, pentru studenții din grupul țintă.

UOC reia, în această lună, seria celor șase cursuri complementare. Astfel, studenții înscriși vor putea participa la următoarele cursuri gratuite, susținute de specialiști cu renume național și internațional în domeniul Cyber Security, în mediul online:

  • Curs 1: Web Semantic și Ontologii (WSO);
  • Curs2: Recunoașterea formelor și căutarea de date în spațiul web (RFC);
  • Curs 3: Securitatea sistemelor software (SSS);
  • Curs 4: Securitatea aplicațiilor Web (SAW):
  • Curs 5: Machine Learning (ML);
  • Curs 6: Online Threats to Modern Organizations (OTMO).

Fiecare activitate de formare prevede 28 de ore de curs și 28 de ore de seminar, din care 14 ore de aplicații practice. La finalul cursurilor complementare, studenții vor susține un test de aptitudini teoretice și practice, în urma căruia li se va elibera un Certificat de absolvire a cursului complementar. Certificatul de absolvire va recunoaște finalizarea cursurilor complementare și dobândirea cunoștințelor specifice. Proiectul are ca țintă atingerea unui număr  de 300 de studenți.

Planificarea cursurilor pentru luna octombrie 2020 va fi postată pe pagina web a proiectului http://proinfo.univ-ovidius.ro/, dar și pe platforma de e-learning (MS Teams), în care se vor susține toate cursurile și laboratoarele.

Pentru buna desfășurare a activităților în medii virtuale, studenții vor primi, prin poșta electronică, link-ul de acces pentru fiecare curs, conform planificării, și vor putea interacționa live, folosind orice device, precum smartphone-ul, tableta, desktop-ul sau laptop-ul, cu specialistul care ține, în ziua respectivă, activitatea de formare, dar și cu restul colegilor.

După încheierea procesului de pilotare a celor 6 cursuri demarate în cadrul proiectului „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“, acestea vor fi incluse în oferta educațională a UOC, mai precis în cadrul programelor de studii ale programului de studii universitare de licență Informatică, sub forma unor discipline opționale.

Potrivit Cererii de finanțare, în proiectarea și elaborarea programei pentru cele 6 cursuri complementare s-a ținut cont de necesitatea introducerii unor servicii de facilitare a învățării adresate studenților, corelate cu nevoile pieței muncii din sectoarele economice competitive/domeniile identificate prin SNC și SNCDI.

Proiectul „ProInfo – pregătirea resursei umane în Informatică“ este cofinaţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Filme, spectacole și expoziții în acest weekend, la Constanța

Published

on

Instituțiile de cultură constănțene au pregătit locuitorilor urbei un weekend pe cinste. Astfel, Teatrul de Stat Constanța vă invită sâmbătă și duminică, începând cu ora 19:00, la „Jocuri în curtea din spate”, un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui.

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a pregătit pentru publicul meloman două spectacole deosebite. Una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute opere din lume, „Traviata“, de Giuseppe Verdi, va fi prezentată pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, duminică, 18 octombrie de la ora 19:00.

Spectacolele încep la ora 19, iar regulile și informațiile legate de participarea publicului la reprezentațiile artistice în contextul COVID-19 pot fi vizualizate accesând pagina instituției.

Centrul Multifunțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin îi așteaptă pe constănțeni cu următoarele proiecții:  în data de 17 octombrie, ora 12:00 – Troll Tour World, ora 15:00- Mulan, ora 17.30- Honest Theif, ora 20.00- Ava. De asemenea, în data de 18 octombrie, ora 12.00- Troll Tour World, ora 15.00- Animal Crackers, ora 17.30-Ava, ora 20.00- Honest Thief.

Casa de Cultură a Sindicatelor vă invită sâmbătă, de la ora 19:00 la „Bărbații la 40, femeile la 43” . Este un spectacol despre criza prin care trec aproape toate cuplurile cel puțin o dată în viață.

Nu în ultimul rând, Muzeul de Artă Constanța găzduiește în perioada15 octombrie – 25 noiembrie 2020 la expoziția de grafică și pictură românească modernă „Muzeul din depozit”.

Toate reprezentațiile se vor desfășura în condiții de siguranță și cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție împotriva pandemiei, conform legii.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta