Connect with us

Actualitate

Buna Vestire – Blagoveştenia sau Ziua Cucului

Published

on

Pe 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, momentul în care Fecioara Maria a aflat, de la Arhanghelul Gabriel, că-l va naşte pe Isus, Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea are o încărcătură simbolică specială pentru tradiţia românească, fiind denumită Blagoveştenie sau Ziua Cucului, ziua în care se desăvârşeşte primăvara.

În Bucovina, Buna Vestire sau Blagoveştenia este considerată o sărbătoare la fel de mare ca şi Învierea. Mai mult, se crede că soarele este vesel şi jucăuş doar de două ori pe an, de Blagoveştenie şi de Înviere, iar în restul timpului este supărat.

Se mai spune că pe 25 martie, de Blagoveştenie, toate păsările încep să cânte, dar mai ales cucul, care toată iarna a fost uliu. El va cânta până la Sânziene sau până la Sân-Petru, când se zice că se îneacă cu orz şi neamaiputând să cânte se transformă în uliu până anul viitor, de Buna Vestire.

E bine ca oamenii să aibă bani la ei în această zi, să nu fie flămânzi, să nu fie supăraţi şi să nu se certe, pentru că aşa cum îi va prinde cântecul cucului aşa vor fi tot restul anului.

De Blagoveştenie încep să vină rândunelele. Cine vede prima dată o rândunică va fi singur toată vara, iar cel care vede mai multe nu va suferi de singurătate.

În ajun de Blagoveştenie sau chiar de Buna Vestire, pomii fructiferi se ameninţă cu tăierea, pentru a da rod bogat.

La fel ca de Alexii, şi de Blagoveştenie există obiceiul să se înconjoare şi să se afume casa şi gospodăriile pentru alungarea şerpilor şi a omizilor. În Bucovina, de Buna Vestire se făcea foc în ogradă, înaintea uşii, şi se punea alături pâine, sare şi o cofă de apă, ca să mănânce şi să bea îngerii. Pâine şi sarea se dădeau apoi de pomană.

De Buna Vestire, este dezlegare la peşte şi de aceea e bine ca fiecare român să mănânce peşte nu doar pentru a se hrăni, ci pentru a fi sănătos ca peştele tot timpul anului.

 

Actualitate

Puiul de delfin se lasă așteptat

Published

on

Cel de-al șaptelea delfin de la Delfinariul din Constanța încă nu a venit pe lume. Chiar dacă initial conducerea a anunțat faptul că până la sfârșitul lunii septembrie Marusia va da naștere puiului de delfin, acest lucru nu s-a întămplat încă.

Din cauza faptului că Marusia nu a fost monitorizată de la începutul sarcinii deoarece se afla în Ucraina acolo unde izbucnise războiului, nu se poate preconiza cu exactitate când va da naștere puiului de delfin. Însă specialiștii și medicii atât români, cât și ucraineni o monitorizează în permanență acum pe Marusia.

Cel mai probabil Marusia va adduce pe lume puiul de delfin în prima jumătate a lunii octombrie.

Continue Reading

Actualitate

Dispare și pasarela maritimă?

Published

on

După Pasarela Regală, un alt simbol al stațiunii Mamaia riscă să dispară.  Pasarela construită de fostul primar Radu Mazare, în zona Cazinoului, ar putea avea aceeași soartă. O mare parte din ea a fost deja îngropată în nisip odată cu lărgirea plajelor, iar acum autoritățile au decis să extragă pilonii ca să vadă cât de uzați sunt și să ia o decizie finală: fie o reabilitează, pe cea rămasă, fie o demolează în totalitate.

În 2012 Pasarela de la Cazino, era inaugurată cu mult fast de catre primarul Radu Mazare. Un million de euro a costat investitia iar banii au venit de la bugetul local dar si de la Ministerul Dezvoltării Regionale. 10 ani mai tarziu, timp in care a mai fost reparat pe ici pe colo, pasarela începe să dispară încet incet. Mai întâi,  o parte din ea a disapărut odată cu largirea plajelor.

Cu timpul pasarela se transformase intr unul din principalele puncte de atractie pentru turistii care veneau an de an in vacanta pe litoral.

Într-o primă fază,  autoritățile locale au decis să o demoleze parțial. Mai exact în aceste zile, utilaje de mare capacitate extrag  din nisip pilonii care au fost îngropați odată cu largirea plajelor. Adică mai bine de jumătate din pasarelă.

Lucrările de extracție a pilonilor și implicit demontarea parțială a pasarelei vor dura 30 de zile.

Pasarela a fost construită pe o structură metalică prevăzută cu piloni, pe care s-au aşezat scânduri din lemn. Pornea de pe plaja din şi făcea legătura cu digul din larg.  Inițial a avut o lungime de 420 de metri, iar acum din pasarelă au mai rămas doar 150 de metri.

Continue Reading

Actualitate

Festivalul Pastramei, la Techirghiol

Published

on

Vineri, sambata si duminica va asteptam in numar cat mai mare in Piateta Centrala a orasului Techirghiol pentru a sarbatorii impreuna roadele pamantului in cadrul primei editii a Festivalului Pastramei.

Producatorii locali si cei din localitatile invecinate au ocazia sa isi vanda produsele in standurile amenjatate in Piateta Centrala a orasului Techirghiol, produse de care speram sa se bucure cati mai multi locuitori.

Deschiderea oficiala a primei editii a Festivalului Pastramei, un eveniment organizat de Primaria si Consiliul Local Techirghiol in parteneriat cu Uniunea Democrata Turca din Romania, va avea loc vineri 30 septembrie 2022, incepand cu ora 16.00.

Continue Reading

Actualitate

Jandarmii constănţeni la datorie

Published

on

La finalul acestei săptămâni în judeţul nostru vor avea loc câteva manifestări cultural – artistice şi sportive, după cum urmează:

“Cupa Mării Negre la Ciclism”, eveniment sportiv desfăşurat în golful Santa Maria Bay din municipiul Constanţa;

“Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”, desfăşurat în Parcul Arheologic din Constanţa;

Meciul de fotbal dintre echipele C.S. Gloria Băneasa şi C.S. Afumaţi;

Meciul de fotbal dintre formaţiile F.C.V. Farul Constanţa şi U.T.A. Arad, desfăşurat pe stadionul Gheorghe Hagi din localitatea Ovidiu;

Jandarmii constănţeni vor fi la datorie în zonele de desfăşurare ale evenimentelor în cauză pentru a veghea la menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă.

Celor care participă la evenimentele menţionate le recomandăm să adopte un comportament civilizat, să fie atenţi la bunurile personale şi să nu se implice în conflicte de orice natură.

În cazul observării unor fapte de natură penală sau contravenţională îi rugăm pe cetăţeni să sesizeze aspectele în cauză forţelor de ordine publică prezente la faţa locului sau să apeleze numărul unic de urgenţe 112.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222