Parlamentul britanic a respins Acordul de retragere din UE și a votat prelungirea termenului pentru Brexit. În acest context, guvernul britanic a publicat o serie de informări ce vizează taxele vamale și situația la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, pentru Brexitul ,,no-deal”.
Regimul tarifar temporar prevede reducerea costurilor pentru mediul de afaceri și consumatori, ca urmare a revenirii la clauza națiunii celei mai favorizate a Organizației Mondiale a Comerțului.
Noile reglementări propuse, se vor aplica pe o perioadă de maximum 12 luni, începând cu 29 martie 2019. În acest timp, guvernul britanic va pregăti un regim tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menționate.
Conform informațiilor publicate de guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în UK, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13%, din valoarea importurilor de bunuri, vor fi aplicate diferite regimuri tarifare.
Autoritățile britanice au lansat un instrument pentru consultarea taxelor vamale temporare, aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord, îndemnând operatorii economici să urmeze câţiva pași pentru a afla taxele vamale aplicabile produselor pe care le exportă pe piața britanică:
- utilizarea instrumentului UK Trade Tariff pentru a identifica codul vamal al produsului exportat (ex. categoria 8703 – autoturisme și alte autovehicule, proiectate în principal pentru transportul persoanelor, altele decât cele de la poziția 8702, inclusiv mașinile de tip ,,break” și mașinile de curse);
- consultarea taxelor vamale temporare aplicabile importurilor după retragerea din UE (ex. pentru categoria 8703 – autoturisme și alte autovehicule, proiectate în principal pentru transportul persoanelor, altele decât cele de la poziția 8702, inclusiv mașinile de tip ,,break” și mașinile de curse – vor fi aplicabile taxe vamale în valoare de 10%, conform clauzei națiunii celei mai favorizate).
Consultarea regimului tarifar, permite operatorilor economici să identifice tipul de taxă aplicată unui produs, taxă vamală preferențială sau taxă vamală conform clauzei națiunii celei mai favorizate.
Sursa: MMACA