Connect with us

Actualitate

Bilanţ la 3 ani de mandat: Comuna Saraiu

Published

on

“Bilanţ la trei ani de mandat”, campania demarată de RoPressOnline îşi propune, prin reportajele realizate de jurnaliştii noştri, să scoată în evidenţă principalele realizări ale primarilor localităţilor din judeţul Constanţa. Perspectivele şi problemele întâmpinate, reuşitele şi deopotrivă neajunsurile cu care se confruntă edilii în anumite situaţii. Astfel, pentru început, ne-am îndreptat atenţia către Saraiu, o comună în care fondurile atrase pentru investiţii sunt semnificative. O parte dintre proiecte au fost deja finalizate, multe altele sunt în plină desfăşurare, iar altele vor prinde contur cât de curând.

Investiţiile europene, gură de aer pentru majoritatea localităţilor rurale din România. La trei ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al comunei Saraiu, Dorinela Irimia poate confirma acest lucru. Iar imaginile vorbesc de la sine. Locatitatea este, practic, un adevărat şantier în lucru. Investiţiile prind contur, fie că provin din fonduri europene sau din bugetul local. De pildă, în centrul localităţii, un nou sediu al primăriei este aproape gata de finalizare.

“Este un obiectiv de referinţă, care este o carte de vizită pentru comunitatea Saraiu. Toate dotările vor fi corespunzătoare pentru toate serviciile de utilitate publică; impozite şi taxe, asistenţă socială, bibliotecă, sală de şedinţe, sală de protocol, toate conform normelor europene, pentru că ne dorim să fim o comună europeană.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Tot în centrul localităţii, o altă clădire reprezentantivă a intrat în reparaţii capitale. Vechiul cămin cultural va fi transformat într-o veritabilă casă de cultură. Capacitatea de aproximativ 500 de persoane va permite organizarea unor evenimente culturale, spectacole şi alte activităţi dedicate localnicilor.

“Este un obiectiv ce va rămâne să dăinuiască multă vreme, mulţi ani, ce va reprezenta amprenta mea în calitate de primar. Aici se va construi o casă de cultură, un obiectiv de investiţii în valoare de 3.500.000 lei, aproximativ. Va fi parter, etaj şi mansardă.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar elevii comunei Saraiu vor avea toate motivele să aştepte cu entuziasm începutul noului an şcolar, întrucât administraţia locală le-a pregătit o surpriză. O sală de sport performantă, în care adolescenţii şi tinerii pot practica sporturi precum tenis, handbal sau baschet.

“Este o sală de educaţie fizică şcolară multifuncţională. Am făcut recepţia finală a lucrărilor, iar acest obiectiv ne-am propus să-l inaugurăm la începutul anului şcolar, să fie într-adevăr o surpriză pentru cei 185 de elevi din Saraiu şi Dulgheru.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Sistemul de sănătate reprezintă o altă prioritate pentru edilul comunei Saraiu. Îndată ce proiectul de reabilitare şi modernizare a dispensarului va fi finalizat, localnicii şi nu numai vor avea acces la servicii medicale de cea mai bună calitate.

“Această investiţie va consta în parter, etaj şi ca dotări amintim cabinete medicale, un laborator de analize medicale, inclusiv o ambulanţă venită în sprijinul tuturor locuitorilor din comuna Saraiu şi nu numai. Ţinând cont că vom avea acest laborator de analize medicale, acesta va fi foarte util şi pentru comunităţile din comunele învecinate, respectiv Horia, Pentelimon, Gârliciu, Topolog.”, mai spune DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu  

Soluţii eficiente s-au găsit şi pentru o problemă stringentă cu care s-au confruntat o parte din locuitorii comunei. Astfel, canalul de scurgere a apelor de pe versanţi prinde deja contur.

“Ţinând cont că nu au fost turnate aceste rigole, la inundaţiile anterioare am avut mari probleme cu preluarea debitului de apă de pe versanţi. Suntem în partea de execuţie în partea de nord a localităţii, urmând să se execute cealaltă parte, intrarea în localitate, lucrare ce se va întâlni cu aceasta în execuţie, urmând apoi podeţele, căile de acces la familiile şi gospodăriile cetăţenilor.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Dar pentru a deveni o comună europeană, aşa cum îşi doreşte primarul localităţii, infrastructura rutieră va avea o însemnătate aparte. În acest sens, a fost deja semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea străzilor.

“Asfaltarea în comuna Saraiu, respectiv în satul Dulgheru, este un proiect de suflet al meu, un proiect la care s-a depus foarte multă muncă. Iată, s-a semnat contractul de finanţare pentru asfaltare străzi Dulgheru, vorbim de aproximativ 17,5 km, astfel toate străzile din interiorul acestei localităţi vor fi asfaltate. Acest proiect înseamnă idealul în mandatul meu de primar.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la aproximativ 15 milioane de lei. Acelaşi proiect va fi implementat ulterior şi în comuna Saraiu,  în mai puţin de jumătate de an, îndată ce lucrările de asfaltare a străzilor din satul Dulgheru vor fi finalizate. Ca o concluzie, Saraiu poate fi un bun exemplu la nivel naţional în privinţa absorbţiei fondurilor pentru investiţii.

Actualitate

Portul Constanța s-a aflat în atenția Gărzii Naționale de Mediu

Published

on

În perioada 27.11.2023-29.11.2023, Garda Națională de Mediu a desfășurat un control în premieră în Portul Constanța care a vizat activitățile economice ce pot afecta calitatea factorilor de mediu (aer, sol, apă) şi pot degrada ecosistemul marin al Marii Negre.

În acest context, 3 echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General au efectuat 11 acţiuni de inspecţie şi control cu caracter inopinat şi operativ la agenţi economici care desfăşoară activităţi cu posibil impact asupra mediului în Portul Constanța.

Urmare acestor acţiuni, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 320.000 lei precum şi o suspendare a activităţii unui agent economic pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, respectiv lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea prevederilor actelor de reglementare deţinute, abateri de la regimul deşeurilor (lipsa unor spaţii special amenajate pentru stocarea deşeurilor).

O situaţie specială a fost aceea a unui agent economic care desfăşură activităţi de dezmembrare ambarcaţiuni fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 60.000 lei şi măsura complementară de interzicere a activităţii.

Acțiunile de inspecţie şi control din Portul Constanța vor continua, în perioada următoare, în principal la agenţii economici ce desfăşoară activităţi care pot avea impact asupra mediului şi pot afecta ecosistemul costier al Marii Negre.

Continue Reading

Actualitate

Avarie la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Tabla Buții!

Published

on

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția bd. Mamaia cu str. Tabla Buții, din mun. Constanța, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile, astăzi – 04 decembrie 2023, în intervalul orar 16.00 – 23.00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: bd. Mamaia – str. Unirii – Pescarilor – Ciprian Porumbescu – Căiuți – Cașin – bd. Mamaia, precum și cei arondați punctelor termice 33, 37 și 38 cu  străzile adiacente.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanții RAJA.

Continue Reading

Actualitate

Sfaturile utile de la ISU Dobrogea

Published

on

Având în vedere condiţiile meteo, reprezentanţii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, revin în atenţia cetăţenilor cu câteva sfaturi utile, care ar putea fi salvatoare de bunuri şi  chiar de vieţi.

Asigurati-vă următoarele materiale:

  • unelte de îndepărtare a zăpezii;
  • folosiţi doar mijloace de încălzit omologate;
  • izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă ferestrele cu jaluzele exterioare;
  • verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centralele termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi a remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni; vă reamintim obligativitatea montării, întreţinerii şi verificării centralelor de apartament numai cu instalatori autorizaţi, potrivit reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor;
  • evitaţi supraîncărcarea şi supraîncălzirea sobelor cu materiale combustibile;
  • nu lăsaţi niciodată copii nesupravegheaţi cu soba aprinsă.

Pregătiţi-vă autoturismul:

  • acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate;
  • asiguraţi-vă că antigelul este corespunzător pentru a evita îngheţarea instalaţiilor;
  • asiguraţi-vă că sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează eficient;
  • verificaţi sistemul de funcţionare a ştergătoarelor de parbriz;
  • asiguraţi lichid de curăţare pentru temperaturi scăzute;
  • verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
  • dotaţi-vă cu lanţuri antiderapante.

Pe durata fenomenelor meteo periculoase:

  • urmăriţi la radio/televizor buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă;
  • evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;
  • fiţi atenţi la simptomele degerăturilor. Acestea constau în pierderea simţurilor şi decolorarea extremităţilor (degete, urechi, nas) şi necesită asistenţă medicală de specialitate;
  • economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere mai puţin utilizate;
  • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate;
  • amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la minimum 1 metru distanţă de materialele combustibile;
  • nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune, nesupravegheate.

Continue Reading

Actualitate

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi sute de internări, în minivacanţa de 1 Decembrie

Published

on

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi sute de internări, în minivacanţa de 1 Decembrie

Activitatea medicala din cadrul SCJU Constanta a decurs fara sincope in timpul minivacantei de 1 Decembrie. 1653 pacienţi au fost înregistraţi de joi dimineaţă,  până astăzi la ora 08.00, la Unitatea Primiri Urgenţe din cadrul SCJU Constanţa iar 303 au fost internaţi, în urma investigaţiilor şi a consulturilor de specialitate.
Cele mai multe urgenţe au fost repartizate pe codul verde ( pacienti cu funcţii vitale stabile dar care necesită investigații și posibil internare ) -1392.
Alţi 147 de pacienţi au fost încadraţi pe codul galben, iar pe codul rosu (camera de resuscitare), au fost 46 de pacienti.
Secţiile cu cele mai multe internări sunt: Pediatria cu 64 de pacienti internati prin serviciul de urgenta, Neurologia cu 36 internari in ultimele 4 zile şi Cardiologia (31).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222