Connect with us

Actualitate

Bilanţ la 3 ani de mandat: Comuna Saraiu

Published

on

“Bilanţ la trei ani de mandat”, campania demarată de RoPressOnline îşi propune, prin reportajele realizate de jurnaliştii noştri, să scoată în evidenţă principalele realizări ale primarilor localităţilor din judeţul Constanţa. Perspectivele şi problemele întâmpinate, reuşitele şi deopotrivă neajunsurile cu care se confruntă edilii în anumite situaţii. Astfel, pentru început, ne-am îndreptat atenţia către Saraiu, o comună în care fondurile atrase pentru investiţii sunt semnificative. O parte dintre proiecte au fost deja finalizate, multe altele sunt în plină desfăşurare, iar altele vor prinde contur cât de curând.

Investiţiile europene, gură de aer pentru majoritatea localităţilor rurale din România. La trei ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al comunei Saraiu, Dorinela Irimia poate confirma acest lucru. Iar imaginile vorbesc de la sine. Locatitatea este, practic, un adevărat şantier în lucru. Investiţiile prind contur, fie că provin din fonduri europene sau din bugetul local. De pildă, în centrul localităţii, un nou sediu al primăriei este aproape gata de finalizare.

“Este un obiectiv de referinţă, care este o carte de vizită pentru comunitatea Saraiu. Toate dotările vor fi corespunzătoare pentru toate serviciile de utilitate publică; impozite şi taxe, asistenţă socială, bibliotecă, sală de şedinţe, sală de protocol, toate conform normelor europene, pentru că ne dorim să fim o comună europeană.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Tot în centrul localităţii, o altă clădire reprezentantivă a intrat în reparaţii capitale. Vechiul cămin cultural va fi transformat într-o veritabilă casă de cultură. Capacitatea de aproximativ 500 de persoane va permite organizarea unor evenimente culturale, spectacole şi alte activităţi dedicate localnicilor.

“Este un obiectiv ce va rămâne să dăinuiască multă vreme, mulţi ani, ce va reprezenta amprenta mea în calitate de primar. Aici se va construi o casă de cultură, un obiectiv de investiţii în valoare de 3.500.000 lei, aproximativ. Va fi parter, etaj şi mansardă.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar elevii comunei Saraiu vor avea toate motivele să aştepte cu entuziasm începutul noului an şcolar, întrucât administraţia locală le-a pregătit o surpriză. O sală de sport performantă, în care adolescenţii şi tinerii pot practica sporturi precum tenis, handbal sau baschet.

“Este o sală de educaţie fizică şcolară multifuncţională. Am făcut recepţia finală a lucrărilor, iar acest obiectiv ne-am propus să-l inaugurăm la începutul anului şcolar, să fie într-adevăr o surpriză pentru cei 185 de elevi din Saraiu şi Dulgheru.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Sistemul de sănătate reprezintă o altă prioritate pentru edilul comunei Saraiu. Îndată ce proiectul de reabilitare şi modernizare a dispensarului va fi finalizat, localnicii şi nu numai vor avea acces la servicii medicale de cea mai bună calitate.

“Această investiţie va consta în parter, etaj şi ca dotări amintim cabinete medicale, un laborator de analize medicale, inclusiv o ambulanţă venită în sprijinul tuturor locuitorilor din comuna Saraiu şi nu numai. Ţinând cont că vom avea acest laborator de analize medicale, acesta va fi foarte util şi pentru comunităţile din comunele învecinate, respectiv Horia, Pentelimon, Gârliciu, Topolog.”, mai spune DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu  

Soluţii eficiente s-au găsit şi pentru o problemă stringentă cu care s-au confruntat o parte din locuitorii comunei. Astfel, canalul de scurgere a apelor de pe versanţi prinde deja contur.

“Ţinând cont că nu au fost turnate aceste rigole, la inundaţiile anterioare am avut mari probleme cu preluarea debitului de apă de pe versanţi. Suntem în partea de execuţie în partea de nord a localităţii, urmând să se execute cealaltă parte, intrarea în localitate, lucrare ce se va întâlni cu aceasta în execuţie, urmând apoi podeţele, căile de acces la familiile şi gospodăriile cetăţenilor.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Dar pentru a deveni o comună europeană, aşa cum îşi doreşte primarul localităţii, infrastructura rutieră va avea o însemnătate aparte. În acest sens, a fost deja semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea străzilor.

“Asfaltarea în comuna Saraiu, respectiv în satul Dulgheru, este un proiect de suflet al meu, un proiect la care s-a depus foarte multă muncă. Iată, s-a semnat contractul de finanţare pentru asfaltare străzi Dulgheru, vorbim de aproximativ 17,5 km, astfel toate străzile din interiorul acestei localităţi vor fi asfaltate. Acest proiect înseamnă idealul în mandatul meu de primar.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la aproximativ 15 milioane de lei. Acelaşi proiect va fi implementat ulterior şi în comuna Saraiu,  în mai puţin de jumătate de an, îndată ce lucrările de asfaltare a străzilor din satul Dulgheru vor fi finalizate. Ca o concluzie, Saraiu poate fi un bun exemplu la nivel naţional în privinţa absorbţiei fondurilor pentru investiţii.

Actualitate

Arestat preventiv pentru furt calificat

Published

on

La acest început de săptămână, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi – Biroul Județean de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, au efectuat trei percheziții domiciliare, în județul Constanța, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Un bărbat a fost arestat preventiv.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, mai multe persoane ar fi rupt sigiliile unei barje, încărcată cu floarea-soarelui, care se afla pe fluviul Dunărea, în zona localității Rasova, de unde ar fi sustras cereale.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 12,5 tone de semințe de floarea-soarelui, 1,5 tone de produs petrolier, cu miros specific de motorină, două bărci, un motor de barcă, 700 de lei și 50 de euro, precum și alte obiecte cu valoare probatorie.

Cerealele au fost ridicate de polițiști și predate părții vătămate, prejudiciul fiind recuperat în proporție de 70 %. Valoarea totală a bunurilor ridicate, în vederea continuării cercetărilor, este de peste 61.000 de lei. Doi bărbați au fost identificați, unul dintre aceștia fiind reținut, pentru 24 de ore.

Persoana a fost prezentată instanței de judecată, care a emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Acțiunile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Continue Reading

Actualitate

La Năvodari, a început distribuirea tichetelor sociale de Crăciun 2021

Published

on

Aproximativ 2.200 de persoane care au depus cereri în perioada 4 octombrie – 26 noiembrie vor primi tichete sociale oferite de Primăria Năvodari cu ocazia Crăciunului.

Distribuirea tichetelor sociale se va face până în data de 17 decembrie, prin Poșta Română, cu confirmare de primire.

Beneficiari ai tichetelor sociale sunt pensionari cu venituri de până la 1.450 lei/lună, persoane fără niciun venit cu vârsta de peste 60 ani, persoanele încadrate într-un grad de handicap grav sau accentuat, beneficiarii de venit minim garantat, precum și beneficiarii de alocație de susținere a familiei.

În funcție de categoria socială din care fac parte, beneficiarii vor primi între patru și șase tichete/persoană, în valoare de 10 lei/tichet.

sursa foto: Primăria Năvodari

Continue Reading

Actualitate

Respectarea regulilor de circulație nu este opțională

Published

on

Polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au desfășurat zilele trecute o acțiune pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale în zonele și locurile în care este interzisă oprirea/staționarea vehiculelor.

Într-o singură zi, polițiștii locali au aplicat 95 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 25.950 lei și 180 puncte de penalizare.

De asemenea, au fost ridicate 20 de autovehicule de pe partea carosabilă a drumului public.

Mașinile au fost depozitate în parcul auto situat în municipiul Constanța, strada Caraiman, nr.1 și pot fi ridicate doar după ce proprietarii au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/2018: tarif ridicare mașini – 450 de lei, tarif transport mașini – 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi – 60 de lei. Programul de restituire este non-stop.

Încă o dată, Poliția Locală Constanța atrage atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație. Le mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat problemele întâlnite și îi rugăm să facă în continuare acest lucru la numărul de telefon: 0241.484.205 sau 0341.922 – Dispecerat- Direcția Generală Poliția Locală.

Continue Reading

Actualitate

Moș Nicolae a sosit cu desaga plină în localitatea Saraiu

Published

on

Moș Nicolae a sosit cu desaga plină cu daruri în comuna Saraiu. La fel ca în fiecare an, toți elevii din localitate au primit pachete cu dulciuri și s-au bucurat de multe alte surprize.

“Le mulțumesc sărăienilor adevărați care își iubesc necondiționat comuna  pentru că au venit să fie împreună într-un număr impresionant, arătând că nimeni nu ne poate “ucide” sărbătoarea Crăciunului sau bucuria cadourilor oferite de Moș Nicolae. Și știm cu toții, noi cei cu inima deschisă și mintea orientată spre bine, frumos și iubire că sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a le oferi copiilor noștri cele mai frumoase și sfinte simboluri creștine care fac parte din fibra poporului român. În această zi  mă bucur că am reușit să mă țin de cuvânt față de toți copiii care m-au întrebat îngrijorați în ultimele luni dacă vom avea manifestări de Crăciun anul acesta și iată că avem.”, a declarat DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar surprizele nu s-au încheiat aici. Comuna Saraiu a îmbrăcat și anul acesta straie de sărbătoare. Astfel, a fost inaugurat iluminatul festiv, iar mii de beculețe multicolore și inedite ornamente specifice Crăciunului le aduc localnicilor bucuria sărbătorilor de iarnă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222