Connect with us

Actualitate

Bilanţ la 3 ani de mandat: Comuna Saraiu

Published

on

“Bilanţ la trei ani de mandat”, campania demarată de RoPressOnline îşi propune, prin reportajele realizate de jurnaliştii noştri, să scoată în evidenţă principalele realizări ale primarilor localităţilor din judeţul Constanţa. Perspectivele şi problemele întâmpinate, reuşitele şi deopotrivă neajunsurile cu care se confruntă edilii în anumite situaţii. Astfel, pentru început, ne-am îndreptat atenţia către Saraiu, o comună în care fondurile atrase pentru investiţii sunt semnificative. O parte dintre proiecte au fost deja finalizate, multe altele sunt în plină desfăşurare, iar altele vor prinde contur cât de curând.

Investiţiile europene, gură de aer pentru majoritatea localităţilor rurale din România. La trei ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al comunei Saraiu, Dorinela Irimia poate confirma acest lucru. Iar imaginile vorbesc de la sine. Locatitatea este, practic, un adevărat şantier în lucru. Investiţiile prind contur, fie că provin din fonduri europene sau din bugetul local. De pildă, în centrul localităţii, un nou sediu al primăriei este aproape gata de finalizare.

“Este un obiectiv de referinţă, care este o carte de vizită pentru comunitatea Saraiu. Toate dotările vor fi corespunzătoare pentru toate serviciile de utilitate publică; impozite şi taxe, asistenţă socială, bibliotecă, sală de şedinţe, sală de protocol, toate conform normelor europene, pentru că ne dorim să fim o comună europeană.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Tot în centrul localităţii, o altă clădire reprezentantivă a intrat în reparaţii capitale. Vechiul cămin cultural va fi transformat într-o veritabilă casă de cultură. Capacitatea de aproximativ 500 de persoane va permite organizarea unor evenimente culturale, spectacole şi alte activităţi dedicate localnicilor.

“Este un obiectiv ce va rămâne să dăinuiască multă vreme, mulţi ani, ce va reprezenta amprenta mea în calitate de primar. Aici se va construi o casă de cultură, un obiectiv de investiţii în valoare de 3.500.000 lei, aproximativ. Va fi parter, etaj şi mansardă.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar elevii comunei Saraiu vor avea toate motivele să aştepte cu entuziasm începutul noului an şcolar, întrucât administraţia locală le-a pregătit o surpriză. O sală de sport performantă, în care adolescenţii şi tinerii pot practica sporturi precum tenis, handbal sau baschet.

“Este o sală de educaţie fizică şcolară multifuncţională. Am făcut recepţia finală a lucrărilor, iar acest obiectiv ne-am propus să-l inaugurăm la începutul anului şcolar, să fie într-adevăr o surpriză pentru cei 185 de elevi din Saraiu şi Dulgheru.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Sistemul de sănătate reprezintă o altă prioritate pentru edilul comunei Saraiu. Îndată ce proiectul de reabilitare şi modernizare a dispensarului va fi finalizat, localnicii şi nu numai vor avea acces la servicii medicale de cea mai bună calitate.

“Această investiţie va consta în parter, etaj şi ca dotări amintim cabinete medicale, un laborator de analize medicale, inclusiv o ambulanţă venită în sprijinul tuturor locuitorilor din comuna Saraiu şi nu numai. Ţinând cont că vom avea acest laborator de analize medicale, acesta va fi foarte util şi pentru comunităţile din comunele învecinate, respectiv Horia, Pentelimon, Gârliciu, Topolog.”, mai spune DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu  

Soluţii eficiente s-au găsit şi pentru o problemă stringentă cu care s-au confruntat o parte din locuitorii comunei. Astfel, canalul de scurgere a apelor de pe versanţi prinde deja contur.

“Ţinând cont că nu au fost turnate aceste rigole, la inundaţiile anterioare am avut mari probleme cu preluarea debitului de apă de pe versanţi. Suntem în partea de execuţie în partea de nord a localităţii, urmând să se execute cealaltă parte, intrarea în localitate, lucrare ce se va întâlni cu aceasta în execuţie, urmând apoi podeţele, căile de acces la familiile şi gospodăriile cetăţenilor.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Dar pentru a deveni o comună europeană, aşa cum îşi doreşte primarul localităţii, infrastructura rutieră va avea o însemnătate aparte. În acest sens, a fost deja semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea străzilor.

“Asfaltarea în comuna Saraiu, respectiv în satul Dulgheru, este un proiect de suflet al meu, un proiect la care s-a depus foarte multă muncă. Iată, s-a semnat contractul de finanţare pentru asfaltare străzi Dulgheru, vorbim de aproximativ 17,5 km, astfel toate străzile din interiorul acestei localităţi vor fi asfaltate. Acest proiect înseamnă idealul în mandatul meu de primar.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la aproximativ 15 milioane de lei. Acelaşi proiect va fi implementat ulterior şi în comuna Saraiu,  în mai puţin de jumătate de an, îndată ce lucrările de asfaltare a străzilor din satul Dulgheru vor fi finalizate. Ca o concluzie, Saraiu poate fi un bun exemplu la nivel naţional în privinţa absorbţiei fondurilor pentru investiţii.

Actualitate

Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale de lux, este alături de sportivii români

Published

on

Zilele acestea, când în Japonia se desfăşoară Jocurile Olimpice, pe un ecran digital din Shibuya (Tokyo) rulează un mesaj emoţionant al Nordis Group:

,,Ţara noastră este aur pur! La fel ca oamenii noștri. Credem că sportivii români au șansa de a câștiga medaliile de aur la cea mai renumită competiție internațională care are loc acum la Tokyo. Hai, România!”.

Despre Nordis Group

Compania Nordis Group, dezvoltator cu peste 13 ani de experiență în domeniul imobiliar, stabilește un nou standard de 5 stele în România, prin ansamblurile de lux pe care le dezvoltă. Grupul de firme Nordis este format din 7 entități: Nordis Development, Nordis Construct, Nordis Architecture, Nordis Hotels, Nobileo (membru Nordis Group), Nordis Travel și Nordis Property Management.

Continue Reading

Actualitate

Bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul programelor Rabla și Rabla Plus a fost suplimentat

Published

on

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, lansate anul acesta pe 26 aprilie, s-au bucurat de un interes neașteptat, confirmat de epuizarea într-un timp foarte scurt a bugetelor alocate persoanelor fizice, chiar dacă acestea au fost mai mari decât în anii precedenți.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziționeze autovehicule noi, mai puțin poluante, Administrația Fondului pentru Mediu va suplimenta valorile destinate persoanelor fizice și bugetele totale, astfel:

  • programul Rabla Clasic pune la dispoziție suma de 5 milioane de lei pentru noi înscrieri, începând de astăzi, 26 iulie 2021, iar în paralel se fac demersuri pentru suplimentarea bugetului total al programului cu suma de 200 de milioane de lei, care va putea fi utilizată la începutul lunii septembrie 2021;
  • pentru programul Rabla Plus, bugetul alocat persoanelor fizice se suplimentează cu 20 de milioane de lei, începând de astăzi, 26 iulie, iar în data de 21 august bugetul total al programului va fi majorat cu 200 de milioane de lei.

Continue Reading

Actualitate

Protocol de colaborare la Murfatlar

Published

on

Proiect important pentru orașul Murfatlar în ceea ce privește calitatea aerului și a mediului din localitate. În acest sens, Primăria orașului Murfatlar, împreună cu specialiști din cadrul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie a Universității Ovidius Constanța și specialiști ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, dar și alături de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța au semnat un protocol de colaborare prin care se va realiza unu studiu și totodată și o evaluare a particulelor de praf din aerul atmosferic și stabilirea unui plan de acțiune.

Scopul parteneriatului îl mai reprezintă și dezvoltarea unor activități de cercetare științifică  pentru evaluarea celor mai importante surse de emisii poluante, realizarea unor modele de dispersie a emisiilor poluante și estimarea impactului emisiilor poluante asupra sănătății locuitorilor orașului. În prima etapă, colaborarea va avea ca scop realizarea unui studiu preliminar asupra emisiilor de particule de la fabrica de cretă.

Studiile preliminare vor fi folosite pentru a fundamenta inițierea unor proiecte de cercetare  care să studieze o categorie mai largă de poluanți, proveniți din traficul rutier, din procesele de tratare din agricultură și alte surse de poluare.

Odată cu semnarea acestui protocol de colaborare, în localitatea Murfatlar s-a și amplasat un autolaborator de cercetare pentru măsurarea emisiilor de poluați atmosferici în zona fabricii de prelucrare a produselor de cretă.

În primă fază studiul va fi realizat pe o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni, pe parte de simulare și estimare, pentru ca mai apoi cele două universități să realizeze un model de dispersie al emisiilor poluante, folosind două platforme alternative.

Continue Reading

Actualitate

Toleranță ZERO față de cei care aruncă gunoiul pe domeniul public!

Published

on

Săptămâna trecută, polițiștii locali au aplicat 87 de sancțiuni:  9 sancțiuni, conform Legii nr. 211/2011 privind gestionarea deșeurilor, în valoare totală de 112.000 lei și 78 sancțiuni, conform HCL nr. 77/2021, în valoare totală de 43.250 lei.

Amenzile au fost aplicate atât pentru aruncarea gunoiului pe domeniul public, cât și pentru scoaterea gunoiului menajer în alte tipuri de recipienți (saci, cutii, bidoane).

Puteţi semnala astfel de situaţii la numerele de telefon 0241 484 205 și 0341 922 sau la adresa de e-mail politia.locala@primaria-constanta.ro.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222