Connect with us

Actualitate

Bilanţ la 3 ani de mandat: Comuna Saraiu

Published

on

“Bilanţ la trei ani de mandat”, campania demarată de RoPressOnline îşi propune, prin reportajele realizate de jurnaliştii noştri, să scoată în evidenţă principalele realizări ale primarilor localităţilor din judeţul Constanţa. Perspectivele şi problemele întâmpinate, reuşitele şi deopotrivă neajunsurile cu care se confruntă edilii în anumite situaţii. Astfel, pentru început, ne-am îndreptat atenţia către Saraiu, o comună în care fondurile atrase pentru investiţii sunt semnificative. O parte dintre proiecte au fost deja finalizate, multe altele sunt în plină desfăşurare, iar altele vor prinde contur cât de curând.

Investiţiile europene, gură de aer pentru majoritatea localităţilor rurale din România. La trei ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al comunei Saraiu, Dorinela Irimia poate confirma acest lucru. Iar imaginile vorbesc de la sine. Locatitatea este, practic, un adevărat şantier în lucru. Investiţiile prind contur, fie că provin din fonduri europene sau din bugetul local. De pildă, în centrul localităţii, un nou sediu al primăriei este aproape gata de finalizare.

“Este un obiectiv de referinţă, care este o carte de vizită pentru comunitatea Saraiu. Toate dotările vor fi corespunzătoare pentru toate serviciile de utilitate publică; impozite şi taxe, asistenţă socială, bibliotecă, sală de şedinţe, sală de protocol, toate conform normelor europene, pentru că ne dorim să fim o comună europeană.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Tot în centrul localităţii, o altă clădire reprezentantivă a intrat în reparaţii capitale. Vechiul cămin cultural va fi transformat într-o veritabilă casă de cultură. Capacitatea de aproximativ 500 de persoane va permite organizarea unor evenimente culturale, spectacole şi alte activităţi dedicate localnicilor.

“Este un obiectiv ce va rămâne să dăinuiască multă vreme, mulţi ani, ce va reprezenta amprenta mea în calitate de primar. Aici se va construi o casă de cultură, un obiectiv de investiţii în valoare de 3.500.000 lei, aproximativ. Va fi parter, etaj şi mansardă.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar elevii comunei Saraiu vor avea toate motivele să aştepte cu entuziasm începutul noului an şcolar, întrucât administraţia locală le-a pregătit o surpriză. O sală de sport performantă, în care adolescenţii şi tinerii pot practica sporturi precum tenis, handbal sau baschet.

“Este o sală de educaţie fizică şcolară multifuncţională. Am făcut recepţia finală a lucrărilor, iar acest obiectiv ne-am propus să-l inaugurăm la începutul anului şcolar, să fie într-adevăr o surpriză pentru cei 185 de elevi din Saraiu şi Dulgheru.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Sistemul de sănătate reprezintă o altă prioritate pentru edilul comunei Saraiu. Îndată ce proiectul de reabilitare şi modernizare a dispensarului va fi finalizat, localnicii şi nu numai vor avea acces la servicii medicale de cea mai bună calitate.

“Această investiţie va consta în parter, etaj şi ca dotări amintim cabinete medicale, un laborator de analize medicale, inclusiv o ambulanţă venită în sprijinul tuturor locuitorilor din comuna Saraiu şi nu numai. Ţinând cont că vom avea acest laborator de analize medicale, acesta va fi foarte util şi pentru comunităţile din comunele învecinate, respectiv Horia, Pentelimon, Gârliciu, Topolog.”, mai spune DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu  

Soluţii eficiente s-au găsit şi pentru o problemă stringentă cu care s-au confruntat o parte din locuitorii comunei. Astfel, canalul de scurgere a apelor de pe versanţi prinde deja contur.

“Ţinând cont că nu au fost turnate aceste rigole, la inundaţiile anterioare am avut mari probleme cu preluarea debitului de apă de pe versanţi. Suntem în partea de execuţie în partea de nord a localităţii, urmând să se execute cealaltă parte, intrarea în localitate, lucrare ce se va întâlni cu aceasta în execuţie, urmând apoi podeţele, căile de acces la familiile şi gospodăriile cetăţenilor.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Dar pentru a deveni o comună europeană, aşa cum îşi doreşte primarul localităţii, infrastructura rutieră va avea o însemnătate aparte. În acest sens, a fost deja semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea străzilor.

“Asfaltarea în comuna Saraiu, respectiv în satul Dulgheru, este un proiect de suflet al meu, un proiect la care s-a depus foarte multă muncă. Iată, s-a semnat contractul de finanţare pentru asfaltare străzi Dulgheru, vorbim de aproximativ 17,5 km, astfel toate străzile din interiorul acestei localităţi vor fi asfaltate. Acest proiect înseamnă idealul în mandatul meu de primar.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la aproximativ 15 milioane de lei. Acelaşi proiect va fi implementat ulterior şi în comuna Saraiu,  în mai puţin de jumătate de an, îndată ce lucrările de asfaltare a străzilor din satul Dulgheru vor fi finalizate. Ca o concluzie, Saraiu poate fi un bun exemplu la nivel naţional în privinţa absorbţiei fondurilor pentru investiţii.

Actualitate

Precizări de la Ministerul Sănătăţii

Published

on

,,Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19, dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul.

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici.

ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.” , scrie într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

 

Continue Reading

Actualitate

Cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin

Published

on

Direcția de Sănătate Publică Constanța anunță faptul că începând de astăzi  cadrele medicale imunizate în etapa zero vor primi a doua doză de vaccin.

În acest sens, de la ora 10, jurnaliștii sunt așteptați la Centrul de Vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase.  DSP transmite faptul că pentru a respecta regulile de distanțare și pentru a asigura un flux de informații rapid, în cadrul centrului în momentul vaccinării vor avea acces: un fotograf (din cadrul Primăriei Constanța), un operator ( desemnat la fața locului) și o echipa TVR ( partener media al Ministerului Sănătății).

În etapa zero, la Constanța au fost imunizați 260 de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie. O singură persoană s-a infectat după ce a fost vaccinată împotriva COVID.

Continue Reading

Actualitate

A început distribuirea măştilor de protecţie, la Constanţa

Published

on

200.000 de măști de protecție donate de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung vor fi distribuite integral beneficiarilor în perioada imediat următoare

Primăria Municipiului Constanța a început deja distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung. Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, în urma unei ceremonii online de predare simbolică a măștilor de protecţie, la care au participat primarii municipiilor Constanţa şi Kaohsiung, Vergil Chiţac şi, respectiv, Chen Chi-Mai. Măștile vor fi distribuite către diferite categorii de beneficiari în perioada imediat următoare.

Astfel, Primăria va distribui măștile prin structurile din subordine abilitate, cu prioritate către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie. Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale Serviciului Public de Impozite și Taxe. Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

„Dorim să mulțumim Municipalității Kaohsiung pentru donația generoasă și sprijinul acordat constănțenilor într-o perioadă atât de dificilă. Avem încredere că această acțiune reprezintă începutul unei relații de colaborare solide între cele două orașe-port, prin intensificarea schimburilor economice și comerciale, investițiilor directe, colaborărilor academice și culturale” a declarat domnul Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Donația celor 200.000 de măști a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică şi culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee şi Asociaţia ROTA pentru Promovarea Schimburilor Economice şi Culturale cu Taiwan, reprezentată de domnul Constantin Damov, președinte al Asociației ROTA.

Kaohsiung este cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și o populație de aproximativ 2,7 milioane locuitori.

Despre Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA”

Fondată în anul 2014, Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA) este o asociație non-profit al cărei scop îl reprezintă susținerea dezvoltării relațiilor economice și culturale între România și Taiwan, prin identificarea oportunităților de colaborare bilaterală și concretizarea acestora. De-a lungul celor șase ani de activitate, Asociația ROTA a dezvoltat proiecte sociale, materializate în acțiuni de sponsorizare și donații către instituții de învățământ sau de interes public local, ca de exemplu modernizarea unor laboratoare de informatică prin dotarea cu echipamente IT produse în Taiwan sau implementarea unor sisteme de iluminat stradal cu corpuri LED și monitorizare inteligentă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta