Connect with us

Actualitate

Bilanţ la 3 ani de mandat: Comuna Saraiu

Published

on

“Bilanţ la trei ani de mandat”, campania demarată de RoPressOnline îşi propune, prin reportajele realizate de jurnaliştii noştri, să scoată în evidenţă principalele realizări ale primarilor localităţilor din judeţul Constanţa. Perspectivele şi problemele întâmpinate, reuşitele şi deopotrivă neajunsurile cu care se confruntă edilii în anumite situaţii. Astfel, pentru început, ne-am îndreptat atenţia către Saraiu, o comună în care fondurile atrase pentru investiţii sunt semnificative. O parte dintre proiecte au fost deja finalizate, multe altele sunt în plină desfăşurare, iar altele vor prinde contur cât de curând.

Investiţiile europene, gură de aer pentru majoritatea localităţilor rurale din România. La trei ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al comunei Saraiu, Dorinela Irimia poate confirma acest lucru. Iar imaginile vorbesc de la sine. Locatitatea este, practic, un adevărat şantier în lucru. Investiţiile prind contur, fie că provin din fonduri europene sau din bugetul local. De pildă, în centrul localităţii, un nou sediu al primăriei este aproape gata de finalizare.

“Este un obiectiv de referinţă, care este o carte de vizită pentru comunitatea Saraiu. Toate dotările vor fi corespunzătoare pentru toate serviciile de utilitate publică; impozite şi taxe, asistenţă socială, bibliotecă, sală de şedinţe, sală de protocol, toate conform normelor europene, pentru că ne dorim să fim o comună europeană.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Tot în centrul localităţii, o altă clădire reprezentantivă a intrat în reparaţii capitale. Vechiul cămin cultural va fi transformat într-o veritabilă casă de cultură. Capacitatea de aproximativ 500 de persoane va permite organizarea unor evenimente culturale, spectacole şi alte activităţi dedicate localnicilor.

“Este un obiectiv ce va rămâne să dăinuiască multă vreme, mulţi ani, ce va reprezenta amprenta mea în calitate de primar. Aici se va construi o casă de cultură, un obiectiv de investiţii în valoare de 3.500.000 lei, aproximativ. Va fi parter, etaj şi mansardă.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar elevii comunei Saraiu vor avea toate motivele să aştepte cu entuziasm începutul noului an şcolar, întrucât administraţia locală le-a pregătit o surpriză. O sală de sport performantă, în care adolescenţii şi tinerii pot practica sporturi precum tenis, handbal sau baschet.

“Este o sală de educaţie fizică şcolară multifuncţională. Am făcut recepţia finală a lucrărilor, iar acest obiectiv ne-am propus să-l inaugurăm la începutul anului şcolar, să fie într-adevăr o surpriză pentru cei 185 de elevi din Saraiu şi Dulgheru.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Sistemul de sănătate reprezintă o altă prioritate pentru edilul comunei Saraiu. Îndată ce proiectul de reabilitare şi modernizare a dispensarului va fi finalizat, localnicii şi nu numai vor avea acces la servicii medicale de cea mai bună calitate.

“Această investiţie va consta în parter, etaj şi ca dotări amintim cabinete medicale, un laborator de analize medicale, inclusiv o ambulanţă venită în sprijinul tuturor locuitorilor din comuna Saraiu şi nu numai. Ţinând cont că vom avea acest laborator de analize medicale, acesta va fi foarte util şi pentru comunităţile din comunele învecinate, respectiv Horia, Pentelimon, Gârliciu, Topolog.”, mai spune DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu  

Soluţii eficiente s-au găsit şi pentru o problemă stringentă cu care s-au confruntat o parte din locuitorii comunei. Astfel, canalul de scurgere a apelor de pe versanţi prinde deja contur.

“Ţinând cont că nu au fost turnate aceste rigole, la inundaţiile anterioare am avut mari probleme cu preluarea debitului de apă de pe versanţi. Suntem în partea de execuţie în partea de nord a localităţii, urmând să se execute cealaltă parte, intrarea în localitate, lucrare ce se va întâlni cu aceasta în execuţie, urmând apoi podeţele, căile de acces la familiile şi gospodăriile cetăţenilor.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Dar pentru a deveni o comună europeană, aşa cum îşi doreşte primarul localităţii, infrastructura rutieră va avea o însemnătate aparte. În acest sens, a fost deja semnat contractul de finanţare pentru asfaltarea străzilor.

“Asfaltarea în comuna Saraiu, respectiv în satul Dulgheru, este un proiect de suflet al meu, un proiect la care s-a depus foarte multă muncă. Iată, s-a semnat contractul de finanţare pentru asfaltare străzi Dulgheru, vorbim de aproximativ 17,5 km, astfel toate străzile din interiorul acestei localităţi vor fi asfaltate. Acest proiect înseamnă idealul în mandatul meu de primar.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Valoarea totală a acestor investiţii se ridică la aproximativ 15 milioane de lei. Acelaşi proiect va fi implementat ulterior şi în comuna Saraiu,  în mai puţin de jumătate de an, îndată ce lucrările de asfaltare a străzilor din satul Dulgheru vor fi finalizate. Ca o concluzie, Saraiu poate fi un bun exemplu la nivel naţional în privinţa absorbţiei fondurilor pentru investiţii.

Actualitate

Constanța, ne mobilizăm?

Published

on

Teatrul de Stat Constanța are nevoie de click-urile constănţenilor pentru ,,votul publicului”.

Instituţia de cultură are două nominalizări pentru premiile UNITER la categoriile DEBUT (Irisz Kovacs pentru regia spectacolului 8 TAȚI) și CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV/TELEPLAY (spectacolul ZIUA Z, regia Bobi Pricop).

Pentru a susţine teatrul de la malul mării, puteţi vota aici până luni, 4 iulie, la ora 19:00. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot ce va fi identificat prin IP.

Gala Premiilor UNITER, a XXX-a ediţie, se va desfăşura luni, 4 iulie, de la ora 21:00, la Palatul Culturii Bistriţa. Evenimentul va fi transmis:

  • în direct pe TVR1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi Radio România Cultural;
  • online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro şi pe pagina de facebook a UNITER

 

 

Continue Reading

Actualitate

Tineri prinși de jandarmi cu substanțe halucinogene

Published

on

Jandarmii din cadrul Grupării Mobile Constanţa au depistat doi tineri turiști de 19 de ani care aveau asupra lor substanțe interzise.
Echipajul de jandarmi aflat în misiunea de menținere a ordinii şi siguranţei publice în Vama Veche, la momentul trecerii pe lângă doi tineri turiști au observant că aceștia au început să se precipite și să grăbească pasul, drept pentru care au trecut la legitimarea lor. În urma discuțiilor purtate, jandarmii au aflat că tinerii aveau asupra lor substanțe care prezintă suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise si un dispozitiv de tocat substanța vegetala, tip grinder.
Jandarmii grupării au întocmit tinerilor actele de sesizare, iar bunurile găsite asupra lor au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius, grad de încredere ridicat, din partea ARACIS

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a primit, joi, 30.06.2022, certificarea calificativului „Grad de încredere ridicat” din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în urma parcurgerii procesului de evaluare instituțională, a declarat rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu.
Evaluarea instituțională externă a măsurat implementarea mecanismelor instituționale privind activitatea educațională și de cercetare și, totodată, a reconfirmat prestigiul și recunoașterea de care se bucură instituția.
Rezultatul este expresia eforturilor depuse de către întreaga comunitate UOC, calificativul obținut recent reprezentând cea mai înaltă certificare pe care o poate primi o instituție de profil și este o dovadă a îndeplinirii standardelor de calitate academică și, în egală măsură, a aprecierii și a încrederii publice de care se bucură UOC în ecosistemul educațional universitar.

Continue Reading

Actualitate

În jumătate de oră s-a epuizat bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Published

on

Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat într-o jumătate de oră de la lansare!
Solicitanții persoane fizice au generat 24.014 de vouchere, astfel:
 13.978 vouchere pentru laptopuri;
 10.036 vouchere pentru tablete.
Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 0️⃣5️⃣.0️⃣7️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222