Connect with us

Sanatate

Beneficiile postului intermitent

Published

on

Mai multe vedete de peste Ocean au recunoscut că secretul siluetei perfecte constă în dieta postului intermitent. Printre acestea se numără: Beyonce, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Mirander Kerr, Ben Affleck, Jimmy Kimmel, dar şi Justin Theroux. Despre dieta care face furori în rândul vedetelor ne dă detalii tehnicianul nutriţionist, Cecilia Apostoiu.

R: Dieta postului intermitent, cunoscută şi sub denumirea de intermittent fasting, este preferata vedetelor de peste Ocean şi a bloggerilor de lifestyle anul acesta. Ce ne puteţi spune despre ?

Cecilia Apostoiu: Este nou faptul că am urmat un curs cu acreditare internaţională CPD , susţinut de un institut de profil din California, Statele Unite ale Americii şi am obţinut o Diplomă de Nutrition expert therapist, for Intermittent fast. Important este că am avut ocazia să învăţ de la specialişti americani cu experienţă în această metodă.

R: Ce este de fapt acest Post intermittent, sau Intermittend Fasting ?

Cecilia Apostoiu : Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că postul intermittent nu este o dietă ci face parte din stilul de viaţă.  Cu toate acestea devine un instrument mult mai puternic atunci când este combinat cu dieta Ketogenică.

Postul intermitent sau în engleză Intermittent Fasting – IF, este un model de alimentație care limitează pe o anume perioadă de timp consumul de alimente.  Practic, este o noțiune care desemnează perioadele de abstinență voluntară a caloriilor.

R: Cum procedăm atunci când dorim să încercăm această metodă, Intermittent fasting, e suficient să citim şi să începem singuri ? Este această metodă pentru oricine ?

Cecilia Apostoiu: Aceasta este o metodă bazată pe studii ştiinţifice şi presupune destul de multă atenţie şi grijă în aplicarea sa. Nu se adresează femeilor însărcinate sau persoanelor cu afecţiuni metabolice. Astfel că cel mai indicat este să lucraţi alături de un specialist în diete familiarizat şi instruit în ce priveşte postul intermittent.

R: La ce să ne aşteptăm în cadrul postului intermittent,  ce este în mod concret ?

Cecilia Apostoiu: Postul intermittent presupune alternarea perioadelor în care mănânci cu perioade în care te abţii voluntar de la mâncare.  Ceea ce o face atât de iubită este faptul ca nu impune restricţii alimentare prea mari.  Aşadar, vei avea voie să mănânci bine şi variat, important fiind momentul în care mănânci. Postul intermitent nu este, deci, o dietă propriu-zisă, ci mai degrabă un tipar alimentar.

R: Există mai multe metode susţinute şi argumentate de medicii americani.

Cecilia Apostoiu:  Cel mai popular tip de post intermitent:

1.Metoda 16/8 – se renunţă la micul dejun, apoi se stabilesc mesele, în aşa fel încât programul meselor să se încadreze în 8 ore, după care se posteşte timp de 16 ore. De pildă, poţi mânca între 12 şi 8 seara, iar în restul timpului posteşti.

2.Mâncat/ postit/ mâncat – această metodă implică postul de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.

3.Dieta 5:2 – în două zile ale săptămânii se restricţionează consumul caloric la 500 kcal, iar în restul zilelor se mănâncă normal. Zilele de post nu vor fi consecutive.

Postul intermitent funcţionează pe principiul reducerii aportului caloric, însă e important să nu măreşti numărul de calorii consumate în restul zilelor.

R : Se adresează această metodă şi domnilor?

Cecilia Apostoiu: Foarte populară printre bărbaţii care doresc să dea jos burtica şi să construiască masă musculară este Warrior Diet, dieta războinicului.

R: Ce beneficii are această metodă?

Cecilia Apostoiu: Există beneficii uimitoare ale postului alimentar dovedite, singura problemă este aceea că oamenii sunt învăţaţi să se alimenteze cât mai des şi cât mai mult, mare parte prin cultura şi industria alimentară care promovează supraconsumul. Studiile făcute în domeniu au arătat că dieta postului intermitent determină atât scăderea în greutate, cât şi reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Cel mai popular beneficiu este acela că stimulează ARDEREA GRĂSIMILOR, practic organismul este nevoit să îşi schimbe sursa de “ combustibil” de la zahăr la grăsime.

Un alt beneficiu important este acela ca stimuleaza producerea de hormoni de creştere ( hgh) cu efecte asupra creşterii musculare, longevităţii, anti-aging  şi neuroprotectiv.

R : Ajută această metodă la pierderea kilogramelor?

Cecilia Apostoiu: Da, este chiar foarte eficientă, acesta fiind motivul pentru care a devenit atât de populară iar principalul motiv este că stimulează CETOZA !

Cetoza este un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahăr, la consumul de grăsime, pentru a produce energie. Atunci când spunem zahăr, ne referim atât la toate tipurile de dulciuri care conţin zahăr procesat, cât şi la sursele naturale de zahăr (fructe, legume dulci, rădăcinoase, miere, sirop de arţar, etc), şi la făinoase şi cartofii albi.

Grăsimile sunt o sursă puternică de energie, mai curată şi mai eficientă, produce mai puţină inflamaţie în organism şi ajută la creşterea masei musculare, creşte concentrarea şi puterea mentală. Prin inducerea acestor pauze alimentare învăţăm organismul să funcţioneze în mare parte pe baza grăsimilor proprii.

R: Perioadele de repaos alimentar, adică dieta de post, ar putea încetini metabolismul meu ?

Cecilia Apostoiu: Nu, acesta este doar un mit destul de comun. Nu este vorba despre înfometare Așa că nu, NU îți vei încetini metabolismul sau te vei pune într-un mod de înfometare. Cu toate acestea, modul de înfometare poate apărea în timpul postului prelungit ca mai mult de câteva zile sau chiar săptămâni.

R: Pot bea CAFEA în timpul postului?

Cecilia Apostoiu:  Sigur că puteţi.  Vă rog să vă asigurați că este doar cafea neagră fără frişcă si fără zahăr.  Ca mică exceptie se poate adăuga în cafea o lingură de lapte și puțină stevia, nu vor face niciun rău!

R: Mâncarea gustărilor ușoare precum salatele sau un fruct îmi va întrerupe postul?

Cecilia Apostoiu:  Postul înseamnă să stai cât mai aproape de calorii ZERO. Astfel că deşi legumele sunt foarte sărace în calorii, în mod ideal, cel mai bine este să te abții de la mâncare în timpul postului.

R: Nu va duce postul intermittent la pierderea de masa musculară?

Cecilia Apostoiu: Nu! Este un mit că trebuie să mănânci la fiecare 2-3 ore proteine ​​pentru a împiedica mușchii să se rupă. Construirea masei musculare sau cel puțin păstrarea acesteia depinde de mai mulţi factori.

În concluzie, nu se va mari consumul de hrană în zilele în care nu posteşti.

Hidratarea este extrem de importantă, mai ales în zilele de post, aşa că se vor consuma apă şi ceaiuri din belşug.

Pentru rezultate rapide se recomandă în zilele în care nu se posteşte se evită consumul de alimente cu densitate calorică mare precum dulciurile, alimentele de tip fast-food sau produsele de patiserie.

Se recomandă sportul penru rezultate mai bune şi mai rapide, însă e indicat să îl practicam în zilele în care nu postim, pentru că atunci organismul este mai slăbit şi pot apărea durerile de cap sau senzaţia de epuizare.

Pentru mai multe detalii referitoare la dieta intermittent fasting o puteţi contacta pe Cecilia Apostoiu, tehnician nutriţionist, la cabinetul Nutriţionist Familie Apostoiu Cecilia, în Constanţa, str. Baba Novac, nr. 169. Programări la telefon : 0736041045

 

Actualitate

Fii erou, salvează o viață! Un copil de 1 an, din Cumpăna, are nevoie de sânge

Published

on

Viaţa micuţului Eric Ştefan Parase, din comuna Cumpăna, este în pericol. Copilul este internat la Institutul Clinic Fundeni şi are mare nevoie de sânge. Pentru a veni în sprijinul lui, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a postat pe pagina de Facebook următorul mesaj:

,,Dragii mei, un suflet de copil are nevoie urgentă de noi, are nevoie ca noi să ne transformăm în eroi, pentru a-i salva viața.

Eric Ştefan Parase are numai un anișor și trece prin cea mai grea încercare, iar familia speră într-o minune și se roagă ca sufletul lor să se facă bine! Noi putem ajuta ca Eric Ştefan să revină acasă, să crească mare și să se bucure de copilărie.

Sângele este viață, de aceea vă îndemn să mergem cât mai mulți la Centrul de Transfuzii Constanța (în incinta Spitalului Judetean Cnstanţa) și să donăm viață pentru Eric Ştefan Parase.

Este important să specificăm că donăm pentru Parase Eric Ştefan – Fundeni, Hematologie Pediatrică.

Programul centrului de transfuzii este de la 7:30 la 13:30!

Haideți să ne unim forțele și să-i redăm lui Eric copilăria pe care o merită și șansa la viață.

Dumnezeu să vegheze asupra lui și a părinților! Oameni dragi, fiți eroi pentru Eric Ştefan.”.

 

Continue Reading

Sanatate

Peste 70% dintre deţinuţi s-au vaccinat împotriva COVID-19

Published

on

Peste 70% dintre deţinuţi s-au vaccinat împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) transmis, vineri.

“Cu toate că epidemia de COVID-19 reprezintă un element ce pune în dificultate şi instituţia noastră, administraţia poliţiei penitenciare a reuşit menţinerea unui climat de normalitate la nivelul unităţilor subordonate atât prin păstrarea locurilor de muncă pentru persoanele custodiate (aproximativ 5.500), cât şi prin continuarea procesului de şcolarizare a acestora (2.005 persoane private de libertate) şi de implicare într-o gamă diversă de programe de asistenţă. Cu privire la campania de vaccinare a persoanelor private de libertate, în baza consimţământului acestora, menţionăm că, la începutul lunii octombrie, am înregistrat un procent de vaccinare de 73%”, precizează ANP.

Totodată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai informează că au fost realizate demersurile necesare, astfel încât, la nivelul fiecărei unităţi penitenciare, să existe capacitatea de instruire a persoanelor private de libertate în diverse meserii. În acest proces, vor fi implicate atât persoane private de libertate ce deţin anumite calificări, precum şi personal specializat din cadrul sectorului reintegrare socială.

Pe termen mediu, ANP menţionează că are în vedere dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar pentru a se atinge capacitatea a cel puţin 7.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele private de libertate. ANP îşi propune ca fiecare unitate penitenciară să deţină propriile spaţii alocate activităţilor productive, iar în prezent o echipă de specialişti din instituţie realizează evaluarea fiecărei unităţi de deţinere din această perspectivă.

În comunicatul citat se face referire şi la faptul că ritmul de lucru în procesul de implementare a Memorandumului pentru dezvoltarea sistemului penitenciar românesc, prin Planul de acţiune aferent perioadei 2020-2025, se menţine “intens”. Aflat în prezent în faza de întocmire a documentaţiei lucrărilor, planul are în vedere 38 de proiecte de infrastructură, ce totalizează 7.850 de noi locuri de cazare.

Începerea execuţiei efective a lucrărilor de investiţii este estimată pentru intervalul august – octombrie 2022. Odată finalizate, noile locuri de cazare se vor adăuga celor existente, eliminându-se astfel supraaglomerarea din sistem, afirmă ANP.

În ceea ce priveşte dotarea la standardele corespunzătoare a celor şase penitenciare-spital (Bucureşti-Jilava, Bucureşti-Rahova, Constanţa Poarta Albă, Mioveni, Dej şi Tg. Ocna), ANP anunţă că a realizat, în perioada mai-iulie, un plan detaliat aferent perioadei 2022-2026, care presupune: dotări cu aparatură medicală de circa 2,5 milioane de euro şi construirea unui pavilion pentru custodierea persoanelor private de libertate cu afecţiuni psihice grave cu o capacitate de 250 de locuri, în valoare totală de 10 milioane de euro.

Despre deficitul de personal angajat, ANP susţine că acesta este gestionat prin scoaterea la concurs a posturilor vacante.

De la începutul anului, au fost scoase în procedură de concurs 2.166 de posturi vacante, dintre care 1.914 din sursă externă şi 252 din sursă internă. Adiţional, au fost iniţiate demersurile pentru scoaterea la concurs, prin trecerea agenţilor în categoria ofiţerilor de poliţie penitenciară, a unui număr de 239 posturi de execuţie (ofiţer), precum şi a 102 posturi de medic, din diverse specialităţi, respectiv farmacişti, biochimişti, mai precizează ANP.

Sursa: ANP

Continue Reading

Actualitate

Centru mobil de vaccinare, în comuna Lumina

Published

on

Având în vedere dinamica evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS COV-2, Direcția de Sănătate Publică Constanța continuă campania de vaccinare şi va deplasa un Centru Mobil de Vaccinare în comuna Lumina.

Toți cetățenii comunei care doresc să se vaccineze sunt așteptați miercuri, 20 octombrie, între orele 14:00-16:00, la căminul cultural ,,Ion Creangă”, din Lumina, str.Mare, nr.173, pentru imunizare cu unul dintre vaccinurile:

  • PFIZER;
  • JOHNSON & JOHNSON.

Cetățenii care doresc să se vaccineze trebuie să aibă asupra lor buletinul/cartea de identitate. Pentru informații complete despre vaccinuri și campania de vaccinare accesați platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Continue Reading

Sanatate

O nouă campanie de vaccinare trive-through, la Constanța

Published

on

Un nou eveniment de imunizare are loc, în perioada următoare, la malul mării.  Autoritățile din Constanța au amenajat un flux de vaccinare în parcarea centrului comercial din Bulevardul Alexandru Lăpușneanu 116C.

Campanie de vaccinare drive-through în Constanța din 15 până pe 31 octombrie.

Începând de la sfârșitul acestei săptămâni, în parcarea mall-ului din centrul orașului se va deschide un centru drive-through, iar vaccinarea se face fără programare cu vaccinurile Pfizer-BioNTech și Johnson& Johnson.

Centrul de vaccinare funcționează zilnic în intervalul orar 12:00-20:00.

Persoanele care doresc să se imunizeze trebuie doar să prezinte un document de identitate valabil (carte de identitate sau pașaport).

Evenimentul este organizat de Primăria Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Constanța.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222