Connect with us

Cultura/Educatie

Beneficiile muzicii clasice asupra copilului tău

Published

on

Un studiu realizat de o echipă de cercetători canadieni stabileşte pentru prima dată vârsta de la care fătul reacţionează la sunete muzicale. Cercetările coordonate de Barbara Kisilevsky de la Universitatea Queen’s (Canada) demonstrează că sistemul auditiv al fătului percepe muzica din a opta lună de sarcină.

Efectul Mozart a fost descoperit de Alfred A. Tomatis, care a observat că inteligenţa copiilor este stimulată dacă ascultă muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Vorbirea, memoria, dar şi capacităţile motorii ale copiilor sub 3 ani sunt dezvoltate cu ajutorul muzicii clasice, susţine Alfred Tomatis. Teoria lui a fost contestată de psihologi şi psihiatri pe motiv că nu se bazează pe probe ştiinţifice solide. Dar asta nu a afectat succesul de care se bucură aşa-numitul efect Mozart în rândul populaţiei din întreaga lume. De exemplu, numeroase maternităţi din Statele Unite distribuie CD-uri cu muzică clasică proaspetelor mame. În Florida, ascultarea muzicii clasice este prevăzută de lege în toate instituţiile preşcolare subvenţionate de stat. În Marea Britanie există posturi de radio care difuzează, special pentru copii, muzică de Mozart.

Un alt experiment, realizat în cadrul Universităţii de Psihologie din Leicester şi coordonat de dr Alexandra Lamont, a demonstrat că muzica ascultată în timpul vieţii intrauterine este preferată de copii şi după naştere. Mamele aflate în ultimul trimestru de sarcină au ascultat împreună cu bebeluşul lor aceeaşi melodie până la naştere. Melodiile erau din genuri muzicale diferite: operă (Mozart, Vivaldi), muzică de relaxare (Spirits of Nature), reggae şi pop.

După un an de la naştere, copiii preferau piesele ascultate în timpul vieţii intrauterine. Un alt studiu arată că bebeluşii sunt fascinaţi de muzica clasică. Psihologii de la Brigham Young University (Utah) au dovedit că sugarii de 5 luni fac diferenţa între mai multe genuri muzicale şi chiar pot să-şi manifeste preferinţa pentru o melodie. Dintre genurile pe care le-au ascultat, bebeluşilor le-a plăcut cel mai mult muzica lui Beethoven. Iar cei care au continuat să asculte simfonii de Beethoven au reuşit ca la vârsta de 9 luni să deosebească pasajele vesele şi cele triste din muzica beethoveniană, arată studiul publicat în revista Infant Behavior and Development. Psihologii confirmă teoria că muzica ocupă un loc important în dezvoltarea capacităţilor intelectuale ale copiilor.

Mama trebuie să îşi alinte bebeluşul cu cântece când îi face băiţă, când îl îmbracă şi îl îngrijeşte, când îl pune la culcare. Vocea mamei este cea mai relaxantă muzică pentru copil.

La naştere, copiii aud mai slab decât adulţii, diferenţa fiind de 40 decibeli. Maturizarea auzului se face la 2 ani. Cântatul la un instrument dezvoltă abilităţile matematice ale copilului. Copiii care ştiu să cânte la pian, vioară sau chitară au o bună vedere în spaţiu, fiind pricepuţi la geometrie.

Indiferent de rezultatele ştiinţifice, muzica de calitate le trezeşte copiilor sentimente pozitive, îi linişteşte şi, în acelaşi timp, contribuie la dezvoltarea memoriei, limbajului, creativităţii, este de părere dr Adrian Tudor, medic primar ORL la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. Memorarea unor melodii, ritmuri şi versuri constituie un bun exerciţiu pentru copii. Iar mai târziu, unii dintre ei devin pasionaţi de muzică, ajung să ia lecţii de dans sau să cânte la un instrument.

Sursa: jurnalul.ro

Actualitate

,,Constanţa respiră artă” s-a întors în Parcul Arheologic!

Published

on

,,Constanţa respiră artă” o prezintă miercuri, 20 octombrie, începând cu ora 18:30, în parcul Arheologic, pe Adriana Trandafir în cel mai tulburător şi poetic recital dedicat Păsării Măiastre a cântecului românesc, Maria Tănase. Acest spectacol memorabil, a făcut istorie încă de la premiera sa din 1988, de la Teatrul Odeon. Peste ani, Maria Tănase, Adriana Trandafir şi spectacolul ,,Pasărea măiastră – Maria Tănase” şi-au păstrat tinereţea, prospeţimea şi unicitatea în tabloul cultural românesc.

Participarea la toate evenimentele proiectului se va face cu respectarea cu stricteţe a distanţării şi a restricțiile impuse de pandemie. Programul complet al activităţilor este disponibil aici.

„Constanța Respiră Artă” este un proiect organizat de Asociaţia Culturală pentru Tineret şi Copii „Art Theatre”, proiect de interes general finanțat din fonduri nerambursabile, fonduri alocate prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 194034/29.09.2021. Valoarea totală a proiectului este de 222.500 lei.

 

Continue Reading

Actualitate

Educația antreprenorială, financiară și juridică, materii de studiu obligatorii

Published

on

Parlamentul a votat introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii de studiu obligatorii, începând cu anul școlar viitor. Legea va intra în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă, depusă la începutul anului în Parlament, a vizat modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. Inițial, proiectul de lege propunea doar introducerea educației antreprenoriale și financiare, iar Camera Deputaților l-a adoptat în această formă la 7 septembrie 2021.

În Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat, s-a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Luni, 18 octombrie,, în calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat legea care prevede noi competențe-cheie pentru formarea elevului din învățământul primar și gimnazial: educația antreprenorială, financiară și juridică.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevii militari, în dialog cu elevii civili din clasa a VIII-a despre alegerea unui colegiu militar

Published

on

Elevii Colegiului Național de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de profesorii lor, prezintă, în cursul lunii octombrie, avantajele, dar și provocările carierei militare de la 14 ani.

Astfel, 100 de elevi militari intră în dialog, prin intermediul claselor virtuale, cu elevii de clasa a VIII-a din 20 de școli gimnaziale din județele Constanța, Tulcea, Mangalia, Ialomița, Buzău, Călărași, Iași, Prahova și Vrancea, prezentându-și programul zilnic, concursurile și oportunitățile oferite de Colegiul Național Militar „A.I.Cuza”, cât și motivațiile personale în alegerea unui colegiu militar.

Tinerii cadeți au oferit răspunsuri la toate întrebările adresate de elevii și cadrele didactice din școlile partenere și au purtat discuții libere pe diferite teme, cum ar fi “Cum a fost primul an în colegiul militar”, „Cât de grele sunt probele sportive la examenul de admitere”, „La ce activități extrașcolare se poate participa”, „În ce constă instrucția militară”, „Ce oportunități oferă absolvirea unui liceu militar” și altele.

Acțiunea face parte din proiectul de marketing educațional ,,Colegiul Militar: o alegere pentru viitorul tău”, ediția a II-a.

sursa foto: Forțele Navale Române

Continue Reading

Cultura/Educatie

O sută de ani de la nașterea Regelui Mihai I

Published

on

Luni, 25 octombrie, sărbătorim o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai I, cel mai longeviv suveran din întreaga istorie a României. Familia Regală va participa la evenimente aniversare duminică 24 și luni 25 octombrie, la București și la Sinaia.

Alexandru Muraru, deputat PNL și reprezentant special al guvernului pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și xenofobiei, le-a propus președinților celor două camere să organizeze o sesiune solemnă dedicată împlinirii a o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai I, potrivit unui comunicat de presă.

El a propus ca ședința solemnă să aibă loc luni, 25 octombrie, iar invitați să fie președintele, guvernul, foștii președinți, ambasadorii de la București, șefului Casei Regale a României, patriarhului BOR și liderii celorlalte culte, reprezentanții armatei și și ai Academiei Române.

Foto: Regele Mihai în uniformă de gală, alaturi de regina mama Elena / Agerpres

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222