Connect with us

Actualitate

,,Basarabia – Dobrogea, pod cultural’’, triplu eveniment editorial

Published

on

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Asociația de Dezvoltare pentru România, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”, Constanţa, Asociaţia Culturală Flori Rodica Tighici Iacomi, Asociația Culturală Memoria, Editura Fundaţiei Culturale Memoria, Editurile Junimea şi Cuantic, revistele Datina, InterArtes, Albatros, Ex Ponto, organizează, miercuri, 27 martie 2024, ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’, un triplu eveniment editorial. În cadrul manifestării care se va desfășura sub genericul: ,,BASARABIA – DOBROGEA, POD CULTURAL’’, se vor lansa cărţile:

  • ,,Dobrogea noetică. Repere spirituale şi (inter)culturale’’, autor Anastasia Dumitru. Volumul a apărut la Editura Cuantic, Bucureşti, 2023, fiind inclus în proiectul ,,Repere culturale dobrogene’’, finanțat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”;
  • ,,Dealul Morilor’’, Editura Junimea, Iaşi, carte finanţată de COPYRO, 2023, autor Anastasia Dumitru;
  • Albumul evenimentului cultural ,,Basarabia – lacrimă de dor’’, autori: Iuliana Gorea Costin, Iulian Rusanovschi, Viorel Burlacu, Eugen Tiron, Editura Fundaţiei Culturale Memoria, 2024.

În cadrul manifestării vor lua cuvântul: președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Iuliana Gorea Costin – președinte al Asociației de Dezvoltare pentru România, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, dr. Ştefania-Laura Abibula-Stroe, rectorul Universității Ovidius din Constanța, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, profesor Anastasia Dumitru, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, sociologul Enache Tuşa și arhitectul naval ing. Eugen Tiron.

De asemenea, cei prezenți vor putea asista la un moment artistic oferit de interpreta de muzică populară Elena Chirică, precum și de compozitorul prof. Viorel Burlacu, chitarist, interpret, orchestrator și aranjor.

Monografia ,,Dobrogea noetică. Repere spirituale şi (inter)culturale’’, realizată de Anastasia Dumitru, filolog, critic și istoric literar, eseist, poet, ziarist și profesor, doctor în filologie, este dedicată împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român (1878 – 2023). De asemenea, autoarea impresionantei lucrări, care cuprinde aprox. 700 de pagini, mărturisește în debutul cărții pe care o semnează că o dedică ,,cititorilor interesați de cunoașterea Dobrogei noetice, a unui topos spiritual și (inter)cultural fascinant, situat între Dunăre și Marea Neagră’’. Anastasia Dumitru mai spune: ,,Gândurile mele se îndreaptă și spre strămoșii care nu mai sunt, dar care rămân în memoria noastră pentru că au contribuit la salvarea neamului prin cultură, lui Teodor T. Burada, la o sută de ani de la trecerea în eternitate, celui care a scris prima monografie de folclor, după ce a călătorit în Dobrogea; lui Constantin Brăiloiu, la 130 de ani de la naștere, celui care a coordonat studiul folclorului dobrogean, dar și stră-strănepoților care nădăjduiesc că vor duce mai departe realizările străbunilor. Dedic volumul celor preocupați de cunoașterea și valorificarea tradițiilor, a istoriei culturale și spirituale, repere care ne dau șansa dăinuirii etnice’’.

Monografia se constituie într-un adevărat imn-manifest pentru promovarea memoriei culturale colective și a spiritualității unui spațiu multicultural pentru Dobrogea, după cum observă sociologul Enache Tușa.

La triplul eveniment editorial organizat miercuri, 27 martie 2024, ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’ Constanța, sunt așteptați scriitorii, ziariştii, profesorii, studenţii, elevii, precum și toți cei interesați de (re)descoperirea reperelor spirituale şi (inter)culturale ale unor spaţii sacre din Dobrogea, din Basarabia şi nu numai.

Actualitate

Termene de depunere a declarațiilor fiscale de impunere/scoatere din evidență

Published

on

În termen de 30 de zile inclusiv de la data dobândirii, construirii, extinderii, îmbunătățirii, demolării, distrugerii parțiale a clădirii, schimbării domiciliului, a numelui și prenumelui etc., proprietarul va depune o declarație la care va anexa documente doveditoare.

Contribuabilii care efectuează operatiuni juridice în cursul unui an, care au ca efect pierderea dreptului de proprietate asupra unei clădiri, au obligația de a depune o declarație în acest sens la compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, de la data operațiunii.

Contribuabilii sunt obligați să depună declarații chiar dacă beneficiază de reducere sau de scutire la plata impozitului/taxei pe clădiri.

Continue Reading

Actualitate

Străzile din municipiu sunt stropite cu apă în zilele caniculare

Published

on

În această perioadă cu temperaturi ridicate, Primăria Municipiului Constanța intervine pentru reducerea disconfortului termic.

Pe bulevardele și străzile principale din oraș a început operațiunea de dispersare a apei pe suprafața carosabilului. Această procedură va permite reducerea disconfortului termic existent la nivelul asfaltului și diminuarea prafului din atmosferă. Străzile sunt stropite cu apă prin intermediul autospecialelor utilizate de operatorul de salubritate. Toate intervențiile sunt programate ținând cont de perioadele de caniculă sau temperaturi ridicate.

Acțiunea face parte dintr-un plan de măsuri adoptat de municipalitate, pentru a proteja locuitorii orașului în perioadele cu temperaturi ridicate.

Continue Reading

Actualitate

Zile caniculare la malul mării!

Published

on

Potrivit atenționării meteorologice emise de A.N.M, în zona litoralului temperaturile maxime vor fi în general de 34…35 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Valul de căldură se va intensifica în zilele următoare. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat valabil pentru sâmbătă, 13 iulie și duminică, 14 iulie. Pe litoral, temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor. Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Constanța Coffee Break, povestea frumoasă a acestei veri!

Published

on

În fiecare weekend, bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga, se transformă în zonă de promenadă și devine locul preferat de întâlnire al tuturor.
Fie că alegem să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii, să ne relaxăm la o terasă sau să ne răcorim cu o înghețată, alegem, de fapt, să ne bucurăm de timp de calitate petrecut cu cei dragi.
Pentru ca nimic să nu tulbure atmosfera de vacanță și pentru siguranța participanților, se vor lua măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranță. Așadar, se va restricționa circulația rutieră pe Bd Tomis, segmentul de drum cuprins între Bd Mamaia și Bd Ferdinand, în intervalul iulie – septembrie, astfel:
13.07.2024,ora 06:00 – 15.07.2024, ora 00:00
20.07.2024,ora 06:00 – 22.07.2024, ora 00:00
27.07.2024,ora 06:00 – 29.07.2024, ora 00:00
03.08.2024,ora 06:00 – 05.08.2024, ora 00:00
10.08.2024,ora 06:00 – 12.08.2024, ora 00:00
17.08.2024,ora 06:00 – 19.08.2024, ora 00:00
24.08.2024,ora 06:00 – 26.08.2024, ora 00:00
31.08.2024,ora 06:00 – 02.09.2024, ora 00:00
07.09.2024,ora 06:00 – 09.09.2024, ora 00:00
14.09.2024,ora 06:00 – 16.09.2024, ora 00:00
21.09.2024,ora 06:00 – 23.09.2024, ora 00:00
28.09.2024,ora 06:00 – 30.09.2024, ora 00:00
Va invităm, așadar, să luați o pauză de la agitația cotidiană și să descoperiți farmecul Constanței la pas!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222