Connect with us

Actualitate

Bancnote de 100 şi 200 de euro mai sigure

Published

on

Noile bancnote de 100 şi 200 de euro, din seria ,,Europa”, vor intra în circulaţie începând cu 28 mai. Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale (BCN) din Eurosistem, susţin că bancnotele din seria Europa sunt mai greu de falsificat. Noile bilete de 100 şi 200 de euro au aceleaşi caracteristici de securitate ca şi bancnotele de 50 de euro, portretul în filigran şi holograma, precum şi elementele noi de siguranţă care sporesc protecţia împotriva contrafacerii.

Seria de bancnote poartă denumirea „Europa”, întrucât două dintre elementele de siguranţă conţin un portret al Europei, personaj din mitologia greacă, preluat de pe un vas aflat la muzeul Luvru din Paris.

Există câteva caracteristici noi pe care le aduce această serie de bancnote:

  • iniţialele Băncii Centrale Europene sunt redate în zece variante lingvistice, în loc de cinci, ca urmare a extinderii Uniunii Europene în anii 2004, 2007 şi 2013;
  • denumirea monedei este redată şi cu caractere chirilice (EBPO), ca urmare a aderării Bulgariei la Uniunea Europeană în 2007;
  • harta Europei de pe reversul bancnotelor include insulele Malta şi Cipru, două ţări care au aderat la Uniunea Europeană după lansarea primei serii.

Pe lângă noile caracteristici vizibile pentru oricine, bancnotele de 100 şi 200 de euro conţin elemente de siguranţă care pot fi verificate doar cu echipamente şi dispozitive speciale.

Bancnotele din prima serie vor continua să fie emise în paralel cu noile bancnote din seria „Europa”, până la epuizarea stocurilor rămase. Apoi, vor fi retrase treptat din circulaţie. Data la care prima serie de bancnote euro încetează să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunţată cu mult timp în avans. Totuşi, bancnotele din prima serie îşi vor păstra întotdeauna valoarea, putând fi preschimbate pe termen nelimitat la băncile centrale naţionale din Eurosistem.

 

Sursa: www.ecb.europa.eu

Foto: Kika

Actualitate

O nouă misiune NATO pentru militarii din Forțele Navale

Published

on

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” se va integra în Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care va opera în Marea Neagră, în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie. Nava militară românească a plecat miercuri, 28 octombrie, din portul militar Constanța și urmează să participe la misiuni de asigurare a securității colective a NATO, pe flancul estic al Alianței.

Gruparea navală NATO din care face parte dragorul „Lupu Dinescu” este condusă de nava de sprijin logistic „Aliakmon” (Grecia) și mai are în compunere vânătoarele de mine „Alghero” (Italia), „Duero” și „Orion” (Spania). Misiunile grupării SNMCMG-2 în Marea Neagră vizează creșterea gradului de interoperabilitate între forțele navale participante, în domeniul luptei contra minelor marine. Navele au planificate escale în porturile Burgas (Bulgaria) și Kherson (Ucraina), dar vor participa și la exercițiul multinațional MCM „Poseidon 20”, organizat de partenerii bulgari.

Dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” este comandat de locotenent-comandorul Ionuț Diaconu și are la bord un echipaj format din 72 de militari.

 

Continue Reading

Actualitate

Avantajele și vulnerabilitățile tehnologiei 5G

Published

on

Navy League of the United States – Consiliul România, împreună cu președintele regiunii Europa al US Navy League, Teodor Patrichi, organizează vineri, 30 octombrie 2020, evenimentul „5G – Avantaje și Vulnerabilități”. Evenimentul se va desfășura în curtea hotelului Picadilly, din Mamaia, începând cu ora 10:00.

,,Cea de-a cincea generație de comunicații celulare fără fir, 5G, continuă să se dezvolte în 2020 cu peste 105 rețele desfășurate în întreaga lume. Asigurarea rezilienței rețelelor 5G este esențială pentru societatea noastră, deoarece această tehnologie nu va avea doar un impact asupra comunicațiilor digitale, ci și asupra sectoarelor critice precum energia, transportul, serviciile bancare și sănătatea, precum și asupra sistemelor de control industrial. Rețelele 5G vor transporta informații sensibile și vor sprijini sistemele de siguranță care vor ajunge să se bazeze pe ele.

Actorii de pe piață sunt în mare parte responsabili pentru implementarea sigură a 5G. Munca colectivă și implementarea coordonată a măsurilor adecvate sunt fundamentale pentru a se asigura că întreprinderile și cetățenii din UE pot utiliza pe deplin toate avantajele noii tehnologii într-un mod sigur.

Atunci când rețelele 5G sunt cuplate cu software nou, cum ar fi serviciile de inteligență artificială și hardware nou, cum ar fi roboți și drone, posibilitățile pentru generarea de venituri noi se vor extinde și mai mult. Serviciile 5G vor spori o varietate de cazuri de utilizare a orașelor inteligente, inclusiv educație, asistență medicală și energie.”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Teodor Patrichi, președintele regiunii Europa al US Navy League.

Conferința 5G acoperă, în cadrul celor două sesiuni, rolul în creștere al comunicațiilor fără fir, impactul 5G și modul în care va evolua în următorul deceniu.

 

Continue Reading

Actualitate

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța atenționează

Published

on

Din cauza condițiilor de ceață din cursul dimineții, accesul pe rampele din complexul de sporturi extreme Gravity Park, administrat de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța, este interzis. Măsura va fi valabilă până când condițiile vor permite desfășurarea sporturilor extreme în interiorul complexului.

Precizăm că, potrivit regulamentului de funcționare al Gravity Park, accesul sportivilor pe rampele umede nu este permis. RAEDPP Constanța mulțumește constănțenilor pentru înțelegere.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta