Connect with us

Actualitate

Avarie RAJA! Presiune scăzută la apă, în mai multe zone ale orașului

Published

on

În cursul acestei dimineți, s-a înregistrat o avarie pe unul din firele de aducțiune cu diametrul de 1200 mm, ce asigură aproximativ 40% din necesarul de apă aferent Stației de Tratare și Pompare Palas.

Echipele de intervenție RAJA au încercat să efectueze lucrările de reparație cu conducta sub presiune, dar din cauza debitului mare și presiunii, a fost necesară oprirea pompării apei pe acest fir și implicit golirea acestuia. Reparația segmentului avariat durează aproximativ 12 ore.

Având în vedere diametrul conductei (1200 mm), dar și lungimea acesteia (peste 20 km), de la momentul în care se va relua pomparea și până la intrarea în presiune, este nevoie de o perioadă de timp de aproximativ 24 ore.

De miercuri, 26 ianuarie, furnizarea apei se va face cu presiuni scăzute către consumatorii din:

  • Cartierul Palas și Zona industrială Oierie Palas;
  • Cartierele Brătianu și Medeea;
  • Zona industrială;
  • Cartierul și Zona industrială CET;
  • Cartierele Viile Noi și Sere;
  • Cartierele Km 4, Km 4-5, Km 5 și Veterani;
  • Zona comercială Constanța Sud;
  • Cartierul Faleză Sud;
  • Zonele industriale Caraiman și Oil Terminal;
  • Cartierele Far, Abator, Gară, Icil, Casa de Cultură, Inel I, Inel II, Coiciu și Compozitori;
  • Zonele Baba Novac și Halta Traian;
  • Zona Comercială Vest.

Conform estimărilor specialiștilor prezenți la fața locului, furnizarea apei la parametrii normali către consumatorii din zonele enumerate mai sus, se va relua joi, 27 ianuarie, în jurul orei 21:00.

Actualitate

Cei mai buni medici turci, mai aproape de pacienții români

Published

on

MEMORIAL, unul dintre cele mai mari grupuri medicale din Turcia, inaugurează o reprezentanță oficială în Constanța. Aici, pacienții pot afla informații de interes despre soluțiile medicale de ultimă generație disponibile în cadrul MEMORIAL Hospitals Group, direct de la reprezentanții spitalului, și beneficiază de sprijin și îndrumare în accesarea serviciilor medicale, fie consultații, a doua opinie medicală (second opinion) de la medici reputați turci, analize sau tratamente de specialitate.

Reprezentanța MEMORIAL din Constanța se află pe str. B-dul. Tomis nr. 54 , vis-à-vis de Primăria Constanța și poate fi contactată la telefon +40732.056.273 sau via email memorialconstanta@memorial.com.tr.

Reprezentanța locală din Constanța asigură pacienților ce doresc să se trateze în Turcia, la spitalele MEMORIAL, asistență completă de la primul contact cu spitalul, până la externare: traducerea și trimiterea dosarului medical, estimarea costurilor de diagnosticare și tratament, consiliere în ceea ce privește spitalizarea și alegerea medicului potrivit, menținerea legăturii cu medicii și asigurarea serviciilor de traducere în spital

Turcia este una dintre cele mai căutate destinații medicale în Europa și numărul pacienților români care vin la spitalele MEMORIAL este în creștere în fiecare an. Ne dorim ca reprezentanța deschisă în Constanța să funcționeze ca un hub medical regional, care să faciliteze pacienților din Dobrogea accesul la servicii medicale de calitate, acordate de medicii noștri, experți reputați la nivel internațional. De asemenea, intenționăm să aducem aici periodic medici din cadrul spitalului nostru, care să informeze pacienții români despre tratamentele disponibile pe specialitățile căutate de către aceștia. În cadrul spitalelor MEMORIAL, realizăm investigații și tratamente dintr-o gamă extinsă de specialități medicale, iar una dintre ariile pe care ne concentrăm în prezent o reprezintă terapiile inovatoare în oncologie, care oferă șanse crescute de vindecare pacienților afectați de cancer”, a declarat Hacim Çarıklı, director coordonator internațional

În anul 2023, peste 2300 pacienți români s-au tratat la Spitalele MEMORIAL din Turcia, în creștere față de anul anterior, pacienții români reprezentând al treilea cel mai mare număr din totalul pacienților internaționali ai grupului de spitale. Serviciile medicale accesate cu precădere de români au fost cele de oncologie, chirurgie generală, transplant organe, ortopedie, FIV, precum si consultații de tip second opinion. Alte tratamente solicitate au fost cele de ortopedie, cardiologie și chirurgie cardiovasculară. Spitalele MEMORIAL din Turcia oferă servicii de diagnostic și tratament în peste 92 specialități medicale și deține centre medicale de competență în: oncologie, transplant hepatic, transplant renal, medicină cardiovasculară, chirurgie generala, neurochirurgie, radiologie intervențională și microterapie, urologie, FIV, pediatrie, ORL, estetica, medicina nucleara, În Centrele MEMORIAL de Transplant Hepatic, activează echipe ce reunesc personal academic de renume și medici specialiști, personal medical standardizat internațional, specializat în îngrijirea pacienților după transplantul de organe. Transplanturile hepatice sunt efectuate cu succes pentru copii și adulți, atât cu donatori vii, cât și cu donatori în moarte clinică. Departamentul de transplant de organe coordonează întreg procesul operațional, dar și laboratorul, unitățile de imagistică, sălile de operații, terapie intensive. Cooperarea medicală și calitatea serviciilor pentru pacienți au devenit referință pretutindeni în lume. Chirurgi din cele mai importante spitale din lume, în principal din SUA, precum și din universități renumite din Turcia, participă la programele de formare desfășurate în Centrul MEMORIAL de Transplant Hepatic pentru a învăța procedura de transplant. Realizările medicilor au intrat în literatura medicală internațională, echipele medicale de la Centrele MEMORIAL de Transplant Hepatic reușind să efectuează și transplanturi de ficat fără pierderi de sânge pe lângă tehnicile chirurgicale speciale.

Continue Reading

Actualitate

„Gala Luminilor”, cel mai important eveniment caritabil al comunităţii constănţene

Published

on

Cetatea – încă de la începuturile conştientizării acestui concept – reprezintă un echilibru între un „a avea” şi un „a fi”, ambele necesare în construirea unei dinamici structural-raţionale a societăţii. „Gala Luminilor” reprezintă un prim pas către identificarea acestui echilibru atât de necesar în cadrul comunităţii şi, de aceea, ea se regăseşte la intersecţia iniţiativelor a trei mari entităţi, implicate în organizare: Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Muzeul de Artă şi Asociaţia „Dobrogea Luminată”. Deschiderea oficială a Galei va avea loc în ziua de 27 aprilie 2024, ora 20.00, la Muzeul de Artă din Constanţa.

Concret, „Gala Luminilor” va debuta cu un concert extraordinar susţinut de Corul reunit al Facultăţii de Arte din cadrul UOC, urmat de o prezentare exhaustivă a 57 de lucrări de artă, de o licitaţie deschisă în cadrul căreia vor fi cumpărate lucrări ale unora dintre cei mai importanţi artişti vizuali din România prezentului, precum şi de câteva surprize. Generozitatea celor prezenţi se va concretiza în cinci burse cu ajutorul cărora cinci copii/ tineri talentaţi, cu potenţial, dar fără posibilităţi, îşi vor putea construi câteva etape în drumul către calea propusă.

Cei cinci vor fi aleşi în urma unei analize realizate de o comisie formată din membri marcanţi ai instituţiilor implicate în organizare: Daniela Vitcu – decanul Facultăţii de Arte din cadrul UOC, Lelia Rus – directorul Muzeului de Artă Constanţa, Florentin Sîrbu – directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Costin Stroe – preşedintele Asociaţiei „Dobrogea Luminată” şi Ovidiu Felipov – managerul proiectului „Gala Luminilor”. „Gala Luminilor, aflată la prima ediţie, se bucură de participarea maestrului Mircia Dumitrescu, căruia îi mulţumim pentru gestul absolut pe care l-a făcut, acela de a dărui. Zeci de artişti vizuali români şi nu numai au dorit să se implice în acest eveniment şi le suntem recunoscători tuturor”, a declarat Ovidiu Felipov, managerul proiectului „Gala Luminilor”.

De asemenea, pe această cale, organizatorii ţin să le mulţumească generoşilor artişti care au donat lucrări pentru a susţine evenimentul: Eugeniu Albu, Alnhhas Ammar (Siria), asist.univ.drd. Claudiu Argeșanu, Marius Barbone – vicepreşedinte UAPR, George Barbu, Marieta Besu, Brîndușa Bontea, Aurel Bulacu, Vitalie Butescu, Anca Caba, conf.univ.dr. Zuzu Caratănase, Septimiu Căpăţînă, Anca Ciofîrlă, Mariana Constantinescu – vicepreşedinte UAPR Filiala Constanţa Unu, Cristina Costea, Gelu Costea, Horia Cristina, Bianca Culuș, academician Mircia Dumitrescu – artist emerit, Marinella Dumitrescu, lect.univ.dr. Răzvan Dragoș, conf.univ.dr. Ovidiu Felipov, Adelina Firică, Ștefan Firică, Coman Gheorghe, Georgeta Gherghinoiu, Daniela Gherghe, Cornelia Gherlan, Cosmin Grosu, Sorin Ienulescu, Ovidiu Ionescu, Oana Isar, Emilia Kiss, Petru Lucaci – preşedinte UAPR, Ioana Maier, Elisabeta Martoncsak, Laurenţiu Midvichi, Florin Mihai, Anca Pașa Deaconu, Maria Petcu, Eugen Raportoru, Andreea Rădulescu, Kata Rudakova (Ucraina), conf.univ.dr. Lelia Rus, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, Florentin Sîrbu – preşedintele UAPR Filiala Constanţa Unu, Eusebio Spînu, Lavinia Ioana Streinu, Anastasia Stoiciu, prof.univ.dr. Florin Stoiciu, lect.univ.dr. Alexandru Şerbănescu, Iuliana Ştefan, Ion Tiţoiu, Mirela Trăistaru, Mihai Tugearu, Dorothea Von Grosskarol (Germania).

„Gala Luminilor” se impune în peisajul urban ca fiind cel mai relevant eveniment al anului, conectând, prin intermediul artei, toate domeniile şi categoriile sociale şi realizând astfel dezideratul anticilor – conştientizarea a ceea ce înseamnă conceptul de „cetăţean”, de participare la viaţa comunităţii, de susţinere a celor vulnerabili pentru a se putea ajuta singuri, de generozitate, empatie, emoţie şi cunoaştere. Arta este alchimia fluidă care catalizează toate aceste entităţi ideatic-filosofice şi le transformă în acţiuni, creând astfel echilibrul atât de necesar în dinamica haotică a contemporaneităţii.

„Gala Luminilor” va fi organizată în fiecare an şi va concentra în jurul său energiile raţiunii şi ale altruismului, devenind astfel un far călăuzitor al spiritualităţii sociale care pune în lumină cea mai frumoasă operă a umanităţii: omul. „Gala Luminilor” este un eveniment de înaltă ţinută. Invitaţii sunt rugaţi să respecte dress code-ul impus – Black Tie şi, la primirea scrisorii/ mailului care va conţine invitaţia oficială, să confirme sau să infirme participarea la eveniment, dat fiind faptul că locurile sunt nominale şi, prin urmare, limitate.

Continue Reading

Actualitate

370 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane de 16.000 arbori, arbuști și puieți

Published

on

370 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane de 16.000 arbori, arbuști și puieți, din 15 speci distincte, pe b-dul. Aurel Vlaicu, vizavi de magazinul Metro, sâmbătă, 16 martie. Acțiunea de plantare a fost organizată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom și continuă angajamentul de regenerare urbană din municipiul Constanța inițiat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Municipiului Constanța, prin programul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”. Valoarea arborilor este de peste 30.000 euro, iar pentru întregul proiect au fost alocați 55.000 euro din sursă privată, constând în achiziția arborilor și tutorilor pentru susținerea acestora, pregătirea terenului, organizarea evenimentului cu voluntari, mentenanța pentru primul an de proiect.

Participanții au dat viață unui nou spațiu verde de 8.500 mp, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare pentru constănțeni. Arbori, arbuștii și puieții vor fi lăsați să crească aproape natural, fără intervenții majore. Această abordare va accelera creșterea acestora, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și va permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Printre speciile plantate se regăsesc: arbori – Stejar, Ulm, Frasin, Tei, Arțar, Mesteacăn, Paltin de câmp, Mojdrean, Păducel, Vișin, Koleuteria, Lemn Câinesc, Nuc; arbuști – Forsythia, Liliac alb și roz, Ilex, Spiraea, Chaenomeles, Photinia, Lavandă, Caprifoi, Salcâm galben, Iasomie, Cotoneaster, Hibiscus.

Tot sâmbătă, voluntarii au plantat și două zone cu lavandă și photinia, care vor aduce mai multă culoare pădurii proaspăt plantate. Un element de noutate în realizarea acestei păduri îl constituie și o regenerare a arborilor crescuți în orașul Constanța. Astfel, în cadrul proiectului de regenerare a spațiului verde de la Palatul Copiilor, au fost recoltați peste 3.000 de arbori maturi și arbusți, care au fost plantați ulterior în cadrul evenimentului de sâmbătă.

În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Constanța, Gărzii de Mediu Constanța, sute de voluntari constănțeni care își doresc un oraș mai verde, angajați din companiile partenere, OMV Petrom, Fast Freight și Autonom, două echipe de Cercetași, precum și voluntari din București. De asemenea, proiectul se bucură și de susținerea companiei RAJA, care asigură suport direct echipei de mentenanță a proiectului.

În cadrul evenimentului a fost lansată și pagina web https://oxigenpentruconstanta.ro/, care va cuprinde informații despre toate acțiunile desfășurate în cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, precum și fotografii de la evenimentele de voluntariat.

„Sâmbăta aceasta am făcut un nou pas pentru construirea unui oraș mai verde, în care natura devine un element cheie în viața locuitorilor. Implicarea civică a constănțenilor ne-a depășit încă o dată așteptările și ne încurajează să continuăm să stimulăm participarea comunității în dezvoltarea armonioasă a zonelor incluse în cadrul programului strategic de regenerare urbană, precum cea de la Palatul Copiilor Constanța, aflată în plin proces de transformare. Vom continua eforturile pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe locații din Constanța, pentru ca astfel să creștem suprafețele de spațiu verde la nivelul municipiului, să le revitalizăm pe cele existente și să dezvoltăm un oraș verde și sustenabil. Avem deja alte zone identificate pentru a le regenera în perioada următoare“ a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Mini-pădurile urbane sunt o soluție ideală de infrastructură verde în orașele cu spații verzi limitate. Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.

„A doua pădure urbană din Constanța este, fără îndoială, una dintre cele mai mari realizări pe care le-am avut până acum în acțiunile de plantare la nivel urban, având în vedere suprafața plantată, diversitatea speciilor, numărul mare de voluntari participanți și amplasarea acesteia, în oraș, lângă una dintre cele mai circulate artere din municipiu. Pe termen mediu, ne dorim să extindem astfel de inițiative către noi zone cheie și cartiere din Constanța, pe care să le revitalizăm alături de autoritățile publice locale, de sectorul privat și de comunitate. Vom continua să contribuim cu idei, resurse și expertiză pentru a aduce natura mai aproape de oameni, prin dezvoltarea de noi proiecte inedite și de impact. Le mulțumim încă o dată autorităților publice locale pentru sprijin și invităm cât mai multe companii din mediu privat și cât mai mulți cetățeni să se implice și să susțină această inițiativă”  a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

Prima pădure urbană din Constanța, din zona Inel 2, plantată de Asociația Act for Tomorrow, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și OMV Petrom, numără 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști și se întinde pe o suprafață de 0.2 ha. Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei pavate și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de sport multifuncțional, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii.

Începând din 2024, companiile din județul Constanța sau care au activități economice în zonă pot contribui la Fondul de Regenerare Urbană al Municipiului Constanța, înființat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța și dedicat proiectelor de împădurire și regenerare urbană, acțiunilor de voluntariat pentru mediu și activităților de educație ecologică desfășurate sub umbrela programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”. Actorii privați pot contribui atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România. „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc.

Continue Reading

Actualitate

„Amor Caliente” la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Published

on

În această săptămână la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”:

AMOR CALIENTE – Duminică, 24 martie 2024, ora 19:00, Sala Teatrului

A iubi, a trăi pe deplin fericirea unor sentimente împărtăşite, poate părea doar un vis.

Eroii poveştii noastre speră să se elibereze de cotidianul dur, violent, insensibil, prea grăbit şi prea indiferent, şi să-şi trăiască povestea de iubire fără teamă, fără resentimente, fără riscul de a pierde ce este mai bun pe lumea aceasta, DRAGOSTEA. De aceea pornesc într-o călătorie spre meleaguri îndepărtate, acolo unde filosofia vieţii se rezumă la pasiuni arzătoare, acolo unde stăpână este dragostea şi unde oamenii sunt liberi să trăiască iubind, să râdă şi să petreacă fericiţi.

Întorşi în cuibul lor, în mijlocul “haosului civilizaţiei”, se redescoperă în sentimentele lor reciproce, dar nu mai văd tot răul de care au fugit. Puterea iubirii sincere este mult mai mare decât orice rău.

Pe aripile muzicii latino şi latino-americane vă vom purta într-o călătorie a dansului şi cântului, a fericirii şi energiilor pozitive, a dorinţei de a trăi în dragoste şi înţelegere. Cred că mulţi dintre Dumneavoastră visează la o planetă perfectă şi chiar dacă visul acesta nu poate deveni realitate, se vor rupe pentru o clipă de tot ce îi nelinişteşte şi vor trăi alături de artiştii noştri un AMOR CALIENTE. Şi de câte ori simţiţi puţină tristeţe în sufletele voastre, întoarceţi-vă spre noi, spre muzică şi dans, spre frumuseţea creată de artiştii născuţi spre a vă sluji.

Concepţie spectacol: Daniela Vlădescu

Regia şi coregrafia: Horaţiu Cherecheş

Scenografia: Eugenia Tărăşescu Jianu

Soliști MIHAELA IONESCU, SILVIA SIMIONESCU, GEORGIANA MEDELEANU, GABRIELA DOBRE, RĂZVAN SĂRARU, MĂDĂLIN BĂLDĂU, MARIUS TURTOI, MARIUS EFTIMIE

Dansează CĂTĂLINA ILIESCU, IGUACEL SANCHEZ, OANA DINCĂ, ANDRADA RUSE, DORINA PĂTRAȘ, ȘTEFANIA AVRĂMIA, SARA HINDAOUI, YURIA SOETA, ADRIAN MIHAIU, BOGDAN BÎRSĂNESCU, MIHAI PÂSLARU, ȘTEFAN RĂUȚ, ALEXANDROS KARAMPATSAKIS, GABRIELE DE FAZIO

Biletele pot fi achiziționate de pe www.tnobconstanta.ro/bilete și de la Agenția Teatrului.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222