Connect with us

Actualitate

Avantajele învățământului dual

Published

on

Învățământul dual poate fi soluția pentru criza de personal de pe piața românească. La Constanța acest timp de învățământ este încă la început, însă se dezvoltă cu pași repezi. Ce-a de-a doua conferință despre învățământul profesional dual a adus împreună profesioniști din domeniu pentru a explica mai detaliat cât de importantă este această formă de învățământ.

Alegerea unui învățământ dual aduce multe beneficii elevilor. În primul rând după terminarea studiilor aceștia se pot încadra deja pe piața muncii, deoarece pe perioada celor trei ani, acesta face și știe deja foarte multe lucruri practice, tocmai de aceea ușurința cu care acesta se va integra va fi mult mai la îndemână.

Organizarea învăţământului dual se face la cererea agenţilor economici. Mai mult, organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Prin urmare, această formă de învăţământ profesional este complementară celor care funcţionează în prezent.

Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare.

De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.

Participanții la învățământul dual, trebuie să fie elevi care au terminat opt clase, să fi trecut de examenul național de evaluare cu brio și să nu aibă o vârstă mai mare de 26 de ani.

La Constanța există doar șapte clase de învățământ dual, însă pe zi ce trece progresul nu întârzie să apară, iar cea de-a doua conferință a învățământului profesional dual și-a propus să facă cât mai cunoscută constănțenilor această formă de învățământ.

Sursa foto: exponentul.ro

Actualitate

Portul Constanța s-a aflat în atenția Gărzii Naționale de Mediu

Published

on

În perioada 27.11.2023-29.11.2023, Garda Națională de Mediu a desfășurat un control în premieră în Portul Constanța care a vizat activitățile economice ce pot afecta calitatea factorilor de mediu (aer, sol, apă) şi pot degrada ecosistemul marin al Marii Negre.

În acest context, 3 echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General au efectuat 11 acţiuni de inspecţie şi control cu caracter inopinat şi operativ la agenţi economici care desfăşoară activităţi cu posibil impact asupra mediului în Portul Constanța.

Urmare acestor acţiuni, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 320.000 lei precum şi o suspendare a activităţii unui agent economic pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, respectiv lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea prevederilor actelor de reglementare deţinute, abateri de la regimul deşeurilor (lipsa unor spaţii special amenajate pentru stocarea deşeurilor).

O situaţie specială a fost aceea a unui agent economic care desfăşură activităţi de dezmembrare ambarcaţiuni fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 60.000 lei şi măsura complementară de interzicere a activităţii.

Acțiunile de inspecţie şi control din Portul Constanța vor continua, în perioada următoare, în principal la agenţii economici ce desfăşoară activităţi care pot avea impact asupra mediului şi pot afecta ecosistemul costier al Marii Negre.

Continue Reading

Actualitate

Avarie la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Tabla Buții!

Published

on

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția bd. Mamaia cu str. Tabla Buții, din mun. Constanța, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile, astăzi – 04 decembrie 2023, în intervalul orar 16.00 – 23.00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: bd. Mamaia – str. Unirii – Pescarilor – Ciprian Porumbescu – Căiuți – Cașin – bd. Mamaia, precum și cei arondați punctelor termice 33, 37 și 38 cu  străzile adiacente.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp”, au transmis reprezentanții RAJA.

Continue Reading

Actualitate

Sfaturile utile de la ISU Dobrogea

Published

on

Având în vedere condiţiile meteo, reprezentanţii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, revin în atenţia cetăţenilor cu câteva sfaturi utile, care ar putea fi salvatoare de bunuri şi  chiar de vieţi.

Asigurati-vă următoarele materiale:

  • unelte de îndepărtare a zăpezii;
  • folosiţi doar mijloace de încălzit omologate;
  • izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă ferestrele cu jaluzele exterioare;
  • verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centralele termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi a remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni; vă reamintim obligativitatea montării, întreţinerii şi verificării centralelor de apartament numai cu instalatori autorizaţi, potrivit reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor;
  • evitaţi supraîncărcarea şi supraîncălzirea sobelor cu materiale combustibile;
  • nu lăsaţi niciodată copii nesupravegheaţi cu soba aprinsă.

Pregătiţi-vă autoturismul:

  • acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate;
  • asiguraţi-vă că antigelul este corespunzător pentru a evita îngheţarea instalaţiilor;
  • asiguraţi-vă că sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează eficient;
  • verificaţi sistemul de funcţionare a ştergătoarelor de parbriz;
  • asiguraţi lichid de curăţare pentru temperaturi scăzute;
  • verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
  • dotaţi-vă cu lanţuri antiderapante.

Pe durata fenomenelor meteo periculoase:

  • urmăriţi la radio/televizor buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă;
  • evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;
  • fiţi atenţi la simptomele degerăturilor. Acestea constau în pierderea simţurilor şi decolorarea extremităţilor (degete, urechi, nas) şi necesită asistenţă medicală de specialitate;
  • economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere mai puţin utilizate;
  • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate;
  • amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la minimum 1 metru distanţă de materialele combustibile;
  • nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune, nesupravegheate.

Continue Reading

Actualitate

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi sute de internări, în minivacanţa de 1 Decembrie

Published

on

Peste 1.600 de prezentări la Unitatea Primiri Urgenţe şi sute de internări, în minivacanţa de 1 Decembrie

Activitatea medicala din cadrul SCJU Constanta a decurs fara sincope in timpul minivacantei de 1 Decembrie. 1653 pacienţi au fost înregistraţi de joi dimineaţă,  până astăzi la ora 08.00, la Unitatea Primiri Urgenţe din cadrul SCJU Constanţa iar 303 au fost internaţi, în urma investigaţiilor şi a consulturilor de specialitate.
Cele mai multe urgenţe au fost repartizate pe codul verde ( pacienti cu funcţii vitale stabile dar care necesită investigații și posibil internare ) -1392.
Alţi 147 de pacienţi au fost încadraţi pe codul galben, iar pe codul rosu (camera de resuscitare), au fost 46 de pacienti.
Secţiile cu cele mai multe internări sunt: Pediatria cu 64 de pacienti internati prin serviciul de urgenta, Neurologia cu 36 internari in ultimele 4 zile şi Cardiologia (31).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222