Connect with us

Cultura/Educatie

Au început înscrierile pentru Bacalaureatul de toamnă

Published

on

După afișarea rezultatelor după contestații la examenul maturității, elevii constănțeni care nu au susținut probele la Bacalaureat, în sesiunea de vară, mai au o șansă. Canditații care promovează examenele de corigență sau care nu au obținut media minimă de trecere, respectiv 6 , se pot înscrie la ce-a de-a doua sesiune a examenului care le va decide viitorul.

La acest sfârșit de săptămână au fost afișate rezultatele după contestații la Bacalaureatul din sesiunea de vară. În ceea ce privește județul Constanța, au fost depuse 1649 de contestații, pe primele locuri situându-se limba și literatura română și matematica. După soluționarea contestațiilor, rata de promovare pe județ a ajuns la 65,91%.

Liceeni din toată țara au început încă de dimineață să se înscrie la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Acestea se pot face până vineri, 19 iulie. Potrivit calendarului Ministerului Educației probele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se vor desfășura între 21 august și 3 septembrie. Astfel că, pe 21 august, elevii vor susține proba scrisă la Limba și Literatura Română, iar în următoarea zi vor avea o altă etapă de trecut, cea la limba maternă. Din data de 23 august, liceenii vor susține proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august, proba la alegere a profilului și specializării.

După examenele scrise, elevii mai au de trecut un prag, cel al probelor orale din cadrul examenului de Bacalaureat. Între 27 și 28 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 29 august se vor evalua competențele la limba maternă.

În penultima zi a lunii august, cei care vor să promoveze examenul de Bacalaureat vor susține proba de evaluare a competențelor digitale, iar între 2 și 3 septembrie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Trei septembrie este data în care liceeni vor afla primele rezultate la probele scrise ale Bacalaureatului de toamnă, în aceeași zi putând să fie depuse și contestațiile, pentru ca în 7 septembrie să se afișeze rezultatele finale.

După aflarea rezultatelor de la Bacalaureat, elevii vor putea să își îndrepte privirile către facultățile la care vor să studieze.

Sursa foto: capital.ro

Cultura/Educatie

Corul Madrigal, turneu grandios în America

Published

on

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar Madrigal 60 – The Magic of Winter, primul în America după 35 de ani.

Peste 1.000 de spectatori au ovaționat Corul Madrigal în monumentala National Cathedral din Washington, D.C. În premieră pentru artiștii români, Corul Madrigal a cântat în Congresul American la Washington, dar și în celebra Times Square din New York. Volumul „Corul Madrigal în arhivele securității – Turneele în S.U.A” a fost lansat,
în premieră, la New York.

De Ziua Națională a României, Corul Madrigal a sărbătorit cântând Imnul național în avionul care îl transporta de la Washington la Chicago. La cererea publicului, Concertul Extraordinar de la Chicago a fost dublat. La invitația Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut șapte concerte și recitaluri în patru mari orașe americane: New York, Washington, D.C., Chicago și Seattle, în săli neîncăpătoare pentru publicul nerăbdător să îl asculte.

Record de spectatori
Cu un spectaculos repertoriu de colinde și muzică renascentistă și universală, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, a cântat pentru peste 6.000 de spectatori de pe ambele Coaste ale Americii – români din Statele Unite, public american, turiști și oficialități din ambele țări. În multe dintre săli, locurile au fost suplimentate în zilele de concert, iar la Chicago, la cererea importantei comunități românești din Illinois, Corul Madrigal a mai susținut un concert.

Concerte în cele mai prestigioase catedrale și clădiri istorice din America
Concertele și recitalurile au avut loc în săli de concerte prestigioase arhipline, precum și în mai multe spații emblematice americane: „Speaker Nancy Pelosi Room” din Congresul S.U.A. – o premieră absolută, Saint John the Divine Cathedral – cea mai mare catedrală episcopală din lume, dar și în monumentala National Cathedral din Washington, considerată „un spațiu sacru în care America se adună în momente de importanță națională”, unde au fost prezenți peste 1.000 de spectatori.

Surprize pentru oameni
Concertele anunțate în programul turneului au fost completate de recitaluri surpriză create chiar de membrii Madrigalului. Aflat în celebra Times Square din New York, Corul Madrigal a surprins turiștii cu un flashmob în care a cântat muzică tradițională românească și colinde. De asemenea, de Ziua Națională a României, aflați la peste 10.000 de metri altitudine, madrigaliștii au creat un moment special. „Deșteaptă-te, române!”, dar și Imnul american, s-au auzit la bordul avionului care îi ducea spre Chicago, spre încântarea pasagerilor și a echipajului avionului. Turneul Corului Madrigal a inclus și o premieră editorială subscrisă programului aniversar MADRIGAL 60: lansarea internațională la New York a volumului „Corul Madrigal în arhivele securității – Turneele în S.U.A: între libertatea muzicii și limitele sistemului comunist”, semnat de jurnalista Monica Lup.

Madrigalul invitat să concerteze din nou în SUA și Canada
„Putem spune că, după 35 de ani, Madrigalul a recucerit America. Nu vă puteți imagina câte aplauze a primit România și câte lacrimi de bucurie a adus acest cor absolut fenomenal. După 7 evenimente excepționale pe care Madrigalul le-a susținut în doar 10 zile, au mai venit încă 15 invitații de a concerta în SUA și Canada, în anul următor. Am înțeles, încă o dată, că ceea ce are nevoie lumea, iar Madrigalul poate oferi, este EMOȚIA. Emoția autentică, sprijinită de un incontestabil talent și de dorința de a aduce binele peste tot. Întreaga echipă a Madrigalului a reprezentat țara la cel mai înalt nivel de profesionalism și le mulțumesc lor pentru aceasta. Se cade să mă înclin și în fața acelora care au înțeles cât de necesar este ca întreaga lume să audă Madrigalul: Ministrul Culturii, Ambasada României în Statele Unite și Institutul Cultural Român” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Turneul Corului Madrigal în SUA se înscrie în programul aniversar MADRIGAL 60, care include o serie extinsă de evenimente culturale, ce se desfășoară pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură a Corului Madrigal, devenit un simbol al performanței artistice naționale și al imaginii României în lume.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Săptămâna profesiilor juridice la Universitatea Ovidius din Constanța

Published

on

Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 4-8 decembrie 2023, Săptămâna profesiilor juridice, ediția a II-a.

Organizat sub forma unor întâlniri cu reprezentanții magistraturii și profesiilor juridice liberale dobrogene, evenimentul își propune familiarizarea studenților FDSA cu statutul profesional, condițiile de acces, satisfacțiile, dar și provocările pe care le presupune o carieră în acest domeniu.

Potrivit organizatorilor, la ceremonia de deschidere, ce va avea loc luni, 4 decembrie 2023, de la ora 13.00, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), vor participa: decanul FDSA – prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, președintele Curții de Apel Constanța – Alina Gabriela Jurubiță, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța – Gigi Valentin Ștefan, decanul Baroului Constanța – Cătălin Gabriel Filișan, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Constanța – Dana Lavinia Vladu Dinu, președintele Camerei Notarilor Publici Constanța – Radu Puia, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Constanța – Bogdan Ionică, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, Constanța – Cristina Stroie, alături de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța – Grecu Dorin Sasu.

„Pe parcursul evoluției sale, studentul unei facultăți de drept ia contact mai ales cu profesorii cu care se află în raport academic și cu doctrina cursurilor din planurile de învățământ. În schimb, întâlnirea cu cât mai mulți profesioniști ai dreptului îi poate lărgi nu doar viziunea despre drept, ci și despre profesia pe care urmează să și-o aleagă. Săptămâna profesiilor juridice vine în întâmpinarea acestei nevoi și iată că, ajunsă la a doua ediție, se bucură de o participare numeroasă atât din partea studenților, cât și a practicienilor”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

La această ediție a Săptămânii profesiilor juridice vor participa judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești, practicieni în insolvență, precum și registratori de carte funciară.

Continue Reading

Cultura/Educatie

„Spectacol de Crăciun” susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’ și invitații săi

Published

on

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, oferă publicului de la malul mării un dar cultural-artistic special, menit să aducă în sufletele constănțenilor magia atmosferei de final de an, cu dansuri, colinde, muzică tradițională și artiști de seamă ai scenei locale și naționale.

Este vorba despre Spectacolul de Crăciun susținut de renumitul Ansamblu Folcloric Profesionist ,,Brâulețul” și invitații săi, miercuri, 13 decembrie 2023, cu începere de la ora 18.00, în sala mare a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret  ,,Jean Constantin”. Constănțenii sunt așteptați la ultima întâlnire din acest an cu Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul”, acest adevărat ambasador cultural al Dobrogei și al Constanței, care se bucură de recunoaștere în întreaga țară pentru profesionalismul și dăruirea cu care promovează folclorul dobrogean.

Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Brâulețul”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan, solista ansamblului, Elena Plătică, profesor de canto muzică populară în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, corpul de dansatori al ansamblului, cât și invitații lor – Marcel Pavel, Marius Ciprian Pop, Adriana Ochișanu, Elena Gatcin, Corala ,,Armonia’’ și Ansamblul Folcloric ,,Zestrea’’ – solist Marius Zgâianu, vor crea o atmosferă plină de bucurie și voie bună, așa cum se cuvine la sfârșit de an, în așteptarea Crăciunului și a Revelionului. Organizatorii au pregătit un spectacol complex, din cadrul căruia nu vor lipsi suitele de dansuri tradiționale dobrogene, susţinute de artiştii Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Brâulețul”. Prezentatorii „Spectacolului de Crăciun” sunt Roxana Cioacă și Ionuț Dulgheriu.

Evenimentul este inițiat de Secția Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul” – Promovare Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”. Intrarea publicului la eveniment este liberă, cu mențiunea că toți cei care doresc să participe la Spectacolul de Crăciun din data de 13 decembrie 2023 o vor putea face în baza biletelor cu valoare 0 lei, cu rând și loc, ce se pot procura de la casieria Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret  ,,Jean Constantin’’ din Bulevardul Ferdinand nr. 56 (săptămâna 04.12 – 10.12.2023, conform programului casieriei: Luni: 10:00-18:00; marți: 10:00-16:00; miercuri: 10:00-18:00; joi: 12:00-20:00; vineri: 12:00-20:00; sâmbătă și duminică: 10:00-18:00). De asemenea, biletele cu valoare 0 lei se pot rezerva și online, accesând link-ul https://www.cinemagia.ro/bilete/ui/movie/startOrder/?eventId=3104637 .

Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul”

Entitate folclorică reprezentativă pentru acest areal geografic, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” este, fără tăgadă, un nume important în peisajul folcloristic românesc, demn urmaș al unor nume ilustre precum Dan Moisescu, Gheorghe Parnica, Elena Roizen și alții.

Sub egida Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” are ca misiune promovarea și valorificarea tradițiilor dobrogene şi naţionale. Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” este format din orchestra condusă de dirijor Cristian Obrejan și grupul de dansatori.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Dragi copii, iată programul Teatrului ”Căluțul de mare”, pentru săptămâna viitoare

Published

on

PROGRAMUL TEATRULUI „CĂLUŢUL DE MARE” ÎN PERIOADA 04.12 – 10.12.2023
MIERCURI, 06.12.2023, ORELE 09.00 și 11.30 – cu ocazia Zilei de Sfântul Nicolae (Spectacolul se joacă, GRATUIT, în deplasare în localitățile TECHIRGHIOL – ora 09.00 ȘI LUMINA – ora 11.30, cu ocazia Zilei de Sfântul Nicolae)
#IATĂVINCOLINDĂTORI, spectacol pentru sărbătorile de iarnă
Spectacol de #AnetaFornaChristu
Ilustrația muzicală: #DicranAsarian
Vârsta 3 – 12 ani
In distribuţie: #RovenaParaschivoi/ #DanielaVlad, #ClaudiaBrădescu, #IonCiolan, #DanielMinciună, #TiberiuRoșu, #GrațianPrisacariu
DUMINICĂ, 10.12.2023, ora 10.30
#POVESTEADEGEȚELULUIPOZNAȘ, de #MateiVișniec
Regia artistică: #GheorgheBalint
Asistență regie și ecleraj: #LicăGherghilescu
Scenografia și păpușile: #TündeTomos
Muzica: #CiprianManta
Asistent scenografie: #DanielPal
Vârsta: 3+
În distribuție: #DanielaVlad, #RovenaParaschivoi, #ArinaCojocaru/ #CătălinaOțeleanu, #ClaudiaBrădescu, #GrațianPrisacariu, #DanielMinciună, #IonCiolan

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222