Connect with us

Actualitate

Atmosfera medievală va anima Cetatea Oradea

Published

on

Orădenii vor asista, în perioada 4-7 iulie, la o reconstituire a istoriei. În Cetatea Oradea, o locație învăluită de legende şi mister, care în secolul XV a reprezentat unul dintre cele mai importante centre religioase și politice din sud-estul Europei, se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Medieval.

Conform organizatorilor, la cele patru zile de festival vor participa 600 de cavaleri, luptători, arcași și călăreți cu catapulte și arme de asediu, reuniţi în 43 de trupe medievale, din 11 țări: România, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Franța, Rusia, Republica Moldova, Cehia și Croația.

De asemenea, vor fi prezente vedetele festivalurilor medievale internaţionale: Les Ecuyers de l’histoire (Franța), Agentúra Hector (Slovacia) și Bayard Medieval Fighting Club (Rusia), care pregătesc un turnir full contact spectaculos, bătălii cu efecte vizuale și cascadorii, demonstrații de luptă și un seminar dedicat luptătorilor.

,,Războaielor Husite din perioada lui Sigismund de Luxemburg”, marea bătălie de anul acesta, se va desfășura în două etape, prima va avea loc vineri, de la ora 18:00, iar a două sâmbătă, de la aceeași oră.

Turnirurile, bătăliile și luptele medievale se vor desfășura în Parcul Cetății, publicul având posibilitatea să le vizioneze din trei tribune, sau prin transmisiile live de pe ecranele scenei din curtea interioară.

Începând de vineri, pe scena din incinta cetății, vor avea loc concerte susținute de artiști din țară și din străinătate:

  • vineri, 5 iulie, Rock the Symphony cu Dan Andrei Aldea, Dan Bittman, Cristi Minculescu, Călin Goia, Dan Teodorescu, Flavius Buzilă, Orchestra Simfonică Bigg Dimm a’Band, din Cluj Napoca;
  • sâmbătă, 6 iulie, 100 Folk Celsius și Nicu Alifantis&ZAN;
  •  duminică, 7 iulie, Subcarpați.

Organizatorii nu au uitat nici de cei mici. Pentru ei va fi amenajată o zonă specială, cu un parc de distracții, ateliere meșteșugărești şi de pictură pe ceramică sau lemn.

 

 

Actualitate

Teen Line, prima platformă de sănătate emoțională și de prim ajutor emoţional pentru adolescenți

Published

on

Asociația Zi de Bine şi Asociația Happy Minds, vor lansa oficial pe 31 ianuarie proiectul Teen Line, o iniţiativă dedicată adolescenţilor, care se va ocupa de sănătatea emoţională a acestora şi de prim ajutor emotional în situaţii de criză.

,,Teen Line va fi o mână întinsă de care să se prindă atunci când simt că îi înghite negura unor gânduri greu de pătruns. Teen Line va fi o platformă unde pot să calce ferm și liberi, liberi de propriile temeri și liberi de judecățile și prejudecățile altora.

În ianuarie, vrem să le spunem adolescenților că nu e nevoie să facă față singuri crizelor emoționale sau problemelor generate de anxietate și depresie, indiferent de mediul de proveniență și de condițiile de viață!”, declară iniţiatorii proiectului.

Adolescenţii vor beneficia de suport psiho-emoțional prin intermediul unui helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7. De asemenea, vor beneficia de psihoeducație pe platforma online ce va conţine articole și materiale video, cu informații de specialitate, pe înțelesul tuturor.

Tinerii vor avea acces la informațiile științifice, cadrul și instrumentele necesare pentru a face alegeri sănătoase și pentru a ști ce au de făcut dacă se vor confrunta cu depresia sau anxietatea.

Echipa proiectului este formată din psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști, şi este coordonată de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut cu o experiență de peste 16 ani în domeniu, președintele Asociației Happy Minds și fondatorul proiectului depreHUB.

 

Continue Reading

Actualitate

Cu mașina printre ruine

Published

on

A ajuns cu mașina printre ruinele vechii Cetăți Tomis. Un șofer din Constanța a pierdut controlul volanului și s-a oprit printre vestigiile situate în apropierea portului Constanța.

Accidentul s-a petrecut la primele ore ale dimineții. Bărbatul se deplasa cu mașina pe bulevardul Elisabeta, dinspre Arhiepiscopie spre Poarta 1. La un moment dat  mașina a alunecat din cauza asfaltului înghețat, iar șoferul nu a mai putut să o controleze. Autoturismul  s-a oprit doar după ce a sărit o bordură și a nimerit între ruinele Cetății Tomis. Din fericire, bărbatul aflat la volan nu a pățit nimic, dar s-a ales cu o sperietură pe cinste.

La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care patrula prin zonă. Oamenii legii  împreună cu câțiva constănțeni  au sărit în ajutorul bătrânului și o mașină de remorcat a reușit după câteva minute să scoată autoturismul dintre ruine, acesta suferind și el, avarii minime. Se pare că masina condusă de constățean nu era dotată cu cauciucuri de iarnă așa cum prevede legislația în perioada sezonului rece. Chiar și așa omul a fost iertat de către politiștii care nu I-au amendat.

 

Acum șoferul va trebui să scoată bani din buzunarul propriu ca să suporte costurile pentru reparația mașinii.

Continue Reading

Actualitate

Pericol pentru pești

Published

on

Peștii din bazinul special amenajat la Microrezervatia  Complexului Muzeal de la Constanța riscă să moară din cauza vizitatorilor. Locul a fost transformat într-o adevărată fântână a dorințelor, iar cei care ajung acolo aruncă monede în apă, în speranța că vor avea noroc. Ce nu știu ei este însă că acele monede fac foarte rău peștilor, care mor din cauza lor.

Vizitatorii  aruncă în bazin monede,  crezând că astfel vor avea noroc. Deși angajații complexului îi roagă să nu mai arunce bani în apă, iar în incintă au fost montate și  plăcuțe de avertizare prin care sunt anuntați că este interzisă  aruncarea în apă a monedelor, aceștia nu prea țin cont de sfaturi. O demonstrează din plin numărul mare de monede care se strâng zilnic din bazin.

În bazin sunt pești din specii extrem de scumpe. Și pe lângă faptul că nu aduc noroc, banii aruncați pun în pericol sănătatea peștilor.

Din păcate nu este primul an în care cei de la Delfinariu se confruntă cu această problemă.  În timpul sezonului estival cantitatea de monede extrasă este aproape dublă. Așa că se gândesc acum să ia și măsuri suplimentare. Vor monta un sistem de supraveghere video, iar cei care mai aruncă bani ar putea fi dați pe mâna poliției.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta