Connect with us

Actualitate

Atestate profesionale pentru salvamari. 260 de salvamari calificaţi vor fi pregătiţi de Blocul Naţional Sindical

Published

on

Lipsa salvamarilor ar putea să nu mai reprezinte o problemă pe litoralul românesc. 260 de salvamari calificaţi vor fi pregătiţi de blocul naţional sindical în cadrul unui proiect care se va întinde pe o durată de 6 luni şi la finalul caruia, cursanţii vor primi un atestat profesional care le va da dreptul să se angajeze atât în ţară, cât şi în străinătate.

Deşi mulţi dintre tinerii care lucrează ca salvamari pe litoral fac asta de ani buni, puţini sunt cei care au un atestat profesional. Şi tot mai puţini se încumetă să urmeze această meserie. Motivul este simplu: salariile sunt mici, iar pericolele la care se expun, foarte mari.

“Nevoia unor lucrători calificaţi în acest domeniu este uriaşă pentru România. Cel puţin pe această zonă a litoralului românesc, dacă luăm retrospectiv anii care s-au scurs, o să vedem că nu a fost vară în care să nu pierdem vieţi omeneşti.”, declară DUMITRU COSTIN , lider BNS

La finalul celor 600 de ore de curs, salvamarii vor avea posibilitatea să se angajeze fie în ţară, fie peste hotare.

“Acest curs de calificare ne învaţă, în primul rând, să ne protejăm, pentru că atunci când te duci la o intervenţie trebuie să nu îţi pui viaţa în pericol, apoi partea cea mai grea când trebuie să vii cu acea persoană, trebuie să ştii cum să acţionezi ca să îţi uşurezi, să scurtezi timpul, pentru că timpul de reacţie la noi este foarte, foarte important.”, declară GABRIEL CULEA, şeful salvamarilor Constanţa-Mamaia   

Alin Lupu este salvamar profesionist şi de mai bine de 6 ani salvează vieţile turiştilor care vin să îşi petreacă vacanţele pe litoral. A scos din apele mării peste 150 de oameni. Nu i-a fost uşor. Se antrenează zilnic şi tot zilnic încearcă să le explice oamenilor cât de periculos este să te aventurezi în apă atunci când sunt valuri şi este arborat steagul roşu. Unii ascultă, cei mai mulţi, însă, îl ignoră.

“Petrec aproximativ două ore numai în bazin, exersând toate stilurile, plus încă o oră numai de antrenament fizic. Vara aceasta pot să spun că a fost relativ bună, dar au fost şi părţile rele în care turiştii nu ne ascultau şi au fost astfel cazurile de înec.”, spune ALIN LUPU, salvamar

“Facem mult training în bazin, ne antrenăm pentru tehnicile de salvare, pentru că atunci când ajungi pe mare ai nevoie de foarte multă imaginaţie, intuiţie, luciditate şi pe toate le captezi în timp, atâta timp cât le practici.”, completează VALENTIN MAXIM, salvamar

În sezonul estival ce s-a încheiat, pe întreg litoralul românesc au fost puţin peste 160 de salvamari, cei mai mulţi dintre ei, pe plajele din Mamaia şi Constanţa.

Actualitate

Puiul de delfin se lasă așteptat

Published

on

Cel de-al șaptelea delfin de la Delfinariul din Constanța încă nu a venit pe lume. Chiar dacă initial conducerea a anunțat faptul că până la sfârșitul lunii septembrie Marusia va da naștere puiului de delfin, acest lucru nu s-a întămplat încă.

Din cauza faptului că Marusia nu a fost monitorizată de la începutul sarcinii deoarece se afla în Ucraina acolo unde izbucnise războiului, nu se poate preconiza cu exactitate când va da naștere puiului de delfin. Însă specialiștii și medicii atât români, cât și ucraineni o monitorizează în permanență acum pe Marusia.

Cel mai probabil Marusia va adduce pe lume puiul de delfin în prima jumătate a lunii octombrie.

Continue Reading

Actualitate

Dispare și pasarela maritimă?

Published

on

După Pasarela Regală, un alt simbol al stațiunii Mamaia riscă să dispară.  Pasarela construită de fostul primar Radu Mazare, în zona Cazinoului, ar putea avea aceeași soartă. O mare parte din ea a fost deja îngropată în nisip odată cu lărgirea plajelor, iar acum autoritățile au decis să extragă pilonii ca să vadă cât de uzați sunt și să ia o decizie finală: fie o reabilitează, pe cea rămasă, fie o demolează în totalitate.

În 2012 Pasarela de la Cazino, era inaugurată cu mult fast de catre primarul Radu Mazare. Un million de euro a costat investitia iar banii au venit de la bugetul local dar si de la Ministerul Dezvoltării Regionale. 10 ani mai tarziu, timp in care a mai fost reparat pe ici pe colo, pasarela începe să dispară încet incet. Mai întâi,  o parte din ea a disapărut odată cu largirea plajelor.

Cu timpul pasarela se transformase intr unul din principalele puncte de atractie pentru turistii care veneau an de an in vacanta pe litoral.

Într-o primă fază,  autoritățile locale au decis să o demoleze parțial. Mai exact în aceste zile, utilaje de mare capacitate extrag  din nisip pilonii care au fost îngropați odată cu largirea plajelor. Adică mai bine de jumătate din pasarelă.

Lucrările de extracție a pilonilor și implicit demontarea parțială a pasarelei vor dura 30 de zile.

Pasarela a fost construită pe o structură metalică prevăzută cu piloni, pe care s-au aşezat scânduri din lemn. Pornea de pe plaja din şi făcea legătura cu digul din larg.  Inițial a avut o lungime de 420 de metri, iar acum din pasarelă au mai rămas doar 150 de metri.

Continue Reading

Actualitate

Festivalul Pastramei, la Techirghiol

Published

on

Vineri, sambata si duminica va asteptam in numar cat mai mare in Piateta Centrala a orasului Techirghiol pentru a sarbatorii impreuna roadele pamantului in cadrul primei editii a Festivalului Pastramei.

Producatorii locali si cei din localitatile invecinate au ocazia sa isi vanda produsele in standurile amenjatate in Piateta Centrala a orasului Techirghiol, produse de care speram sa se bucure cati mai multi locuitori.

Deschiderea oficiala a primei editii a Festivalului Pastramei, un eveniment organizat de Primaria si Consiliul Local Techirghiol in parteneriat cu Uniunea Democrata Turca din Romania, va avea loc vineri 30 septembrie 2022, incepand cu ora 16.00.

Continue Reading

Actualitate

Jandarmii constănţeni la datorie

Published

on

La finalul acestei săptămâni în judeţul nostru vor avea loc câteva manifestări cultural – artistice şi sportive, după cum urmează:

“Cupa Mării Negre la Ciclism”, eveniment sportiv desfăşurat în golful Santa Maria Bay din municipiul Constanţa;

“Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”, desfăşurat în Parcul Arheologic din Constanţa;

Meciul de fotbal dintre echipele C.S. Gloria Băneasa şi C.S. Afumaţi;

Meciul de fotbal dintre formaţiile F.C.V. Farul Constanţa şi U.T.A. Arad, desfăşurat pe stadionul Gheorghe Hagi din localitatea Ovidiu;

Jandarmii constănţeni vor fi la datorie în zonele de desfăşurare ale evenimentelor în cauză pentru a veghea la menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă.

Celor care participă la evenimentele menţionate le recomandăm să adopte un comportament civilizat, să fie atenţi la bunurile personale şi să nu se implice în conflicte de orice natură.

În cazul observării unor fapte de natură penală sau contravenţională îi rugăm pe cetăţeni să sesizeze aspectele în cauză forţelor de ordine publică prezente la faţa locului sau să apeleze numărul unic de urgenţe 112.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222