Connect with us

Sanatate

Atenţie la ce lapte alegem să consumăm!

Published

on

Peste 80% din laptele consumat de români este standardizat. Este concluzia la care au ajuns experţii Asociaţiei Pro Consumatori după ce au analizat conţinutul etichetei de la 25 mărci de lapte de consum comercializate în marile structuri comerciale. Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. 

Echipa de experţi a analizat informaţiile de pe etichetele următoarelor mărci de lapte cu 3,5% grăsime: Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Ţară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller, Fulga şi Auchan. Dintre acestea, numai două mărci de lapte conţin lapte nestandardizat, spun experţii APC, şi anume „Lăptăria cu caimac” cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, fără a fi prelucrat „lapte aşa cum îl dă vaca”, respectiv marca Muller care conţine lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT. Potrivit studiului etichetelor, valoarea energetică per 100 ml lapte variază între 60,5 calorii şi 72 calorii, cantitatea de glucide din 100 ml lapte variază între 4 grame şi 4,8 grame iar cantitatea de proteine din 100 ml lapte variază între 2,9 grame şi 3,5 grame.

„Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parţial smântânit sau lapte smântânit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acţiuni de lobby de legislaţia actuală”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC. Potrivit experţilor din cadrul APC, din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale.

De la ferma de vite până pe masa consumatorului, laptele standardizat traversează o serie de etape tehnologice, în standardizare esenţială fiind corectarea conținutului de grăsime. Corectarea grăsimii se face, după caz, prin adăugarea de smântână proaspătă în laptele mai slab, prin amestecuri de lapte ori prin extragere de smântână, „smântânire“, din laptele prea gras. Omogenizarea laptelui se face cu utilaje speciale, omogenizatoare, la presiuni mari și constă în dispersarea puternică a particulelor de grăsime, având ca scop prevenirea separării smântânii. Laptele omogenizat devine mai alb, mai opac, cu gust mai persistent de lapte proaspăt și mai digerabil de către copii, bolnavi şi bătrâni, dar devine și mai sensibil la lumină. Operația de omogenizare este tipică pentru numeroase produse din lapte, între care şi laptele reconstituit din lapte praf ori produsele pentru care se foloseşte lapte praf. Consumatorii, sunt de părere experţii APC, trebuie să ştie că omogenizarea laptelui de consum nu înseamnă doar amestecarea mai multor categorii de lapte, ci un proces cu implicații serioase.

Faza care asigură stabilitate laptelui de consum este pasteurizarea. În esență, produsul este încălzit până la o temperatură care distruge sau inactivează formele vii din produs, parțial chiar și formele de rezistență, adică sporii acelor microorganisme. Sunt multe tehnici concrete de conservare în acest fel, plecând de la încălziri la valori mici (63-65 grade Celsius) timp de zeci de minute, până la încălziri scurte (câteva secunde) la temperatură ridicată (70-90 grade Celsius); din acest grup face parte și metoda UHT (Ultra High Temperature – temperatură foarte înaltă, engl.), metodă pentru care procesatorii de lapte din toată lumea au făcut o adevărată pasiune în ultimii ani, metoda având şanse să rămână singura formă de pasteurizare a laptelui de consum în viitorul apropiat. Laptele pasteurizat în acest fel este afectat mai mult decât cel pasteurizat la temperaturi mai mici, dar devine stabil pentru multe luni, spre avantajul procesatorilor și comercianților, nu şi al sănătăţii consumatorilor, întrucât acest lapte este un aliment mort, spun experţii.

Laptelui de consum îi sunt asociate numeroase calificative, cu semnificație contextuală precisă, la care consumatorii ar trebui să fie atenţi, atunci când aleg un anumit lapte de consum. Laptele integral este cel din care nu s-a extras vreun component şi în care nu s-a adăugat nimic, laptele parţial smântânit este cel din care s-a extras o parte din grăsime, laptele pasteurizat este cel rezultat după aplicarea unui tratament de pasteurizare. Termenul de omogenizat face referire la laptele care a fost supus unei operații de mărunțire a particulelor de grăsime, cel de smântânit la laptele căruia i s-a extras grăsimea, în mod natural sau mecanic iar termenul de standardizat este aplicat laptelui adus la condiția din standard în privința conținutului de grăsime.

Actualitate

Dăruieşte o picătură din viaţa ta celor aflaţi în suferință!

Published

on

Tomis Bike Constanţa, împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, invită comunitatea de biciclişti din Constanţa şi nu numai, la o mobilizare generală, în data de 31 iulie, în faţa centrului pentru a dărui speranţă la viaţă celor care au mare nevoie de sânge.

Persoanele care doresc să doneze sânge/plasmă, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt aşteptate sâmbătă, 31 iulie, la ora 12:00, în faţa centrului. Solicitările de sânge şi componente sanguine ale spitalelor din judeţ şi din Bucureşti sunt în creştere, dar numărul donatorilor este insuficient.

Limita de donatori pentru această acţiune este de 30 de persoane. Cei care doresc să dăruiască speranţă la viaţă, sunt rugaţi să ia legătura cu Marius Adrian Hrituleac la numărul de telefon 0769 812 195.

 

Continue Reading

Sanatate

Număr mare de pacienți la Spitalul Mangalia, în plin sezon estival

Published

on

În plin sezon estival, se înregistrează o creștere a numărului de pacienți care se prezintă în Compartimentul Primiri Urgențe, din cadrul Spitalului municipal Mangalia. Astfel, la CPU, există câte 3000 de prezentări/lună, în condițiile în care în extrasezon numărul prezentărilor este de aproximativ 1000/lună.

Cei care au nevoie de îngrijiri de specialitate sunt, în general, turiștii, care se află în vacanță, pe litoral. Aceștia se prezintă cu dureri abdominale, vărsături, stări febrile, insolații sau răceli de sezon.

”Cele mai frecvente simptomatologii ale pacienților care se prezintă la CPU, pe durata verii, sunt cele legate de patologii ale tubului digestiv, arsuri solare, accidente de submersie, insolații sau înțepături de insecte, plăgi tăiate, etc. Deși volumul de muncă este mai mare în aceste luni, angajații spitalului nostru acordă îngrijiri medicale tuturor pacienților care se adresează spitalului. Cei mai mulți pacienți sunt tratați în regim de spitalizare de zi și mai puțin în spitalizarea continuă. Linia de gardă în Compartimentul Urgențe funcționează non-stop, la capacitate maximă.”, a precizat ALINA DAN, manager-ul Spitalului Mangalia

Tot în această vară, au fost rezervate 25 de paturi destinate patologiilor COVID-19. În prezent, la unitatea medicală din sudul județului Constanța, nu au mai fost diagnosticate persoane cu COVID-19, incidența îmbolnăvirilor fiind de câteva săptămâni, de 0,00%.

sursa foto: mangalia.ro

Continue Reading

Actualitate

1.000 de medicamente esențiale, decontate 100%

Published

on

Ministrul Sănătății a semnat ordinul care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine.

Medicamentele cuprinse în ordin se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie a.c.

 

Continue Reading

Actualitate

O nouă tranșă de Pfizer

Published

on

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 662.220 doze, a ajuns în prima zi a acestei săptămâni pe aeroportul din Otopeni. Transportul către centrul de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Până în prezent, România a recepţionat 16.596.629 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 7.269.098 au fost utilizate pentru imunizarea populaţiei.

De asemenea, aproape 4,9 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19, până în prezent, în ţara noastră. Dintre acestea, 4,7 milioane au schema de imunizare completă. Din 27 decembrie 2020 şi până la 15 iulie 2021, au fost administrate 9.185.754 de doze de ser împotriva coronavirusului.

În judeţul Constanţa, pe lângă centrele de vaccinare fixe, din oraşe, echipele mobile au intensificat acţiunile în zonele mai îndepărate, în mediul rural, acolo unde accesul este mai dificil, iar conducerea DSP Constanța face apel la locuitori să înțeleagă importanța vaccinului și să se imunizeze în continuare pentru că „lupta din spitale s-a mutat în centrele de vaccinare”.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222