Connect with us

Sanatate

Atenţie la ce lapte alegem să consumăm!

Published

on

Peste 80% din laptele consumat de români este standardizat. Este concluzia la care au ajuns experţii Asociaţiei Pro Consumatori după ce au analizat conţinutul etichetei de la 25 mărci de lapte de consum comercializate în marile structuri comerciale. Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. 

Echipa de experţi a analizat informaţiile de pe etichetele următoarelor mărci de lapte cu 3,5% grăsime: Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Ţară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller, Fulga şi Auchan. Dintre acestea, numai două mărci de lapte conţin lapte nestandardizat, spun experţii APC, şi anume „Lăptăria cu caimac” cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, fără a fi prelucrat „lapte aşa cum îl dă vaca”, respectiv marca Muller care conţine lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT. Potrivit studiului etichetelor, valoarea energetică per 100 ml lapte variază între 60,5 calorii şi 72 calorii, cantitatea de glucide din 100 ml lapte variază între 4 grame şi 4,8 grame iar cantitatea de proteine din 100 ml lapte variază între 2,9 grame şi 3,5 grame.

„Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parţial smântânit sau lapte smântânit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acţiuni de lobby de legislaţia actuală”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC. Potrivit experţilor din cadrul APC, din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale.

De la ferma de vite până pe masa consumatorului, laptele standardizat traversează o serie de etape tehnologice, în standardizare esenţială fiind corectarea conținutului de grăsime. Corectarea grăsimii se face, după caz, prin adăugarea de smântână proaspătă în laptele mai slab, prin amestecuri de lapte ori prin extragere de smântână, „smântânire“, din laptele prea gras. Omogenizarea laptelui se face cu utilaje speciale, omogenizatoare, la presiuni mari și constă în dispersarea puternică a particulelor de grăsime, având ca scop prevenirea separării smântânii. Laptele omogenizat devine mai alb, mai opac, cu gust mai persistent de lapte proaspăt și mai digerabil de către copii, bolnavi şi bătrâni, dar devine și mai sensibil la lumină. Operația de omogenizare este tipică pentru numeroase produse din lapte, între care şi laptele reconstituit din lapte praf ori produsele pentru care se foloseşte lapte praf. Consumatorii, sunt de părere experţii APC, trebuie să ştie că omogenizarea laptelui de consum nu înseamnă doar amestecarea mai multor categorii de lapte, ci un proces cu implicații serioase.

Faza care asigură stabilitate laptelui de consum este pasteurizarea. În esență, produsul este încălzit până la o temperatură care distruge sau inactivează formele vii din produs, parțial chiar și formele de rezistență, adică sporii acelor microorganisme. Sunt multe tehnici concrete de conservare în acest fel, plecând de la încălziri la valori mici (63-65 grade Celsius) timp de zeci de minute, până la încălziri scurte (câteva secunde) la temperatură ridicată (70-90 grade Celsius); din acest grup face parte și metoda UHT (Ultra High Temperature – temperatură foarte înaltă, engl.), metodă pentru care procesatorii de lapte din toată lumea au făcut o adevărată pasiune în ultimii ani, metoda având şanse să rămână singura formă de pasteurizare a laptelui de consum în viitorul apropiat. Laptele pasteurizat în acest fel este afectat mai mult decât cel pasteurizat la temperaturi mai mici, dar devine stabil pentru multe luni, spre avantajul procesatorilor și comercianților, nu şi al sănătăţii consumatorilor, întrucât acest lapte este un aliment mort, spun experţii.

Laptelui de consum îi sunt asociate numeroase calificative, cu semnificație contextuală precisă, la care consumatorii ar trebui să fie atenţi, atunci când aleg un anumit lapte de consum. Laptele integral este cel din care nu s-a extras vreun component şi în care nu s-a adăugat nimic, laptele parţial smântânit este cel din care s-a extras o parte din grăsime, laptele pasteurizat este cel rezultat după aplicarea unui tratament de pasteurizare. Termenul de omogenizat face referire la laptele care a fost supus unei operații de mărunțire a particulelor de grăsime, cel de smântânit la laptele căruia i s-a extras grăsimea, în mod natural sau mecanic iar termenul de standardizat este aplicat laptelui adus la condiția din standard în privința conținutului de grăsime.

Sanatate

Rezultate remarcabile, cu ajutorul terapiei Magnetodiaflux, la Flow Medical Center

Published

on

Rezultate remarcabile, după terapia Magnetodiaflux! După doar cinci ședințe, fără a urma tratament medicamentos, tânăra din imagini a reușit să aibă un ten de invidiat, după ce s-a confruntat o bună perioadă cu acneea vulgară.

Timp ce doi ani, tânăra a încercat diferite tratamente, unguente și creme, însă fără a avea un rezultat vizibil.

Cu ajutorul terapiei MDF, pacienta Centrului Flow Medical a reușit să obțină rezultatele dorite într-un timp relativ scurt.

sursa foto: Flow Medical Center

Continue Reading

Sanatate

Terapia TECAR, una dintre cele mai moderne tratamente în fiziokinetoterapie

Published

on

Terapia TECAR este o formă revoluționară de fizioterapie folosită preponderent de kinetoterapeuți, osteopați și medicina sportivă datorită efectelor rapide și de durată. Poate fi folosită atât în cadrul ședințelor de masaj dar și în timpul mișcărilor active și nu presupune imobilizarea pacientului pe perioada de aplicare precum alte forme de fizioterapie.

​Terapia TECAR (Transfer Electric Capacitiv și/sau Rezistiv) este o formă de tratament ce utilizează curenți de înaltă frecvență care permite terapia durerii precum și o recuperare mai rapidă după traumatisme, probleme musculare sau dureri osteoarticulare subacute ori cronice.

În Constanța, la Flow Medical Center, pacienții sunt așteptați să descopere numeroasele beneficii pe care le are Terapia TECAR, mai ales că efectele benefice ale Terapiei TECAR pot fi observate încă de la prima aplicare.

“Despre Terapia TECAR trebuie spus că este extrem de benefică în stimularea colagenului, astfel această terapie are și un al doilea sens, acela de beauty, contribuind la regenerarea celulară, fiind astfel recomandată în chirurgia estetică ori în probleme legate de îmbătrânire.”, declară RODICA RADU, manager Flow Medical Center

 “Din feedback-urile clienților noștri, putem spune că durerea s-a ameliorat foarte rapid, aceștia fiind încântați de rezultatele pozitive obținute!”, declară MARINELA GRIGORE, manager Flow Medical Center

Terapia TECAR poate fi folosită ca procedură de sine stătătoare sau poate fi combinată cu alte terapii sau exerciții complementare.

Continue Reading

Sanatate

31 mai – Ziua Mondială fără Tutun! Iată ce activități au loc în școli, în această zi

Published

on

În cadrul cadrul proiectului „ACUM PENTRU SĂNĂTATE”, implementat de Primăria Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, au avut loc mai multe activități în școlile și liceele constănțene referitoare la efectele devastatoare pe care le are fumatul asupra organismului.

Profesionişti din domeniul sănătăţii le-au prezentat copiilor și adolescenților efectele nocive ale consumului de tutun și motivele pentru care un fumător ar trebui să renunțe la acest viciu periculos:

  • 8 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a bolilor produse de consumul de tutun, peste un milion fiind persoane expuse fumatului pasiv;
  • toate formele de tutun sunt nocive, inclusiv produsele care încălzesc tutunul;
  • țigările electronice nu sunt sigure: cresc riscul de boală cardiacă și pulmonară și mențin dependența;
  • consumul de tutun este cauza a 25% din toate formele de cancer, fumătorii având un risc de 22 de ori mai mare că nefumătorii de a dezvolta o boală oncologică;
  • unul din cinci fumători va dezvolta pe parcursul vieții bronhopneumopatie cronică obstructivă, riscul fiind mai mare atunci când fumatul a debutat în copilărie sau adolescență;
  • femeile care fumează au risc mai mare de sarcină ectopică;
  • fumatul și industria tutunului, în general, contribuie la creșterea poluării.

Continue Reading

Sanatate

Medici noi la Spitalul Municipal Mangalia

Published

on

În ultimul an, Spitalul Municipal Mangalia și-a suplimentat echipa cu încă 8 medici specialiști, în ramuri medicale unde activitatea a fost intensă, mai ales pe perioada pandemiei.

„În urma demersurilor noastre, am reușit să acoperim nevoia de a acorda îngrijiri medicale specializate, mai ales în Secția de Terapie Intensivă, unde avem, acum, încă 3 medici ATI. Ne bucurăm evident și de serviciile unui nou medic specialist pediatru, în condițiile în care, pe această secție, se făceau eforturi pentru a acoperi linia de gardă. Mai avem un medic nou-venit, specializat în boli infecțioase, un alt medic specialist în medicină de urgență, dar și un medic ortoped și un medic primar, specializat în medicină de laborator. Aceștia au fost angajați pe parcursul anului 2021, pe perioadă nedeterminată și ne străduim să le oferim cele mai bune condiții de lucru, în spitalul nostru”, a precizat ALINA DAN, managerul unității medicale

De amintit este faptul că Spitalul Municipal Mangalia a primit, recent, peste 40 de tone de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi alte produse specifice, achiziţionate printr-un proiect cu bani europeni, accesat de unitatea medicală, în urmă cu doi ani. În perioada imediat următoare, vor avea loc lucrări de amploare la Pavilionul B, Pavilionul C și Anatomie Patologică, printr-un proiect finanțat de CNI.

sursa foto: mangalia.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222