Connect with us

Sanatate

Atenţie la ce lapte alegem să consumăm!

Published

on

Peste 80% din laptele consumat de români este standardizat. Este concluzia la care au ajuns experţii Asociaţiei Pro Consumatori după ce au analizat conţinutul etichetei de la 25 mărci de lapte de consum comercializate în marile structuri comerciale. Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. 

Echipa de experţi a analizat informaţiile de pe etichetele următoarelor mărci de lapte cu 3,5% grăsime: Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Ţară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller, Fulga şi Auchan. Dintre acestea, numai două mărci de lapte conţin lapte nestandardizat, spun experţii APC, şi anume „Lăptăria cu caimac” cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, fără a fi prelucrat „lapte aşa cum îl dă vaca”, respectiv marca Muller care conţine lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT. Potrivit studiului etichetelor, valoarea energetică per 100 ml lapte variază între 60,5 calorii şi 72 calorii, cantitatea de glucide din 100 ml lapte variază între 4 grame şi 4,8 grame iar cantitatea de proteine din 100 ml lapte variază între 2,9 grame şi 3,5 grame.

„Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parţial smântânit sau lapte smântânit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acţiuni de lobby de legislaţia actuală”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC. Potrivit experţilor din cadrul APC, din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale.

De la ferma de vite până pe masa consumatorului, laptele standardizat traversează o serie de etape tehnologice, în standardizare esenţială fiind corectarea conținutului de grăsime. Corectarea grăsimii se face, după caz, prin adăugarea de smântână proaspătă în laptele mai slab, prin amestecuri de lapte ori prin extragere de smântână, „smântânire“, din laptele prea gras. Omogenizarea laptelui se face cu utilaje speciale, omogenizatoare, la presiuni mari și constă în dispersarea puternică a particulelor de grăsime, având ca scop prevenirea separării smântânii. Laptele omogenizat devine mai alb, mai opac, cu gust mai persistent de lapte proaspăt și mai digerabil de către copii, bolnavi şi bătrâni, dar devine și mai sensibil la lumină. Operația de omogenizare este tipică pentru numeroase produse din lapte, între care şi laptele reconstituit din lapte praf ori produsele pentru care se foloseşte lapte praf. Consumatorii, sunt de părere experţii APC, trebuie să ştie că omogenizarea laptelui de consum nu înseamnă doar amestecarea mai multor categorii de lapte, ci un proces cu implicații serioase.

Faza care asigură stabilitate laptelui de consum este pasteurizarea. În esență, produsul este încălzit până la o temperatură care distruge sau inactivează formele vii din produs, parțial chiar și formele de rezistență, adică sporii acelor microorganisme. Sunt multe tehnici concrete de conservare în acest fel, plecând de la încălziri la valori mici (63-65 grade Celsius) timp de zeci de minute, până la încălziri scurte (câteva secunde) la temperatură ridicată (70-90 grade Celsius); din acest grup face parte și metoda UHT (Ultra High Temperature – temperatură foarte înaltă, engl.), metodă pentru care procesatorii de lapte din toată lumea au făcut o adevărată pasiune în ultimii ani, metoda având şanse să rămână singura formă de pasteurizare a laptelui de consum în viitorul apropiat. Laptele pasteurizat în acest fel este afectat mai mult decât cel pasteurizat la temperaturi mai mici, dar devine stabil pentru multe luni, spre avantajul procesatorilor și comercianților, nu şi al sănătăţii consumatorilor, întrucât acest lapte este un aliment mort, spun experţii.

Laptelui de consum îi sunt asociate numeroase calificative, cu semnificație contextuală precisă, la care consumatorii ar trebui să fie atenţi, atunci când aleg un anumit lapte de consum. Laptele integral este cel din care nu s-a extras vreun component şi în care nu s-a adăugat nimic, laptele parţial smântânit este cel din care s-a extras o parte din grăsime, laptele pasteurizat este cel rezultat după aplicarea unui tratament de pasteurizare. Termenul de omogenizat face referire la laptele care a fost supus unei operații de mărunțire a particulelor de grăsime, cel de smântânit la laptele căruia i s-a extras grăsimea, în mod natural sau mecanic iar termenul de standardizat este aplicat laptelui adus la condiția din standard în privința conținutului de grăsime.

Sanatate

O nouă tranşă de vaccin Moderna a sosit în România

Published

on

O nouă tranşă de vaccin de la compania farmaceutică Moderna, de 177.600 doze, a ajuns azi în ţară, la Compania Naţională “Unifarm” S.A, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

“Dozele au fost depozitate la Compania Naţională “Unifarm” SA, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. Depozitul Companiei Naţionale “Unifarm” SA este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman”, arată sursa citată.

Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 3.715.100 doze de vaccin produse de compania Moderna, iar 991.583 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

Continue Reading

Sanatate

Spitalul CF Constanţa, în reabilitare

Published

on

Spitalul CF Constanţa a început anul 2022 cu un proces de reparații pentru toate instalațiile clădirilor, asta după ce, luna trecută, a avut lucrări de șantier pentru instalațiile electrice. În prezent, a subliniat directorul instituției, dr. Iuliana Botezatu, muncitorii se apucă de reparat și modernizat spațiile, pentru care au fonduri alocate de la Ministerul Transporturilor, asta pe lângă veniturile proprii, toate necesare amplului proces de modernizare al instituției.

La ora actuală, unitatea sanitară poate asigura susţinerea pacienţilor în paturi ultramoderne, monitoare, ventilatoare, tot ce înseamnă terapie de ATI, infuzomate, injectomate. În acest sens, dispune de 15 paturi, deci o secţie complet utilată, la standarde moderne, cu ajutorul sistemului de achiziţii centralizat al Ministerului Transporturilor. Mai mult decât atât, săptămâna aceasta vor primi o sponsorizare care constă în achiziția a cinci aparate de dializă, aduse din Austria.

În plus, începând cu data de 31 ianuarie 2022, laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic CF Constanta va lucra RT-PCR pentru Sars-Cov-2 – tulpinile Delta și Omicron.

Continue Reading

Sanatate

Certificatul cu 3 doze va fi obligatoriu doar pentru călătoriile în UE. Află de când.

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că România este obligată să pună în aplicare certificatul de călătorie în Uniunea Europeană, valabil cu trei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca ori două doze de vaccin produs de Johnson&Johnson. Ministrul Sănătăţii a adăugat că asta nu înseamnă că aceleaşi criterii vor fi folosite şi în ţară, unde „trebuie să ţinem cont de măsurile epidemiologice, dar şi să păstrăm funcţionale sectoarele economiei”.

Întrebat dacă va fi implementat în România certificatul cu trei doze, dacă în luna februarie se va ajunge la 70.000 de cazuri de infectare, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri în luna februarie, dar nici nu pot să exclud acest lucru”.

Continue Reading

Sanatate

Pilula Pfizer, aviz de la Autoritatea Europeană pentru Medicamente

Published

on

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană va decide la sfârșitul acestei luni dacă va aproba sau nu pastila Pfizer pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, decizia urmând să fie luată înainte de cea privind medicamentul similar, dar mai puțin eficient, al Merck, a declarat o sursă Reuters.

La sfârșitul anului trecut, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a oferit îndrumări statelor membre cu privire la modul de utilizare a ambelor pilule antivirale ca tratamente de urgență, în timp ce a efectuat actualizări continue pentru a ajuta statele membre să decidă cu privire la adoptarea rapidă a tratamentelor, înainte de aprobarea oficială de la nivelul UE.

Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat aceste medicamente.

În timp ce vaccinurile sunt esențiale pentru combaterea pandemiei, autoritățile de reglementare iau în considerare și pilulele antivirale, care pot fi luate acasă, drept o nouă armă împotriva variantei Omicron.

Autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie au dat undă verde ambelor medicamente pentru tratarea anumitor pacienți adulți cu risc ridicat.

Sursa: Reuters

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222