Connect with us

Cultura/Educatie

Asul regăsit…

Published

on

O pagină de istorie a fost scrisă la Constanța. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a vernisat o expoziție cu fotografii-document despre viața, cariera și persoanalitatea locotenentului comandor Dan Valentin Vizanty.

Cei care au vizitat expoziția dedicată comandorului Dan Valentin Vizanty s-au putut bucura să vadă fotografii vechi cu acesta, în diferite ipostaze, de-a lungul vieții sale. Au mai putut afla  și despre contribuția pe care a avut-o acesta în istoria țării noastre.

Denumit „Asul regăsit”, Dan Valentin Vizanty a fost absolvent al Școlii de Ofițeri Aeronautica, promoția 1931. Este descris ca fiind un pilot cu ștate vechi, atât de război, cât și de vânătoare. În anul 1939 a fost înaintat la gradul de căpitan aviator și tot atunci a participat la război, în calitate de comandant al Escadrilei 43 vânătoare.

Pilot desăvârșit, Dan Valentin Vizanty s-a remarcat prin loialitate, devotament și sacrificiul făcut atât pentru aviația română, cât și pentru țară. Un eveniment important în istoria noastră este data de 10 iunie 1994, atunci când se consemnează cea mai strălucită victorie a zburătorilor români, conduși de acesta. Totodată rămâne în memoria colectivă țării noastre ca fiind ziua de glorie a grupului 6 Vânătoare a avionului IAR 80 și a comandantului Dan Vizanty.

Trei evenimente marcante regăsite în expoziția omagială a lui Dan Valentin Vizanty sunt momentul campaniei din est, pentru recuperarea Basarabiei, campania de apărare a teritoriului contra raidurilor americane și campania din vest contra Germaniei.

Fiica pilotului dorește să îi cinstească și recupereze memoria tatălui său prin astfel de vernisaje. Totodată vrea să readucă în fața oamenilor faptul că eroii țării nu trebuie uitați deoarece fără ei, noi astăzi nu am fi trăit liberi.

Cultura/Educatie

28 ianuarie, ultima probă a simulării județene a Bacalaureatului

Published

on

Joi, 27 ianuarie, s-a desfășurat a doua probă a simulării județene a examenelor naționale pentru elevii claselor terminale din județul Constanța (clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a), la disciplina Matematică, fiind ultima din cadrul acestei simulări județene.

Elevii din clasele a XII-a/a XIII-a au susținut joi, 27 ianuarie, proba obligatorie a profilului (disciplinele Matematică/Istorie), urmând ca astăzi, 28 ianuarie, să participe la Proba la alegere a profilului.

Reamintim faptul că, pentru participarea la prima simulare județeană a Evaluării Naționale a elevilor de clasa a VIII-a, s-au înscris 121 de unități de învățământ, reprezentând 93% din totalul instituțiilor școlare din județ, iar pentru simularea județeană a Examenului de Bacalaureat: 49 de unități de învățământ (86% din numărul total).

Și proba de astăzi s-a derulat în conformitate cu prevederile metodologice în vigoare, atât din punct de vedere al organizării, cât și al tipului de subiecte (acestea, precum și baremele de corectare au fost publicate pe site-ul instituției noastre – http://www.isjcta.ro/subiecte-si-bareme/).

Continue Reading

Cultura/Educatie

S-a publicat calendarul simulărilor naţionale

Published

on

Ieri, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 78 din 26 ianuarie 2022  calendarul simulărilor examenului de Bacalaureat și a celor pentru Evaluarea Națională 2022 și modificările în programe.

Calendarul simulărilor pentru Bacalaureatul 2022

– 28 martie 2022 – Simulare proba E a) – Limba și literatura română

– 29 martie 2022 – Simulare proba E c) – proba obligatorie a profilului

– 30 martie 2022 – Simulare proba E d) – proba la alegere a profilului și specializării

– 31 martie 2022 – Simulare proba E b) – Limba și literatura maternă

– 14 aprilie – Afișarea rezultatelor

Calendarul simulărilor pentru Evaluarea Națională 2022

– 4 aprilie 2022 – Limba şi literatura română – probă scrisă

– 5 aprilie 2022 – Matematică – probă scrisă

– 6 aprilie 2022 – Simulare proba Limba maternă

– 14 aprilie 2022 – Afișarea rezultatelor

Programa pentru simularea examenului de Bacalaureat 2022 prevede eliminarea mai multor capitole din materia de examen la Matematică, Istorie și Filosofie, potrivit ordinului publicat aseară în Monitorul Oficial.

Programa pentru simularea examenului de Evaluarea Națională 2022, pentru elevii de clasa a VIII-a prevede eliminarea unui singur capitol din materia de examen pentru Limba și literatura română, iar pentru Matematică sunt eliminate conținuturi de la capitolul Funcții și de la Geometrie.

Continue Reading

Cultura/Educatie

„Caragiale, contemporanul nostru”

Published

on

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea scriitorului Ion Luca Caragiale (30 ianuarie 1852 – 22 iunie 1912), organizează Vineri, 28 ianuarie 2022, ora 10, conferința on-line cu titlul Caragiale, contemporanul nostru”, susținută de prof.univ.dr.habil. Angelo Mitchievici.

Ion Luca Caragialeeste, fără îndoială, unul dintre cei mai invocați scriitori români. Împrejurările în care este pomenit sunt dintre cele mai diverse, dar predomină contextele politice sau cele care evocă un mod defectuos de a socializa, o inadecvare a conduitelor noastre sau perenitatea unor reflexe mentalitare asociate unui mod de a gândi și de a fi românești în răspăr cu restul lumii. Cu alte cuvinte, Caragiale ține de o serie de coordonate stabile ale identității românești, dar nu în ceea ce ea are sublim, ci în ceea ce ea are caricatural, îndoielnic, derizoriu. Mai popular ca oricând, Caragiale sare din paginile operei sale direct în viața noastră publică, astfel încât nu putem să nu ne întrebăm în ce constă identitatea noastră de tip Caragiale și de ce o îndrăgim laolaltă cu marele dramaturg?

Conferința  va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a bibliotecii, pe data de 28 ianuarie, ora 10.

Deocamdată, evenimentele organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța au loc fără prezența publicului, ținând cont de reglementările privitoare la desfășurarea evenimentelor culturale în contextul pandemic actual.

Continue Reading

Actualitate

Elevii, în febra simulărilor județene pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Published

on

Elevii claselor a VIII-a și a XII-a trec zilele acestea prin febra simulărilor județene pentru examenul de Evaluare Națională și Bacalaureat. Aceștia își vor testa cunoștințele în ultima săptămână a fiecărei luni, până înainte de probele propriu-zise. Tinerii se vor obișnui, astfel, cu atmosfera de examen și se vor familiariza cu cerințele specifice subiectelor. La nivelul județului Constanța, pentru participarea la probele evaluării naționale pentru clasa a VIII-a, procentul unităților de învățământ care s-au înscris este de 93%, iar pentru bacalaureat 86%.

Elevii constănțeni vor trece anul acesta prin emoțiile mai multor simulări. Acestea vor fi programate în ultima săptămână de școală a fiecărei luni. Prima testare de acest fel se va desfășura în perioada 26-27 ianuarie 2022 pentru Evaluarea Națională și între 26-28 ianuarie 2022 pentru Bacalaureat. Tinerii spun că orice verificare a cunoștințelor este binevenită. Scopul acestei inițiative este de a oferi elevilor posibilitatea de a-și exersa și verifica achizițiile, de a se familiariza cu tipurile de subiecte, precum și cu sistemul de examen în sine.

Pentru participarea la prima simulare județeană a evaluării naționale a elevilor de clasa a VIII-a, la nivelul județului Constanța s-au înscris unități de învățământ reprezentând 93%, iar pentru simularea județeană a examenului de bacalaureat: 86%. În timp ce unii elevi spun că orice verificare a cunoștințelor este binevenită, există profesori care nu sunt încântați de această măsură și spun că simulările sunt „mâncătoare de timp”. De altfel, la nivelul județului Constanța, există 10 unități de învățământ care nu au optat să participe la simulările din luna ianuarie, la evaluarea națională pentru clasa a VIII, acestea fiind Colegiul Naţional ’Mihai Eminescu’, Colegiul Naţional ’Mircea cel Bătrân’, Liceul Teoretic ’Lucian Blaga’, Liceul Teoretic ’Ovidius’, Şcoala Gimnazială ’Mircea Eliade’ Cernavodă, Şcoala Gimnazială ’Nichita Stănescu’ Mereni, Şcoala Gimnazială Nr. 16 ’Marin Ionescu Dobrogianu’ Constanţa, Școala Gimnazială Nr. 30 ’Gheorghe Ţiţeica’ Constanţa, Şcoala Gimnazială Nr. 7 ’Remus Opreanu’ Constanţa, Liceul Tehnologic ’Nicolae Dumitrescu’ Cumpăna. De asemenea, 8 unități de învățământ au ales să nu participe nici la evaluarea județeană a examenulu de maturitate, acestea fiind Colegiul Naţional ’Mihai Eminescu’ Constanţa, Colegiul Naţional ’Mircea Cel Bătrân’ Constanţa, Liceul Tehnologic ’Axiopolis’ Cernavodă, Liceul Teoretic ’Carmen Sylva’ Eforie, Liceul Teoretic ’Lucian Blaga’ Constanţa, Liceul Teoretic ’Nicolae Bălcescu’ Medgidia, Liceul Teoretic ’Ovidius’ Constanţa, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Constanţa.

Subiectele vor fi elaborate de o comisie la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și vor urmări structura celor de la simulările naționale, astfel încât elevii să exerseze corespunzător modalitatea de rezolvare a itemilor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222