Connect with us

Actualitate

Aspiratoare și uscătoare de rufe, două noi produse ce vor fi incluse în programul Rabla pentru Electrocasnice 2020

Published

on

Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație pentru cel puțin 100.000 de români. Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) două produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare și uscătoare de rufe.

Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va finanța prin AFM 7 tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic, după cum urmează:

 • mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
 • aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
 • aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

„Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care nu durează mai mult de câteva minute, și care se va desfășura tot online. (…). Românii trebuie să știe și că, dacă doresc să-și cumpere mai multe echipamente și să primească mai multe vouchere, o pot face. Condiția este ca voucherele solicitate de aceeași persoană să fie pentru echipamente diferite.”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului.

Pașii pentru obținerea finanțării sunt următorii:

 1. Înscrierea în program. Orice solicitant va intra în aplicația informatică de pe www.afm.ro, unde va completa datele personale și va bifa echipamentul pentru care dorește finanțarea.
 2. Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile.
 3. Cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește.

Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

 

Actualitate

Vești bune pentru constănțeni

Published

on

Constănțeni mari și mici, după o mică perioadă de pauză, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, respectiv Delfinariul Constanța își redeschide porțile pentru public.

Pe această cale, de astăzi, programul de vizitare în locația din bulevardul Mamaia, nr. 255, respectiv Delfinariu, Microrezervație, Planetariu și Echitație se redeschide.

Așadar, nu ezitați să vizitați frumoasele mamifere de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Mării Negre, organizată online pentru prima dată în istoria evenimentului

Published

on

Ziua Internațională a Mării Negre s-a mutat în acest an în online, din cauza pandemiei COVID-19. ONG Mare Nostrum a pregătit provocări pentru constănțeni și informații utile, care să încurajeze comportamentul responsabil și consumul rațional de resurse.

Acesta este primul an în care nu se mai organizează Crosul Mării Negre, evenimente dedicat Zilei Internaționale a Mării Negre. Cu toate că ONG Mare Nostrum gândise un nou concept de eveniment senzorial, adaptat contextului actual, pandemia COVID-19 nu mai permite desfășurarea în bune condiții a evenimentului, în exterior.

”Am luat hotărârea de a muta în online acest eveniment, cu toate că ne-am fi dorit foarte mult ca toți participanții să experimenteze senzorial diferite aspecte legate de activitatea noastră, precum sunete, consistență și textură a tipului de deșeuri identificate pe porțiunile de plajă. Chiar și așa, am readaptat conținutul evenimentului pentru online și îi asigurăm pe participanți de faptul că vor fi surprinși de ceea ce le-am pregătit.”, declară MIHAELA CÂNDEA MIREA, director executiv ONG MARE Nostrum

Printre surprizele online pregătite se numără:

 • Infografice cu informații utile legate de colectarea uleiului vegetal uzat și deșeuri
 • Jocuri interactive cu premii eco
 • Înregistrări audio în care participanții să ghicească tipul de deșeu
 • O nouă provocare, ”Leul și Deșeul”, care va stârni cu siguranță interesul tuturor
 • Sesiuni live
 • Clipuri video care explică modul în care poți avea grijă de orașul tău.
 • Găsește Intrusul, o provocare interactivă, în care oamenii vor ghici ce element nu se potrivește cu restul elementelor din imagine.
 • Informații legate de numărul deșeurilor înregistrate pe litoralul românesc în sesiunea din toamnă.
 • Informații legate de plasele pescărești ridicate din Marea Neagră

”A fost dificil să adaptăm noul concept pe care îl gândisem pentru această ediție a Zilei Internaționale a Mării Negre. A fost un efort susținut și ne-am fi dorit foarte mult să vedem cum reacționează constănțenii atunci când iau contact cu un deșeu sau cu o activitate pe care noi o realizăm în mod constant. Păstrăm această idee pentru edițiile viitoare, cu siguranță. Până atunci, ne mobilizăm în online, pentru a contribui la viitorul verde și sustenabil al litoralului românesc.”, declară ANCA MARIA GHEORGHE, coordonator Departament Evenimente Publice în cadrul ONG Mare Nostrum

Evenimentul online se va desfășura între  30 octombrie – 6 noiembrie, începând cu ora 10.00, pe paginile oficiale de FB ale ONG Mare Nostrum: Mare Nostrum, Marliter, Delfinii din Marea Neagră, Educație pentru Dezvoltare Durabilă.

sursa foto: e-marturii.ro

Continue Reading

Actualitate

A fost lansată Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România

Published

on

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Ruta cuprinde, astfel, 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. Precizăm că aceasta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut.

Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură.

În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentați ai administrațiilor publice locale înscrise în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care atestă recunoașterea. Menționăm că un alt obiectiv important pentru viitor este certificarea acesteia de către Consiliul Europei.

Până în prezent, 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

sursa foto: Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta