Connect with us

Societate

Ariciul, sfătuitorul lui Dumnezeu

Published

on

Se spune în tradiția românească faptul că este un semn bun dacă o familie de arici se stabilește pe lângă casa omului. Acesta mai este supranumit și „Sfătuitorul lui Dumnezeu”.

Prezent în multe basme şi poveşti, ariciul, ca personaj, ascunde de fapt mistere mult mai vechi, fiind regăsit în numeroase mituri şi legende cosmogonice. Ocupând un loc de seamă în mitologia persană, ariciul apare şi în tradiţiile popoarelor turcice din Asia Centrală.

În miturile noastre primordiale, ariciul participă alături de Dumnezeu (Fârtat) şi Diavol (Nefârtat) la urzirea lumii. Propulsat în rolul de “inginer” al Creaţiei. La fel ca în cazul miturilor primordiale indo-europene, asiatice sau chiar africane, ariciul este şi la noi un purtător al inteligenţei creatoare supreme şi chiar al unei etici surprinzătoare. El este cel care pune ordine în succesiunea zilelor şi preîntâmpină incestul Soarelui cu Luna, izbăvind astfel lumea proaspăt făurită de greutatea unui păcat primordial.

Ariciul este stăpân şi paznic al bogăţiilor Pământului. Împarte acest rol cu şarpele dar, spre deosebire de reptila care doar păzeşte comorile, ariciul este păstrătorul tainei unui dar al elementului Pământ. Este vorba de o plantă magică, ce poate să învingă bolile şi moartea, ba chiar şi uneltele şi tehnologiile create de oameni. Aceeaşi plantă are darul de a deschide uşile Raiului, iar singur ariciul este cel care-i ştie taina.

Ariciul este unul dintre cele mai folositoare animale pentru agricultură. Un singur arici curăţă grădina de insecte dăunătoare, consumând doar într-o noapte circa 200 grame de larve, gândaci şi alte insecte.

Puțini sunt cei care știu că aricii sunt sanitari naturali de neînlocuit pe lângă fermele și grădinile particulare. În meniul acestora intră o mulțime de insecte și dăunători care anual le aduc pagube însemnate proprietarilor.

Încă din Antichitate este considerat un semn bun dacă o familie de arici se stabilește pe lângă gospodăriile oamenilor. Și nu numai pentru că se zice că ariciul servește ca un talisman aducător de noroc. Acest animal insectivor reprezintă pentru fermieri o adevărată bijuterie. Asta deoarece meniul său include foarte mulți dăunători.

Aricii au un oarecare grad de imunitate naturală împotriva muşcăturilor şerpilor veninoşi, la noi în ţară fiind cei mai mari duşmani ai viperelor. Secretul constă într-o proteină din musculatura lor, denumită erinacină.

Ariciul este unul dintre animalele care îşi petrec iarna hibernând. Înainte de hibernare, care începe de obicei din luna octombrie ajunge să-şi dubleze greutatea prin acumulări de grăsime. Încă din perioada verii, acesta mănâncă în exces pentru a intra în condiţia optimă care să-i permită să hiberneze până în lunile martie-aprilie, când redevine activ.

Hibernarea are loc într-o vizuină subterană, la adăpost de gerul şi viscolele iernii. Culcuşul ariciului este întotdeauna căptuşit cu un strat gros de frunze uscate, cu rol izolator. Vizuina sa este deosebit de curată, ariciul fiind un iubitor de curăţenie. Atunci când intră în starea de hibernare profundă, toate funcţiile fiziologice ale organismului ariciului îşi încetinesc considerabil ritmul.

Sursă foto: magazin.com

Societate

La mulți ani, DGASPC Constanța! Direcția a împlinit 25 de ani de activitate

Published

on

Astăzi, 19 august, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța împlinește 25 ani de activitate în serviciul Protecției Copilului si Persoanelor cu Handicap și 18 de ani de existență a insțituției în structura actuală.
În anul 1997 a luat ființă Direcția Generală de Ocrotire a Copilului și Sprijin Familial, instituție subordonată Consiliului Județean Constanța, rezultat al necesității existenței unei instituții de interes județean care să abordeze în mod specializat și unitar problematica protecției copilului aflat în situații de risc;
Instituția a fost supusă unei reorganizări, schimbându-și denumirea în Direcția Generală Județenă pentru Protecția Drepturilor Copilului, serviciu specializat în subordinea Consiliului Județean Constanța;
În perioada 1997 – 1998, instituția a preluat de la Inspectoratul Scolar Județean Constanța, de la Direcția de Sănătate Publică și de la Direcția de Muncă și Protecție Socială un număr de 10 instituții (3 leagane, 6 case de copii și un centru de minori), în care erau protejaţi 1234 de copii;
După această preluare s-a trecut la transformarea caselor și leagănelor preluate în centre de plasament: Leagănul de copii Năvodari – CP Prichindel; Leagănul de copii Cernavodă – CP Luminița; Casa de copii preșcolari nr.1 – CP Orizont; Casa de copii preșcolari nr.2 – CP Antonio; Casa de copii preșcolari nr.3 – CP Voinicelul; Casa de copii școlari fete – CP Cristina; Casa de copii școlari băieți Agigea – CP Delfinul; Casa de copii școlari băieti Negru-Vodă – CP Sf. Andrei;
A fost adoptată o nouă legislație în domeniul protecției copilului, centrată pe asigurarea nevoilor și respectarea drepturilor copilului aflat în dificultate, precum și pe promovarea unui model de tip familial;
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanta are drept scop de a asigura la nivel judeţean aplicarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi altor persoane, grupuri sau comunităţi aflate în nevoie socială, cu rol în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale.
De la înființare și până în prezent, în structura Direcţiei au apărut treptat noi servicii şi compartimente, pe măsură ce preocupările acesteia s-au amplificat şi diversificat. În sfera protectiei copilului s-au parcurs etape importante ale reformei: au fost închise centrele de plasament de tip vechi cu capacitate mare, au fost inființate servicii alternative noi (case de tip familial, apartamente familiale, centre de zi sau centre de recuperare pentru copilul cu dizabilități). Și în domeniul protecţiei persoanelor adulte cu dizabilități, reforma a urmărit reorganizarea sau modernizarea centrelor existente, reducerea capacității acestora sub 50 de beneficiari şi înfiinţarea de noi servicii.
În prezent pentru persoane adulte funcționează centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, locuințe maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități, centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități, centru de zi, centru de recuperare pentru adulți, cămin pentru persoane vârstnice sau locuință protejată pentru victimele violenței domestice.
De atunci încercăm să fim parte din viața copiilor abuzați, neglijați, exploatați de rude, să fim alături de adulții cu dizabilități și de a preveni abandonul în cadrul familiei.
În momentul de față Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanța are mai multe proiecte în derulare, finanțate prin fonduri europene în vederea integrării beneficiarilor în rândul comunității.

Continue Reading

Societate

Jandarmii, la datorie și în acest weekend! Care sunt evenimentele la care vor fi prezenți

Published

on

În perioada 19 – 21 august, jandarmii Grupării Mobile Constanța vor asigura măsurile de ordine pe timpul desfășurării unor evenimente cultural artistice ce se vor desfășura la nivelul județului Constanța, și nu numai.
Astfel, pentru asigurarea desfășurări în condiții de siguranță a evenimentelor, jandamii vor fi prezenți în următoarele locații:
 în Piațeta Cazino din Stațiunea Mamaia, pe timpul defășurării „Festivalul C Major”;
 în localitatea Vama Veche, pe timpul defășurării „Sunset Festival”;
 în centrul civic din Cernavodă, pe timpul defășurării „Zilele Orașului Cernavodă”;
 în localitatea Enisala, alături de colegii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Tulcea, pe timpul defășurării „Enisala – unitate la cetate”.
De asemenea, în zilele de 20 și 21 august, vom fi împreună cu reprezentanții A.R.B.D.D. (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale pe plajele sălbatice Corbu și Vadu.
În acelaşi timp, jandarmii grupării vor acționa și pentru menținerea liniștii și ordinii publice în sistem integrat alături de colegii din poliție sau în patrule independente pe plajele Corbu și Vadu, în municipiul Constanța, stațiunile Năvodari, Mamaia, Costinești, Neptun, Venus, Jupiter, Olimp, Cap Aurora și Vama Veche – 2 Mai.
Totodată, vă informăm că în data de 22 august, vom fi la Stadionul „Central” din cadrul complexului Academia Hagi, pe timpul desfășurării meciului de fotbal dintre echipele F.C. Farul Constanța și F.C. Voluntari care va începe la ora 19.30.
Pentru evitarea oricăror probleme, vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări:
 Nu vă lăsați copiii nesupravegheați.
 Aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră când vă aflaţi în mulţime.
 Nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele.
 Atunci când sunteţi martorii unor fapte antisociale sau aţi fost victima unei infracțiuni, nu ezitaţi să vă adresaţi celui mai apropiat echipaj de jandarmi/ poliție sau să apelaţi numărul unic de urgenţă „112” .

Continue Reading

Societate

Caravana Alcohelp de evaluare a consumului personal de alcool ajunge pe litoralul românesc  

Published

on

Constănțenii și turiștii aflați în această perioadă la mare își vor putea evalua consumul personal de alcool prin Testul AUDIT, creat de Organizația Mondială a Sănătății, la Caravana Alcohelp by ALIAT, în perioada 19 – 21 august și 26 – 28 august, în Portul Turistic Tomis.  

Acțiunile de testare și informare cu privire la consumul abuziv de alcool sunt organizate de specialiștii și voluntarii Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

După 2 ani de pandemie, timp în care activitățile de testare și informare s-au desfășurat preponderent în online, Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT SM) reia acțiunile directe, în stradă. Astfel, toți adulții în vârstă de peste 18 ani care vor să-și testeze consumul personal de alcool sunt așteptați în weekend-urile 19 – 21 august și 26 – 28 august, între orele 14:30 și 21:00, la punctul de informare al Caravanei Alcohelp din Portul Turistic Tomis din Constanța.

Evaluarea se face prin completarea chestionarului AUDIT ce cuprinde 10 întrebări scurte și generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puțin riscant (0-7 puncte), consum riscant (8-15), nociv (16-19) și extrem de nociv (peste 20). Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.

Aplicarea chestionarelor AUDIT se face în mod confidențial de către personal instruit în acest scop (medici, psihologi, voluntari). Cei care vor afla că au un consum riscant vor putea astfel să evite viitoare probleme de sănătate asociate consumului dăunător de alcool, prin îndrumarea necesară.

Totodată, în cele două weekend-uri, voluntarii ALIAT SM vor distribui materiale cu informații utile pentru prevenirea consumului periculos de alcool pe Faleza Cazinoului, în Portul Turistic Tomis și Piața Ovidiu din Constanța.

„Profesioniștii și voluntarii ALIAT pentru Sănătate Mintală au promovat în ultimii ani ideea de testare a consumului personal de alcool ca pe o modalitate simplă și eficientă de a preveni apariția problemelor asociate consumului de alcool. Cum România este menționată frecvent ca fiind o țară în care prevalența acestor probleme este mare, considerăm ca este extrem de util pentru orice adult să-și evalueze din când în când consumul de alcool, în același fel în care își face anual analize de sânge, de exemplu. În plus, profesioniștii ALIAT sunt în măsură să răspundă și la alte întrebări legate de abuzul de alcool, inclusiv referirea către centre specializate în cazul în care este nevoie de o evaluare mai aprofundată”, a declarat dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT SM.

Proiectul beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Continue Reading

Societate

Pregătiri pentru piața volantă din Piața Ovidiu

Published

on

Pregătirile pentru piața volantă care va funcționa la sfârșitul acestei săptămâni sunt în plină desfășurare. Sâmbătă și duminică, în intervalul orar 08:00 – 14:00, vă așteptăm în Piața Ovidiu să vă aprovizionați cu fructe și legume proaspete, autohtone, de la producători locali din județele Constanța și Tulcea.
Nu vor lipsi vedetele verii: pepenii, zmeura și roșiile, cu gust și miros îmbietor.
Până la acest moment, și-au anunțat prezența producători de fructe, legume și produse apicole din Ceamurlia de Jos (jud. Tulcea), Cumpăna, Lumina, Năvodari și Cobadin.

Continue Reading

Nordis Hotels

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222