Connect with us

Sanatate

Arahnofobia- frica de păianjeni

Published

on

Frica de păianjeni este una din cele mai comune  fobii  în rândul oamenilor. Oamenii de ştiinţă susţin că  spaima nejustificată faţă de inofensivele arahnide îţi are originile din timpul marilor epidemii care au lovit lumea de-a lungul timpului, anunţă TheTelegraph.

„Una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi recunosc faptul că se tem de păianjeni. Fobia se regăseşte în credinţa împământenită conform căreia astfel de insecte sunt otrăvitoare. Până la un moment, totul pare normal, având în vedere că oamenii din trecut suspectau orice vieţuitoare de răspândirea bolilor”, declară George Alpers, unul dintre autorii studiului.

Persoanele care prezintă arahnofobie pot experimenta atât simptome fizice, cât şi psihice. Acestea sunt următoarele: anxietate; atacuri de panică, frisoane, dificultăţi de respiraţie, stări de ameţeală, uscăciunea gurii, leşin, transpiraţie, creşterea ritmului cardiac, creşterea tensiunii arteriale.

“La fel ca ȋn cazul celor mai multe fobii, arahnofobia poate fi tratată cu succes. De obicei, tratamentul implică începerea terapiei cognitiv-comportamentale. Specialistul va lucra cu pacientul pentru a modifica modul de gândire în legătură cu fobia faţă de păianjeni. Acest lucru poate implica, de asemenea, introducerea pacientului la o expunere uşoară la motivul fobiei. Desensibilizarea sistematică, progresivă de asemenea reduce legătura dintre anxietate şi situațiile care produc anxietatea, scopul acesteia fiind acela de a reduce sau de a elimina fobia şi de a ajuta pacientul să facă față fricii sale. Tehnicile de relaxare sunt alte metode de a face față anxietăţii, prin intermediul acestora încercându-se atenuarea tensiunii resimțită de pacient. O altă metodă de a scăpa de arahnofobie sunt programele de calculator special dezvoltate care simulează în situații de realitate virtuală o coliziune cu arahnidele și supun comportamentul subiectului la corecție. În concluzie, majoritatea tratamentelor pentru afecțiunea  mai sus menționată se concentrează pe diferite tipuri de psihoterapie, fiind posibilă şi introducerea medicației la recomandarea medicului specialiat în funcţie de gravitatea diagnosticului”, a susţinut psihologul Raluca Oros.

Sursa: descopera.ro; alphega-farmacie.ro

Sursa foto:http://psihologia.nikolaev.ua/

Actualitate

Screening GRATUIT pentru a preveni cancerul mamar, la Spitalul Orășenesc Hârșova

Published

on

Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer întâlnite la femei, reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile europene. Diagnosticat la timp, acesta poate fi tratat cu succes în majoritatea cazurilor.
Din acest motiv, conducerea Spitalului Orășenesc Hârșova a lucrat neîncetat la implementarea unor soluții eficiente de screening, de care să poată beneficia toate femeile de pe raza județului Constanța, indiferent de venit sau statut social.
Astfel, vă informăm cu deosebită mândrie că Spitalul Orășenesc Hârșova a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează Proiectul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, cod SMIS 136664.
În cadrul acestui proiect, Spitalul Orășenesc Hârșova devine singurul spital din județul Constanța care permite femeilor să facă screening GRATUIT pentru a preveni cancerul mamar. Pacienții se vor prezenta doar cu buletinul, neavând nevoie de card de sănătate. Programul se adresează tuturor femeilor din județul Constanța cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza pe un mamograf 2D, în baza unei programări prealabile, la numărul de telefon 0768/510.731, de luni până vineri, între orele 09.00 și 15.00 📞

Continue Reading

Sanatate

DSP anunță! Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară.

Published

on

Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Conform documentului, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare.
Costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii.
Managerii unităților sanitare publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Continue Reading

Actualitate

Un nou proiect pentru sănătatea năvodărenilor

Published

on

Primăria Năvodari demarează amenajarea și dotarea unui nou cabinet medical pentru specialitatea Obstetrică-Ginecologie, la Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari.

,,Mulțumesc Rompetrol pentru susținerea proiectelor, mulțumesc Spitalului Județean și Consiliului Județean Constanța pentru eforturile depuse în a dezvolta Centrul de Sănătate Năvodari. Împreună facem echipă bună pentru sănătatea orașului nostru!“, transmite primarul Florin Chelaru.

În perioada următoare, se fac toate demersurile necesare pentru avizarea noii specialități medicale și modificarea structurii Centrului de Sănătate Năvodari. Totodată, se definitivează formalitățile pentru punerea în funcțiune a aparatului de radiologie de ultimă generație și a echipamentelor de analize medicale achiziționate de Rompetrol pentru unitatea medicală de la Năvodari.

Continue Reading

Actualitate

Consultaţii gratuite pentru 12 specialităţi, la Medical Cermed. Programează-te acum!

Published

on

În luna septembrie, pacienții Clinicii Cermed pot beneficia de servicii medicale (consultație, diagnostic și plan de tratament) decontate prin CAS, la 12 specialități medicale:

 • Chirurgie vasculară;
 • Diabet zaharat;
 • Endocrinologie;
 • Medicină internă;
 • Nefrologie;
 • Neurologie;
 • Obstetrică – Ginecologie;
 • Oftalmologie;
 • Ortopedie;
 • Psihiatrie;
 • Medicină fizică de reabilitare ( Fizioterapie și Kinetoterapie );
 • Reumatologie.

Toate consultațiile gratuite se fac în baza următoarelor documente:

 • biletul de trimitere de la medicul de familie (este valabil 30 de zile din momentul emiterii lui);
 • cardul național de asigurări de sănătate sau adeverința de asigurat.

Mai multe informaţii se pot obţine la numerele de telefon 0241 663 332 şi 0721 122 347. Pentru programări sunaţi la 0341 992.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222