Connect with us

Sanatate

Arahnofobia- frica de păianjeni

Published

on

Frica de păianjeni este una din cele mai comune  fobii  în rândul oamenilor. Oamenii de ştiinţă susţin că  spaima nejustificată faţă de inofensivele arahnide îţi are originile din timpul marilor epidemii care au lovit lumea de-a lungul timpului, anunţă TheTelegraph.

„Una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi recunosc faptul că se tem de păianjeni. Fobia se regăseşte în credinţa împământenită conform căreia astfel de insecte sunt otrăvitoare. Până la un moment, totul pare normal, având în vedere că oamenii din trecut suspectau orice vieţuitoare de răspândirea bolilor”, declară George Alpers, unul dintre autorii studiului.

Persoanele care prezintă arahnofobie pot experimenta atât simptome fizice, cât şi psihice. Acestea sunt următoarele: anxietate; atacuri de panică, frisoane, dificultăţi de respiraţie, stări de ameţeală, uscăciunea gurii, leşin, transpiraţie, creşterea ritmului cardiac, creşterea tensiunii arteriale.

“La fel ca ȋn cazul celor mai multe fobii, arahnofobia poate fi tratată cu succes. De obicei, tratamentul implică începerea terapiei cognitiv-comportamentale. Specialistul va lucra cu pacientul pentru a modifica modul de gândire în legătură cu fobia faţă de păianjeni. Acest lucru poate implica, de asemenea, introducerea pacientului la o expunere uşoară la motivul fobiei. Desensibilizarea sistematică, progresivă de asemenea reduce legătura dintre anxietate şi situațiile care produc anxietatea, scopul acesteia fiind acela de a reduce sau de a elimina fobia şi de a ajuta pacientul să facă față fricii sale. Tehnicile de relaxare sunt alte metode de a face față anxietăţii, prin intermediul acestora încercându-se atenuarea tensiunii resimțită de pacient. O altă metodă de a scăpa de arahnofobie sunt programele de calculator special dezvoltate care simulează în situații de realitate virtuală o coliziune cu arahnidele și supun comportamentul subiectului la corecție. În concluzie, majoritatea tratamentelor pentru afecțiunea  mai sus menționată se concentrează pe diferite tipuri de psihoterapie, fiind posibilă şi introducerea medicației la recomandarea medicului specialiat în funcţie de gravitatea diagnosticului”, a susţinut psihologul Raluca Oros.

Sursa: descopera.ro; alphega-farmacie.ro

Sursa foto:http://psihologia.nikolaev.ua/

Sanatate

Echipă mobilă de vaccinare, la Cumpăna

Published

on

Vești bune pentru localnicii din Cumpăna. Cei care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19, dar nu au posibilitatea de a se deplasa la centrul de vaccinare din localitate, au la dispoziție, începând din această săptămână, o echipă mobilă de vaccinare.

Pentru a veni în sprijinul celor care nu au posibilitatea de a merge la centrul de vaccinare din localitate, Primăria Cumpăna a dispus înființarea unei echipe mobile, care se va deplasa la casele localnicilor care doresc să își facă vaccinul împotriva virusului Sars-Cov 2. Echipa mobilă de vaccinare este constituită din medic, asistent medical şi un poliţist local.

“Subliniem: persoane nedeplasabile. Aceasta este dovedită de gradul de handicap, de actul medical pe care îl eliberează medicul de familie. Astfel, echipa mobilă s-a deplasat deja, într-o singură zi, la 30 de persoane nedeplasabile, fiind vaccinate în același timp și persoanele însoțitoare. Este o acțiune foarte bună, care vine în sprijinul locuitorilor, mai ales acelora aflați în nevoie.”, declară MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna

De asemenea, în perioada următoare, inspectorii de asistență socială din cadrul Primăriei Cumpăna vor actualiza lista persoanelor cu nevoi speciale, pentru a se asigura că toți cetățenii aflați în această situație vor beneficia de vaccin.

sursa foto: svz.de

Continue Reading

Sanatate

Navigatorii pot face rapelul mai repede

Published

on

Navigatorii vaccinați cu prima doză de Astra Zeneca pot efectua anticipat rapelul după doar 4 săptămâni, în cazul în care aceștia trebuie să plece în voiaj, spun specialiștii. Vaccinarea anticipată se face doar în cazuri excepționale și nu mai devreme de a 29-a zi, perioada minimă stabilită de producătorul vaccinului, conform prospectului.

În România, rapelul la Astra Zeneca se administrează la 56 de zile, respectiv, 8 săptămâni, însă, se pare că navigatorii îl pot efectua, mai repede, și anume, după 4 săptămâni, în cazul în care pleacă în voiaj. Conform prospectului vaccinului Astra Zeneca, a doua doză se poate efectua într-un interval de 4 – 8 săptămâni de la prima doză, așa cum a fost stabilit în România.

Conform specialiștilor pentru a beneficia de efectuarea rapelului anticipat, navigatorii trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare cu următoarele acte: adeverință de plecare în voiaj, bilete de avion și/sau contractul de ambarcare care să dovedească plecarea în voiaj înainte de data inițială programată pentru rapel, cerere pe propria răspundere prin care se solicită efectuarea anticipată a rapelului.

 

Continue Reading

Administratie/politica

Sesizare penală împotriva Ministerului Sănătăţii

Published

on

Corpul de Control al Prim-Ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății (MS) și la celelalte instituții, din subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat pentru că în data de 7 martie a.c , într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS), de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

Context

Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori, singura condiție de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20 ianuarie a.c  INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV, pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: ,,monitorizare_minister”.

Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul menţionat, fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

 

 

 

Sursa: Guvernul României

Continue Reading

Actualitate

Se majorează alocaţia de hrană pentru pacienţii din spitale şi alte categorii de bolnavi

Published

on

Conform unei Hotărâri de Guvern, care se află în dezbatere publică, nivelul minim al alocaţiilor de hrană pentru bolnavi va fi de 16 lei/ zi /pacient.

În termen de 30 zile de la aprobarea hotărâri, unitățile sanitare vor avea obligația să afișeze pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit de instituție și să transmită aceste informații Ministerului Sănătății.

Persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și 15 lei/zi pentru copii.

Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, se vor acorda indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi  pentru adulți și 15 lei/zi pentru copii.

Propuneri privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro.

 

 

Sursa: Guvernul României

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222