Connect with us

Turism

ANAT protestează faţă de eliminarea voucherelor de vacanţă

Published

on

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) protestează faţă de decizia Guvernului de a elimina voucherele de vacanţă pe 2021, la o lună după ce reprezentanţii Executivului au aprobat prin ordonanţă de urgenţă prelungirea programului.

Potrivit unui comunicat al ANAT, asociaţia este „extrem de intrigată” de actuala decizie a Guvernului privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. Reprezentanţii asociaţiei susţin că ţări cu tradiţie turistică, precum Elveţia şi Franţa, acordă vouchere de vacanţă de zeci de ani, iar altele, cum ar fi Cehia, au anunţat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern şi refacerea forţei de muncă.

„La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanţă, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, acelaşi guvern renunţă la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Conform comunicatului, în urma deciziei din decembrie, mulţi dintre investitorii din industria turismului şi-au făcut planuri şi proiecţii în acest sens, iar anularea programului arată că, în România, „ca de obocei, legislaţia se schimbă peste noapte şi nu există coerenţă”.

„Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. Dacă o parte din turismul românesc intră în faliment, cum şi cu ce mai putem primi, pe viitor, turiştii străini? Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câştiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale ţării noastre”, se arată în comunicatul ANAT.

Conform acestuia, în 2019 şi în primele 10 luni din 2020 au fost emise tichete de vacanţă în valoare de 2,77 miliarde lei, iar cele consumate se ridică la 2,15 miliarde lei, adică 77,5% din volumul celor emise.

„În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanţă în piaţă, aşa cum susţin oficialii. Deci Voucherele de vacanţă s-au bucurat de un succes mare şi au fost utilizate, banii întorcându-se în economia naţională. Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), voucherele de vacanţă asigură creşterea activităţii economice şi crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului şi a ofertei interne. Voucherele de vacanţă au un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri, profitabilităţii, ratei investiţiilor, productivităţii, ocupării, eficienţei şi a valorii adăugate”, mai arată reprezentanţii ANAT.

Aceştia susţin că fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcţionaţi pentru voucherele de vacanţă se creează şi se menţine un loc de muncă.

„Voucherele de vacanţă au determinat autorizarea, deci fiscalizarea a circa 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Prin eliminarea voucherelor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la <turismul la negru>, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente”, mai spun specialiştii din turism.

La ora actuală, 90% dintre vouchere sunt acordate de companiile şi instituţiile bugetare, iar 10% de către companiile private, care au şi ele dreptul de a acorda astfel de vouchere. Pe de altă parte, voucherele sprijină mediul privat, deoarece peste 95% dintre furnizorii de turism aparţin mediului privat.

„Înţelegem constrângerile bugetare din această perioadă, susţinem iniţiativa Guvernului României de a reanaliza diferitele sporuri şi avantaje materiale de care beneficiază angajaţii din sectorul public, a pensiilor speciale ce nu au nicio legătură cu contributivitatea, însă nu înţelegem cum aceste vouchere de vacanţă au fost puse pe acelaşi palier cu restul sporurilor şi avantajelor, în condiţiile în care circuitul fondurilor alocate este strict reglementat, ele aducând deopotrivă beneficii angajatilor, angajatorilor şi economiei naţionale”, a mai afirmat Dumitru Luca.

Sursa: Comunicat de presă ANAT

Turism

Se caută soluții eficiente

Published

on

Toleranță zero față de patronii care nu își respectă clienții. Asta promite Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în acest sezon estival. Sănătatea turiștilor este mai presus de orice, iar autoritățile anunță că cei care nu se vor conforma legii vor suporta amenzi. Patronii de pe litoral se plâng, însă, de numărul excesiv de controale și spun că astfel de acțuni nu fac decât rau, atât investitorilor cât și clienților.

Patronii de restaurante se plâng și spun că numărul mare de controale din anii trecuți a pus o presiune în plus pe angajați. Nu de puține ori, aceștia trebuiau să stea la dispoziția organelor de control, fiind nevoiți să îi ignore pe cilenți. Iar de când a început pandemia, haosul a fost cu atât mai mare. Nu a existat o organizare coerentă și nu de puține ori, controalele s-au suprapus și nu au făcut altceva decât să deranjeze clienții.

Conducerea  Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorului a anunțat toleranță zero față de cei care încalcă legea. Președintele ANPC susține că aproape 80%  dintre unitățile de pe litoral funcționează legal și respectă normele în vigoare, însă sunt și excepții.

Iar în aceste cazuri, măsurile trebuie să fie dintre cele mai drastice. Motiv pentru care primul pas făcut de autorități este o campanie de consiliere a agenților econimici.

Președintele ANPC promite, de asemenea, că acțiunile de control nu se vor mai suprapune. Fiecare instituție se va rezuma competențele pe care le are, iar presiunea asupra agenților economici va fi redusă cât mai mult cu putință.

 

Continue Reading

Actualitate

Vin bani de la Uniunea Europeană, pentru turismul românesc

Published

on

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 500 de milioane de euro (aproximativ 2,437 miliarde RON) menită să sprijine întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul turismului, al cazării și al serviciilor alimentare, precum și agențiile de turism, în contextul epidemiei de coronavirus.

Sprijinul public, sub formă de subvenții directe, va acoperi până la 20 % din pierderile de venituri (sau, în cazul anumitor agenții de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru servicii turistice, inclusiv marja) pe care beneficiarul le-a înregistrat între 1 ianuarie și 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Măsura urmărește să ajute beneficiarii să își acopere nevoile de lichidități și să își continue activitățile în timpul și ulterior pandemiei. Sprijinul nu va depăși 1,8 milioane EUR/beneficiar, iar ajutorul va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021.

Continue Reading

Turism

” RESTAURANT SIGUR – Noi ne-am vaccinat pentru siguranță voastră”

Published

on

Asociația RESTO ne asigură că Restaurantele, Cafenelele, Barurile, Beach Barurile și locațiile care afișează pe ușa de acces Stickerul “Membru RESTO – Restaurant SIGUR”.

”Ne dorim să transmitem un semnal de siguranță și încredere clienților și turiștilor noștri și vom anunța, rând pe rând, locațiile care au personalul vaccinat , fără a ne obliga angajații, ci adoptând o politică de recomandare atent monitorizată. În acest fel, participăm la facilitarea relaxării și derulării vacanțelor și servicilor turistice în România și în destinația Litoral, mai ales in apropierea deschiderii Sezonului estival 2021”, transmite asociația.

Astăzi , RESTO participă la constituirea grupului de lucru pentru îndrumarea și sprijinirea agenților economici din industria operatorilor din turism din județul Constanța, grup constituit sub coordonarea Prefecturii Constanța.  Vor fi dezbătute, de asemenea, direcții de acţiune pentru promovarea turismului local, precum și măsuri pentru desfășurarea vacanțelor de 1 Mai și Paște pe Litoral.

Totodată, joi, 15 aprilie, Asociatia Patronala RESTO și conducerea ANPC vor derula o întâlnire de informare si prevenţie a agenţilor economici de pe litoral, cu participarea preşedintelui și a directorului General ANPC, Claudiu Dolot şi respectiv Paul Anghel.

Sursa: Comunicat RESTO

Continue Reading

Turism

Grecia îşi deschide porţile pe 14 mai

Published

on

Turiştii din alte state UE vor putea călători în Grecia şi vor putea să-şi petreacă vacanţele fără carantină din 14 mai, a anunţat viceministrul elen al Turismului, Sofia Zacharaki, la postul elen de televiziune Skai. Există şi condiţii. Turiştii vor trebui să fie vaccinaţi sau vor prezenta un test PCR negativ.

Aceste reglementări se vor aplica şi pentru ţările din afara UE, printre ele fiind Serbia şi Marea Britanie, a adăugat Zacharaki.

Grecia a propus un certificat de vaccinare valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a uşura călătoriile, afectate de pandemie, în condiţiile în care sectorul turistic este responsabil pentru 20% din PIB-ul Greciei şi asigură locuri de muncă pentru una din cinci persoane.

Organizaţia Mondială a Turismului a anunţat că anul trecut au călătorit în Grecia doar 7,4 milioane de persoane.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222