Connect with us

Actualitate

Alertă pe mare! Salvatorii caută două persoane care ar fi dispărut în larg

Published

on

Operațiune de salvare contra cronometru la malul mării. Două persoane au fost date dispărute încă de ieri în zona Mamaia Sat și sunt căutate și la această oră de zeci de salvatori, pompieri, salvamari, scafandrii, unii veniți chiar din țară. E prima alertă din acest sezon estival la care ISU Dobrogea răspunde cu echipaje de intervenție pe mare. Apelul la 112 care anunța dispariția celor două persoane în apa mării a venit de la muncitorii care lucrau pe plajă. Unii martori susțin că cei doi au intrat în apă şi nu au mai ieșit la mal, alții spun că ar fi ieșit totuși în partea de sud a plajei. Căutările se vor desfășura până la lăsarea întunericului.

De la primele ore ale dimineții, 29 de scafandrii de la ISU Dobrogea, alături de colegi de la alte inspectorate din țară, cu 11 autospeciale în dotare și o ambarcațiune RIB au reluat căutările pe mare, în zona Mamaia Sat. Li s-au alăturat și salvamarii și pompierii care nu scapă din ochi niciun centimetru de plajă și cu toții speră ca începutul acestui sezon estival să nu fie marcat de o dublă tragedie. Zilele acestea este steag roșu pe litoral.

“Este vizibilitate, dar sunt și curenți. Ne ține mai mult pe larg așa + fundul este foarte curat și noi avem niște condiții foarte optime și nu avem cum să ratăm în condițiile în care cineva ar fi la fund”, a declarat CRISTINEL STANCU, scafandru.

Ieri, după amiază, muncitorii care lucrau pe plajă au anunțat la 112 că două persoane au dispărut în apa mării. Imediat s-a strigat mobilizarea pentru salvatori, pompieri, scafandrii, medici, Garda de Coastă și Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Scafadrii militari au lansat barca la apa și echipamentul de scufundare. Din larg, Garda de Coasta a început o misiune de supraveghere cu o vedetă rapidă, iar ARSVOM a trimis un echipaj de căutare si salvare. Pe mal, medicii, criminaliștii și coordonatorii ISU au stat de vorba cu turiștii și cu muncitorii care i-au văzut pe cei doi bărbați când au intrat în apă. Unii susțin că două persoane au intrat în apă şi nu au mai ieșit la mal, alții spun că ar fi ieșit totuși în partea de sud a plajei.

La căutări a participat și un elicopter SMURD care a survolat deasupra mării. Pe măsură ce timpul a trecut, forțele de căutare și salvare au luat în calcul și ipoteza ca cei doi bărbati să nu fi fost în vreun pericol și să fi ieșit la mal în altă parte a plajei. Pe nisip au fost găsite două perechi de șosete, dar asta nu înseamnă neapărat ca acestea aparțin celor doi bărbați. E prima alertă   la care ISU Dobrogea răspunde cu echipaje de interventie pe mare, deși sezonul estival nici nu a început.

“Sunt niște gropi în larg, verificăm aceste gropi pe o distanță de 300 de metri paralel cu malul la o adâncime de 3 4 metri. + am avut cazuri de acest gen, unde au fost găsiți în acele gropi + ținând cont de direcția vântului și direcția de curent al fundului mării există mari șanse să fie aduși la mal” a declarat  lt. Col. MARIAN CIULEI, șef centru scafandri ISU Dobrogea

Salvatorii vor încerca să dea de urma celor dispăruți până la lăsarea întunericului, apoi căutările vor fi sistate și reluate dimineața.  Anul trecut, 20 de turiști și-au pierdut viața în largul mării.

Actualitate

Atenție, șoferi! Trafic restricționat pe bulevardul 1 Decembrie 1918

Published

on

Începând din această seară, traficul rutier este restricționat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, între Spitalul Heka și intersecția cu bulevardul I.C. Brătianu pe sensul de mers spre Gara CFR.  

Restricțiile se impun pentru execuția lucrărilor de asfaltare, circulația rutieră derulându-se pe câte o bandă pe sens 

În acest timp, rugăm participanții la trafic să evite, pe cât este posibil acest sector de drum, folosind rute alternative. Facem apel la șoferi să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor temporare de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se execută lucrări.   

Continue Reading

Actualitate

Continuă lucrările de asfaltare pe străzile Mangaliei

Published

on

În această perioadă, Primăria Municipiului Mangalia continuă lucrările de asfaltare și modernizare a infrastructurii publice, în mai multe cartiere ale orașului. Astfel, s-au asfaltat aleile secundare, trotuarele și parcările din zona străzii Rozelor, iar în prezent, sunt executate lucrări premergătoare turnării de covor asfaltic pe străzile General Vârtejanu, Griviței, Panduri, Demetrios Callatianul, urmând ca acestea să se extindă în tot cartierul de case al orașului. Acest proiect cuprinde și asfaltarea zonei adiacente Stadionului municipal, care se modernizează cu fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții. Un alt obiectiv de investiții vizează sistematizarea mai multor străzi, printre care Sirenei, Albatros, Aleea Farului, T.S. Săveanu, Petru Maior, Portului, Oituz. În perimetrul respectiv, se înființează noi trotuare și locuri de parcare, se reabilitează aleile de acces în blocuri și se execută lucrări de întreținere a spațiilor verzi. În aceeași zonă, au fost realizate noi locuri de joacă, pe străzile Sirenei și Petru Maior. În cadrul lucrărilor, au mai fost asfaltate străzile din zona Parcului Evergreen și a blocurilor ANL.

Continue Reading

Actualitate

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Orașului Hârșova a primit printr-o donație, o autospecială de pompieri

Published

on

,,Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Orașului Hârșova a primit, recent, o donație menită să susțină eforturile noastre și ale voluntarilor hârșoveni, de a veni în sprijinul comunității, în situații de urgență.
Cu deviza nobilă „A servi mai presus de sine”, Cluburile Rotary Chablais și Rotary Cetatea Tomis au donat Primăriei Orașului Hârșova o autospecială de pompieri, un gest care demonstrează angajamentul lor față de comunitatea noastră. Această autospecială de pompieri reprezintă un simbol al solidarității și va consolida capacitatea S.V.S.U de a răspunde rapid și eficient în cazurile de urgență.
Personal, doresc să subliniez importanța voluntariatului și implicării active în comunitate ca elemente fundamentale ale unei societăți civilizate. Gestul generos al celor două cluburi reprezintă un exemplu inspirațional al obligației morale față de comunitatea noastră. Totodată, mulțumesc tinerilor voluntari din cadrul Liceul Teoretic Ioan Cotovu pentru participarea la acest eveniment.
Oricine poate face parte din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Implicarea cetățenilor este esențială pentru binele comunității noastre,” a transmis Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Continue Reading

Actualitate

Pactul pentru Tineri: Un angajament solid pentru reducerea abandonului școlar din România

Published

on

Prima dezbatere din cea de a doua serie a programului național ”Pactul pentru Tineri”, inițiat de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)*, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, și susținut de sponsorul principal OMV Petrom și Euronews România, partener media principal, a reunit vineri, 22 septembrie, la Târgu Jiu peste 300 de elevi, studenți, profesori, antreprenori, reprezentanți ai autorităților locale, județene și centrale, preocupate de o problemă de însemnătate crucială – reducerea abandonului școlar.

Dezbaterea a constat într-o analiză complexă a cauzelor profunde ale abandonului școlar din județul Gorj, precum: lipsa de implicare a familiei, plecarea părinților în străinătate, familia dezorganizată. La acestea s-au adăugat și cauzele identificate la nivel național: sărăcia, maternitate juvenilă, consumul de substanțe interzise, delicvența juvenilă. În urma acestei analize, au fost propuse soluții care au potențialul de a influența în mod pozitiv strategiile de combatere a abandonului școlar: precum identificarea copiilor în situații de risc de abandon și dezvoltarea unui învățământ orientat către nevoile pieței muncii din România.

Fiecare copil care părăsește școala nu reprezintă doar o dramă umană, ci și o pierdere pentru piața muncii și o povară suplimentară pentru sistemul de asistență socială.

Evenimentul a fost marcat de intervențiile a numeroși reprezentanți guvernamentali, autorități locale, reprezentanți ai societății civile, precum și profesori, inspectori școlari. La dezbatere au fost prezenți: Cristina Chiriac – președintă CONAF și inițiatoarea programului, Natalia Intotero – ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Mihai Ghigiu – șef al cancelariei prim-ministrului, Florin Lixandru – secretar de stat în Ministerul Educației, Raul Giuglea – purtător de cuvânt al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Luminița Popescu – rector al Universității Constantin Brâncuși, Marcel Laurențiu Romanescu – primar al Municipiului Târgu Jiu, Cosmin Mihai Popescu – președinte al Consiliului Județean Gorj, Mihai Istrate – subprefect Gorj, Cosmin Pigui – primar al comunei Peștișani, Roxana Mânzatu – secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluare Integrată și Monitorizarea Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene, Florin Nicolăită – comisar șef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Craiova, Marcela Mrejeru – inspector școlar general Gorj, Gabriela Alexandrescu – Head of Marketing & Digital Product OMV Petrom Gas & Power, Hildegard Brandl – Lider al proiectului Antreprenorești – Adoptă un Sat și al Asociației Țara Faină, Luminița Costache – Specialist educație UNICEF, Ania Nedelcu – Fundraising Manager World Vision România. Adriana Stoian, jurnalist și realizatorul emisiunii Euro Educație la Euronews România, a moderat evenimentul.

Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a deschis evenimentul cu un discurs captivant. A subliniat impactul semnificativ al programului național ”Pactul pentru Tineri” într-o perioadă dificilă pentru țară, inclusiv contextul pandemiei și tensiunile geopolitice recente. Doamna Chiriac a declarat că ”abandonul școlar este efectul unor fenomene care cangrenează societatea românească de peste 30 de ani. Sărăcia în care se zbat mii de copii în această țară, duce direct la abandon școlar, consum de substanțe interzise, maternitate juvenilă, pavând astfel un drum spre eșecul unei societăți viitoare.

Trăim o realitate grea, pe care am întâlnit-o în ochii copiilor, pe crevasa dură pe care, «Pactul pentru Tineri» o explorează de un an. Deschidem seria acestor dezbateri, fără de care ecosistemul educației românești, nu se poate vindeca.

Ne-am propus reducerea abandonului școlar, dar în dorința noastră de a asigura un viitor fiecărui copil, am înțeles că nimeni nu are dreptul să stea pe margine. Societatea înseamnă nu doar beneficii, ci mai ales responsabilități în fața fiecărui membru!

Tinerii României au nevoie de soluții, nu doar pentru integrare, dar mai ales pentru supraviețuire decentă.

Nu voi opri această caravană până când voi simți că am făcut diferența, iar cei care sunt alături de mine, au forța, cunoașterea și mai ales omenia de a face ceva pentru mamele minore, copiii abandonați, cei picați în ghearele drogurilor, cei abuzați și cei cărora sărăcia le devorează visurile și viitorul.”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj puternic de sprijin pentru acest proiect esențial, prin domnul Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei.

,,Programul național «Pactul Pentru Tineri», dedicat reducerii abandonului școlar, este unul dintre cele mai importante proiecte publice de conștientizare a unui fenomen cu consecințe majore și pe termen lung pentru România. Astfel, salut inițiativa CONAF și exprim deschiderea totală a Guvernului României de a susține acest demers deosebit de important, care se desfășoară într-un format serios, cu dezbateri aplicate.

Abandonul școlar este o realitate care are implicații profunde, sociale și economice. Consider că una dintre premisele esențiale este să recunoaștem situația în care ne aflăm. Suntem statul din Uniunea Europeană cu cele mai mari probleme în acest domeniu: avem cea mai mare rată a abandonului școlar, cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii și cel mai mare număr de mame minore.

Nu am vreun dubiu că trebuie acționat în primul rând la nivelul sistemului de educație, în special în zonele defavorizate. Toate datele disponibile arată că disparitățile în privința ratei de părăsire timpurie a sistemelor de educaţie şi formare între zonele urbane și cele rurale sunt semnificative, decalajul fiind de peste 20%. Este evident că elevii expuşi riscului de abandon şcolar sunt concentraţi în şcolile defavorizate din zonele rurale, care nu dispun de posibilități financiare și mai ales de resursă umană experimentată.

În acest sens, una dintre prioritățile guvernării în zona Educației este construirea unui sistem incluziv, care să ofere tuturor copiilor acces la educație. Sunt de acord cu una dintre propunerile rezultate in cadrul dezbaterilor precedente ale acestui program. Dezvoltarea unui mecanism eficient de monitorizare și avertizare, pentru identificarea copiilor aflați în afara sistemului de învățământ și intervenirea rapidă pentru reintegrarea lor în școală, este o urgență a statului român.”

Mihai Ghigiu, șeful cancelariei, a subliniat că în educație, măsurile se schimbă frecvent, iar decidenții politici se schimbă de la o zi la alta. Mihai Ghigiu a încurajat participanții din audiență să ofere un feedback real, bazat pe experiența lor directă în sistemul de învățământ.

Natalia Inotero ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a declarat că a crezut și continuă să creadă în “Pactul pentru Tineri”, încă de la început, în urmă cu un an.

A subliniat că această colaborare strategică între diferite ministere și organizații reprezintă un pas crucial către soluționarea problemei abandonului școlar și a altor provocări cu care se confruntă tinerii din România.

Ea a reiterat angajamentul continuu pentru susținerea tinerilor și a promis că ministerul pe care-l conduce va continua să lucreze împreună cu partenerii săi pentru a dezvolta și implementa inițiative eficiente menite să ofere tinerilor din România oportunități mai bune în ceea ce privește educația și viitorul lor.

„Campania Clasa M, o campanie inițiată de CONAF lansată anul trecut, a fost primul pas în colaborarea mea cu CONAF. Acest proiect a pus bazele modificărilor legislative, astfel încât mamele minore să primească acea sumă de 700 de lei ca sprijin material, dacă își continuă studiile, iar copiii lor au prioritate la creșele și grădinițele de stat.

În cadrul ministerului avem multe programe de susținere a reducerii abandonului școlar, începând de la programe de susținere a familiilor, cardul familiilor numeroase, programele de creditare, Family Student Invest, peste 150 de centre de zi unde familiile vulnerabile au posibilitatea să-și ducă copiii după finalizarea cursurilor de învățământ, să facă ore remediale, să primească masa caldă, discuții cu psihologi.”, a arătat Natalia Intotero.

Florin Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a subliniat că reducerea fenomenului abandonului școlar preuniversitar și universitar necesită un efort concentrat la nivel de ministere, societate civilă și familie. El a adăugat că reducerea abandonului școlar a fost una dintre prioritățile majore care au stat la baza elaborării noii legi a educației. Pentru a demonstra angajamentul Ministerului Educației în această direcție, Florin Lixandru a enumerat câteva dintre activitățile cheie implementate pentru a contribui la reducerea acestui fenomen: programul național pentru reducerea abandonului școlar prin PNRR; programul național “Masa sănătoasă”, dezvoltarea unor programe de burse, inclusiv a metodologiei pentru bursele școlare, cu o inovație semnificativă reprezentată de bursa pentru mamele minore, cu un cuantum lunar de 700 de lei, pentru a facilita reintegrarea acestora în sistemul de învățământ.

Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a transmis mesajul ministrului Simona Bucura-Oprescu, ”De aceea, eforturile noastre, ale Ministerului Muncii, ale colegilor din Ministerul Educației și ale mediului de afaceri trebuie să fie foarte bine închegate. Este nevoie, pe de altă parte, de corelarea cerințelor pieței muncii cu programele școlare, astfel încât să fie pregătiți tinerii în meserii căutate de angajatori.

Vă felicit că inițiativa pe care o promovați găsește soluții pentru ca tinerii să aibă o șansă la viitor.”

Primarul Municipiul Târgu Jiu, Marcel Laurențiu Romanescu a evidențiat faptul că educația este fundația pe care se construiește viitorul societății, subliniind: “Trebuie să recunoaștem: suntem produsul sistemului de învățământ. Atunci când calitatea acestui sistem scade, societatea se va deteriora. Trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a pune dascălul acolo unde merită!”

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a subliniat importanța investițiilor în educație din partea autorităților locale și necesitatea regândirii programului ”Laptele și cornul”.

Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani, a declarat că o măsură care ar putea preveni abandonul școlar ar fi acordarea unei mese calde pentru toți elevii. Acesta le-a cerut celor prezenți să găsească soluții prin care să poată fi accesate fonduri europene în acest sens, pentru toți elevii nu doar pentru anumite categorii defavorizate.

În plus, acesta a subliniat că pentru a crește calitatea învățământului în mediul rural trebuie ca acesta să fie dezvoltat cu noi clase cu noi specializări conforme cu piața muncii din România. ”Pentru ca piața muncii să fie corelată cu învățământul ar fi nevoie ca fiecare județ să aibă în strategia de dezvoltare prevăzute clar noi direcții, să știm exact ce industrie se dezvoltă și unde și astfel copiii să aibă garanția unui loc de muncă după terminarea liceului”, a declarat Cosmin Pigui.

”Fondurile europene sunt o parte din soluție. Ele nu au continuitatea pe care o are o politică publică.”, a avertizat doamna Roxana Mînzatu, secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluare Integrată și Monitorizarea Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.

Luminița Popescu, rector al Universității Constantin Brâncuși, a propus ca ”universitatea împreună cu Inspectoratul Școlar Gorj, Consiliul Județean Gorj și Primăria Municipiului Târgu Jiu să realizeze un proiect pilot, cu universitatea integrator al acestui proiect, și, eventual, cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean, dacă va fi cazul, proiect care să identifice copiii în situații de risc de abandon și să propună soluții concrete, personalizate de la caz la caz.”

Hildegard Brandl, lider al proiectului Antreprenorești-Adoptă un Sat și al Asociației Țara Faină, a comparat cele două sisteme de învățământ dual: ”Sunt două diferențe între învățământul dual din Germania și România. În Germania decide dirigintele pentru viitorul copiilor. După 4 ani el știe unde se potrivește cel mai bine, în ce tip de învățământ. Decizia e pragmatică, obiectivă. În România decizia o ia părintele, dar este o decizie subiectivă. Visurile părinților nu coincid cu cele ale copiilor. Aceștia vor să le facă pe plac părinților…

În Germania, doar mediul de afaceri decide care materii se predau în învățământul dual și câte locuri sunt pentru elevi.”

”Copiii României reprezintă veriga-cheie pentru două perspective fundamentale asupra viitorului României. Prin încurajarea și susținerea lor în procesul de reintegrare școlară, suntem pe calea de a construi o societate în care educația ocupă un loc central, iar rezultatul va fi un viitor cu oportunități reale de progres. În schimb, dacă permitem continuarea fenomenului de abandon școlar, ne asumăm riscul de a perpetua ciclul de sărăcie și lipsă de perspectivă, compromițând potențialul nostru colectiv. Alegerea ne aparține fiecăruia și depinde în mare măsură de nivelul nostru de implicare în educația tinerilor. Sper ca un număr cât mai mare de persoane, autorități și ONG-uri să susțină Pactul pentru Tineri alături de noi”, a declarat Gabriela Alexandrescu – Head of Marketing & Digital Product OMV Petrom Gas & Power. 

Această dezbatere a demonstrat că ”Pactul pentru Tineri” reprezintă o platformă esețială pentru a aduce în prim-plan problema abandonului școlar și pentru a dezvolta soluții concrete pentru această provocare. Următoarele dezbateri Pactul pentru Tineri vor avea loc în: Râmnicu Vâlcea pe 26 octombrie; Drobeta Turnu Severin pe 24 noiembrie; Craiova – 26 ianuarie 2024; Slatina – 23 februarie 2024; Târgu Mureș – 28 martie 2024.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222