Lupta în faţa calculatorului sau lupta cu inamicul în faţă. Airsoftul este sportul care face diferenţa dintre cele două şi în ultimul timp a prins din ce în ce mai bine în rândul constănţenilor iubitori de adrenalină şi nu numai. O dovedeşte numărul mare de participanţi la acest tip de strategie militară. Desert Storm, competiţie organizată de Airsoft Club Constanţa, a adunat la start sute de pasionaţi ai acestui sport.
“Strânge anual în jur de 200-300 de oameni care sunt uniţi de un hobby, un sport, şi cu siguranţă, după cele 24 de ore de joc pe care le au continue, toată lumea va pleca de aici cu un sentiment de prietenie, de relaxare. Regulile sportului sunt în primul rând fair-play-ul, pentru că spre deosebire de paintball, bilele cu care replicile armelor funcţionează, nu lasă urme şi totul rămâne la latitudinea jucătorului să recunoască când a fost lovit”, a spus preşedintele Airsoft Club Constanţa, Daniel Filimon.
Unul dintre cei care a fost cuprins de farmecul Airsoftului este şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Iorga Palaz.
“De patru ani sunt jucător de Airsoft. Am venit la iniţiativa fiului meu, la început ca spectator şi în final am ajuns să fiu mai pătimaş ca el în ceea ce priveşte jocul de Airsoft. Este multă adrenalină şi cred că ăsta este motivul pentru care numărul de airsoftişti creşte pe ţară în fiecare an”, a spus Claudiu Iorga Palaz.
Profetul, aşa cum este cunoscut ca şi indicativ radio, Sergiu Stoica a intrat în lumea acestui sport în urmă cu şapte ani şi a fost, cum spune chiar el, dragoste la prima vedere. Sergiu Stoica este şi preşedintele clubului de Airsoft Luduş –Legio din judeţul Mureş.
“E un joc care imită o luptă reală, se consolidează spiritul de echipă, se dialoghează, se mai stă ulterior şi la un after party, se crează legături. Sunt foarte multe lucruri care ajută să se integreze tinerii care îşi pierd timpul doar pe calculator”, a spus Sergiu Stoica.
Tiberiu are 29 de ani, este administrator de afacere, de patru ani practică Airsoft şi ia parte la lupte ori de câte ori îi permite timpul.
„Jucăm săptămânal. Vin şi eu cât se poate de des, mai mergem pe la eveniment prin ţară, am început să facem şi noi evenimente mari, după cum se vede. Inclusiv iarna se practică Airsoft, ne îmbrăcăm un pic mai gros, replicile funcţionează. Am ajuns şi până la minus 15 grade, dar ne-am retras în ziua aia, pentru că erau prea vitrege condiţiile”, ne-a spus Tiberiu.
Airsoftul nu este un sport doar pentru bărbaţi. Dovadă este Alina. Are 28 de ani şi este mamă a două fetiţe. Deşi nu a intrat de foarte mult timp în lumea aceasta, spune că a devenit un mod de viaţă.
„De aproximativ 6 luni de zile practic Airsoft şi am ajuns prin intermediul unui prieten. Ne–a spus de Airsoft că este un sport de echipă şi am fost încântaţi. Este un fel de rutină, de fapt. A devenit o rutină de duminică”, spus Alina Cristina Biţi.
Airsoftul este o simulare militară între două sau mai multe tabere unde se folosesc replici ale armelor reale. Echipamentul este compus din uniforme militare, copii ale celor adevărate, iar fiecare participant şi-l poate accesoriza cum vrea, cât mai aproape de realitate. Deşi la Airsoft Club Constanţa există şi o grupă de juniori, public, acest sport poate fi practicat începând cu vârsta de 18 ani.
