Connect with us

Societate

Află totul despre deșeurile marine de pe plaje! MARLITER a lansat portalul interactiv pentru regiunea Mării Negre

Published

on

Vrei să afli totul despre deșeurile marine de pe plajele din România și nu numai? Acum, poți face acest lucru accesând o platformă online interactivă, dezvoltată în cadrul proiectului MARLITER, care vizează problema deșeurilor marine.  Ce informații poți găsi pe această platformă și care este scopul ei? Afli în acest material!

În premieră, MARLITER a dezvoltat un instrument TIC inovator pentru bazinul Mării Negre, cu scopul de a îmbunătăți cooperarea grupurilor de interese în reducerea deșeurilor marine din zonele de coastă și marine. Setul de instrumente poate fi accesat pe următorul link https://marliter.bsnn.org/

Ce informații poți găsi pe această platformă interactivă?

Odată ce accesezi acest link, poți găsi date și informații esențiale privind monitorizarea mediului pentru țările partenere în cadrul proiectului. Printre cele mai interesante lucruri pe care le poți găsi accesând acest link se numără:

  • seturi de instrumente
  • baze de date spațiale
  • recomandări de politici
  • material de învățare online și baze de date tematice
  • modele și exemple care servesc drept canal pentru dezvoltare, diseminare și schimbul de cunoștințe despre problema deșeurilor marine.

Hartă interactivă a regiunilor

Instrumentul TIC este alcătuit din 5 părți esențiale.

Prima parte oferă informații specifice despre deșeurile marine, organizate pe o hartă interactivă a regiunii. Mai multe detalii sunt furnizate în secțiunile “Situația deșeurilor marine” și “Situația monitorizării”. Aici sunt incluse informații despre sursele deșeurilor și date din monitorizările și proiectele naționale oficiale.

Cea de-a doua parte cuprinde instrumentele de cartografiere spațială cu diferite date GIS furnizate de fiecare partener. Din nou, aceste date sunt afișate sub forma unei hărți interactive a regiunii, sub două secțiuni “Date spațiale” și “Mișcarea particulelor”. Datele spațiale acoperă diferite niveluri naționale și regionale, date disponibile în mod liber, cu caracter biotic și abiotic, în diferite formate, relevante pentru mediul marin și poluarea cu deșeuri marine.

Fiecare set de date este însoțit de informații suplimentare, cum ar fi acoperirea geografică și temporală, referințe și trimitere către sursa originală. Aceste de date pot fi descărcate gratuit.

Simulări care arată drumul potențial al deșeurilor marine

Simulările arată unde pot ajunge deșeurile din plastic după 10 ani de la eliberarea din diferite orașe costiere din bazinul Mării Negre. Evoluția căilor potențiale de urmat ale particulelor din plastic sunt prezentate în etape de 2 luni. Gradientul de culoare de la verde la roșu reprezintă probabilitatea ca o particulă să ajungă la o anumită locație.

Expertiză internațională pentru problema deșeurilor marine

De asemenea, setul de instrumente pentru politici ghidează utilizatorii prin procesul de proiectare și elaborarea a unor politici eficiente privind reducerea deșeurilor marine prin revizuirea “legislației”, “bazelor de date a părților interesate” și ”recomandărilor”. Scopul acestuia este de a face datele și resursele disponibile într-un format ușor de utilizat și de a ajuta administrațiile, întreprinderile, oamenii de știință, experții în formarea politicilor publice ce vor aduce beneficii mediului marin și diferiții utilizatori care depind de acesta.

Modul de învățare multimedia

Modulul de învățare multimedia al instrumentului, o altă secțiune importantă, constă într-o serie de subiecte pentru tineri, despre mediul marin. Fiecare subiect este dezvoltat într-o scurtă prezentare sau videoclip.

În plus, există teste, sarcini și sugestii pentru activitățile în aer liber sau în clasă. Materialele pot fi utilizate singure sau ca parte a unor cursuri online sau la clasă. Ele pot fi îmbogățite în continuare cu noi sarcini și traduceri în limbile naționale ale partenerilor.

Activitățile de consolidare a capacității se concentrează pe evenimente la nivel național și regional desfășurate în cadrul proiectului MARLITER, dar utilizatorul are acces și la relatările privind cursurile de instruire și de învățare multimedia din tările partenere.

Practic, acest instrument TIC este cea mai bună și eficientă variantă de informare privind situația deșeurilor marine din România, Bulgaria, Ucraina, Grecia și Georgia. Este singurul portal de acest tip existent la ora actuală, care poate schimba cu adevărat abordarea în ceea ce privește managementul deșeurilor și poate duce la construirea unor politici naționale cu adevărat eficiente în acest sens.

Instrumentul TIC a fost creat de partenerii proiectului “Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre” MARLITER, finanțat prin Programul Operațional “Bazinul Mării Negre 2014-2020”. Instrumentul utilizează date de acces pentru îmbunătățirea transparenței și accesului gratuit la informații, promovând alfabetizarea oceanelor și mărilor și guvernanța de mediu.

Partenerii MARLITER, Black Sea NGO Network, Varna, Bulgaria, ONG Mare Nostrum, Constanța, România, Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, Ukrainiean Scientific Center of Ecology, Odessa, Ucraina și Black Sea Eco Academy, Batumi, Georgia lucrează împreună pentru îmbunătățirea cooperării în monitorizarea mediului, una dintre prioritățile principale ale Programului “Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”. De asemenea, promovează coordonarea și cooperarea pentru reducerea deșeurilor marine în bazinul Mării Negre. Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total este de aproximativ 770000 euro. Partenerii sunt conștienți de faptul că datele despre mediul marin reprezintă un atu valoros, iar accesul liber la acestea este esenial pentru soluționarea amenințărilor, vulnerabilităților și provocărilor pentru mediul din Marea Neagră.

Actualitate

Misiune de salvare în Marea Mediterană. 147 de persoane salvate de poliţiştii de frontieră români

Published

on

Poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune “THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex, au salvat, pe timpul patrulării în apele Mării Mediterane, 147 de persoane care se aflau la bordul unui yacht avariat aflat în zona economică exclusivă, la sud de Rocella Ionica. Alături de colegii din cadrul Gărzii de Coastă din Italia, au fost salvate în total aproximativ 400 de persoane.

În data de 27.09.2022, începând cu orele 21.00, autorităţile competente italiene au declanşat o amplă operaţiune SAR (“search and rescue”- căutare şi salvare) în apele teritoriale italiene, în cadrul căreia, alături de alte trei nave de patrulare aparţinând autorităţilor italiene a participat şi nava de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune “THEMIS 2022” sub egida Agenţiei Frontex.

Pe tot parcursul nopţii, 27-28 septembrie 2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu colegii italieni au sărit în ajutorul persoanelor aflate la bordul ambarcaţiunii de agrement avariate, iar în urma intervenţiei salvatoare au fost recuperate aproximativ 400 de persoane, printre care familii, femei însărcinate şi copii minori.

La bordul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, au fost transbordate 147 de persoane, celelalte trei nave de patrulare aparţinând autorităţilor guvernamentale italiene implicate în operaţiunea de salvare au preluat celelalte grupuri de persoane aflate la bordul yacht-ului.

Condiţiile meteo nefavorabile au făcut dificilă operaţiunea de salvare care s-a încheiat în dimineaţa zilei de 28.09.2022, toate persoanele fiind aduse în siguranţă în porturile Crotone şi Roccellese pentru cazare temporară şi demararea procedurilor specifice în astfel de situaţii.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Reamintim că nava de patrulare a Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Continue Reading

Actualitate

Portul Constanţa, promovat în cadrul expo-conferinţei Baltic and Black Sea Ports & Shipping 2022

Published

on

În perioada 27-29 septembrie 2022, a avut loc la Palanga, Lituania, expo-conferinţa 𝐵𝑎𝑙𝑡𝑖𝑐 𝑎𝑛𝑑 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑆𝑒𝑎 𝑃𝑜𝑟𝑡𝑠 & 𝑆ℎ𝑖𝑝𝑝𝑖𝑛𝑔 2022, care a reunit peste 120 de oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai managementului portuar din regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, expeditori, linii maritime, companii de logistică, operatori ai terminalelor şi căilor ferate din țările aflate pe ruta coridoarelor care trec prin Marea Baltică și Marea Neagră.
Portul Constanţa a avut pentru prima dată un speaker la un eveniment dedicat transportului maritim şi porturilor din regiunea Mării Baltice. Au fost prezentate participanţilor caracteristicile şi performanţele principalului port maritim românesc, cu un accent deosebit pe poziția și statutul acestuia în contextul geopolitic actual.
De asemenea, expo-conferinţa din Lituania a constituit pentru reprezentanţii portului Constanţa un prilej pentru a prezenta partenerilor din portul Gdansk (Polonia) oportunitățile conexiunii feroviare promovate în cadrul proiectului Rail2Sea, evidenţiind avantajele dezvoltării relațiilor comerciale şi accesului la serviciile oferite de cele două porturi din hinterlandul deservit.
Proiectul Rail2Sea are o importanță strategică deosebită pentru Portul Constanța, oferind acces la o piață cu mare potențial de a atrage fluxuri de marfă – regiunea Mării Baltice. În ultimii ani, Administrația Portului Constanța a promovat conceptul de port de tranzit al UE pentru parteneri și potențiali clienți din Marea Caspică și Marea Baltică.

Continue Reading

Actualitate

Mai mulți tineri au vandalizat un autobuz al CT BUS

Published

on

Trei tineri au vandalizat un autobuz al CT BUS. Aceștia au fost surprinși de camerele de supraveghere montate în autobuz, iar imaginile au ajuns pe contul de socializare al CT BUS.

Reprezentanții companiei de transport în comun spun că autobuzul a fost retras din traseu pentru a-l igieniza și pentru a șterge “opera de artă” a tinerilor. “Din păcate, nu toți călătorii înțeleg că trebuie să respecte atât munca noastră, cât și dreptul celorlalți cetățeni de a călători cu un mijloc de transport în comun curat și în stare bună.” a fost parte din textul care a însoțit imaginile cu isprava celor trei. Totodată, reprezentanții CT BUS au făcut și demersuri pentru ca vinovații să fie identificați rapid și sancționați.

Continue Reading

Societate

23 septembrie – Ziua europeană a produselor ecologice

Published

on

România se bucură de un număr de peste 12.000 de operatori înregistrați în agricultura ecologică, care este un tip de agricultură durabilă prin care producția alimentară se realizează în armonie cu natura și biodiversitatea bunăstarea animalelor.
23 septembrie este, de asemenea, echinocțiul de toamnă, când durata zilei este egală cu cea a nopții, un simbol al echilibrului între agricultură și mediu care se potrivește în mod ideal producției ecologice
Crearea unei zile europene a produselor ecologice a fost anunțată în Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prezentat în martie de Comisia Europeană, care are drept scop stimularea producției și consumului de produse ecologice, utilizarea unui procent de 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și dezvoltarea semnificativă a acvaculturii ecologice.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222