Connect with us

Sanatate

Afecțiunile respiratorii, simptome și prevenire

Published

on

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determină reacţii congestive (modificări circulatorii) ale mucoasei nazale, faringelui, traheei şi bronhiilor, ale alveolelor şi ale pleurei. Aceste modificări micşorează rezistenţa şi puterea de apărare locală a acestor ţesuturi, ajutând sau declanşând acţiunea microbilor.

Aproape orice „răceală” începe cu o rinită reprezentând inflamaţia şi secreţia nazală abundentă. Inflamarea mucoasei nasului poate asocia şi o afectare a faringelui (rinofaringită) ce se va manifesta cu dureri în gât. Adesea, odată cu mucoasa nasului, faringelui şi traheii se congestionează şi laringele; apare laringita, caracterizată prin tuse uscată şi răguşeală până la pierderea vocii.

Pneumonia bacteriană

Pneumonia este o inflamaţie a ţesutului pulmonar (alveole sau intestiţiu sau ambele, provocate de bacterii sau de virusuri.

Pneumoniile determinate de bacterii (pneumococi, stafilococi, streptococi) se manifestă în general acut, cu expectoraţie la început ruginie, apoi purulente (galben-verzuie), dispnee, moleseală, stare generală alterată.

Tratamentul cu antibiotice reduce aproape la zero complicaţiile acestei boli, dar acesta nu este justificat decât dacă prin persistenţa sau agravarea simptomelor există presupunerea că a survenit o complicaţie microbiană şi atunci nu cu orice antibiotic şi numai la indicaţia medicului.

Bronşita acută

Apare îndeosebi toamna şi iarna când aerul inhalat este rece, corpul se răceşte, fiind expus la frig, când hainele şi încălţămintea umedă provoacă o congestionare a mucoasei căilor respiratorii favorabilă înmulţirii microbilor existenţi şi creşterii virulenţei lor.

Durata bolii variază în funcţie de rezistenţa organismului în jur de 10 – 15 zile, iar la copii şi la persoanele vârstnice perioada de vindecare este mai lungă.

Infecţiile respiratorii de sezon şi cancerul pulmonar debutează cu acelaşi simptom: tusea. În majoritatea lor, infecţiile căilor respiratorii sunt virale şi au o evoluţie uşoară, rezolvându-se de regulă fără complicaţii. Uşoară? Poate, dar nu pentru mamele care veghează la sănătatea micuţilor lor, pentru fumători, pentru persoanele care suferă de boli cronice respiratorii sau cardiace ori care scad imunitatea (cum este diabetul zaharat).

Care sunt căile respiratorii şi ce le face vulnerabile în faţa infecţiilor?

  • Traheo-bronşita acută este în aproape 90% din cazuri de natură virală. Mai rar poate fi produsă de bacterii sau de substante chimice (fum, vapori toxici inhalaţi sau hrană, voma aspirate în căile respiratorii).
  • Bronşita cronică afectează 10-25% dintre adulţi, debutând, de regulă, după 40 de ani.
  • Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPCO).

Emfizemul pulmonar (care poate exista şi ca entitate separată) constă în dilatarea anormală şi permanentă a alveolelor pulmonare (alveolele se găsesc la capătul ramificaţiilor bronşice şi la nivelul lor au loc schimburile de gaze).

BPCO este o problemă de sănătate în întreaga lume. Prevalenţa ei a crescut continuu în ultimii 30 de ani, în prezent fiind a patra cauză de mortalitate pe plan mondial, apreciindu-se că în 2020 va ocupa un nefast loc trei. Se consideră că 8%-20% din populaţie suferă de această boală, statisticile diferind în funcţie de ţară. În România, de pildă, ea afectează 10% din populaţia de peste 40 de ani, înregistrându-se în jur de 900.000 de bolnavi, cifra reală fiind însă considerabil mai mare.

  • Bronşiolita acută este inflamaţia celor mai mici ramificaţii ale bronhiolelor.
  • Astmul bronşic este o afecţiune frecventă, determinată de creşterea reactivităţii bronhiilor la diferiţi stimuli. Se apreciază că 10% dintre copii prezintă astm bronşic, care este cea mai frecventă boală cronică la această vârstă. Totuşi, în jumătate dintre cazuri simptomele dispar definitiv în adolescenţă. Factorii declanşatori sunt foarte diverşi: alergeni respiratori (polenuri, mucegai, praf, fragmente de piele sau păr de la animale), infecţii respiratorii acute, efort fizic, frig, unele alimente sau conservanţi alimentari, medicamente (unele anti-inflamatoare, aspirina, betablocante etc.), fum de ţigară sau alţi iritanţi respiratori, stres sau emoţii etc.

Semnul tipic de astm bronşic este criza de astm, manifestată prin tuse, respiraţie şuierătoare, frecvenţa respiratorie şi cardiacă crescută, dispnee (respiraţie dificilă, grea) mai ales în expir, senzaţia de durere sau greutate în piept. Criza poate dura câteva minute sau zeci de minute, poate fi severă sau uşoară, cedează spontan sau la bronhodilatatoare, apare frecvent, periodic sau rar. Între crize bolnavul poate fi asimptomatic sau poate prezenta tuse sau wheezing (respiratie suieratoare). In alte cazuri crizele lipsesc, bolnavul prezentand tuse seaca (mai ales noaptea sau dimineata la sculare ori dupa un efort fizic), respiratie suieratoare care apare ocazional sau zilnic, la sfarsitul expirului sau pe toata durata acestuia.

 

  • Cancerul pulmonar are aproape întotdeauna originea în peretele bronhiilor, fie că este vorba de bronhiile principale (ca în cazul carcinomului scuamos, care reprezintă 30% din aceste tipuri de tumori sau cancerului cu celule mici, care e cea mai agresivă formă de cancer pulmonar), fie că este vorba de terminaţiile periferice (ca în cazul adenocarcinomului care e responsabil de 40% din cancerele pulmonare). Fumatul este principalul factor incriminat.

Cancerul pulmonar se manifestă prin tuse persistentă (tuse de dată recentă sau modificarea caracteristicilor unei tuse mai vechi, la un fumător), hemoptizie (eliminarea de sânge prin tuse, chiar în cantităţi mici), durere thoracică, dispnee, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare.

Astmul bronşic – cauze, simptome şi tratament

Astmul este o afecţiune destul de răspândită, la nivel global fiind raportate 300 de milioane de cazuri de astm clinic, în timp ce în Romania procentul declarat al bolnavilor de astm raportat la populaţia ţării este de 1,5%.

Puful de plop este unul dintre alergenii frecvenţi şi foarte greu de evitat, în special în aglomerările urbane. Problemele de sănătate precum alergiile, care se manifestă din ce în ce mai pregnant, poluarea fiind principala cauză, au dus în ultimii ani inclusiv la strategii ale administraţiilor locale de a înlocui, spre exemplu, speciile de plop care produc acel puf devenit inamicul miilor de locuitori, cu specii mai „prietenoase“.

Ambrozia, un pericol pentru sănătate

Tot mai mulți oameni fac alergii grave din cauza acestei plante. O buruiană, confundată adesea cu pelinul, ne ameninţă serios sănătatea. Tot mai mulţi oameni fac alergii din cauza ambroziei, care invadează nu doar terenurile şi curţile neîngrijite, ci şi străzile, chiar şi în Capitală. Medicii alergologi fac apel la autorităţi să ia măsuri pentru stârpirea plantei periculoase înainte să înflorească. Proiectul de lege, care impune sancţiuni pentru lipsa de acţiune, nu a fost încă adoptat. Buruiana smulsă din pământ trebuie arsă, atrag atenţia biologii. Dacă este aruncată pe un loc cu umezeală, rădăcinile se vor prinde repede la loc.

În Europa, studiile din ultimii 10 ani au arătat că sunt peste 4 milioane de persoane care sunt afectate de alergia la ambrozia. Este foarte mult. În SUA, de unde este orginară ambrozia, cam 20 la sută din populația cu probleme de alergii respiratorii este sensibilizată la ambrozia. Dintre cei ce au suferințe respiratorii de tip alergic în perioada de vară – toamnă, cam jumătate sunt cauzate de ambrozie. Unul din trei occidentali suferă de una dintre cele mai comune patru afectiuni respiratorii. Problemele respiratorii pot fi cauzate de numeroşi factori, printre care infecţiile virale şi bacteriene, poluarea, fumatul, alimentaţia deficitară, toxinele şi alergiile alimentare, un stil de viaţă stresant şi sedentar, precum şi abuzul de antibiotice.

Sanatate

EDEMUL LIMFATIC, ce este şi cum poate fi tratat

Published

on

Edemul limfatic sau limfedemul reprezintă o acumulare a unui lichid biologic, numit limfă la nivelul  unor zone ale corpului ( de obicei la nivelul membrelor), produsă iîn urma unei funcţionări defectuoase a sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este o componentă esenţială a sistemului nostru circulator şi este reprezentat de o reţea de vase limfatice răspândite în întregul corp, vase care colectează limfa şi o drenează în sistemul venos. Limfa are o compoziţie complexă, conţine proteine, apă , celule, grăsimi şi are o culoare gălbuie. Pe traiectul vaselor limfatice există nişte ” filtre” numite ganglioni limfatici. Sistemul limfatic, care cuprinde deci vasele limfatice, ganglionii limfatici şi limfa are roluri foarte importante în organism, absența lui fiind incompatibilă cu viaţa:

 -contribuie la curăţirea organismului, la detoxifierea lui

-reglează volumele circulante de lichid din corp

-transportă în corp proteine, grăsimi şi celule

-are rol imunologic important, contribuind la apărarea organismului.

În mod normal, limfa se produce continuu în organism şi circulă neîntrerupt prin vasele limfatice , aşa cum circulă şi sângele şi nu trebuie să se acumuleze, sub forma limfedemului. Apariţia limfedemului indică o disfuncţie a circulaţiei limfatice.

Cauzele care duc la apariţia limfedemului sunt multe:

-cauze  înnăscute, cum ar fi anomalii de formare a vaselor sau a ganglionilor limfatici

– cauze dobândite, cum ar fi : infecţii, traume, inflamaţii cronice, parazitoze, cancer sau după intervenţii chirurgicale în care se extrag ganglionii limfatici ( chirurgia oncologică), după tratamente de radioterapie sau când există tulburări ale circulaţiei venoase.

 Cum se manifestă clinic limfedemul  ?

De cele mai multe ori apare insidios, progresiv, cu umflarea treptată a membrului : la început este moale, nedureros şi doar deformează zona afectată. Treptat, aspectul lui se modifică ( dacă nu se intervine terapeutic!), pielea se îngroaşă, se pigmentează, pot apărea “băşici”-chisturi limfatice din care curge limfa, sau apar periodic infecţii de tipul erizipelului.

Limfedemul are mai multe stadii de evoluţie: în primele stadii este usor reversibil ( numai prin simpla posturare a membrului afectat), apoi devine din ce în ce mai mare, pielea regiunilor afectate suferă modificări de aspect şi troficitate caracteristice, limfedemul este mai greu de tratat şi doar parţial reversibil sau chiar ireversibil.

 Tratamentele medicamentoase ajută foarte puţin la tratarea unui edem limfatic cronic.

Singurul tratament eficient al acestui limfedem cronic este TERAPIA DECONGESTIVĂ COMPLETĂ, terapie care se efectuează cu succes în clinica Fiziozone din Constanţa.

Continue Reading

Sanatate

Varianta Omicron reprezintă un risc ridicat la nivel mondial

Published

on

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că varianta omicron a virusului SARS-CoV-2, identificată inițial în Africa australă, reprezintă un risc ridicat la nivel mondial în special din cauza numărului mare de mutații îngrijorătoare.

Luni dimineață, organizația a solicitat statelor să accelereze vaccinarea împotriva Covid-19 a grupurilor vulnerabile și să se asigure că planurile de reziliență în fața pandemiei sunt activate, pentru a asigura funcționarea serviciilor esențiale de sănătate în cazul unor noi valuri pandemice.

“Varianta omicron are un număr fără precedent de mutații, unele dintre ele îngrijorătoare pentru potențialul lor impact asupra traiectoriei pandemiei. Riscul general global asociat cu noua variantă de îngrijorare omicron este evaluat ca fiind foarte ridicat”, a precizat OMS, citată de Reuters.

Totuși, organizația a menționat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege potențialul variantei omicron de a evada imunității generate de vaccinuri sau de o infectare anterioară, noi date urmând să fie disponibile în următoarele săptămâni.

Anunţul vine după ce OMS a denumit omicron noua variantă africană a SARS-CoV-2, după litera alfabetului grecesc, și a clasificat varianta ca fiind “de îngrijorare”.

Astfel, varianta omicron devine a cincea inclusă în categoria “de îngrijorare”. Anterior, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama și delta – și două variante “de interes” – lambda și miu.

Continue Reading

Sanatate

Bani mai mulţi pentru programele de cancer și diabet

Published

on

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a rectificat bugetul programelor naționale de sănătate curative din 2021, care crește cu aproape 700 milioane lei față de suma alocată inițial. Cele mai mari sume suplimentare au fost alocate pentru programele pentru cancer și diabet zaharat, în timp ce bugetul pentru dializă a fost redus semnificativ.

Astfel, un ordin al președintelui CNAS (nr. 1.018/2021), publicat vineri în Monitorul Oficial, aprobă bugetul rectificat pe 2021 al programelor naționale de sănătate curative. Bugetul inițial pe 2021 a fost aprobat in iulie, când au fost operate mai multe schimbări de structură.

Noul ordin prevede un buget total pentru 2021 de 8,363 miliarde lei, în creștere cu 9% (697 milioane lei) față de nivelul aprobat inițial (7,666 miliarde lei) și cu 11,5% mai mare față de nivelul din 2020 (7,499 miliarde lei).

Din bugetul pe 2021 prevăzut în ordinul președintelui CNAS, cele mai mari sume sunt alocate, ca de obicei, pentru trei programe, arată calculele 360medical.ro pe baza sumelor prevăzute în buget.

Astfel, programul național de oncologie are un buget de 2,84 miliarde lei (în creștere de la 2,36 miliarde lei în bugetul aprobat inițial) reprezentând 34% din bugetul total (față de 33,1% în 2020).

În cadrul programului de oncologie, o sumă de 2,54 miliarde lei este alocată pentru tratamentul medicamentos al bolnavilor, în creștere cu 525 milioane lei față de bugetul inițial.

Cea mai importantă modificare în cadrul acestui program este la bugetul subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizată în regim de spitalizare de zi (adulți și copii), care scade de la 398,6 milioane lei în 2020 și 302 milioane lei în bugetul inițial din acest an până la 256,9 milioane lei în bugetul rectificat.

O sumă importantă – 44,2 milioane lei – este alocată în acest an pentru subprogramul de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT, în ușoară creștere față de bugetul aprobat inițial.

Al doilea program național ca sumă alocată este cel pentru diabet zaharat, cu o valoare de 1,884 miliarde lei în bugetul rectificat din 2021 (22,5% din bugetul total), în creștere cu 317 milioane lei (+20,2%) față de bugetul inițial.

Pe locul al treilea ca valoare este programul național de dializă (de supleere a funcției renale la pacienții cu insuficiență renală cronică), suma alocată fiind de 1,047 miliarde lei (în scădere cu 16% față de nivelul aprobat inițial, de 1,251 miliarde lei).

O altă modificare semnificativă este la bugetul programului pentru boli rare, care crește de la 337,1 milioane lei în bugetul inițial la 362,3 milioane lei în bugetul rectificat – dar rămâne sub nivelul din 2020, de 396,6 milioane lei.

Totuși, aceste sume nu includ valoarea creditelor de angajament și bugetare aferente contractelor cost-volum, care se referă la multe tratamente pentru aceste afecțiuni și este prevăzută distinct.

De altfel, o modificare importantă privind structura bugetului acestor programe este chiar ponderea mult mai mare, față de 2020, a contractelor cost-volum, care se menține și în bugetul rectificat.

Acestea au, în 2021, un buget de 1,56 miliarde lei (în creștere cu 33% față de bugetul din 2020, de 1,17 miliarde lei) și o pondere totală de aproape 19% din valoarea totală a programelor naționale de sănătate curative, față de 15,6% în 2020.

Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP) se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum și contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.

Celelalte programe naționale de sănătate au alocate sume mai mici în bugetul pentru 2021, iar cele mai multe bugete scad la rectificare față de sumele alocate inițial, din cauza utilizării sub nivelul estimat: 52 milioane lei pentru programul de transplant, 174 milioane lei pentru programul de boli cadiovasculare, 148,8 milioane lei pentru boli neurologice, 180,9 milioane lei pentru programul de hemofilie/talasemie, 69 milioane lei pentru programul de ortopedie sau 14,9 milioane lei pentru programul de proteze auditive.

Sursa: CNAS

Continue Reading

Sanatate

Noul guvern vrea să susțină producătorii farmaceutici din România

Published

on

Noul guvern PSD-PNL-UDMR intenționează să susțină producătorii farmaceutici din România prin măsuri administrative și fiscale și să stimuleze deschiderea de farmacii în mediul rural, potrivit programului de guvernare.

Astfel, documentul prevede “sprijinirea producătorilor din industria farmaceutică din România prin măsuri administrative sau fiscale”, fără a oferi alte detalii.

Programul de guvernare menționează și politici pentru asigurarea unui acces mai bun la medicamente în mediul rural și în zonele defavorizate, inclusiv la cele compensate și gratuite.

În acest scop, guvernul va încuraja deschiderea de farmacii în mediul rural și în zonele defavorizate, în corelație cu rețeaua națională de centre medicale comunitare, și “aprovizionarea periodică cu unități mobile în zonele izolate”.

Programul de guvernare prevede și stimularea investițiilor în cercetare şi inovație în medicină prin eschiderea de apeluri pentru proiecte naționale de țară, în domeniul cercetării medicale.

Astfel, guvernul intenționează să creeze un fond de inovație în sănătate, să stimuleze procedurile privind studiile cercetării clinice, ca alternativă de acces la terapii inovative, și să încurajeze înființarea de centre de studii clinice pe lângă spitalele județene, în colaborare cu universitățile sau facultățile de medicină.

Programul de guvernare mai prevede simplificarea procedurilor de achiziție pentru obținerea materialelor și echipamentelor necesare activității de cercetare, prin modificarea corespunzătoare a cadrului legislativ, și încurajarea întoarcerii în țară a cercetătorilor români ce activează în instituții din străinătate prin granturi de excelență.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222