Connect with us

Sanatate

Afecțiunile respiratorii, simptome și prevenire

Published

on

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determină reacţii congestive (modificări circulatorii) ale mucoasei nazale, faringelui, traheei şi bronhiilor, ale alveolelor şi ale pleurei. Aceste modificări micşorează rezistenţa şi puterea de apărare locală a acestor ţesuturi, ajutând sau declanşând acţiunea microbilor.

Aproape orice „răceală” începe cu o rinită reprezentând inflamaţia şi secreţia nazală abundentă. Inflamarea mucoasei nasului poate asocia şi o afectare a faringelui (rinofaringită) ce se va manifesta cu dureri în gât. Adesea, odată cu mucoasa nasului, faringelui şi traheii se congestionează şi laringele; apare laringita, caracterizată prin tuse uscată şi răguşeală până la pierderea vocii.

Pneumonia bacteriană

Pneumonia este o inflamaţie a ţesutului pulmonar (alveole sau intestiţiu sau ambele, provocate de bacterii sau de virusuri.

Pneumoniile determinate de bacterii (pneumococi, stafilococi, streptococi) se manifestă în general acut, cu expectoraţie la început ruginie, apoi purulente (galben-verzuie), dispnee, moleseală, stare generală alterată.

Tratamentul cu antibiotice reduce aproape la zero complicaţiile acestei boli, dar acesta nu este justificat decât dacă prin persistenţa sau agravarea simptomelor există presupunerea că a survenit o complicaţie microbiană şi atunci nu cu orice antibiotic şi numai la indicaţia medicului.

Bronşita acută

Apare îndeosebi toamna şi iarna când aerul inhalat este rece, corpul se răceşte, fiind expus la frig, când hainele şi încălţămintea umedă provoacă o congestionare a mucoasei căilor respiratorii favorabilă înmulţirii microbilor existenţi şi creşterii virulenţei lor.

Durata bolii variază în funcţie de rezistenţa organismului în jur de 10 – 15 zile, iar la copii şi la persoanele vârstnice perioada de vindecare este mai lungă.

Infecţiile respiratorii de sezon şi cancerul pulmonar debutează cu acelaşi simptom: tusea. În majoritatea lor, infecţiile căilor respiratorii sunt virale şi au o evoluţie uşoară, rezolvându-se de regulă fără complicaţii. Uşoară? Poate, dar nu pentru mamele care veghează la sănătatea micuţilor lor, pentru fumători, pentru persoanele care suferă de boli cronice respiratorii sau cardiace ori care scad imunitatea (cum este diabetul zaharat).

Care sunt căile respiratorii şi ce le face vulnerabile în faţa infecţiilor?

 • Traheo-bronşita acută este în aproape 90% din cazuri de natură virală. Mai rar poate fi produsă de bacterii sau de substante chimice (fum, vapori toxici inhalaţi sau hrană, voma aspirate în căile respiratorii).
 • Bronşita cronică afectează 10-25% dintre adulţi, debutând, de regulă, după 40 de ani.
 • Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPCO).

Emfizemul pulmonar (care poate exista şi ca entitate separată) constă în dilatarea anormală şi permanentă a alveolelor pulmonare (alveolele se găsesc la capătul ramificaţiilor bronşice şi la nivelul lor au loc schimburile de gaze).

BPCO este o problemă de sănătate în întreaga lume. Prevalenţa ei a crescut continuu în ultimii 30 de ani, în prezent fiind a patra cauză de mortalitate pe plan mondial, apreciindu-se că în 2020 va ocupa un nefast loc trei. Se consideră că 8%-20% din populaţie suferă de această boală, statisticile diferind în funcţie de ţară. În România, de pildă, ea afectează 10% din populaţia de peste 40 de ani, înregistrându-se în jur de 900.000 de bolnavi, cifra reală fiind însă considerabil mai mare.

 • Bronşiolita acută este inflamaţia celor mai mici ramificaţii ale bronhiolelor.
 • Astmul bronşic este o afecţiune frecventă, determinată de creşterea reactivităţii bronhiilor la diferiţi stimuli. Se apreciază că 10% dintre copii prezintă astm bronşic, care este cea mai frecventă boală cronică la această vârstă. Totuşi, în jumătate dintre cazuri simptomele dispar definitiv în adolescenţă. Factorii declanşatori sunt foarte diverşi: alergeni respiratori (polenuri, mucegai, praf, fragmente de piele sau păr de la animale), infecţii respiratorii acute, efort fizic, frig, unele alimente sau conservanţi alimentari, medicamente (unele anti-inflamatoare, aspirina, betablocante etc.), fum de ţigară sau alţi iritanţi respiratori, stres sau emoţii etc.

Semnul tipic de astm bronşic este criza de astm, manifestată prin tuse, respiraţie şuierătoare, frecvenţa respiratorie şi cardiacă crescută, dispnee (respiraţie dificilă, grea) mai ales în expir, senzaţia de durere sau greutate în piept. Criza poate dura câteva minute sau zeci de minute, poate fi severă sau uşoară, cedează spontan sau la bronhodilatatoare, apare frecvent, periodic sau rar. Între crize bolnavul poate fi asimptomatic sau poate prezenta tuse sau wheezing (respiratie suieratoare). In alte cazuri crizele lipsesc, bolnavul prezentand tuse seaca (mai ales noaptea sau dimineata la sculare ori dupa un efort fizic), respiratie suieratoare care apare ocazional sau zilnic, la sfarsitul expirului sau pe toata durata acestuia.

 

 • Cancerul pulmonar are aproape întotdeauna originea în peretele bronhiilor, fie că este vorba de bronhiile principale (ca în cazul carcinomului scuamos, care reprezintă 30% din aceste tipuri de tumori sau cancerului cu celule mici, care e cea mai agresivă formă de cancer pulmonar), fie că este vorba de terminaţiile periferice (ca în cazul adenocarcinomului care e responsabil de 40% din cancerele pulmonare). Fumatul este principalul factor incriminat.

Cancerul pulmonar se manifestă prin tuse persistentă (tuse de dată recentă sau modificarea caracteristicilor unei tuse mai vechi, la un fumător), hemoptizie (eliminarea de sânge prin tuse, chiar în cantităţi mici), durere thoracică, dispnee, oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare.

Astmul bronşic – cauze, simptome şi tratament

Astmul este o afecţiune destul de răspândită, la nivel global fiind raportate 300 de milioane de cazuri de astm clinic, în timp ce în Romania procentul declarat al bolnavilor de astm raportat la populaţia ţării este de 1,5%.

Puful de plop este unul dintre alergenii frecvenţi şi foarte greu de evitat, în special în aglomerările urbane. Problemele de sănătate precum alergiile, care se manifestă din ce în ce mai pregnant, poluarea fiind principala cauză, au dus în ultimii ani inclusiv la strategii ale administraţiilor locale de a înlocui, spre exemplu, speciile de plop care produc acel puf devenit inamicul miilor de locuitori, cu specii mai „prietenoase“.

Ambrozia, un pericol pentru sănătate

Tot mai mulți oameni fac alergii grave din cauza acestei plante. O buruiană, confundată adesea cu pelinul, ne ameninţă serios sănătatea. Tot mai mulţi oameni fac alergii din cauza ambroziei, care invadează nu doar terenurile şi curţile neîngrijite, ci şi străzile, chiar şi în Capitală. Medicii alergologi fac apel la autorităţi să ia măsuri pentru stârpirea plantei periculoase înainte să înflorească. Proiectul de lege, care impune sancţiuni pentru lipsa de acţiune, nu a fost încă adoptat. Buruiana smulsă din pământ trebuie arsă, atrag atenţia biologii. Dacă este aruncată pe un loc cu umezeală, rădăcinile se vor prinde repede la loc.

În Europa, studiile din ultimii 10 ani au arătat că sunt peste 4 milioane de persoane care sunt afectate de alergia la ambrozia. Este foarte mult. În SUA, de unde este orginară ambrozia, cam 20 la sută din populația cu probleme de alergii respiratorii este sensibilizată la ambrozia. Dintre cei ce au suferințe respiratorii de tip alergic în perioada de vară – toamnă, cam jumătate sunt cauzate de ambrozie. Unul din trei occidentali suferă de una dintre cele mai comune patru afectiuni respiratorii. Problemele respiratorii pot fi cauzate de numeroşi factori, printre care infecţiile virale şi bacteriene, poluarea, fumatul, alimentaţia deficitară, toxinele şi alergiile alimentare, un stil de viaţă stresant şi sedentar, precum şi abuzul de antibiotice.

Sanatate

Rezultate remarcabile, cu ajutorul terapiei Magnetodiaflux, la Flow Medical Center

Published

on

Rezultate remarcabile, după terapia Magnetodiaflux! După doar cinci ședințe, fără a urma tratament medicamentos, tânăra din imagini a reușit să aibă un ten de invidiat, după ce s-a confruntat o bună perioadă cu acneea vulgară.

Timp ce doi ani, tânăra a încercat diferite tratamente, unguente și creme, însă fără a avea un rezultat vizibil.

Cu ajutorul terapiei MDF, pacienta Centrului Flow Medical a reușit să obțină rezultatele dorite într-un timp relativ scurt.

sursa foto: Flow Medical Center

Continue Reading

Sanatate

Terapia TECAR, una dintre cele mai moderne tratamente în fiziokinetoterapie

Published

on

Terapia TECAR este o formă revoluționară de fizioterapie folosită preponderent de kinetoterapeuți, osteopați și medicina sportivă datorită efectelor rapide și de durată. Poate fi folosită atât în cadrul ședințelor de masaj dar și în timpul mișcărilor active și nu presupune imobilizarea pacientului pe perioada de aplicare precum alte forme de fizioterapie.

​Terapia TECAR (Transfer Electric Capacitiv și/sau Rezistiv) este o formă de tratament ce utilizează curenți de înaltă frecvență care permite terapia durerii precum și o recuperare mai rapidă după traumatisme, probleme musculare sau dureri osteoarticulare subacute ori cronice.

În Constanța, la Flow Medical Center, pacienții sunt așteptați să descopere numeroasele beneficii pe care le are Terapia TECAR, mai ales că efectele benefice ale Terapiei TECAR pot fi observate încă de la prima aplicare.

“Despre Terapia TECAR trebuie spus că este extrem de benefică în stimularea colagenului, astfel această terapie are și un al doilea sens, acela de beauty, contribuind la regenerarea celulară, fiind astfel recomandată în chirurgia estetică ori în probleme legate de îmbătrânire.”, declară RODICA RADU, manager Flow Medical Center

 “Din feedback-urile clienților noștri, putem spune că durerea s-a ameliorat foarte rapid, aceștia fiind încântați de rezultatele pozitive obținute!”, declară MARINELA GRIGORE, manager Flow Medical Center

Terapia TECAR poate fi folosită ca procedură de sine stătătoare sau poate fi combinată cu alte terapii sau exerciții complementare.

Continue Reading

Sanatate

31 mai – Ziua Mondială fără Tutun! Iată ce activități au loc în școli, în această zi

Published

on

În cadrul cadrul proiectului „ACUM PENTRU SĂNĂTATE”, implementat de Primăria Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, au avut loc mai multe activități în școlile și liceele constănțene referitoare la efectele devastatoare pe care le are fumatul asupra organismului.

Profesionişti din domeniul sănătăţii le-au prezentat copiilor și adolescenților efectele nocive ale consumului de tutun și motivele pentru care un fumător ar trebui să renunțe la acest viciu periculos:

 • 8 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a bolilor produse de consumul de tutun, peste un milion fiind persoane expuse fumatului pasiv;
 • toate formele de tutun sunt nocive, inclusiv produsele care încălzesc tutunul;
 • țigările electronice nu sunt sigure: cresc riscul de boală cardiacă și pulmonară și mențin dependența;
 • consumul de tutun este cauza a 25% din toate formele de cancer, fumătorii având un risc de 22 de ori mai mare că nefumătorii de a dezvolta o boală oncologică;
 • unul din cinci fumători va dezvolta pe parcursul vieții bronhopneumopatie cronică obstructivă, riscul fiind mai mare atunci când fumatul a debutat în copilărie sau adolescență;
 • femeile care fumează au risc mai mare de sarcină ectopică;
 • fumatul și industria tutunului, în general, contribuie la creșterea poluării.

Continue Reading

Sanatate

Medici noi la Spitalul Municipal Mangalia

Published

on

În ultimul an, Spitalul Municipal Mangalia și-a suplimentat echipa cu încă 8 medici specialiști, în ramuri medicale unde activitatea a fost intensă, mai ales pe perioada pandemiei.

„În urma demersurilor noastre, am reușit să acoperim nevoia de a acorda îngrijiri medicale specializate, mai ales în Secția de Terapie Intensivă, unde avem, acum, încă 3 medici ATI. Ne bucurăm evident și de serviciile unui nou medic specialist pediatru, în condițiile în care, pe această secție, se făceau eforturi pentru a acoperi linia de gardă. Mai avem un medic nou-venit, specializat în boli infecțioase, un alt medic specialist în medicină de urgență, dar și un medic ortoped și un medic primar, specializat în medicină de laborator. Aceștia au fost angajați pe parcursul anului 2021, pe perioadă nedeterminată și ne străduim să le oferim cele mai bune condiții de lucru, în spitalul nostru”, a precizat ALINA DAN, managerul unității medicale

De amintit este faptul că Spitalul Municipal Mangalia a primit, recent, peste 40 de tone de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi alte produse specifice, achiziţionate printr-un proiect cu bani europeni, accesat de unitatea medicală, în urmă cu doi ani. În perioada imediat următoare, vor avea loc lucrări de amploare la Pavilionul B, Pavilionul C și Anatomie Patologică, printr-un proiect finanțat de CNI.

sursa foto: mangalia.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222