Connect with us

Administratie/politica

ACoR, proiect pentru o administrație transparentă

Published

on

Întâlnire importantă la Sibiu, între reprezentanții Asociației Comunelor din România, autoritățile din Norvegia și aleși locali din țară care împreună, au tras concluziile proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, început în februarie 2020. Proiectul a vizat creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților autorităților locale cu privire la aspectele care țin de integritate, transparență decizională, incompatibilități și conflict de interese. 27 de funcționari publici și consilieri locali din comuna Cumpăna au fost parte activă în proiect.  

Asociația Comunelor din România a implementat proiectul „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă” beneficind de un grant oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare locală, care a inceput in luna februarie 2020. Acesta a vizat creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților autorităților locale cu privire la aspectele care țin de integritate, transparență decizională, incompatibilități și conflict de interese. Zilele acestea, la Sibiu, s-a desfășurat conferința de final a proiectului, în prezența a zeci de reprezentanți ai administrațiilor locale din țară. Încă din anul 2009, comuna Cumpăna a reușit să atragă fonduri norvegiene cu ajutorul cărora s-au implementat multe proiecte, a transmis Mariana Gâju, primarul localității.

”Au avut încredere ca o comună să acceseze 3.5 milioane de euro pentru extinderea rețelei de canalizare. Acel proiect nu îl explic ca să laud comuna sau munca primarului ci pentru că la acea vreme și dumneavoastră știți câtă importanță aveau și au proiectele de infrastructură a însemnat nu doar 3,5 milioane de euro ci 23,7 kilometri de rețea de canalizare, 3 kilometri rețea canalizare ape pluviale, 2 stații de pompare ape reziduale, precum și două stații de pompare ape pluviale. Acestea poate nu spun nimic dar 43 de străzi dintr-o comună care are 186 de străzi și să deservească această rețea de civilizație un număr de 1237 de locuințe spune mult, ceea ce ne-a făcut și pe noi să căpătăm încredere și să vadă și oamneii cum sunt investiți banii și ce face administrația publică locală din România”, a declarat MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna.

Au fost organizate la nivel național sesiuni de instruire și consultanță pentru reprezentanții autorităților locale, a fost creat un centru de informare on-line care furnizeaza informații actualizate despre legislația în domeniul conflictelor de interese, integritate, transparență decizională și incompatibilități, iar totodată vor fi dezvoltate ghiduri de bune practici. O activitate foarte importantă a acestui proiect a fost constituirea unei grupe de 138 de persoane aleși locali, funcționari publici, personal contractual, reprezentanți ai structurilor executive ale filialelor județene, reprezentând comunele și municipiile din România, care au trecut printr-un proces de instruire.

”Am avut posibilitatea să mergem în schimburi de experiență în Norvegia pentru a vedea cum își desfășăară activitatea administrația locală din Norvegia, dar și noi în localități am avut desfășurarea acestui schimb de experiență, iar în luna iulie Cumpăna a fost gazdă a acestor întâlniri”, a declarat MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna.

Printre rezultatele proiectului se remarcă reducerea cu 6% a numărului funcționarilor publici care fac obiectul unor investigații demarate de Agenția Națională de Integritate și interesul crescut al cetățenilor față de viața comunității, prin asimilarea unor concepte de bază ale culturii civice. Iar colaborarea dintre Asociația Comunelor din România și autoritatea din Norvegia nu se va opri aici.

Administratie/politica

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța: “Prezentul ne aparține, iar viitorul acestei țări stă în unitatea și solidaritatea noastră

Published

on

An de an, recunoaștem și celebrăm momentele definitorii din istoria noastră ce au influențat demnitatea și progresul României.

Evenimente precum Mica Unire din 1859, revenirea Dobrogei la țara mamă în 1878 sau Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 au fost pietre de temelie în parcursul nostru național, modelând România așa cum o cunoaștem astăzi. În astfel de momente, am fost crescuți și învățați să ne bucurăm, să sărbătorim și să le aducem omagii celor care s-au sacrificat în lupte și au depășit, cu o voință de neclintit, obstacolele aflate în calea libertății și suveranității naționale.

România este astăzi datorită lor. Despre România și forma inedită pe care granițele sale o conturează, învață copiii noștri la școală. Despre România bogată și frumoasă ne vorbesc străinii în documentare și cărți. Întrebarea e ce facem noi pentru România?! Cum ne implicăm fiecare în construirea și promovarea acestei țări minunate?!

Avem datoria de a încerca măcar, să pășim pe urmele adânci ale strămoșilor noștri, să le urmăm exemplul și să ne gândim cum putem să #construim, #împreună, un #viitor mai bun.

În final, lecția de istorie o cunoaștem cu toții, iar trecutul îl sărbătorim an de an. Ceea ce nu trebuie să uităm este că prezentul ne aparține, iar viitorul acestei țări stă în #unitatea și #solidaritatea noastră.

 

La mulți ani, #România!

La mulți ani, #români!

La mulți ani, #dobrogeni!

 

#MihaiLupu #CJC #constanta #imipasa

Continue Reading

Administratie/politica

Liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, mesaj de 1 decembrie: ”Să avem curajul de a spera și de a întinde o mână de ajutor, mereu cu inima curată”

Published

on

Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali PSD, mesaj de 1 Decembrie!
”De 1 Decembrie să fim cu inima la înaintare, să ne amintim de românii frați din trecut care au scris unirea și ne au lăsat moștenire o țară. 🇹🇩
Să o ținem demnă și în pace, să fim mereu în credință și iubire, să avem curajul de a spera și de a întinde o mână de ajutor, mereu cu inima curată.🙏♥️
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!”, a scris Costin Răsăuțeanu pe facebook.

Continue Reading

Administratie/politica

Marius Horia Țuțuianu, mesaj de Ziua Națională a României

Published

on

Deputatul PSD, Marius Horia Țuțuianu a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei Naționale a României.

„1 decembrie 1918 spune povestea unui ideal măreț, unui vis împlinit, povestea României unite. O lecție scrisă cu luptă și sacrificiu de români pentru care patriotismul însemna mai mult decât un simplu cuvânt. 1 decembrie 2023 spune povestea unei Românii consolidate, cu principii și valori clădite în timp, în care românii au înțeles că, oriunde s-ar afla, cele trei culori sfinte și limba română înseamnă acasă. Ce va spune un 1 decembrie viitor? Depinde doar de noi și de ceea ce le transmitem copiilor noștri! La mulți ani, România! La mulți ani tuturor celor ce gândesc și simt românește! Doamne, ocroteste-i pe români!”, a scris deputatul PSD Marius Horia Țuțuianu.

Continue Reading

Administratie/politica

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna: ”La ceas de sărbătoare, să ne aducem aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultoasei noastre istorii”

Published

on

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a transmis pe pagina sa de socializare, un mesaj cu prilejul zilei de 1 Decembrie. 

”Dragi români, astăzi este ziua noastră, Ziua Națională a României, zi în care cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria.

Aniversarea celor 105 ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918 este un prilej binecuvântat de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru marele dar al libertății și unității naționale, dar și un omagiu de recunoștință, memoriei tuturor celor care au contribuit la făurirea Marii Uniri.
1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie demnă și prosperă.

Românilor, din țară și de pretutindeni, le doresc multă sănătate, succes în ceea ce și-au propus să realizeze, și astăzi, la ceas de sărbătoare, să-și aducă aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultoasei noastre istorii și de cei care s-au jertfit pentru țară.
Să fim mai buni unii cu ceilalți, să nu ne uităm rădăcinile și că avem datoria sfântă de a ne iubi țara, neamul și pe Dumnezeu.
Să ne ridicăm fruntea ca falnicii și bravii strămoși de odinioară și să spunem mândri la ceas de sărbătoare: „Noi suntem români!”

La mulți ani, patria noastră, România!🇹🇩🇹🇩
La mulți ani, dragi români!🇹🇩🇹🇩”, a scris edilul comunei Cumpăna, pe facebook.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222