Connect with us

Cultura/Educatie

A treia săptămână “BE.SAFE” debutează cu o crimă și se încheie cu operetă

Published

on

Cea de-a treia săptămână a proiectului “BE.SAFE” aduce și o veste mult-așteptată, atât de constănțeni, cât și de turiști: redeschiderea Teatrului de Vară Soveja, pe care Teatrul de Stat Constanţa l-a reabilitat parţial şi l-a igienizat în timp record, pentru a fi folosit ca spaţiu de joc în această perioadă, în care spectacolele în sală sunt interzise din cauza riscurilor generate de pandemia de coronavirus.

Primul spectacol va avea loc joi, 6 august, ora 21:30. Este vorba despre “Crimă la Howard Johnson” de Ron Clark şi Sam Bobrick, în traducerea lui Emanuel Pârvu, producător Teatrul “Toma Caragiu” Ploieşti, secţia Revistă. Regia este semnată de Radu Gabriel, iar scenografia, de Ovidiu Pascal. În distribuţie: Manuela Alionte Frîncu, George Liviu Frîncu, Robert Oprea, Loredana Bădică, Oana Hanganu, Roxana Văleanu, Lucian Vasilescu.

Vineri, 7 august, de la ora 21:30, Teatrul “Toma Caragiu” Ploieşti, secţia Dramă prezintă, în Parcul Arheologic, spectacolul “Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija. Scenografia: Mihai Androne, Asistent regie: Karl Baker. În distribuţie: Cristina Moldoveanu, Theodora Sandu, Clara Flores, Bogdan Farcaş, Ioan Coman, Karl Baker, Andrei Radu, Narcis Stoica, Răzvan Băltăreţu.

Sâmbătă, 8 august, la Teatrul de vară Soveja, de la ora 21:30 vine Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, cu o comedie de Pierre de Marivaux, “Jocul dragostei şi al întâmplării”, în regia lui Ovidiu Lazăr. Traducerea: Liana Maxy, scenografia: Alina Dincă-Puşcaşu. În distribuţie: Livia Iorga, Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveş, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Ion Ursulescu.

Duminică, 9 august, la Teatrul de vară Soveja, de la ora 21:30, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” din Galaţi, vă invită la Gala de operetă “Astă-seară cântă Leonard”, în regia lui Adrian Mărgineanu.

Partenerul stagiunii estivale BE.SAFE, Centrul Cultural Judeţean “Theodor T. Burada, organizează în weekend două spectacole pe scena din Parcul Arheologic, la care intrarea este liberă.

Sâmbătă, 8 august, de la ora 20:30 – Spectacol folcloric

Duminică, 9 august, de la ora 20.30 – Spectacol multietnic

De asemenea, în acest weekend continuă spectacolele jucate de actorii Teatrului pentru copii şi tineret “Căluţul de mare”, care pot fi văzute pe scena de la Perla, din Mamaia. Sâmbătă, “Pinochio”, iar duminică, “Punguţa cu doi bani”, ambele de la ora 19.00

Accesul la spectacole va fi pe baza de BILETE ce pot fi achiziţionate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanţa (Bulevardul Ferdinand Nr. 11)

Programul casei de bilete este miercuri – duminică, orele 9:00 – 12:00, 16:00 – 21:00

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Cultura/Educatie

16 liceeni de top din Constanța sunt provocați să aducă schimbare în societate

Published

on

În acest weekend, Constanța este gazda evenimentului “Creatori de viitor – Champions United 2020”, unul dintre cele mai importante proiecte naționale dedicate liceenilor performeri.

Evenimentul organizat de Asociația 11even din Cluj-Napoca se desfășoară în Parcul Arheologic într-un spațiu special amenajat și cu toate măsurile sanitare și de distanțare luate și reunește 16 liceeni cu performanțe diverse din oraș, care iau parte, în cele 3 zile de eveniment, la sesiuni cu mentori invitați și vor lucra la o idee de proiect care rezolvă o problemă în domeniul educației, apărută ca urmare a pandemiei de Covid-19.

Ideea va fi ulterior finanțată cu un buget de până de până la 20.000 RON. Participarea celor 16 liceeni selectați la eveniment este gratuită. Evenimentul se va desfășura vineri, între orele 14:00 – 18:00 iar sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Printre elevii selectați se numără Miruna Corina Ilie, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, medaliată anul trecut cu aur la Olimpiada Națională de Matematică și cu argint la cea de fizică, sau Andreea Dobre, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, care pe lângă diverse performanțe educaționale la nivel național, a fost implicată activ ca voluntar în mai multe acțiuni locale de luptă împotriva Covid-19.

Alături de participanți se numără și Andrei Cătălin Popa, plecat din Constanța să studieze fizica la UCL (University College London). Andrei este prezent atât în calitate de alumni Creatori de viitor, dar și de membru fondator al platformei educaționale TeachU.ro, prin care alături de alți tineri olimpici, oferă meditații gratuite elevilor de gimnaziu și liceu din toată țara.

Anul acesta, printre invitații evenimentului din Constanța pot fi menționați Daniela Ghițoiu, președintă a Asociației TEAM din oraș, formator național cu o experiență de peste 20 de ani în psihologie educațională, dar și fiul ei, Vladimir Ghițoiu, Absolvent Magna Cum Laude la Universitatea Colorado College (SUA), fost multiplu medaliat cu aur și argint la Olimpiada Națională de Matematica, medaliat cu argint la Olimpiada Națională de Matematică a Italiei, cu peste 100 de premii la concursuri naționale de top în domeniul științelor exacte.

Elementul central al celor 3 zile de eveniment îl reprezintă sesiunile „TransForm”, în care se realizează conexiunea între participanți – „creatorii de viitor”, cu „creatorii de prezent” – invitați care pot fi un model viabil pentru ei, cu valori autentice și care pot răspunde și la întrebări de tipul „De ce să aleg România?” (peste 70% dintre liceenii selectați anual și-au mărturisit intenția de a pleca din țară).

Lansat în 2014, proiectul a reunit până în prezent peste 600 de liceeni din peste 60 de localități din România și Republica Moldova. Cei mai mulți tineri din comunitatea “Creatori de viitor” studiază azi la cele mai importante universități din România, Europa și Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Scenariul 2 în învăţământul constănţean

Published

on

Început de an şcolar atipic. În municipiul Constanţa, cu excepţia unor grădiniţe, toate unităţile de învăţământ, şcoli gimnaziale, colegii şi licee, vor desfăşura cursurile în scenariul al doilea. Acest lucru presupune atât participare directă, cât și on-line.

14 septembrie debutează la Constanţa cu un secenariu hibrid pentru 285 de unităţi şcolare. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate şcolile pentru că 223 au optat pentru scenariul 1 care prevede participarea directă, „față în față” iar 8 unităţi de învăţământ au anunţat că vor face cursuri exclusiv on-line.

Menționăm că vor începe cursurile cu scenariul 3:

– Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cuza Vodă și Grădiniţa cu Program Normal Cuza Vodă (din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, conform datelor furnizate de DSP);

– Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” Medgidia, Grădiniţa cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu” Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal Nr.11 Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal „Piticot” Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 8 Medgidia, unități de învățământ în care se desfășoară un amplu proces de reabilitare, finalizat în 4 dintre acestea (recepția lucrărilor realizându-se la sfârșitul lunii septembrie), în curs de finalizare în una dintre grădinițe.

Aceste propuneri au fost aprobate în consiliul de administrație al fiecărei instituții școlare, fiind avizate de Inspectoratul Școlar Judeţean și DSP Constanța.

În total, în judeţul nostru sunt 515 unități de învățământ.

Şi pentru ca elevii şi cadrele didactice să fie în siguranţă în şcoli, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării cu suma de 100 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru finanțarea Programului național „Educația în siguranță”.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Veşti bune pentru cinefili

Published

on

Vineri, 11 septembrie a.c, vine cu veşti bune pentru cinefilii constănţeni. Se vor  redeschide cele două cinematografe din marile centre comerciale din municipiul Constanţa. Astfel, constănţenii dornici să meargă la cinema vor avea posibilitatea să vizioneze cele mai aşteptate premiere ale toamnei, dar şi filme de top, lansate la începutul acestui an.

Reprezentanţii Cinema City au anunţat că sălile au fost pregătite şi că vizionările se vor face în condiţii de siguranţă.

Potrivit regulilor, vor fi utilizate numai jumătate din locurile disponibile, purtarea măştii este obligatorie atât în spaţiile comune, cât şi în sala de cinema, iar la intrare, se va face triaj observaţional. De asemenea, potrivit reprezentanţilor cinematografelor, dezinfectarea spaţiilor se face permanent, iar spectatorii vor avea la dispoziţie soluţii de curăţare a mâinilor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta