Connect with us

Actualitate

A început sesiunea de iarnă. Elevii militari susțin examene de final de semestru

Published

on

În perioada 26 ianuarie – 3 februarie, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale susțin sesiunea de examene aferentă finalului de semestru I. Primii care trec prin febra și emoțiile evaluărilor sunt elevii de anul al II-lea. Miza lor pentru a obține note cât mai bune este cu atât mai mare, cu cât rezultatele de la învățătură de anul acesta le vor determina debutul în plan profesional.

Pentru a le veni în întâmpinare, instructorii militari le-au pregătit elevilor subiecte cu grad de dificultate mediu, astfel încât să le dea șansa să obțină note cât mai satisfăcătoare. De altfel, subiectele reflectă tematica specifică a situațiilor comune pe care viitorii maiștri militari de marină le vor avea de soluționat odată ce își vor lua în primire primele funcții, în unitățile Forțelor Navale Române.

„N-au primit subiecte grele. Sunt probleme pe care le-au exersat din plin la orele de curs, cerințele reflectă materia parcursă”, afirmă cpt.cdor Răzvan Broască, instructor militar la specialitatea Timonier și tehnică de navigație navală.

Pentru elev sergent Ioan Petraș, de la aceeași specialitate, subiectele sunt accesibile: „Pentru cine a învățat este ușor. Oricum, n-ar avea de ce să fie prea dificil pentru nimeni, din moment ce cu toții am fost la cursuri, ni s-a explicat, am făcut exerciții”.

Sesiunea de examene debutează după ce elevii au avut parte de patru zile libere, în minivacanța prilejuită de celebrarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

„Nu-mi fac probleme că nu vor obține note bune. Îi cunosc, sunt elevi buni, implicați, au fost activi la ore și știu și ei că e important să învețe, să aibă rezultate bune, ca să își poată alege repartiția după cum își doresc”, subliniază M.m.pr (r) Mihai Enciu, instructor la specialitatea Arme sub apă.

Elev caporal Cristina Sanda a fost recrutată din rândul soldaților și gradaților profesioniști. Are în spate câțiva ani buni petrecuți la fregate, în care a dobândit experiență datorită misiunilor naționale și internaționale. Își dorește să revină, ca maistru militar, în cadrul Flotilei 56 Fregate, așa că își dă toată silința să învețe cât mai bine. „Sunt optimistă, am încredere în mine, știu că voi reuși să îmi ating obiectivul. Îmi place ce am ales să fac, îmi place materia pe care o studiez, învăț cu plăcere, așa că examenele nu pot spune că îmi pun probleme. Sunt doar simple evaluări cărora trebuie să le facem față”, afirmă eleva.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Actualitate

Avertizare de cod galben, la Constanța

Published

on

Constanța se află sub avertizare de cod galben de vânt. Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă până la ora 23:00. 

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, în județul Constanța, local și temporar vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h. Astăzi, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi temporar noros și cu precădere spre seară și noaptea, va ploua în general slab. Temperatura maximă va fi în jur de 12 de grade iar cea minimă de 2…3 grade. Gradul de agitație al mării va fi 4 – 5 la coastă și 5 – 6 în larg.

 Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon: 

  • Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
  • Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
  • Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență  – 0737552271.

Continue Reading

Actualitate

Continuă lucrările de reabilitare în mai multe zone din Constanța

Published

on

Continuă lucrările de reabilitare, în municipiul Constanța. În această perioadă, echipele administratorului drumului public intervin concomitent în mai multe zone din oraș.

Primăria Municipiului Constanța continuă să îmbunătățească condițiile de acces pietonal în cartierele orașului. Echipele administratorului drumului public intervin săptămâna aceasta asupra părții pietonale în următoarele zone:

  • Pe strada Munteniei din cartierul Tomis I, sectorul delimitat de strada Mircea Cel Batrân și blocul LS6 au loc ample lucrări de reconfigurare a trotuarelor, a locurilor de parcare și de recondiționare a suprafeței carosabile. Se montează borduri noi, suprafețele noilor trotuare sunt consolidate prin așternerea unui strat de piatră, în etapa premergătoare stratului final.
  • Pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, tronsonul cuprins între străzile Poporului și Farului, se refac suprafețele pietonale. Trotuarele sunt decapate, se înlocuiesc bordurile și se stabilizează terenul cu piatră.
  • Pe străzile Fulgerului, Andrei Mureșanu și Barbu Stefănescu Delavrancea din cartierul Coiciu, se intervine asupra suprafețelor pietonale. După ce au fost decapate total trotuarele, terenul a fost consolidat și au fost înlocuite vechile borduri deteriorate.
  • În cartierul Poarta 6, pe strada Zefirului, se amenajează noi trotuare care vor delimita parcarea ce va lua locul garajelor demolate. De asemenea, se lucrează la stabilizarea terenului pe care se va construi noua parcare.
  • Pe bulevardul Mamaia, se lucrează la reamenajarea suprafeței pietonale pe tronsonul cuprins între strada Soveja, strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie.
  • Și pe strada Mihai Eminescu se refac trotuarele și se construiesc casete pentru spații verzi unde vor fi plantați arbori și arbuști ornamentali. Sunt demontate vechile borduri, trotuarele au fost decopertate și consolidate cu piatră peste care va fi așternut nisip.

În aceste condiții, constănțenii care locuiesc în cartierele respective sunt sfătuiți să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna accesul utilajelor.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Ofițerii Gărzii de Coastă Constanța, pregătiți în domeniul prevenirii consumului de droguri

Published

on

17 ofițeri din cadrul Gărzii de Coastă Constanța Săptămâna au participat, săptămâna aceasta, la sesiunea de formare în domeniul drogurilor, cu tema „Formare de bază și specifică în domeniul drogurilor”, organizată de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.

Tematica abordată a vizat prezentarea principalelor categorii de droguri şi a efectelor acestora, modalitățile de consum, sistemul național de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, modalitatea de oferire a serviciilor de asistență integrată, aspectele legislative în domeniul drogurilor, precum și conceptul de justiție terapeutică.

De asemenea, la activitate a participat, în calitate de invitat, un specialist din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate – Porturi Maritime Constanța, care a prezentat cursanților trusa didactică cu mostre de droguri.

Continue Reading

Actualitate

57 de persoane din comuna Cumpăna, cu vârsta între 30-64 ani, se vor califica în meseria de BUCĂTAR.

Published

on

Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu fundația ZI DESCHISĂ implementează proiectul ,,COCSPI SE – Creșterea Ocupării și Competențelor Șomerilor și Persoanelor Inactive din regiunea Sud-Est”, proiect finanțat prin Program Operaţional Capital Uman 2014-2020.

În cadrul acestuia, 57 persoane din comuna Cumpăna, șomeri și persoane inactive, cu vârsta între 30-64 ani, absolvenți de minim 8 clase, vor fi calificați în meseria de bucătar.

Deschiderea oficială a cursului va avea loc în data de 27 martie 2023, ora 12:00 în cadrul Centrului Multifuncțional de asistență socio-medicală Cumpăna, iar axa prioritară a proiectului o reprezintă găsirea de locuri de muncă pentru toată lumea.

Prima grupă de 28 persoane va începe cursul de 720 ore pe data de 27 martie 2023, iar a doua grupă de 27 persoane va începe cursul pe data de 26 iunie 2023.

Pe toată perioada desfășurării cursurilor, participanții vor beneficia de pachete de hrană și decontarea transportului, iar la finalizarea cursului vor primi o diplomă recunoscută de Uniunea Europeană și o subvenție de 3600 lei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222