Connect with us

Actualitate

A început numărătoarea inversă pentru înscrierile la Concursul Național de Interpretare Pianistică „Piano Art”

Published

on

Cea de-a VII-a ediție a Concursului Național de Interpretare Pianistică „Piano Art” se apropie cu pași repezi. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și se va desfășura în intervalul 10-11 iunie 2023, în Sala de Concert a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”. Intrarea publicului în cele două zile de concurs este liberă.

Concursul Național ,,Piano Art” reprezintă o șansă de afirmare pentru copiii și adolescenții talentați, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani care, în paralel cu învățământul general obligatoriu, studiază pianul la: Școli populare de artă, Centre culturale, Case de cultură, mediul privat. Micii pianiști din toată țara au șansa de a se afirma, la Constanța, pe scena unei competiții muzical-artistice cu tradiție, de a se obișnui cu emoțiile unui concurs de o asemenea anvergură și de a face o demonstrație a propriului talent la claviatura unui instrument destinat pianiștilor concertiști consacrați: pianul de concerte „Boston” – marca „Steinway&Sons”.

Programul Concursului Național ,,Piano Art”, ediția a VII-a:

  • 10 iunie 2023 – interval orar 10.00 – 12.00 Concurs;

– 14.00 – 17.00 Concurs;

  • 11 iunie 2023 – intervar orar 11.00 – 13.30 Festivitatea de premiere, Gala Laureaților.

La Festivitatea de premiere din data de 11 iunie, va participa cu momente artistice Grupul Vocal ,,Giocoso”, coordonat de doamna profesor Rodica Iftime, din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Nu vor lipsi însă nici alți invitați surpriză.

Grupul Vocal ,,Giocoso”, din cadrul  Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, a fost înființat în anul 2010, de către doamna profesor Rodica Iftime și este  alcătuit din copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Micii artiști care activează în cadrul Grupului Vocal „Giocoso”  provin de la cursurile de canto sau pian, pe care prof. Rodica Iftime le susține în cadrul instituției de mai bine de un deceniu.

Reamintim celor interesați să participe la concurs că a început deja numărătoarea inversă pentru înscrierile la ediția din acest an.

Potrivit regulamentului Concursului Național „Piano Art”, sunt invitați să participe elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, care vor avea în repertoriu două piese diferite ca stil și gen, ce vor fi executate din memorie. Durata pieselor diferă de la o categorie la alta. Ordinea prezentării pieselor din program este la libera alegere a concurentului.

Toți cei interesați să participe la concurs vor trimite documentele necesare până la data de 05.06.2023, pe adresa de email: scoaladearte.constanta@yahoo.com Detalii la numărul de telefon: 0241619293, persoană de contact: Cătălina Ivan.

Documentele se pot trimite și prin poștă (data limită de trimitere este 02.06.2023), la adresa: Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, Str. Dumbrava Roșie nr. 15, Constanța, cu mențiunea pe plic: Concursul ,,Piano Art”.

Persoană de contact pentru înscrieri: Cătălina Ivan: tel.: fix – 0241 619 293, mobil – 0786086995, e-mail: scoaladearte.constanta@yahoo.com

Nu se admit elevi ai liceelor sau școlilor de muzică iar nerespectarea condițiilor de mai sus va avea ca efect eliminarea din concurs. Intrarea în concurs se va face în ordine alfabetică și se va afișa în timp util.

În urma deliberării juriului, se vor acorda premii concurenților în cadrul Galei Concursului de duminică, 11.06.2023, iar ca un element de noutate la ediția din acest an, marele câștigător va fi răsplătit și cu un premiu în bani:

  • Marele premiu: trofeu + medalie + diplomă + remunerație (1500 lei)
    Câștigătorul va avea și un recital în cadrul ediției următoare!
  • Premiul I – diplomă de excelență (medalie + diplomă)
  • Premiul II – diplomă de merit (medalie + diplomă)
  • Premiul III – diplomă de onoare (medalie + diplomă)

Se pot acorda și premii speciale pentru interpretarea unei piese de gen.
Rezultatele jurizării concursului vor fi făcute publice pe site-ul www.cctb.ro și pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Juriul este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești și reprezentanți ai instituției organizatoare.

Actualitate

Consiliul Național al PNL au votat în unanimitate pentru ca Nicolae Ciucă să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă: „Voi fi în slujba țării, în slujba românilor”

Published

on

Cei aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara reuniți în Consiliul Național al PNL au votat în unanimitate pentru ca Nicolae Ciucă să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Alături de Nicolae Ciucă, pe scena Consiliului Național s-au aflat principalii lideri ai PNL de la centru și din teritoriu – secretarul general al PNL Lucian Bode, prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, miniștri precum Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, primari și președinți de consilii județene precum Emil Boc, Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu sau Mario de Mezzo, dar și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, împreună foștii președinți ai PNL Valeriu Stoica și Theodor Stolojan.

„E un președinte care are capacitatea să ne unească, să construiască punți, nu ziduri”, a spus Emil Boc despre președintele PNL, adăugând: „Cu Ciucă, România va fi în siguranță”. De asemenea, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și-a afirmat încrederea în efortul liberalilor din toată țara în perspectiva campaniei prezidențiale care urmează: „Am încredere că cei 1182 de primari, 11.800 de consilieri și cei 300.000 de membri PNL vor avea grijă să fie armata câștigătoare a lui Nicolae Ciucă”, în timp ce fostul lider liberal Valeriu Stoica a punctat: „Nicolae Ciucă este singurul – subliniez, nu cel mai bun, ci singurul – care are calitățile pentru îndeplinirea funcției prezidențiale in interesul României”.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, s-a adresat liberalilor subliniind buna colaborare cu PNL în Consiliul General al Capitalei, iar la finalul mesajului său a semnat, chiar de la tribună, pe lista de susținere pentru candidatura prezidențială a lui Ciucă.

Venit la ședința Consiliului Național al PNL direct din zonele afectate de inundații din județul Galați, Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor că principala datorie a oamenilor politici este să fie în serviciul țării, reprezentându-i pe oameni inclusiv atunci când ei trec prin situații grele.

Președintele liberalilor a reamintit că PNL e singurul partid care a știut să ofere românilor și prosperitate, și libertate. În legătură cu viziunea lui prezidențială, Nicolae Ciucă a spus: „Cred în dialog și puterea colaborării. Țara are nevoie de oameni care să lase conflictele și să lucreze pentru binele tuturor”. În privința viitoarei guvernări, Ciucă și-a declarat susținerea pentru o coaliție de dreapta: „Aceasta a fost mereu prima noastră opțiune și așa o să fie. Asta este și opțiunea pe care majoritatea românilor o exprimă la urne”.

După votul unanim al Consiliului Național în favoarea candidaturii sale, Nicolae Ciucă a mulțumit delegaților liberali și a îndemnat partidul să muncească pentru victoria în alegeri. „Sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi și sunt convins că acest vot de încredere reprezintă un angajament al dumneavoastră alături de mine să izbutim să ducem mai departe tradiția și blazonul Partidului Național Liberal”, a încheiat candidatul prezidențial al PNL.

Continue Reading

Actualitate

Vameși și comisionar vamal reținuți de DNA

Published

on

Direcția Națională Anticorupție informează, printr-un comunicat de presă, că au fost reținute trei persoane pentru încasarea unor sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, față de inculpații:
OPREA MARIUS, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată
PETCU DOREL – EMANUEL, fost lucrător vamal, în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri
C.M., în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute.
Pentru a sensibiliza lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităților vamale, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.

În concret, în perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, inculpatul Oprea Marius în calitatea menționată anterior, în exercițiul atribuțiilor de serviciu privind efectuarea operațiunilor de import și de tranzit a mărfurilor prin Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alții de la persoane juridice și importatori, sume de bani în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau urgentarea formalităților vamale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Astfel, inculpatul Oprea Marius ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă și mărfuri subevaluate.
De asemenea, inculpatul Oprea Marius ar fi avut rolul de colecta sumele de bani remise cu titlu de mită de către reprezentanții unor persoane juridice și importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud.
Imediat după colectarea sumelor de bani, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi preluat sumele respective din incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, pentru a-i transporta în zone de siguranță și de a fi împărțiți ulterior între membrii grupului.

În data de 12 septembrie 2024, inculpatul C.M. i-ar fi remis lucrătorului vamal Oprea Marius, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate.
În contextul menționat mai sus, la data de 12 septembrie 2024, inculpatul Oprea Marius ar fi fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la inculpatul C.M. sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei.
La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi luat discret de pe biroul din fața sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală.
În cursul zilei de 12 septembrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 47 de locații situate pe raza județului Constanța, reprezentând sediul unei instituții publice și domiciliile unor persoane fizice.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor, în autoturismul inculpatului Petcu Dorel – Emanuel, procurorii au găsit sumele de 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 13 septembrie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că inculpatul Petcu Dorel – Emanuel a fost trimis în judecată de către D.N.A. – Secția de combatere a corupției pentru două infracțiuni de fals intelectual săvârșite în legătură cu atribuțiile de serviciu (comunicatul nr. 1008/VIII/3 din 24.11.2022). Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului București în faza de judecată în primă instanță.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius din Constanța va implementa un proiect european pentru atestarea abilităților non-tehnice dobândite de beneficiarii burselor Erasmus Plus

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în calitate de partener, a obținut finanțare pentru un nou proiect european, cu titlul „Erasmus Mobility as Micro-credential” (ERASMUSNESS), în valoare de 400.000 de euro, finanțat prin Programul european Erasmus Plus, Acțiunea-Cheie 2: Parteneriate de cooperare în domeniile educației, formării și tineretului, prezentate de ONG-urile europene.

Scopul proiectului ERASMUSNESS este acela de a identifica, evalua și recunoaște competențele non-tehnice (soft skills) pe care studenții și personalul instituțiilor de învățământ superior le dezvoltă în timpul mobilităților Erasmus Plus.

Ne dorim o validare mai cuprinzătoare și relevantă a experienței Erasmus Plus, care să sprijine atât dezvoltarea personală a participanților, cât și inserția lor profesională. Vom încerca să creăm un cadru integrat printr-un sistem de recunoaștere cu insigne digitale, oferind o modalitate standardizată de a certifica și valorifica aceste competențe pentru toate instituțiile de învățământ superior implicate în schimburile de mobilități internaționale. Insignele digitale și micro-certificatele vor oferi un mijloc concret și verificabil prin care studenții și personalul pot demonstra abilitățile dobândite în cadrul burselor Erasmus Plus”, a menționat ec. dr. Răzvan-Ionuț Drugă, managerul de proiect din partea UOC.

Proiectul Erasmus Mobility as Micro-credential (ERASMUSNESS) va fi implementat pe o durată de 26 luni, fiind realizat în cadrul unui consorțiu format din șase organizații, al cărui lider este garagErasmus Foundation (Italia). Ceilalți parteneri instituționali sunt: Universitatea Ovidius din Constanța (România), Czech Technical University (Republica Cehă), National Polytechnic Institute of Toulouse (Franța), University of Siena (Italia), Dokimazo (Italia).

Continue Reading

Actualitate

Trei sirieni depistați de poliţiştii de frontieră, într-un terminal al Portului Constanța, ascunşi în două camioane sosite din Turcia

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Constanța-Sud-Agigea au depistat trei cetăţeni sirieni care au încercat să treacă ilegal frontiera din Turcia în România, ascunși în semi-remorcile unor autocamioane.

În data de 10.09.2024, în terminalul RO-RO din Portul Constanța (terminal prin care sunt transportate mărfuri în regim internațional, cu ajutorul navelor de tip roll-on roll-off, adică au rampe/șine de încărcare/descărcare), polițiștii de frontieră au efectuat controlul asupra unui autocamion cu semiremorcă, sosit din Turcia.

În urma verificărilor efectuate au fost descoperiți, ascunşi în compartimentul marfă al semiremorcii, doi cetățeni străini. Cu ocazia verificărilor, lucrătorii noştri au stabilit că sunt cetăţeni din Siria. În urma extinderii cercetărilor a fost identificat și un al treilea cetățean sirian, ascuns separat de cei doi, într-un alt ansamblu rutier.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat şi pentru identificarea și stabilirea implicării fiecărei persoane în săvârșirea infracțiunii, iar in conformitate cu prevederile legale în vigoare, persoanele în cauză au fost înapoiate autorităților din Turcia, conform prevederilor legale.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222