Connect with us

Actualitate

A fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului „Reabilitare, modernizare și dotare Palat Administrativ – Județul Constanța – consolidare”

Published

on

A fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului „Reabilitare, modernizare și dotare Palat Administrativ – Județul Constanța – consolidare” – componentă de eficiență energetică, în valoare de peste 3,3 milioane de euro!

Proiectul a apărut ca o necesitate, în urma apelurilor repetate ale celorlalte instituții din administrația publică care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ, de a reabilita acest obiectiv, iar oportunitatea a fost oferită de sursa de finanțare reprezentată de Programul Regional Sud Est 2021-2027. Conform documentației tehnico-economice, termenul de realizare a proiectului este anul 2027.

La eveniment au fost prezenți: Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, Luminița Mihailov, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Petre Enciu, vicepreședinte al CJC și Elena Georgescu, directorul general al Direcției Generale de Proiecte a CJC.

„Reabilitarea acestei clădiri emblematice pentru municipiul Constanța intră în linie dreaptă. Astăzi a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului ce vizează partea de consolidare, acesta fiind parte dintr-o acțiune integrată care cuprinde un alt proiect distinct de eficiență energetică, pentru care contractul de finanțare a fost semnat în iunie 2024.  De la bun început am privit acest demers ca pe o obligație pe care o avem față de comunitate, ce ține mai mult de siguranță și mai puțin de confort. Este esențial ca toate clădirile cu risc seismic să beneficieze de consolidare pentru a garanta siguranța angajaților și a cetățenilor care frecventează aceste instituții. Mai mult, vorbim despre un edificiu reprezentativ al patrimoniului cultural județean pe care avem datoria de a-l proteja și pune în valoare într-un mod responsabil și sustenabil. Am încredere că va fi dus la bun sfârșit de viitoarea conducere a instituției, transformând Palatul Administrativ într-un simbol al dezvoltării și progresului pentru județul Constanța.” – a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Lucrarile de consolidare, modernizare şi eficientizare a clădirii Palat Administrativ Constanţa au ca scop obţinerea unei certificări energetice cu calificativ A (eficienţă energetică ridicată), iar în final, actualizarea parametrilor tehnici ai clădirii în cauză şi alinierea la standardele operaţionale ale altor clădiri cu caracteristici similare din domeniu la nivelul UE.

Principalele lucrări necesare pentru aducerea la un nivel optim de funcţionalitate din punct de vedere al parametrilor legaţi de consolidare a clădirii Palatului Administrativ vizează:

 • consolidarea stâlpilor de la toate nivelele, de la fiecare etaj;
 • injectarea cu mortar a tuturor fisurilor din pereți;
 • pereții fisurați și cu tencuiala degradată se consolidează prin injectarea fisurilor și refacerea tencuielilor cu tencuială armată cu plasa de fibră de sticlă sau grile polimerice. Pereții interiori fisurați foarte rău se desfac și se refac pe aceeași poziție;
 • inspectarea trotuarelor perimetrale, repararea și sigilarea rostului dintre acestea și pereții imobilului;
 • sistematizarea colectării apelor meteorice din curte și îndepărtarea acestora față de fundațiile clădirii;
 • bordarea, cu centuri perimetrale din beton a golurilor din pereți;
 • astupări de goluri cu același tip de zidărie, cu refacerea țeserii;
 • în cazul desfacerilor de pereți interiori, acolo unde e cazul, se iau măsuri de realizare a unor grinzi noi metalice sau din beton pentru sprijinirea planșeului;
 • în cazul desfacerilor locale de planșee se vor lua măsuri de bordare a laturilor libere cu grinzi metalice sau din beton;
 • eventuale extinderi cu clădiri noi se vor realiza cu structuri independente complet, cu rosturi la nivelul suprastructurii și infrastructurii față de clădirea expertizată și clădirile învecinate, calculate conform normativelor în vigoare;
 • inspectarea învelitorii și înlocuirea elementelor degradate sau înlocuirea integrală a învelitorii, jgheaburilor și burlanelor.

 

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222