Conform studiului făcut de Isense Modern Consumer Trends Tracker ce se desfăşoară anual de către compania de cercetare de piaţă, 63% dintre români spun că doresc să aibă propria lor afacere.
În privinţa procentului, bărbaţii primează cu un procent de 72%. În legătură cu categoria de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani, dar şi adulţii de până în 38 de ani vor să aibă o afacere doar a lor.
Independenţa din punct de vedere financiar şi faptul că, în ziua de azi nimeni nu doreşte să depindă de cineva din nicio perspectivă este la mare căutare. Pentru 77% dintre românii, independenţa este asociată cu posibilitatea de a face lucrurile pe care şi le doresc şi de a îşi împlini pasiunile.
A reuşi pe cont propriu este o altă caracteristică prin care se defineşte independenţa. 3 din 10 persoane din mediul urban au declarat faptul că independenţa înseamnă să fii liber-profesionist şi să munceşti când vrei, de unde vrei şi cât vrei.
Există şi numeroase avantaje pe care un liber-profesionist le are. Din principiu aceste persoane lucrează de acasă, în intervalul orar pe care şi-l aleg singuri. 55% dintre respondenţi spun că se pot concentra mai bine în momentul în care se află în intimitatea propriului cămin în detrimentul unui loc de muncă standard, de la un birou al unei companii, cu un program fix.
“Există o serie importantă de avantaje percepute de către românii din mediul urban în ceea ce priveşte lucrul de acasă, iar companiile pot să ţină cont de acest lucru şi să ofere astfel de beneficii angajaţilor lor, acolo unde este posibil. De altfel, este foarte interesant ca în cazul tinerilor între 18 şi 23 de ani procentul celor care au posibilitatea să lucreze de acasă periodic este semnificativ mai mare decât cel general (37% versus 15%), ceea ce arată ca angajatorii vin deja în întâmpinarea nevoii de flexibilitate a tinerilor. În viitor ne aşteptăm ca din ce în ce mai multe companii să răspundă nevoii de flexibilitate a angajaţilor, să le ofere posibilitatea să lucreze de acasă sau să fie intraprenori (un aspect care ar putea răspunde nevoii românilor de a fi antreprenori)”, a declarat Andrei Canda, Managing Partner iSense Solutions.
Acest studiu realizat în ianuarie 2019 desfăşurat online pe 1.011 de respondenţi este reprezentativă pentru mediul urban din România.
Sursa foto: yoda.ro