Astăzi se împlinește o jumătate de secol de când omul a pășit pe lună. Pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong a pus primul pas pe Lună. Chiar dacă de atunci mulți alții s-au bucurat de priveliștile extraordinare și există căi accesibile tuturor celor care vor să își facă o idee mai clară despre cum arată Luna privită la câțiva metri, totuși, primul pas, cel făcut în anul 1969 este cel care rămâne în istorie.
Programul Apollo 11 a făcut cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Lună, în Marea Liniștii. Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au mers pe Lună, după aproximativ 7 ore de la decolare.
Programul Apollo a fost o serie de zboruri spațiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo și racheta purtătoare Saturn 5, între anii 1961 și 1975.
Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv “aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul decadei 1960-1970”. Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969.
Urmând succesului programelor Mercury și Gemini, programul Apollo a fost lansat pentru a încerca lucrul în spațiu și zborul omului în jurul Lunii, dar nu și pe Lună.
Obiectivele programului Apollo au fost radical modificate ca urmare a anunțului președintelui John F. Kennedy din 25 martie 1961, conform căruia Statele Unite ar fi trebuit să trimită oameni pe Lună și să-i aducă înapoi pe Pământ în siguranță până în 1970.
Astfel Apollo a devenit un program de aselenizare a omului pe Lună. Programul Gemini a fost pornit la scurt timp pentru a furniza un vehicul spațial care să demonstreze tehnicile necesare pentru mult mai complicatele misiuni Apollo.
Într-un top făcut de specialiști, există încă alte câteva locuri pe Pământ care sunt asemănătoare cu Luna.
Unul dintre primele locuri este chiar în România, în județul Buzău. Vulcanii noroioși. Aceste structuri cu forme de vulcani, provocate de eruperile de noroi și gaze naturale seamănă foarte mult cu „teritoriul” Lunii.
Pe insula Maui, se află Haleakala Național Park, un loc în care formațiunile vulcanice fac din acest spațiu o imagine de fundal ideală pentru fotografiile în costum de astronaut.
Un alt loc care seamănă cu Luna mai poate fi considerat și Canionul Fish River din partea de sud a Namibiei, care este un loc excelent pentru drumeții. Totodată marele canion este unul dintre cele mai renumite din partea de sud a Africii.
Un loc mai îndepărtat care poate fi considerat o destinație inedită pentru o experiență asemănătoare „teritoriului” Lunii este Insula Whakaari, din Noua Zeelandă, a cărei formă circulară este determinată de un vulcan activ. Peisajele de pe insula sunt în mare parte dominate de culoarea gri a rocilor și coloanelor formate de vaporii galbeni de sulf. În afară de câteva păsări, nu există alte viețuitoare pe insulă, exact ca pe Lună!
Sursa foto: navytimes.com