Connect with us

Sanatate

4 mai, Ziua națională a inimii

Published

on

4 mai este declarată Ziua națională a inimii. În România, peste 140.000 de oameni mor anual, din cauza problemelor cardiovasculare, reprezentând 60% din totalul deceselor înregistrate. Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât diferitele forme de cancer, infarctul fiind cea mai frecventă cauză a deceselor în bolile de inimă.

România este pe locul 1 în Europa în topul negru al mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare. Pe locul al doilea se situează  tumorile, urmate de bolile aparatului digestiv.

Practic, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societăţii Române de Cardiologie şi unul din zece pacienţi nu supravieţuieşte.

În România se derulează Programul Național de Boli Cardiovasculare, al cărui buget a crescut începând cu anul 2013, de la suma de 59.013 mii lei la suma de 158.624 mii lei în anul 2018, aceasta reprezentând o creștere de 169%. Potrivit datelor statistice oficiale, numărul de bolnavi tratați în anul 2018 a fost de 32.471, faţă de 18.774 bolnavi care au beneficiat de tratament în anul 2013.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a precizat că Ziua Națională a Inimii este un bun prilej de „a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate  în România. Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor”.

 

Ca dovadă a preocupării constante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, în această vară Ministerul Sănătății va lansa un program de screening de care vor beneficia 170.000 de persoane. Și nu este singurul program pe care ministerul urmează să-l implementeze.

„ Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un  grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiac. De asemenea, se va continua si în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și  pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.”, a precizat ministrul Sorina Pintea.

Sursa: Ministerul Sănătății

 

Sanatate

Peste o mie de pacienţi în UPU Constanţa

Published

on

Peste o mie de pacienţi, investigaţi şi trataţi  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în timpul minivacanţei de paşte.  Din totalul prezentărilor, cei mai mulţi pacienţi au fost repartizaţi pe COD VERDE iar în urma investigaţiilor de specialitate 315 constănţeni au rămas internaţi în unitatea sanitară.

1097 de pacienți au fost investigați de medicii din cadrul Unității Primiri Urgențe Constanța în perioada minivacanţei de Paşte.

Din totalul prezentărilor, pe COD VERDE au fost repartizați 850 de pacienți. Cei al căror risc vital a fost evaluat ca fiind imediat, cât şi pacienţii pentru care exista un risc de agravare rapidă au fost repartizați pe codurile ROȘU și GALBEN. Pe codurile albastru și alb au fost repartizați 18, respectiv 15 constănţeni.

În urma investigațiilor de specialitate, din cele 1097 persoane, au fost spitalizate 315.Cele mai multe internări au fost în secțiile de Pediatrie , Neurologie  și Cardiologie.

Cele mai multe prezentări au fost înregistrate în ziua de 4 mai când în Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns 305 pacienți. Dintre aceștia, 93 au fost internați.

Totodată, în ultimele 4 zile, la Spitalul Județean Constanța s-au născut 23 de copii. In prima zi de Paște au fost înregistrate 4 nașteri, o fetiță şi 3 băieți iar în cea de-a doua zi s-au născut 2 fetițe și 3 băieți.

 

Continue Reading

Sanatate

28 de medici de familie din judeţul Tulcea au spus DA campaniei de vaccinare în propriile cabinete

Published

on

Săptămâna aceasta, au fost distribuite către medicii de familie primele doze de vaccin Johnson&Johnson (Janssen) pentru a începe imunizarea împotriva Covid-19.

La nivelul judeţului Tulcea, 28 de medici de familie (13 din mediul urban, 15 din mediul rural) s-au alăturat campaniei de vaccinare în propriile cabinete. Fiecare medic a primit câte 25 de doze de vaccin.

“Le mulţumesc tuturor medicilor care au acceptat să facă parte din această campanie de vaccinare. Prin imunizare putem spera la viaţa anterioară pandemiei. Invit medicii de familie care încă nu s-au alăturat campaniei de vaccinare în cabinete să o facă cu încredere. Ei sunt cei care îşi cunosc cel mai bine pacienţii şi se bucură de încrederea acestora, un plus în luarea deciziei de a se imuniza.”, a declarat MARCEL IVANOV, prefectul județului Tulcea

Fiecare medic de familie va adopta propriul program de vaccinare. Vaccinul Janssen va fi într-o singură doză, deci nu este nevoie de rapel, iar acest ser poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani.

Pe teritoriul României s-au înscris până în prezent 3.035 de medici de familie.

Continue Reading

Sanatate

Maraton de vaccinare, la Constanţa

Published

on

Începând de astăzi, 4 mai, a început şi la Constanţa, la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”, un maraton de vaccinare. Astfel, persoanele care doresc să se vaccineze, se pot prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă, doar în baza cărții de identitate.
Vaccinul folosit este Pfizer BioNTech, iar pentru maratonul din perioada 4 – 11 mai este disponibil un flux de vaccinare, care va funcționa non-stop. Asta înseamnă că, zilnic, aproape 100 de persoane se pot vaccina fără programare.

Continue Reading

Sanatate

În Constanţa începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie de săptămâna viitoare

Published

on

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie din județul Constanța va demara săptămâna viitoare au declarat reprezentanții prefecturii.

Medicul Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a spus că s-au înscris „circa 3.080” de medici de familie, însemnând „aproximativ o treime” din numărul total care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gheorghiță a adăugat că estimările inițiale arătau o intenție de 50-55% de înscriere în program.

 

Continue Reading

Curtea Brancoveneasca

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222