Connect with us

Sanatate

4 mai, Ziua națională a inimii

Published

on

4 mai este declarată Ziua națională a inimii. În România, peste 140.000 de oameni mor anual, din cauza problemelor cardiovasculare, reprezentând 60% din totalul deceselor înregistrate. Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât diferitele forme de cancer, infarctul fiind cea mai frecventă cauză a deceselor în bolile de inimă.

România este pe locul 1 în Europa în topul negru al mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare. Pe locul al doilea se situează  tumorile, urmate de bolile aparatului digestiv.

Practic, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societăţii Române de Cardiologie şi unul din zece pacienţi nu supravieţuieşte.

În România se derulează Programul Național de Boli Cardiovasculare, al cărui buget a crescut începând cu anul 2013, de la suma de 59.013 mii lei la suma de 158.624 mii lei în anul 2018, aceasta reprezentând o creștere de 169%. Potrivit datelor statistice oficiale, numărul de bolnavi tratați în anul 2018 a fost de 32.471, faţă de 18.774 bolnavi care au beneficiat de tratament în anul 2013.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a precizat că Ziua Națională a Inimii este un bun prilej de „a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate  în România. Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor”.

 

Ca dovadă a preocupării constante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, în această vară Ministerul Sănătății va lansa un program de screening de care vor beneficia 170.000 de persoane. Și nu este singurul program pe care ministerul urmează să-l implementeze.

„ Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un  grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiac. De asemenea, se va continua si în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și  pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.”, a precizat ministrul Sorina Pintea.

Sursa: Ministerul Sănătății

 

Sanatate

Capitala va avea un spital militar nou

Published

on

Vești bune!  Mministrul Apărării, Nicolae Ciucă a declarat că intenționează să construiască un spital militar în zona Ghencea din Capitală.

„Este vorba despre un proiect pe care îl avem în dezbatere la nivelul MApN. Am identificat suprafața de teren unde urmează de teren unde va urma să fie construit și a intrat în procesul tehnic de planificare acesteai noi facilități”, spune ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

El precizează că viitorul spital va fi amplasat în zona Ghencea.

 

Continue Reading

Sanatate

Încă 4 centre de vaccinare, la Constanța

Published

on

Patru noi fluxuri de vaccinare vor deveni operaționale, în județul Constanța, începând de luni, 1 martie 2021. Cabinetele vor face parte din noile centre de vaccinare avizate de DSP Constanța, din localitățile Mihail Kogălniceanu, Ovidiu, Cumpăna și Valu lui Traian.

În primă fază, centrele vor deservi cu precădere persoanele vârstnice și pe cele cu boli cronice, iar imunizarea se va face cu vaccinul Comirnaty, dezvoltat de Pfizer și BioNTech.

Programările pentru noile fluxuri vor putea fi făcute prin platforma unică și dedicată campaniei de vaccinare.

Continue Reading

Actualitate

1,15 milioane de teste rapide antigen, distribuite în şcoli

Published

on

Până vineri, 26 februarie, au fost distribuite, către direcţiile de sănătate public, peste 1,15 milioane de teste rapide antigen SARS-CoV-2. Dintre acestea, 66% au ajuns în cabinetele medicale şcolare. Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unităţi de învăţământ şi 3.226.554 de persoane (2.918.275 sunt elevi).

,,Ministerul Sănătăţii s-a asigurat că toate cabinetele medicale şcolare, din cadrul unităţilor de învăţământ din ţară, au la dispoziţie testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenţie şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creşterea accesibilităţii la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic.”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii monitorizează în regim de permanenţă procesul de distribuire a testelor antigen în unităţile de învăţământ şi procesul de testare.

Continue Reading

Sanatate

Adeverinţa de vaccinare nu expiră

Published

on

Cât timp este valabilă adeverința de vaccinare Covid? Mulţi dintre noi ne-am întrebat acest lucru iar autorităţile sanitare ne dau răspunsul. Adeverinţa este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră.

Autoritățile din România se pregătesc pentru al treilea val al pandemiei de COVID-19 și susțin că vaccinarea împotriva COVID-19, împreună cu respectarea celor trei măsuri “de aur”, respectiv portul măștii, igiena riguroasă a mâinilor și menținerea distanței sociale, sunt elemente-cheie pentru a pune punct pandemiei.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului de vaccinare, a declarat că adeverinţa este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră.

În acest moment se lucrează la o variantă prin care adeverinţa de vaccinare să poată fi descărcată online. În plus, există şi o discuţie care se poartă la nivel european inclusiv cu privire la eventuale documente care să ateste vaccinarea, care să fie solicitate în diverse puncte de trafic.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta