Connect with us

Actualitate

370 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane de 16.000 arbori, arbuști și puieți

Published

on

370 de voluntari au dat viață unei noi păduri urbane de 16.000 arbori, arbuști și puieți, din 15 speci distincte, pe b-dul. Aurel Vlaicu, vizavi de magazinul Metro, sâmbătă, 16 martie. Acțiunea de plantare a fost organizată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom și continuă angajamentul de regenerare urbană din municipiul Constanța inițiat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Municipiului Constanța, prin programul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”. Valoarea arborilor este de peste 30.000 euro, iar pentru întregul proiect au fost alocați 55.000 euro din sursă privată, constând în achiziția arborilor și tutorilor pentru susținerea acestora, pregătirea terenului, organizarea evenimentului cu voluntari, mentenanța pentru primul an de proiect.

Participanții au dat viață unui nou spațiu verde de 8.500 mp, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare pentru constănțeni. Arbori, arbuștii și puieții vor fi lăsați să crească aproape natural, fără intervenții majore. Această abordare va accelera creșterea acestora, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și va permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Printre speciile plantate se regăsesc: arbori – Stejar, Ulm, Frasin, Tei, Arțar, Mesteacăn, Paltin de câmp, Mojdrean, Păducel, Vișin, Koleuteria, Lemn Câinesc, Nuc; arbuști – Forsythia, Liliac alb și roz, Ilex, Spiraea, Chaenomeles, Photinia, Lavandă, Caprifoi, Salcâm galben, Iasomie, Cotoneaster, Hibiscus.

Tot sâmbătă, voluntarii au plantat și două zone cu lavandă și photinia, care vor aduce mai multă culoare pădurii proaspăt plantate. Un element de noutate în realizarea acestei păduri îl constituie și o regenerare a arborilor crescuți în orașul Constanța. Astfel, în cadrul proiectului de regenerare a spațiului verde de la Palatul Copiilor, au fost recoltați peste 3.000 de arbori maturi și arbusți, care au fost plantați ulterior în cadrul evenimentului de sâmbătă.

În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Constanța, Gărzii de Mediu Constanța, sute de voluntari constănțeni care își doresc un oraș mai verde, angajați din companiile partenere, OMV Petrom, Fast Freight și Autonom, două echipe de Cercetași, precum și voluntari din București. De asemenea, proiectul se bucură și de susținerea companiei RAJA, care asigură suport direct echipei de mentenanță a proiectului.

În cadrul evenimentului a fost lansată și pagina web https://oxigenpentruconstanta.ro/, care va cuprinde informații despre toate acțiunile desfășurate în cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, precum și fotografii de la evenimentele de voluntariat.

„Sâmbăta aceasta am făcut un nou pas pentru construirea unui oraș mai verde, în care natura devine un element cheie în viața locuitorilor. Implicarea civică a constănțenilor ne-a depășit încă o dată așteptările și ne încurajează să continuăm să stimulăm participarea comunității în dezvoltarea armonioasă a zonelor incluse în cadrul programului strategic de regenerare urbană, precum cea de la Palatul Copiilor Constanța, aflată în plin proces de transformare. Vom continua eforturile pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe locații din Constanța, pentru ca astfel să creștem suprafețele de spațiu verde la nivelul municipiului, să le revitalizăm pe cele existente și să dezvoltăm un oraș verde și sustenabil. Avem deja alte zone identificate pentru a le regenera în perioada următoare“ a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Mini-pădurile urbane sunt o soluție ideală de infrastructură verde în orașele cu spații verzi limitate. Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.

„A doua pădure urbană din Constanța este, fără îndoială, una dintre cele mai mari realizări pe care le-am avut până acum în acțiunile de plantare la nivel urban, având în vedere suprafața plantată, diversitatea speciilor, numărul mare de voluntari participanți și amplasarea acesteia, în oraș, lângă una dintre cele mai circulate artere din municipiu. Pe termen mediu, ne dorim să extindem astfel de inițiative către noi zone cheie și cartiere din Constanța, pe care să le revitalizăm alături de autoritățile publice locale, de sectorul privat și de comunitate. Vom continua să contribuim cu idei, resurse și expertiză pentru a aduce natura mai aproape de oameni, prin dezvoltarea de noi proiecte inedite și de impact. Le mulțumim încă o dată autorităților publice locale pentru sprijin și invităm cât mai multe companii din mediu privat și cât mai mulți cetățeni să se implice și să susțină această inițiativă”  a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

Prima pădure urbană din Constanța, din zona Inel 2, plantată de Asociația Act for Tomorrow, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și OMV Petrom, numără 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști și se întinde pe o suprafață de 0.2 ha. Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei pavate și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de sport multifuncțional, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii.

Începând din 2024, companiile din județul Constanța sau care au activități economice în zonă pot contribui la Fondul de Regenerare Urbană al Municipiului Constanța, înființat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța și dedicat proiectelor de împădurire și regenerare urbană, acțiunilor de voluntariat pentru mediu și activităților de educație ecologică desfășurate sub umbrela programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”. Actorii privați pot contribui atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România. „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc.

Actualitate

Ambasada SUA- Cooperare CCIR pentru consolidarea legăturilor comerciale bilaterale

Published

on

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut, în data de 15 iulie a.c., o întrevedere oficială cu consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, dl. Jessup Taylor, în scopul informării reciproce asupra proiectelor economice comune dintre cele două state.

„CCIR are o relație specială cu Ambasada SUA în România, dovadă stând atât acțiunile comune pe care le întreprindem de mai mulți ani, și aici mă refer la seminariile organizate în cooperare cu Biroul FBI și Camerele de Comerț județene pe teme precum anticorupție și securitate cibernetică, dar și la promovarea diferitelor programe ale SUA  pentru stimularea comerțului bilateral și a investițiilor, în rândul mediului de afaceri din România. România și SUA sunt implicate în proiecte de anvergură, cum este cel din domeniul energiei nucleare, deosebit de important pentru creșterea securității energetice a României și a întregii regiuni. Nu în ultimul rând, mai ales având în vedere situația geopolitică actuală, parteneriatul strategic a reușit să confere o altă dimensiune dezvoltării relațiilor comerciale bilaterale, oferind un grad înalt de siguranță atât pentru antreprenorii români, cât și pentru cei americani”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

La rândul său, dl. Jessup Taylor, a apreciat în mod deosebit cooperarea dintre cele două organizații. A felicitat CCIR pentru celebrarea a 160 de ani de la înființarea primelor camere de comerț din România, perioadă ce coincide cu apariția altor instituții importante pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Totodată, consilierul economic al Ambasadei SUA în România a apreciat potențialul colaborării cu CCIR.

Continue Reading

Actualitate

O nouă zi de foc la Constanța!

Published

on

Avertizarea COD ROȘU DE CANICULĂ emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă astăzi și mâine. Valul de căldură continuă să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, valori specifice nopților tropicale.
În a doua parte a săptămânii valul de căldură va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.
Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Acțiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Published

on

Primăria Municipiului Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție în această perioadă cu temperaturi ridicate care favorizează înmultirea insectelor.  Echipele care asigură dezinsecția împrăștie în toate cartierele orașului și în stațiunea Mamaia substanțe care au rolul de de a distruge insectele generatoare de disconfort. Tratamentele împotriva țânțarilor, căpușelor, gândacilor sau păienjenilor se desfășoară în condiţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.
Substanţa folosită, Perme Plus, este avizată de Ministerul Sănătăţii și are o acțiune insecticidă rapidă. Substanța este recomandată atât pentru controlul insectelor zburătoare, cât și târâtoare.
De asemenea, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.
Facem apel către constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi.
Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Continue Reading

Actualitate

În ce zonă se află bena pentru colectarea deșeurilor voluminoase

Published

on

Săptămâna aceasta, containerul pentru depozitarea deșeurilor de dimensiuni mari este amplasat pe strada Panait Cerna, colț cu strada Chiliei.
Ce puteți depozita în bena de culoare verde: mobilier vechi deteriorat, canapele, rafturi, dulapuri, saltele, uși, obiecte de uz sanitar, mochete, calorifere, etc.
Ce NU puteți depozita în aceste containere: deșeuri menajere, deșeuri rezultate din construcții sau demolări, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă).
Graficul de colectare a deșeurilor voluminoase poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, la secțiunea „Mediu”.
În afara acestor bene amplasate temporar în toate cartierele orașului, constănțenii pot duce permanent deșeurile voluminoase la centrul de colectare situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr.290 A, telefon: 0723 372 163.
Depozitarea sau abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanța a deșeurilor constituie contravenție și se sancționează conform normelor legale în vigoare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222