Connect with us

Cultura/Educatie

23 august, o zi de referință în istoria României

Published

on

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Pe 23 august 1944, regele Mihai anunţa, la radio, că România întoarce armele împotriva Germaniei naziste şi se alătură Coaliţiei Naţiunilor Unite.

Abia din anul 1948, 23 august a devenit zi națională. Regele fusese forţat să abdice, România se afla sub puternica influenţă sovietică, iar Partidul Comunist începuse o intensă campanie propagandistică de legitimare, iar sarbătoarea de la 23 august avea un rol central, fiind considerată “ziua eliberarii României de către glorioasa armata sovietică”.

Semnificaţia zilei de 23 august a fost puternic distorsionată astfel că din erou şi acte de curaj, regele a fost prezentat ca fiind un trădător de ţară, iar armata roşie şi comunismul deveneau simbolurile zilei.

Manifestările omagiale, dedicate Partidului Comunist şi conducătorului iubit, umpleau până la refuz stadioanele și bulevardele Bucureștiului. Cele mai multe defilări au avut loc pe Bulevardul Aviatorilor. După vizita lui Nicolae Ceauşescu în Coreea de Nord, în 1971, grandomania cuplului ceauşist a depăşit orice închipuire. Manifestarea din acel an a cuprins în jur de 150.000 de participanţi la defilare iar în tribuna oficilă s-au aflat peste 1500 de membri de partid şi invitaţi străini.

Există și un detaliu care scapă multora, chiar și în ziua de astăzi, România e singura țară beligerantă din al doilea Război Mondial în care statul nu a ridicat nici un monument, cimitir sau mausoleu dedicat celor căzuți în conflict. În cazul nostru, 500.000 de militari, în campaniile din Est sau Vest.

sursa text si foto: ghidul aradean

Cultura/Educatie

Eveniment cultural unic pentru județul Constanța

Published

on

Evenimentul cultural „Maria, Regina României, gânduri către țară”, organizat de Lions Club Carsium-Hârșova, în parteneriat cu Lions Club Constanța, care va avea loc pe data de 28 Martie.

Evenimentul, unic pentru județul Constanța, se concentrează pe texte din Memoriile și Jurnalele Reginei Maria, iar vocea, baritonul, vioara și pianul vor îmbina armonios muzica și poezia. Vom avea bucuria de a urmări actori și artiști de excepție, recunoscuți la nivel internațional, precum Roxana Lupu, Nicholas Lupu, Alex Penescu, Daniel Mihai și Anta Agavriloae, care vor da viață povestirilor regale.

La finalul spectacolului, Lions Club Carsium-Hârșova va acorda un premiu de excelență unui copil special din orașul Hârșova, care s-a remarcat prin rezultate excelente la învățătură. Această recunoaștere va fi o ocazie de a-i onora și celebra alături de dumneavoastră munca depusă, încurajând, în același timp, toți copiii să își urmeze visurile și să depășească orice obstacol.

Acest spectacol deosebit are loc pentru prima dată în județul Constanța. Accesul în cadrul evenimentului se face în mod gratuit, fără bilete, în limita locurilor disponibile, însă donațiile participanților vor contribui la bursa de excelență pe care ne propunem să o acordăm și ne ajută enorm în demersurile noastre de a promova cultura și educația de calitate.

Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța, pe data de 28 Martie, la ora 18.30.

Continue Reading

Actualitate

Editura Contra Mundum lansează antologia ,,Poveștiri Rusești de Paști”

Published

on

Editura Contra Mundum lansează joi, 30 martie, antologia Poveștiri Rusești de Paști, în prezența Părintelui Ilarion Dan. Evenimentul va avea loc la Curtea Brâncovenească (strada Vasile Lupu, nr. 43-45, din Constanța) începând cu orele 18:00.

Volumul lansat de editura Contra Mundum conține o antologie unică a celor mai frumoase povești de Paști aparținând marilor scriitori ruși precum Feodor Dostoievski, Nikolai Leskov, Anton Cehov sau Alexandr Kuprin.

Volumul cuprinde și evocări tulburătoare ale Paștelui în închisorile comuniste, amintiri mișcătoare ale felului în care se trăia Paștele în vremea ultimului țar, scrise de autori precum Vasilii Nikiforov-Volgin, alături de scrieri în premieră ale Marinei Țvetaeva sau Zinaida Ghippius, toate într-un volum unic și de neratat pentru cei care iubesc literatura clasică rusă.

Contra Mundum este o editură de orientare conservatoare care și-a asumat lansarea pe piața românească a cărților care vin în opoziție cu „mainstream”-ul, cu „spiritul vremii”. Cititorii vor găsi, printre altele, volume de gândire conservatoare, în colecția „Reacționarii” (G.K. Chesterton, Theodore Dalrymple, Joseph Sobran sau Rod Dreher), dar și manuale școlare clasice pentru părinții care vor să-și formeze copiii mai bine decât o face sistemul educațional actual.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Atelier de tradiții și obiceiuri, organizat de UDTR Constanța

Published

on

Dacă pe timpuri şezătorile se făceau pe la casele gospodarilor, mai des în zilele de iarnă, unde se adunau fetele să-şi arate măiestria mâinilor dibace la împletit şi croşetat, azi Uniunea Democrată Turcă din România – Sucursala Constanta a fost gazda atelierului de tradiții şi obiceiuri.
Aşa ori altfel, încearcăm să păstram tradiţia şi să o promovăm. La atelierul organizat astăzi, au fost prezentate confecționarea plăpumilor, măiestria împletitului, cusutul mărgelelor a croşetatului, pană la pasiunea de a tricota păpuşi. Odată ce s-a păşit în sediul sucursalei,aveai impresia că ai intrat într-o lume de basm. S-a participat la o activitate creativă care a trezit amintiri frumoase din zilele tinereţii.
Atelierul a fost organizat de Sucursala Constanta în colaborare cu Comisia de cultură ,prof.Serin Turkoğlu, Comisia de Tineret “M. K. Atatürk”, precum şi de coordonator activităţi de patrimoniu etnofolcloric, prof. Melek Osman.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Rezultate bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă

Published

on

Felicitări pentru rezultatele bune obținute de elevii Comunității Elene “Elpis” din Constanța la etapa județeană a Olimpiadei de Limbă Neogreacă, desfășurată pe data de 11 martie 2023.
Felicitări și cadrelor didactice Eleni Guriotis si Angelica Opaiț pentru pregătirea acestor elevi minunați.
Participanții au fost :
A1 Gimnaziu
Irene Julia Mircea- clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 30 ” Gheorghe Ţiţeica” Constanţa
Sara- Violeta Tudor- clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 37 Constanţa
A2
Naomi Laura Badeliţă- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “Traian”
Ana- Maria Monea- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Sophia Ana Teodoru- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa
Erin Curti- clasa a IX-a, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa
Patricia- Nicole Tudor- clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Georges Alexandru Teodoru- clasa a XI-a, Liceul Teoretic “George Călinescu” Constanţa
Charalampos Chalkiadakis- clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Carol I”
B2
Georgios Papalexandrou- clasa a XII-a, Coleiul Naţional “Mihai Eminescu” Constanţa
Avem un lot puternic, copii de excepție ce sigur ne vor aduce rezultate, și vor ridica acest oraș minunat prin efortul lor. Succes tuturor elevilor calificați la etapa Națională ce va avea loc la începutul lunii aprilie în Constanța.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222