Connect with us

Actualitate

21 de proiecte pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța

Published

on

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, 26 aprilie 2023, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 21 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Astăzi, aleșii locali au dezbătut o serie de proiecte de hotărâri care vizau rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli, atât pentru o parte a instituțiilor subordonate, cât și cel al Județului Constanța. Aceste rectificări au fost efectuate între capitolele bugetelor, fără a afecta valoarea totală a acestora, așa cum au fost ele aprobate anterior.

Un alt proiect de hotărâre face referire la aprobarea Regulamentului privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate din fonduri ale bugetului județului Constanța pentru activități de tineret de interes local, conform Legii nr.350/2006. Consiliul Județean Constanța, în baza responsabilităților conferite de lege, constituie în anul 2023 fondul destinat programelor pentru tineret, care potrivit HCJC nr. 4 din 31.01.2023 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Județului pe anul 2023, este în cuantum de 400.000 lei. În urma parcurgerii primei etape, pentru valorificarea fondului destinat, se va organiza un concurs local de proiecte în baza unui regulament ce are ca scop stabilirea procedurii pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, acordate din bugetul Județului Constanța.

Următorul punct al ședinței a fost cel privitor la încheierea unui Acord de Parteneriat între Asociația Dăruiește Aripi, UAT Județul Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Scopul Acordului îl reprezintă colaborarea Părților în inițierea și implementarea de proiecte și activități pentru a contribui la creșterea șanselor de supraviețuire și a calității vieții pacienților din sistemul public de sănătate de pe raza județului Constanța. Asociația Dăruiește Aripi este o organizație non-profit de utilitate publică, fondată în anul 2013, cu scopul de a asigura accesul la servicii medicale și sociale de calitate, pentru copiii din România și familiile lor.

De asemenea, și proiectul privind aprobarea introducerii Biletului unic de vizitare valabil în cadrul instituțiilor culturale județene (muzee) subordonate Consiliului Județean Constanța, a fost votat și aprobat. În vederea creșterii accesului cetățenilor la cultură pe întreg teritoriul județului Constanța, precum și facilitarea accesului la patrimoniul cultural local, a fost propusă introducerea Biletului unic de vizitare. Scopul demersului este de a încuraja colaborarea și parteneriatele instituționale între instituții cu profil similar sau complementar, muzee, instituții de cultură, instituții de învățământ, în vederea consolidării unei infrastructuri de implementare a unor proiecte culturale complexe, precum și dezvoltarea relațiilor de cooperare între instituțiile de cultură județene aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost cel privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul județului Constanța, Campania Tu decizi pentru Județul Constanța. Astfel, se propune alocarea a 2.000.000 lei/an din bugetul județului Constanța pentru proiectele selectate în urma procesului de bugetare participativă, dar nu mai mult de 10 proiecte ce pot fi depuse de cetățeni sau organizații guvernamentale pentru fiecare an. Acești bani sunt puși la dispoziția cetățenilor, care îi pot accesa pentru diverse proiecte și inițiative ale comunității în care locuiesc. Totodată, pentru promovarea proiectului de bugetare participativă se va aloca anual un procent de 2% din suma prevăzută pentru proiecte. Se propune, de asemenea, elaborarea unui regulament de implementare, cu măsuri clare privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă.

Printre ultimele proiecte de hotărâre dezbătute astăzi, a fost cel cu privire la aprobarea rezultatelor evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul județului Constanța, pe anul 2023. Pentru anul curent, bugetul total alocat proiectelor sportive se ridică la valoara de 4.500.000 lei, împărțit în două programe de utilitate publică și anume “Sportul pentru toți” și “Redescoperă oina”. Anul acesta au fost declarate ca fiind eligibile 11 proiecte, din diverse segmente sportive.

Ședința s-a ținut în regim  fizic și au fost prezenți un număr de 33 de consilieri județeni.

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222