Connect with us

Actualitate

17 proiecte pe ordinea de zi a ședinței lunare a Consiliului Județean Constanța

Published

on

Consilierii judeţeni s-au reunit în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 17 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Printre cele mai importante proiecte de hotărâri, au fost cele cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Maria Montessori” Constanța, al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf.Apostol Andrei” Constanța, precum și rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Constanța. Mai exact, bugetul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Maria Montessori” Constanța, a fost modificat prin majorarea acestuia, cu suma de 261.508 de lei, ca urmare a semnării contractului de finanțare aferent proiectului «Dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Maria Montessori” Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19».

În ceea ce privește bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf.Apostol Andrei” Constanța, acesta s-a diminuat cu suma de 5.327.974 de lei, mai exact de la valoarea de 682.066.602 de lei, la 676.738.628 de lei.

Bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Constanța, a suferit și acesta, mici modificări, ca urmare a rectificărilor efectuate la bugetele celor două instituții subordonate.

Un alt proiect al ordinii de zi a fost cel privind modificarea componenței Comisiei de specialitate pentru Mediu și Agricultură a Consiliului Județean Constanța, mandatul 2020-2024. Având în vedere constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Bădilă George, precum și vacantarea locului de consilier județean și ținând cont de încheierea civilă nr. 34/31.05.2022 a Tribunalului Constanța prin care a fost validat mandatul de supleant al doamnei Abdurefi Semiran, a fost necesară emiterea unei noi hotărâri care să modifice componența Comisiei de specialitate pentru Mediu și Agricultură a CJC, mandatul 2020-2024.

A fost dezbătut și aprobat și proiectul privind aprobarea achiziționării de servicii de consultanță juridică, de asistență și/sau reprezentare în instanță pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Conform organigramei spitalului, în prezent își desfășoară activitatea doi juriști, însă volumul mare de activitate, din toate domeniile, inclusiv în fața instanțelor de judecată, nu poate fi efectiv susținut. Există zile în care numărul litigiilor ajunge si la 5-7 litigii/zi în fața instanțelor de judecată și implică timp considerabil în acest sens sau chiar deplasarea ambilor juriști.

De asemenea și proiectul privind modificarea Programului cu obiectivele și lucrările de drumuri și poduri, pe anul 2022, finanțate din bugetul Județului Constanța a fost aprobat. În fiecare an, la nivelul CJC, este elaborat și aprobat programul de lucrări ce urmează a fi realizate la drumurile, podurile și podețele aflate în patrimoniul județului Constanța și date în admnistrare Regiei. A fost încheiat contractul de lucrări numărul 15497/12.04.2022 – Anexa A iar în baza anexei B a fost încheiat contractul de prestări servicii  nr. 15521/12.04.2022. Potrivit prevederilor contractuale (art.16), beneficiarul, în speță UAT Județul Constanța poate opta pentru diminuarea sau suplimentarea cantităților de lucrări/servicii pe bază de hotărâre de consiliu județean adoptată în acest sens, caz în care se va încheia un act adițional la contract. Necesitatea și oportunitatea lucrărilor prevăzute în Programul de lucrări pe anul 2022 sunt în sarcina exclusivă a RAJDP Constanța.

Următorul proiect de pe ordinea de zi a fost cel privind aprobarea protocolului de colaborare între Consiliul Județean Constanța și Arhiepiscopia Tomisului. Prin încheierea acestui Protocol de colaborare, părțile Consiliul Județean Constanța și Arhiepiscopia Tomisului își manifestă intenția de a colabora în reprezentarea și susținerea intereselor comune, în sensul promovării și desfășurării unor activități, acțiuni, programe și proiecte destinate protecției sociale și educaționale, protecția persoanelor dezavantajate, precum și proiecte și acțiuni corelate cu nevoile existente sau care se vor identifica, după caz, la nivelul județului Constanța. Activitățile stipulate în protocolul de colaborare au la bază principiile bunei credințe, echității și egalității, a susținerii inițiativelor de diseminare a informațiilor și experiențelor acumulate în domeniile de competență legală și de activitate.

Un alt punct dezbătut a fost cel privind aprobarea Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Județului Constanța, pe anul 2022. Scopul planului este de a asigura cunoaşterea de către toţi factorii implicaţi a sarcinilor şi atribuţiilor ce le revin premergător, pe timpul şi după apariţia unei situaţii de urgenţă, de a crea un cadru unitar şi coerent de acţiune pentru prevenirea şi gestionarea riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă şi de a asigura un răspuns optim în caz de urgenţă, adecvat fiecărui tip de risc identificat.

De asemenea a fost aprobat și proiectul privind desemnarea administratorilor provizorii ai Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța. Având în vedere încetarea de drept a mandatelor actualilor administratori provizorii ai RAJDP Constanța, respectiv în data de 24 iunie 2022, autoritatea tutelară poate face noi desemnări, până la finalizarea procedurii de selecție, conform legislației în vigoare. Astfel, noile numiri au fost Adrian Labeș, Doru Sauciuc, Cătălin Ciupercă, Sorin Lucian Ionescu și Adrian Gorcea.

Proiectul privind demararea procedurilor de înființare prin reorganizare a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța în societate comercială pe acțiuni, s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, fiind dezbătut și aprobat cu un număr de 21 de voturi pentru. Schimbarea formei juridice de organizare a RAJDP Constanța duce la posibilitatea accesării fondurilor europene pentru finanțarea diverselor programe de modernizare a infrastructurii serviciilor comunitare de utilități publice. Prin schimbarea formei juridice de organizare și funcționare a operatorului de regie autonomă în societate comercială nu se modifică principiul de bază avut în vedere la înființarea Regiei, și anume satisfacerea nevoilor comunității locale.

La ședință au fost prezenți un număr de 35 de consilieri județeni, iar aceasta a fost ținută în regim de videoconferință.

Actualitate

DSVSA Constanța, acțiune amplă de verificare a unităților de alimentație de la Neversea

Published

on

Inspectorii oficiali care activează în cadrul DSVSA Constanța au realizat astăzi o amplă acțiune de consiliere și verificare a unităților de alimentație publică care își vor desfășura activitatea în cadrul Festivalului Neversea.
De asemenea, au fost verificate 53 de unități de alimentație publică, care vor comercializa preparate culinare și băuturi participanților la festival.
Scopul acestei acțiuni a fost acela de a se asigura protecția sănătații participanților la festival sub aspectul siguranței alimentelor, prin verificarea respectării tuturor condițiilor și cerințelor de igienă.
Pe toata perioada desfășurarii festivalului, activitatea de supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor va fi asigurată de echipe suplimentare, sprijinite logistic de DSVSA Constanța și un laborator mobil.
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţie numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.
Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Continue Reading

Actualitate

Atenționare pentru turiști și constănțeni

Published

on

Weekendul bate la ușă, cel mai așteptat eveniment al verii, festivalul NEVERSEA, a început, iar orașul este plin de oameni care vor să se distreze. Temperaturile sunt ridicate, apa mării este perfectă pentru îmbăiere, de aceea, atât constănțenii, cât și turiștii vor să petreacă mult timp pe plajă și în apă.

Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar.

  • Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.

E bine de știut că atunci când sub steagul roșu cu galben este arborat:

  • STEAGUL ROȘU – scăldatul este interzis
  • STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști
  • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcațiunilor
  • Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar steagul alb (opțional) e semn că avem liber la distracție.

Pe tot parcursul sezonului estival, peste 100 de salvamari și personal de prim ajutor lucrează la capacitate maximă și veghează plajele din Constanța și Mamaia în program 08:30 – 19:30.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Turneul ,,Citadele culturale dobrogene” ajunge la Constanţa şi Mangalia, în acest weekend

Published

on

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, membrii ai Duo-ului Kitharsis, și pictorul Mugur Popa vă invită la evenimentele din cadrul turneului ,,Citadele culturale dobrogene”. Serate de neuitat, în care se vor îmbina muzica și arta plastică, vor avea loc vineri, 8 iulie, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa şi sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19:00, la Grădina Cuturală Callatis din Mangalia.

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de excepţie ce alcătuiesc Duo Kitharsis, sunt laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014), Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016), Premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră ,,Ciutat d’Elx” ediția a XX-a, Elche, Spania, în 2018 și Trofeul Concursului ,,Drumul spre celebritate”. De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale. In 2017 înființează la Bucuresti „The Flat Guitar Academy”, în cadrul căreia propun doritorilor să descopere noi posibilități ale chitarei, pe toate planurile de la chitară clasică la chitară electrică, electroacustică, bas. În toamna anului 2021 The Flat Guitar Academy și-a deschis porțile și la Constanța.

Pictorul Mugur Popa, stăpân al perspectivei și al construcției fizice, se dedică artei, creaţiei plastice, explorează tehnici diverse, din ce în ce mai moderne şi mai expresive. Oameni şi peisaje, arhitecturi citadine și teme marine sunt tratate de Mugur Popa cu bucuria descoperirii şi inteligenţa estetică a celui dăruit cu talent.

Continue Reading

Actualitate

Noi reguli de circulație pe strada Farului

Published

on

De joi, 7 iulie, circulația rutieră pe strada Farului este permisă, dinspre strada Salcâmilor către bulevardul Tomis. Proiectul de reorganizare a traficului a fost analizat și avizat de Primăria Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier, în urma consultării repetate cu cetățenii rezidenți ai zonei și măsurării valorilor de trafic pe o perioadă relevantă.

Circulația rutieră va deveni astfel mai fluentă în zona tranzitată de strada Farului. Ca măsură complementară, este permis accesul conducătorilor auto din bulevardul Alexandru Lăpușneanu către bulevardul Tomis.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222