Connect with us

Administratie/politica

Bilanț la 3 ani de mandat: Comuna Lumina

Published

on

Bilanț la 3 ani de mandat! Sub această titlu, RoPressOnline demarează o campanie prin care ne propunem să aflăm ce au reușit să facă edilii din județ, în toată această perioadă, de la preluarea mandatului și până în prezent. Cine s-a descurcat mai bine, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți. Astăzi, bilaț pentru Ioan Roman, edilul comunei Lumina.

Au fost trei ani grei, spune Ioan Roman, atunci când vorbește despre mandatul preluat în 2016. O perioadă dificilă, în care s-a muncit mult la primărie. Au fost scrise multe proiecte, parte dintre ele menite să răspunde așteptărilor locuitorilor din comună, în special celor referitoare la asfaltări și canalizare.

Astfel, spune edilul Ioan Roman, au fost depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL 2, patru proiecte de asfaltare și trei de canalizare, dintre care au fost aprobate doar două, unul de asfaltare și unul de canalizare.  Se lucrează la această oră la rețeaua de canalizare, asfaltarea drumurilor urmând a fi făcută ulterior. Vorbim despre un proiect cu o valoare totală  de peste 3.600.000 de lei din care aproximativ 2.500.000 lei urmează să fie contribuţia Ministerului Dezvoltării Regionale, diferenţa fiind acoperită de la bugetul local. Alți 6,4 km de străzi urmează a fi asfaltați printr-un proiect cu finanțare europeană, derulat prin  Agentia pentru Finantarea Investiilor Rurale. Însă lucrurile se mișcă greoi iar întârzierile sunt mari.

„La AFIR avem din luna martie proiectul depus pentru verificare. Au trecut patru luni și încă nu l-am primit. În septembrie-octombrie aș fi vrut să începem lucrările. Mă îngrozește gândul că va veni luna octombrie iar eu nu am reușit să implementez proiectul, ca procedură și ca lucrări.”, spune primarul Ioan Roman.  

Pe lângă cele două proiecte, cu bani de la bugetul local, până în prezent trei străzi au fost asfaltate, iar la alți doi kilometri se lucrează. În perioada următoare urmează a fi demarate lucrări de asfaltare și într-unul dintre cele mai vechi cartiere ale comunei. În total, cinci milioane de lei merg anul acesta, de la bugetul local către lucrările de asfaltare.  Prin fonduri europene, edilul Ioan Roman vrea să reabiliteze căminul cultural din comună și să realizeze un parc.

Alți 400 de mii de lei au fost investiți în două terenuri de sport, multifuncționale, în Lumina și Oituz.

Mai mult, administrația locală intenționează să construiască în curtea școlii din comună, o sală de sport, cu cofinanțare de la Consiliul Județean Contanța. Nu va fi un proiect grandios ci unul care să permită elevilor desfășurarea orelor de sport, în condiții bune, pe timp de iarnă. Cu bani de la bugetul local, până în toamnă edilul speră să realiuzeze și o casă mortuară. Proiecte au fost derulate și în cele două sate ce aparțin de Lumina, Sibioara și Oituz. În Sibioara a fost introdusă rețeaua de apă, iar la Oituz, se lucrează încă la  introducerea sistemului de canalizarei.

Pe tabla din biroul primarului stau enumerate prioritățile mandatului. Din păcate, spune edilul, rezultatele muncii se văd târziu, atunci când proiectele sunt finalizate iar pentru asta este nevoie de ani buni.

Actualitate

Toleranță ZERO față de cei care aruncă gunoiul pe domeniul public!

Published

on

Săptămâna trecută, polițiștii locali au aplicat 87 de sancțiuni:  9 sancțiuni, conform Legii nr. 211/2011 privind gestionarea deșeurilor, în valoare totală de 112.000 lei și 78 sancțiuni, conform HCL nr. 77/2021, în valoare totală de 43.250 lei.

Amenzile au fost aplicate atât pentru aruncarea gunoiului pe domeniul public, cât și pentru scoaterea gunoiului menajer în alte tipuri de recipienți (saci, cutii, bidoane).

Puteţi semnala astfel de situaţii la numerele de telefon 0241 484 205 și 0341 922 sau la adresa de e-mail politia.locala@primaria-constanta.ro.

Continue Reading

Administratie/politica

Şacalii atacă tot mai des gospodăriile din Delta Dunării

Published

on

O parte din comunitățile locale din Delta Dunării solicită sprijinul Ministerului Mediului deoarece se confruntă cu înmulțirea atacurilor șacalilor asupra gospodăriilor. Mai mulți primari din județul Tulcea au semnat o scrisoare adresată ministrului Tánczos Barna prin care solicită „să se permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”.
„O parte din comunitățile locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării, se confruntă cu o situație îngrijorătoare creată de înmulțirea atacurilor șacalilor asupra gospodăriilor. Astfel, Consiliul Județean Tulcea a luat act de sesizările transmise de reprezentanții comunităților locale și a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apelul transmis de o parte din primarii din județul Tulcea, cu precădere din Delta Dunării, pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județea Tulcea.
Primarii propun o serie de măsuri, printre care: atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii, elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia, elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie și aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.
„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
Sursa: Comunicat de presă CJ Tulcea

Continue Reading

Actualitate

Atenţie agricultori! APIA primeşte cereri de plată pentru cantităţile de motorină utilizate în trimestrul II

Published

on

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește potenţialilor beneficiari că primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01.04. – 30.06.2021 (trim. II al anului 2021).

Având în vedere că ultima zi de depunere a cererilor de plată este 31 iulie,iar aceasta este zi nelucrătoare, termenul de depunere se prelungește până pe data de 02 august inclusiv.

Cererile se transmit prin mijloace electronice, dar şi pe suport de hârtie, la Centrele Judeţene APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, însoţite de următoarele documente:

 • pentru sectorul vegetal
 1. situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate, aferente perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 (OMADR nr.1727/2015, cu modificările și completările ulterioare);
 2. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
 3. documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, după caz;
 4. documente justificative dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;
 • pentru sectorul zootehnic
 1. situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru sectorul zootehnic, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 (OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;
 2. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
 3. situația privind calculul efectivului rulat/efectivului mediu realizat, întocmită de beneficiar și vizată de medicul împuternicit de liberă practică, după caz, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.10 ( OMADR nr.1727/2015, cu modificările și completările ulterioare);
 4. copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente;
 5. documente justificative dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare;
 • pentru sectorul îmbunătățiri funciare
 1. situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru irigații, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 ( OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare);
 2. copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
 3. situația centralizatoare a cantităților de apă pentru irigații, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.11 (OMADR nr.1727/2015, cu modificările și completările ulterioare);
 4. copie a facturilor de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar/procesul-verbal de confirmare a volumului de apă livrat pentru irigații, întocmit de către orice furnizor de apă de irigații;
 5. situația suprafețelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă perioadei pentru care se solicită ajutorul de stat;
 6. documente justificative dacă au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnatură și vor purta sintagma ,,conform cu originalul”.

Continue Reading

Administratie/politica

Investiţii din fonduri europene, la Năvodari

Published

on

A fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea Casei de Cultură Năvodari. Proiectul este în valoare de 5 milioane de euro și este finanțat din fonduri europene.

Din momentul de față, constructorul are timp 2 luni să prezinte proiectul tehnic, timp în care noi vom elibera clădirea. După această perioadă, vor începe lucrările de execuție.

Implementarea proiectului presupune finalizarea, modernizarea și dotarea corespunzătoare a Casei de Cultură din centrul orașului pentru a asigura o serie de noi funcțiuni, toate utile pentru cetățenii orașului Năvodari, dar și pentru copiii noștri.

Prin lucrările executate se vor construi noi săli de spectacole; sală de dans; sală repetiții teatru; sală științe ale naturii; sală de pictură; sală de lucru manual; sală ceramică; sală fotografie/film; sală navomodele; sală canto; club de informatică; sală limbi străine; sală de expoziție; sală activități cerc copii; bibliotecă, sală de conferință și sală de ședințe.

Lucrările de modernizare vor cuprinde și sala mare de spectacole care va fi prevăzută cu scaune noi moderne, înlocuirea lambriului de lemn, refacerea pardoselii existente și podina de lemn a scenei, montarea elementelor constructive pentru o mai bună acustică concomitent cu refacerea și finalizarea tuturor instalațiilor clădirii – ventilație, sanitare, electrice sau de iluminat ș.a.

La exterior, se va reface tencuiala decorativă în întregime conferind o nouă imagine Casei de Cultură, păstrându-se totuși zonele din piatra naturală, urmând ca acestea să fie înlocuite pe zonele degradate.

Continue Reading

Le Charme RESTAURANT

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222