Connect with us

Administratie/politica

Bilanț la 3 ani de mandat: Comuna Lumina

Published

on

Bilanț la 3 ani de mandat! Sub această titlu, RoPressOnline demarează o campanie prin care ne propunem să aflăm ce au reușit să facă edilii din județ, în toată această perioadă, de la preluarea mandatului și până în prezent. Cine s-a descurcat mai bine, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți. Astăzi, bilaț pentru Ioan Roman, edilul comunei Lumina.

Au fost trei ani grei, spune Ioan Roman, atunci când vorbește despre mandatul preluat în 2016. O perioadă dificilă, în care s-a muncit mult la primărie. Au fost scrise multe proiecte, parte dintre ele menite să răspunde așteptărilor locuitorilor din comună, în special celor referitoare la asfaltări și canalizare.

Astfel, spune edilul Ioan Roman, au fost depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL 2, patru proiecte de asfaltare și trei de canalizare, dintre care au fost aprobate doar două, unul de asfaltare și unul de canalizare.  Se lucrează la această oră la rețeaua de canalizare, asfaltarea drumurilor urmând a fi făcută ulterior. Vorbim despre un proiect cu o valoare totală  de peste 3.600.000 de lei din care aproximativ 2.500.000 lei urmează să fie contribuţia Ministerului Dezvoltării Regionale, diferenţa fiind acoperită de la bugetul local. Alți 6,4 km de străzi urmează a fi asfaltați printr-un proiect cu finanțare europeană, derulat prin  Agentia pentru Finantarea Investiilor Rurale. Însă lucrurile se mișcă greoi iar întârzierile sunt mari.

„La AFIR avem din luna martie proiectul depus pentru verificare. Au trecut patru luni și încă nu l-am primit. În septembrie-octombrie aș fi vrut să începem lucrările. Mă îngrozește gândul că va veni luna octombrie iar eu nu am reușit să implementez proiectul, ca procedură și ca lucrări.”, spune primarul Ioan Roman.  

Pe lângă cele două proiecte, cu bani de la bugetul local, până în prezent trei străzi au fost asfaltate, iar la alți doi kilometri se lucrează. În perioada următoare urmează a fi demarate lucrări de asfaltare și într-unul dintre cele mai vechi cartiere ale comunei. În total, cinci milioane de lei merg anul acesta, de la bugetul local către lucrările de asfaltare.  Prin fonduri europene, edilul Ioan Roman vrea să reabiliteze căminul cultural din comună și să realizeze un parc.

Alți 400 de mii de lei au fost investiți în două terenuri de sport, multifuncționale, în Lumina și Oituz.

Mai mult, administrația locală intenționează să construiască în curtea școlii din comună, o sală de sport, cu cofinanțare de la Consiliul Județean Contanța. Nu va fi un proiect grandios ci unul care să permită elevilor desfășurarea orelor de sport, în condiții bune, pe timp de iarnă. Cu bani de la bugetul local, până în toamnă edilul speră să realiuzeze și o casă mortuară. Proiecte au fost derulate și în cele două sate ce aparțin de Lumina, Sibioara și Oituz. În Sibioara a fost introdusă rețeaua de apă, iar la Oituz, se lucrează încă la  introducerea sistemului de canalizarei.

Pe tabla din biroul primarului stau enumerate prioritățile mandatului. Din păcate, spune edilul, rezultatele muncii se văd târziu, atunci când proiectele sunt finalizate iar pentru asta este nevoie de ani buni.

Administratie/politica

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța: “Prezentul ne aparține, iar viitorul acestei țări stă în unitatea și solidaritatea noastră

Published

on

An de an, recunoaștem și celebrăm momentele definitorii din istoria noastră ce au influențat demnitatea și progresul României.

Evenimente precum Mica Unire din 1859, revenirea Dobrogei la țara mamă în 1878 sau Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 au fost pietre de temelie în parcursul nostru național, modelând România așa cum o cunoaștem astăzi. În astfel de momente, am fost crescuți și învățați să ne bucurăm, să sărbătorim și să le aducem omagii celor care s-au sacrificat în lupte și au depășit, cu o voință de neclintit, obstacolele aflate în calea libertății și suveranității naționale.

România este astăzi datorită lor. Despre România și forma inedită pe care granițele sale o conturează, învață copiii noștri la școală. Despre România bogată și frumoasă ne vorbesc străinii în documentare și cărți. Întrebarea e ce facem noi pentru România?! Cum ne implicăm fiecare în construirea și promovarea acestei țări minunate?!

Avem datoria de a încerca măcar, să pășim pe urmele adânci ale strămoșilor noștri, să le urmăm exemplul și să ne gândim cum putem să #construim, #împreună, un #viitor mai bun.

În final, lecția de istorie o cunoaștem cu toții, iar trecutul îl sărbătorim an de an. Ceea ce nu trebuie să uităm este că prezentul ne aparține, iar viitorul acestei țări stă în #unitatea și #solidaritatea noastră.

 

La mulți ani, #România!

La mulți ani, #români!

La mulți ani, #dobrogeni!

 

#MihaiLupu #CJC #constanta #imipasa

Continue Reading

Administratie/politica

Liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, mesaj de 1 decembrie: ”Să avem curajul de a spera și de a întinde o mână de ajutor, mereu cu inima curată”

Published

on

Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali PSD, mesaj de 1 Decembrie!
”De 1 Decembrie să fim cu inima la înaintare, să ne amintim de românii frați din trecut care au scris unirea și ne au lăsat moștenire o țară. 🇹🇩
Să o ținem demnă și în pace, să fim mereu în credință și iubire, să avem curajul de a spera și de a întinde o mână de ajutor, mereu cu inima curată.🙏♥️
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!”, a scris Costin Răsăuțeanu pe facebook.

Continue Reading

Administratie/politica

Marius Horia Țuțuianu, mesaj de Ziua Națională a României

Published

on

Deputatul PSD, Marius Horia Țuțuianu a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei Naționale a României.

„1 decembrie 1918 spune povestea unui ideal măreț, unui vis împlinit, povestea României unite. O lecție scrisă cu luptă și sacrificiu de români pentru care patriotismul însemna mai mult decât un simplu cuvânt. 1 decembrie 2023 spune povestea unei Românii consolidate, cu principii și valori clădite în timp, în care românii au înțeles că, oriunde s-ar afla, cele trei culori sfinte și limba română înseamnă acasă. Ce va spune un 1 decembrie viitor? Depinde doar de noi și de ceea ce le transmitem copiilor noștri! La mulți ani, România! La mulți ani tuturor celor ce gândesc și simt românește! Doamne, ocroteste-i pe români!”, a scris deputatul PSD Marius Horia Țuțuianu.

Continue Reading

Administratie/politica

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna: ”La ceas de sărbătoare, să ne aducem aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultoasei noastre istorii”

Published

on

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a transmis pe pagina sa de socializare, un mesaj cu prilejul zilei de 1 Decembrie. 

”Dragi români, astăzi este ziua noastră, Ziua Națională a României, zi în care cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria.

Aniversarea celor 105 ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918 este un prilej binecuvântat de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru marele dar al libertății și unității naționale, dar și un omagiu de recunoștință, memoriei tuturor celor care au contribuit la făurirea Marii Uniri.
1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie demnă și prosperă.

Românilor, din țară și de pretutindeni, le doresc multă sănătate, succes în ceea ce și-au propus să realizeze, și astăzi, la ceas de sărbătoare, să-și aducă aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultoasei noastre istorii și de cei care s-au jertfit pentru țară.
Să fim mai buni unii cu ceilalți, să nu ne uităm rădăcinile și că avem datoria sfântă de a ne iubi țara, neamul și pe Dumnezeu.
Să ne ridicăm fruntea ca falnicii și bravii strămoși de odinioară și să spunem mândri la ceas de sărbătoare: „Noi suntem români!”

La mulți ani, patria noastră, România!🇹🇩🇹🇩
La mulți ani, dragi români!🇹🇩🇹🇩”, a scris edilul comunei Cumpăna, pe facebook.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222